Již se zde diskutovalo o předním odpružení, ale z diskuzí vyplývá, že je problém sehnat 20" odpružené vidlice. Sám taky uvažuji zkusit postavit celoodpružený leháč. Takže - kdo víte o nějaké možnosti, kde vidlici koupit (a jaký typ) tak sem s tím. Určitě to bude zajímat spoustu lidí.
Já mám první tip - ve velkoskladě na www.bplumen.cz se dá koupit 20" odpružená vildice Suntour M2000, doporučená maloobchodní cena 890 Kč. Je zde ale malý problém - na tento web mají vstup jen obchodníci a servisy atd. Takže tuhle vidli by vám musel objednat nějaký obchodník nebo servis. Je to ale bohužel úplně ta nejobyčejnější vidle asi bez jakéhokoliv nastavování, s vnější pružinou, ma čepy na ráfkové V-brzdy. nemá navářky na kotouče.
Někdo tu někde psal o Azubu - že by 20" vidlice taky prodali. Máte někdo aktuální informace?
Aleš ti určitě odpruženou 20" vidli prodá. Nevím přesně jaké má typy, ale má určitě minimálně dvě verze. DOhadoval jsem se s ním o tom, co dát na kolo přitelkyni. Akorát budeš muset stejně jako já počkat na podrobnosti do příštího týdne, protože teď je azub v praze na SportPragu. Nebo jestli se chystáš na výstavu, tak se zeptej Aleše tam.
Azub má podle mě i víc jak dva různé typy. Já koupil před Vánocema nějaký superlevný šmejdík za míň jak tisícovku, asi to bude něco jako ta Suntour M2000, akorát je to Balistic. Tlumení v podstatě žádné, používám ji nastavenou dost natvrdo (dá se štelovat předpětí pružin), takže nehoupe a drotné hrbolky nežehlí, ale zabrání destrukcím kola při přejetí něčeho horšího a umožňuje vyjet slušně vysoké obrubníky.
Tatínek si v Azubu koupil nějakou mnohonásobně lepší vidlici Spinner Grino. Je to pružina-elastomer, ale tlumení má pěkné, je to úplně jiné kafe, svezení na té jeho. Nevím přesně cenu, bylo to myslím mezi dvěma a třemi tisíci. Je hliníková, výrazně lehčí než ta moje a má návarky na V i na kotouč.
Pokud chceč něco opravdu extra, tak na stránkách HPVelotechnik seženeš nějaké 20" supervidle, ale podle mě to nepůjde pod šest tisíc.
Já osobně to chci prozatím jen otestovat, takže nic drahého asi kupovat nebudu. Ale zase by to chtělo alespoň regulaci tvrdosti pružiny.
Zkusím to ještě v Polsku. Na internetové aukci jsem sehnal zajímavý zadní tlumič, má regulaci tvrdosti pružiny a plynulou regulaci tlumení - a vyšel mne na cca 300 Kč. Možná se zadaří i nějaká vidlice.
Pro případné zájemce - ta aukce je www.allegro.pl
http://www.hpvelotechnik.com/produkte...
Výběr nic moc. Je jiná možnost ?
Kdyby si s tím chtěl člověk opravdu dát práci, asi by našel i další, na západě se vyrábí tolika typů lehokol s 20" odpruženou vidlicí, že někde musí být nějaké zdroje. Asi by šlo prohledávat weby výrobců kol a pak jim psát dotazy.Jestli prozradí zdroj nevím, ale mohli by aspoň nabídnout ty vidlice. Ostatně mnozí z větších výrobců si je navrhují sami.
Zkusím něco zjistit. Zatím dík.
Na západě bude asi výběr, ale jak a za jaké peníze to dostat do Česka?
Já jsem si nakonec koupil tu vidlu Suntour M2000 (viz třeba zde:
http://www.bcshop.cz/shop1/index.php?main_page...
http://www.koloshop.cz/index.php?vyrobek=1310...
Na první pokus mi to bude stačit i když to nemá žádnou regulaci. Uvidíme, se Suntourkami mám dobré zkušenosti na horském i terkovém kole.
U nás není nic k sehnání, kromě toho co prodává azub. Narazil jsem během hledání na několik lidí, kteří se pokoušeli také shánět ale moc neuspěli. Leda to přivézt z Německa.
U té sr píší 20 nebo 24 palců. Znamená to že je na 24 ?