Na ložiska do nestandardního tříkolkového náboje bych potřeboval misky (na zalisování do trubky - stejné jako ve šroubovacím hlavovém složení, ale menší a na větší kuličky) a odpovídající šroubovací konusy (stejné jako v normálních cyklistických nábojích, ale s větším průměrem).
Nemáte někdo představu, kde něco takového sehnat?
Misky a konusy ti na míru udělájí v nástrojárně, kde disponují soustruhem a bruskou na kulato, tam mají většinou i vhodný materiál, nebo poradí, jaký sehnat. Anebo to udělat naopak - uložení pro ložiska rozměrově přizpůsobit sehnatelným miskám. To bych hledal pomoc a radu v nějaké dobré cykloopravně, nejlépe, kde mám známého. Rada asi nic moc, ale tak bych to řešil já.
mám obavu, že na kolech se takovéhle rozměry nepoužívají. Ale možná se takto velké konusy používají na nábojích u motocyklů, zkusím zjistit. A za tip s nástrojárnou dík, ještě by mě zajímalo, kde je v Brně nástrojárna, kde by něco takového pro soukromníka udělali...
Zkus firmu Velobel (http://www.velobel.com/) Letos mi tam bez problémů vyrobili v malém počtu atypické náboje na kolobrndu, které by se jinak daly sehnat jen v Asii! Pokud vím, vyrábí i náboje pro invalidní vozíky, třeba by ti vyšli vstříc a pomohli stejně tak dobře jako mně.
Jeste si vzpominam, ze neco podobneho co popisujes jsem mel na jednom historickem kole - zn. Achilles, vyroba asi r. 1956. Tam byly taky na stredove ose konusy. Ale pochybuji, ze tenkrat nejak standardizovali, takze by to asi byla nahoda kdyby to pasovalo i kdybys neco takoveho nasel. A navic by asi bylo skoda takovy stroj nicit.
Mám doma nějaké zbytky z podobného historického kola - jaký máš průměr trubky, do které přijdou zalisovat pouzdra a jaký průměr(závit konusu) a rozměr koncového čtyřhranu má osa? Pokud to nebude pasovat k tomu co mám, možná by to šlo obejít přes "ložiskový střed"
jedna z moznych cest jsou casti ze stredoveho slozeni polskych kol zn. Universal. Ty byli reseny proti beznym stredu "naruby" Nove res zalozni muze mit nejaky cykloopravar ktery opravuje "rachotiny" Mozna - pokud mas kontakty- koupit v polsku. Jinak - nechces tma radsi pouzit strojni loziska s kosouhlym stykem ?