Vážení kolegové, můžete mi poradit s montáží přehazky? Namontoval jsem novou přehazku na nový rám a nemůžu ji seřídit. Úplným povolením spodního dorazu (šroub je téměř vyšroubovaný) ji nastavím do osy s nejmenším pastorkem a když přeřadím na největší tak to nejde srovnat do osy. Šroub dorazu je úplně na dně a přehazovačka je o dobré 4mm za osou pastorku. Je posunutá do výpletu. Mám pocit že není ve správné poloze vůči kazetě. Nepatří mezi přehazku a patku na rámu ještě nějaká podložka? Nebo čím to může být? Poradíte mi prosím. Díky.
Tak za prvé-přehazka musí být v ose s pastorky(při pohledu zezadu),tedy vertikálně,jak už tady bylo řečeno,jestli není,je nutné srovnat patku.Jde to imbusem č.5 zastrčeným do imbusu v měniči-pozor aby při pohledu shora nebyla vyosena zase ve směru kolmém na osu pastorků-tedy aby byla rovnoběžně s pastorky i při pohledu shora.Za druhé-doufám-bez urážky,že použiješ i řazení SRAM!!!!Ono se totiž najde dost lidí(bohužel jsem takové poznal i mezi mechaniky),kteří si myslí,že to s SH "chodí "taky.K omylu dochází proto,že SRAM vyrábí řazení kompatibilní s měniči Shimano-nesou označení ATTACK.A především svoji řadu řazení a měničů-ty ovšem pracují pouze spolu-tedy měnič SRAM funguje pouze s řazením SRAM!!!Rozdíl je v poměru "zpřevodování" u SHIMANA je krok páčka/měnič 2:1-u SRAMU 1:1.Rozteč na kazetě je pochopitelně stejná.Pokud si nevíš rady,raději si zajdi do servisu-pro mechanika je to práce na 5min.a může ti srovnat nejen patku měniče,ale nejlépe zkontrolovat i patky rámu jako takové-to zařízení se jmenuje "zvonky".:-O))))
Díky za vaše odpovědi. Používám samozřejmně řazení SRAM - o rozdílu v poměru 1/1sram - 2/1shimano vím. Problém bude zřejmně v té patce. Na prní pohled se mi zdálo, že přehazka není s pastorky úplně v ose. Domníval jsem se, že se jedná o drobnou deformaci způsobenou součtem vůlí v uchycení přehazky, a že po nasazení řetězu se to srovná. Nesrovnalo. Teď jsem rozhodnutý to svěřit servisu. Nerad dělám něco násilím a na rovnání patky za pomocí páčidel si fakt netroufám. Z vašich reakcí jsem vycítil, že tento problém není nějak ojedinělý a že jeho náprava nebude komplikovaná (a drahá), takže jste mně docela uklidnili. Dík.
bud mas blby razeni, jak rikaji ostatni, ale stejne si myslim, ze jako doraz pouzivas spatny sroub.
sroub dorazu nejvetsiho pastorku byva oznacen pismenem L (jako low) a nejmensiho H (jako high).
Pokud je tam spravne dlouhej sroub a je zatocenej nadoraz, neexistiuje, abyses dostal na nejvetsi kolecko, natoz abys sel pres nej...
Zadny podlozky se nepouzivaji.
A co dát podložku na osu náboje, na straně kazety?
Myslíš podložku na osu upínáku? O šířce 4 - 6mm? To bych musel roztáhnonout rám nemluvě o faktu, že by ten upínak asi moc nedržel. A nebo podložku pod kazetu? Jak? Kazeta je dotažená na kónusu. Prosím vysvětli.
Zkontroluj si řetězovou linku.
Návod je tady:
http://www.bajk.cz/web/data/clanek.asp?id...
Tu podložku myslím tak, aby se zvětšl rozměr T (viz.odkaz)