Ahoj vsichni co mate radi jezdeni na kole. Rozhodl jsem se koupit nove kolo to stare mam asi 10let a doslouziva. Mam omezene zdroje ,ale rad bych koupil kolo opet s ohledem na kvalitu - abych nekupoval brzy nahradni dily.
Prvni dotaz smeruje ke kotouc brzdam ANO ci NE - je nekde vyrzna vyhoda oproti spalkum ?
druhy dotaz ktere z kol vybrat . Budete-li mít chuť piště tipy a zkušenosti i spatne :-) díky Petr
návrh z akcebike.cz
Apache :05 Tomahawk
Rock Machine : 04´ Torrent , El nino, Tunami.
doporucuju Amulet
Já se vyjádřím pouze k těm brzdám: kvalitní ráfková mechanická brzda je dle mého lepší než mechanická kotoučovka, zvláště jestliže jezdec váží poněkud více. Hydraulika, ať už ráfková nebo kotoučová, je samozřejmě nesrovnatelně účinnější než mechanika - na brzdění vynakládáš menší sílu, prý Tě nebolí ruce (říkám prý - mě nikdy nebolely ani na mechanice). Kotoučovka má navíc tu výhodu, že Ti nedře ráfky, kde vlivem prachu - bláta - vody vzniká brusná pasta. Také je to lepší, jezdíš-li ve sněhu - nenabaluje se na brzdové botky. Kotoučová hydra je samozřejmě mnohem dražší než ostatní systémy, údržba (pakliže sám nejseš v tomhle zdatný) něco stojí. Mám osobní zkušenostio s ráfkovou mechanikou, ráfkovou hydraulikou a kotoučovou hydraulikou. Původně jsem před kotoučovou hydrou uvažoval o mechanické, ale můj servismen (a to je kluk, který fakt umí) mě ji nedoporučil vzhledem k tomu, že mám pře 90 kg (a je to fakt, dá se to vysvětlit i fyzikou: síla x rameno je na ráfkové větší než na kotouči, ale třeba to neříkám úplně dobře).
Výběr kola: v té široké nabídce se těžko něco doporučuje, já jsem zatížen na Authora, Meridu, GT, Treka. Šťastnou ruku při výběru!
U tech mechanickych kotoucu taky zalezi na tom co to je zac,nektery brzdi lip nez V brzdy a jine stejne nebo min.Myslim ze treba Avidy brzdi lip nez jakykoliv vecka.S tema silama a ramenama je to tak ze u kotouce je rameno mensi a sila vetsi a jejich soucin je nekdy vetsi a nekdy mensi nez u vecek - podle kvality brzdy a taky desticek.Na rozdil od rafkovych brzd ale u kotoucu zalezi na prumeru kola - stejna brzda se stejne velkym kotoucem bude na MTB brzdit lip nez na trekingovi a treba na 20" kole by asi brzdila dobre i ta nejvetsi sragora.
Mrkni se na nabídku GT - ceny mě dost překvapily a jelikož ta značka je pro mně srdcová záležitost..
Co se brzd týče - proč odcházet od véček: co víc potřebuješ?
Diky za nazory co rikate na Amulet 11.1 ? Co je ten ram zac ? Jaka je jeho kvalita mate nekdo uz zkusenost s touto znackou ?
test Amulet 10.3 . ram je stejny je na http://www.cykl.cz/index.php?action=news&...
Nevím, jak se na to koukají rádoby cyklističtí profesionálové, ale já bych volil špalky...s ohledem na peníze. Koutoučovky, který brzdí přes lanka jsou úplně na ho... No a vůbec! Jezdím na špalkách už pěknou řádku let a nikdy se mi nestalo (krom situací, kdy jsem opravdu přecenil své síli), že bych nedobrzdil. Co se týče kola, čel bych do duratecu...je trošku hlučnější, ale mám s ním velmi dobré zkušenosti. Koukni se na http://www.rebelbike.com/duratec.htm
Přeju hodně km bez posranejch komponentů