Kdybych mohl, tak na to cucim:-( Nemuzu:-( Ale jednou jsem na tom sedel a dokonce jel....nezavidim nasim predkum:-) Ale vyhled to byl suprovej:-)
Na stránkách České televize lze dokument online shlédnout, odkaz zde http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/01.02.2007...
Díval jsem se na to, bylo to dobrý - hlavně jsem koukal, jak to pouští dolů z kopců. Tady vedle v Senohrabech je kluk, který na tom taky jezdí :-)
Ja bych to chtel domuuuu. Fakt se mi to libi:-)
Poslyš Ai a myslíš, že by ten kluk byl ochotnej to jednomu joudovi z Mukařova na chvilku půjčit? CHtěl bych to někdy zkusit. Zapůjčím mu zas klidně na vyzkoušení leháče.
Hohohoooo...a neslo by pujcit jak kostritrase tak i lehace?:-) Vyzkouset dve mouchy jednou ranou?:-) Ale az budu v CR:-(
No jestli bude ochotnej, to nevím - záleží na tom, jak velkej jouda jseš :-))). Nevím přesně, kde v Senohrabech bydlí, já ho potkávám na cestách v Posázaví, vždycky zastavíme a pokecáme, ale na jeho bydliště by se šlo určitě doptat.
Já taky jednoho potkávám. Přestavlkvy, Bedř , Bystřice, Ostředek. Není to náhodou ten samej. Podle mě je mu kolem 30, jezdní v dobovém oblečení a má knírek - no prostě stylové. taky občas pokecáme, ale odkud je, to jsem se nikdy neptala. Jo taky kluci viděli u Ondřejova.
Já taky jednoho potkávám na cestách a je to Zimovčák.
To bude on - stylové oblečení, knírek.
Já jsem jej viděl vloni v Třemblatech. Jinak se podívej na www.vysokekolo.wz.cz. :o))
Podle inzerce je prodává cca za 11 000 až 25 000,-Kč.
Kdyz to je replika.....Kdyz uz, tak by to chtelo original:-)
Ty by jsi nejraději kohoutovku, že ? To se musíš jít podívat do NTM. :o)))
jojooo....Tam jsem byl. A ma ji tusim i v muzeu moto-velo v Prerove na Labem. Ale kdyz ji maj oni, urcite by se nekde dala sehnat:-)))) No...ale i tu repliku bych v pripade nouze rozchodil:-)
Tyhle věci jsou starožitnosti a jako takové se shání. Teoreticky na internetových aukcích nebo v antik bazarech, ale pofiderni stav a zaručeně vysoká cena. Abys sehnal něco pořádného tak bys tomu měl rozumět (historie, výrobci) a nejlépe mít k tomu nějaký vztah. Vetřít se do nějakého klubu, nasbírat vědomosti, dávat inzeráty, vymetat půdy. Čili to chce i kus duše. Mluvím z vlastní zkušenosti, sbírám staré rádia.
Ja to znam....ja zas sbiram stare fotaky. Teda zacinam s tim, ale clovek pozna, ze to sbira srdcem. Takova prochazka v bazaru u fotoskody...to je neco:-)
By me zajimalo, kolik by takovej kostitras stal...
Já bych chtěl vidět mirkabika jak na kostitřasu jezdí po schodech, nebo po zadním kole. :o)))
To jde ještě o to, zda by to na tomhle bylo bikerské :o)))
Dokument byl moc pěkný a výkon J. Zimovčáka famózní. Ač nejsem žádná feministka, docela mě potěšilo, že významnou část výpravy tvořily ženy. Jestli jsem dobře koukala, tak dokonce jedna žena "v nejlepších letech" jela jako cyklistický doprovod. Holky, paráda, co? 8-)
Sice jsem to neviděla, ale jak to prezentuješ, tak souhlasím :o)))
Az nekdy koupim kostitras, tak te beru do party!!!!!
V tom pripade beru ziletku a vyrazim s vama :o) (Hm, napada me, ze silnicka je taky kostitras)
Řekl bych, že se silnička vzhledem podobá kolu zvanému kostitřas mnohem více, než vysoké kolo. Nějak se mi to slovo kostitřas nezdálo, tak jsem zkusil trochu goooooglovat. Zjistil jsem, že kostitřas se říkalo Michauxově velocipédu, což je předchůdce vysokého kola, který však má přední a zadní kolo ještě v normálnější velikosti.
Neuveritelne!!!!
Celej zivot ziju v CR a kohoutovku jsem videl jen v muzeu. A dnes?? Jedeme si taklhe ve Skotsku na kolech a cca 3km od baraku vidim o garaz oprenou kohoutovku!!! A v garazi dalsi:-) Fakt jsem se bavil, jaka je to nahoda. No, nekdy za tim panem zajdu a lamanou skotstinou pokecame...uz se na to tesim. Snad bude znat naseho Zimovcaka a najdem spolecnou rec:-))))
Vysoke kolo neni kostitras!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kostitras vypada jako normalni bicykl, ma vsak loukotova kola bez pneumatik!
Celou dobu, co se tady to téma probírá, o tom přemýšlím. Nebyl původní kostitřas dokonce jen odrážedlo bez pedálů, které jinak ale mělo tvar jako normální bicykl se stejně velkými koly? V nějakém muzeu jsem právě takový exponát pod tímto názvem viděl, ale už to bude třicet let, takže nevím, jestli si to správně pamatuju. Fakt je, že tuto záměnu slýchám dost často.
http://www.bajkor.com/images/DSCN2604.jpg
To je kostitras. To velke kolo s malym vzadu je Kohoutovka...ale vetsinou se vsechny tyhle "kramy" berou za kostitrase:-)
Ano, tak nejak. I kdyz tento kostitras se uz blizi vynalezu pana Draise ktery byl prvnim bicyklem a nazyval se Draisina. Kostitras by mel byt jakykoli bicykl bez pneumatik. Ty vymyslel doktor Dunlop kdyz jezdil na kostitrasu za pacienty a bolela ho zadinka a tak na kola natahl gumovou hadici a nafoukl. V te dobe automobily jeste neexistovaly a sentinely jezdily na kocarovych kolech.
Ja slysel jinou verzi: Ze Dr. Dunlop nechtel aby otresy nicily zada jeho synovi a tak mu kostitras opatril hadici. Ale je to asi jedno :-)
Tady to píšou :-) http://www.dunlop.cz/frames.php
Pro ty co to nechtějí hledat:
Pneumatiky minulosti
V roce 1888 John Boyd Dunlop vyrobil jednoduchou pneumatiku pro tříkolku svého syna. Jako experiment, obalil kola tenkými gumovými vrstvami, slepil je dohromady a nafouknul je pumpičkou pro fotbalové míče. Byl to velmi jednoduchý nápad, který doslova změnil svět. Dunlopova pokusná pneumatika byla na začátku fenomenálního růstu automobilového průmyslu a motorové vozidlo se tímto stalo dominantním v osobní dopravě.
Já zas četl, že trpěl při pohledu jak synek rozrývá kostitřasem trávník na zahradě. Ale to je také JPP.
To zase píšou tady, ať žije google, snad se to už každý naučí používat :-) http://www.quido.cz/Objevy/pneu.htm