Po úspěšném objasnění původu slova Čumbrk (http://www.nakole.cz/new/diskuze/tema.php3?id=3703 ) bych se ráda věnovala českému slovnímu novotvaru "nakolák" či "nákolák". Prosím přítomné lingvisty a etnografy, aby vyjasnili široké veřejnosti:
- původ tohoto slova
- správný pravopis - NaKolák, nákolák nebo Nákolák
- příbuzné tvary slova - nákolácký (nakolácký), nakolík, případně další známé příbuzné novotvary
- citace z literatury
- sémantiku (definici významu)
jitka jak to s náma koulí:) když se jí zdá moc klid tak sem hodí šlánek od medvěda, po dnešní roztržce (přiznejme si, že vzniklé z nepochopení a naprosto zbytečné) chce odlákat naší pozornost jinam;-)
Po té roztržce si nejsem jistá, jestli se místní nakonec nepobijou kvůli HISTORII, výkladu, významu či tvaru slova "nakolák - nákolák" a pod. Podle mě je zcela šumafuk, kde se to vzalo, jak to kdo napíše, nebo jak si to kdo vysvětluje, hlavně že je NAKOLÁK. :-)))
Ja se na to nejdriv vyspim.....:-)
Vzhledem k tomu, že slovo je odvozeno od jména domény nakole.cz, lze soudit, že by správný tvar mohl být i nakólak. ;) neboť zvenku není patrné, z jakého slova majitel domény její jméno sestavil.
Jediné co můžeme předpokládat, že majitel není Němec, to by se doména jmenovala na-kolak.cz (mám pocit, že skoro v každé německé doméně je pomlčka :))
To nám to J. Hus s těmi myšími trusy zavařil, teď se ještě rozhádáme kvůli výslovnosti slova NáKóLáK.
Nákolák se časuje podle vzoru VIDLÁK a naopak.
A proč se nezeptáš Václava s Riggerem :o)))
Takže to vypadá - podstatné jméno Nakolák, muž. rod, skloňuje se podle vzoru pán. Označuje muže nebo také ženu, kteří se tak nechají označit a aspoň jednou byli na portále NaKole.cz.
Původ zatím nejasný, zřejmě pochází ze staroslověnštiny.
No ale jakési časové ohraničení vzniku by bylo možno odhadnout - rozhdoně to nemohlo vzniknout dřív než vzniklo kolo. Teď tedy myslím to jízdní :o)))
no já si osobně myslím, že Nakolák mohl existovat již před vynálezem jízdního kola, neb se tak mohl označovat obyvatel jihočeské obce Nakolice (německy Naglitz) ležící zhrube 4km severovýchodně od Nových Hradů. Obcí procházejí hned dvě cyklotrasy: naučná cyklotrasa "Pamětí Vitorazka" a 1034 od KČT. V Nakolickém rybníce mohl bydlet i vodník Nakolák. Nakolická škola by mohla být ideální klubovnou NaKole.cz....
No jo, ale jde o to, jestli se už tehdy název obce počeštil.
Hele a víla Nakolička tam nebyla :o)))
o nakoličce nic nevím, ale byl by tam snad dobře stylovej Nakoláckej sraz, ne? Představte si to: SRAZ NAKOLÁKŮ V NAKOLICÍCH...
a okolo jsou Novohradský hory, Červený Blato, ve Wietře je nejstraší nepřetržitě fungující rakouskej pivovar a před ním zahrádka (netuším zda tam maj smažák, ale v Novohradkách je pár tisícovejch kopců...)
Tak tak, to by bylo hóódně stylový:-))
... a taky Terčino údolí, jen tak na okraj, mimo jiné :)
A našlo by se toho určitě víc.
Ssakra, tam se musim letos zajet juknout, loni jsem to nějak nezvlád. Nemám to zas tak daleko, musím to dohnat :)
Pro ženu(y), objevující se na portále NaKole.cz, bych navrhovala výraz "Nakolačka". Je nás tady asi méně než mužů, ale právě proto bych pro nás požadovala poněkud odlišný slovní výraz. 8-)
Souhlasim, pokud projdou i Nákolácká mláďátka - Nákolátka.
Omyl - NaKolátka :o)))
Nákolátka je látka na trička pro nákoláky.
Mláďátka nákoláků - nákoláťátka.:o)))
To už to ale trošku moc suneš ke koťátkům :o)))
Malé dítě jako má Zakarr je určitě dost podobné koťátku.:o)))
Prej koťátk!!! Šelma sadistická to je!!! Včera sem se jí snažil utahat aby brzo usnula a dopadlo ta tak, že v půl dvanáctý v noci sem padnul do bezvědomí a "koťátku" se nelíbilo že má tatínek zavřené oči, tak se mi je násilím snažila otevřít. A je docela pečlivá:-( Jako fakt nevim kde se ta brutalita v tom "koťátku" bere.
Tak nevím, jestli vůbec kamarádské říkat ti, že bude hůř :o)))
Taky si tu tak říkám, že před 21 lety mi touhle dobou přinesli ten uzlíček poprvé na kojení - ze zavinovačky koukala obrovská hnusná modrofialová hlava s červenýma pupínkama (se svýma 4,21 kg se holt trošku přidusila, děvenka) a já na to odmítala i sáhnout. Sestřička ale byla dost nekompromisní a tak to živím dodnes :o))) Naštěstí se ale holčička vybarvila, jinak nevím, nevím... :o)))
Tak si to užívej, dokud ti to otvírá jen očička. Za chvilku stejně nestačíš zírat sám :o)))
Nákolátka :))))))))).......tak to je dost dobrý, to by se mohlo ujmout.
Já bych ty svoje už skoro dospělý nákolátka občas s chutí přetrhnul.
Počkej, nikdo neřekl, že by se NaKolátka mohla přetrhávat?!? Mému mladšímu Nakolátku je dneska 21 (teda bylo - v 7:30 ráno) a nemůžu říct, že by bylo mým cílem mít doma dvě :o)))
No jestli to bylo to krásné NaKolátko, které ti pomáhalo na (po)vánoční besídce v Radavě, tak to rozhodně netrhej - to by byla škoda!
Ano, ano, od Vánoc nám to Nakolátko trošku zestárlo :o)))
Jo a mimochodem - s těma dvěma obsluhujícíma dívčinama v Ajetu se velmi dobře zná. Teď tam půjde slavit, tak se prý bude zpětně informovat. Ale není nač, že :o)))
Já nevím, ty si něco pamatuješ? :)))
No jo, vidíš, vlastně ne :o)))
P.S.
Ale bylo to příjemné :o)))
Navrhuju "nákolík" protože jsme tady všichni správní kolíci :)Teda až na vyjímky.
Pan nákolík měl kolík
a paní nákolíková ďolík.
Pan nákolík dal kolík do ďolíku
a za chvíli tu bylo hejno nákolíků.
Se tak stydím. :o))))
Kocourku "nakolík"... první "a" je kratké :o)))
Já měřím asi 188. Tak já bych prosím pěkně raději s tím dlouhým "á." :o)))
Tak to jsem teda zásadně proti, aby se délka "a" tvořila podle výšky. Copak my průměrní, ale co ti vzrůstu menšího - aby z nich pak nebyly jen Nkoláci :o)))
resp. N-Koláci :o)))
Ty jsi menšího vzrůstu??? Hmmmmmm...... a co my? :-)
No to víš, že jsem nemyslela na sebe :o)))
doufám, že se nám to "a" ještě nevykrátí :-)))
To jako že byste pak byli jenom jako "eN-Ká" :o)))
Tož jak to tedy je?
NáKoláci
NáKolák NáKolička
NáKolátka
NáKolík NáKolinka
Špatně - první "a" je kratké :o)))
Ale jinak skloňování na jedničku :o)))
V prvním kole bych pro renegáty zaved termín "odkolák". Další zadejme Ústavu pro jazyk český, pokud ta instituce ještě existuje.:-)
Nebyl by lepší "Zákolák"?
Zákolák je podle vzoru záškolák. Tedy člověk, který nejezdí na nákolácké akce. :o)))
To jsem si naběh, dobře mi tak. Ne že bych byl mstivej, ale pro pořádek si to zapamatuju.:-))
Hele, Aby, ale ty nejsi Zaškolák - ty jsi na jedné akci byl :o)))
Jo, ale jenom jako pseudocyklista.:-(
To nikdo nepoznal a stejně to bylo každýmu jedno :o)))
Raději si to napiš do deníčku. Můj milý deníčku tak mne zase ti nakoláci...
Pro některé jedince vyskytující se občas v diskuzi bych rezervoval termín "rudokolák"
Neměli by jezdit na červeném kole :o)))
A jejda, to abych tu svou červenou Meridu hodil ze skály.:)
Počkej, nespěchej, mohli bychom udělat obětní rituál až vyrazíme s tebou do těch lesů kolem MB :o)))
Nemusí jezdit na červeném kole, ale mají v povinné výbavě srp a kladivo.
:o)))
Ještě že tu hvězdu jsi jim odpustil... :o)))
Uchylka zvana nakolismus nema nic spolecneho s jezdenim na kole. Jedna se o nutkani klikat a klikat a klikat a klikat v diskuznim foru a prispivat prispevky za ucelem prispeni k celokolackym znalostem.
Behem pracovniho procesu je takto postizeny jedinec zcela vycerpan klikanim, takze si musi brat casteji dovolenou. I o dovolene ale neustale klika.
Lecba nastava v sobotu, u nektery jedincu i behem vsedniho dne. Jedinec je nucen slapat 100km ne z duvodu jizdy na kole, ale aby o tom mohl psat na foru ostatnim postizenym. Chemicka reakce transformuje endorfiny do tukarfiny, coz zpusobuje tukave zachvaty do klavesnice. Obcas takovi jedinci napisi i 50 prispevku za den.