po case opet technicky tema. SPD mam spoustu let a uz se poohlizim po novych. Trochu me sokovalo, kolik ted stoji SPD od shimana, je to zhruba 1/3 ceny pred tema 9 lety. Nevite, jak jsou na tom s kvalitou? a jak vypadaji zevnitr? je to porad na konusech? (myslim napr. M520). Jak jsou na tom ostatni znacky, treba wellgo? Nechci krankbrothers ani time ani look....proste klasicky SPD a jim podobne.
http://cycle.shimano-eu.com/media/cycling...
tady najdeš technický výkres, jak vypadají Sh XTR uvnitř, obdobně najdeš všechny ostatní řady.
Jinak já jsem jezdil Shimano několik let, později Ritchey a teď mám už třetí šlehače - a neměnil bych! Jsou z nich nejlepší (pro mě i některé další). Důvody už se tady uváděly ve starších diskuzích - stačí zadat do vyhledávání.
M520 jsou dobry pedaly s vynikajicim pomerem cena/uzitna hodnota. Vyzkousel jsem pedaly Wellgo, Author (zase Wellgo, jenom jiny nazev), ale muzou s nima byt slusny problemy treba pri vycvakavani, neni to ono, klasika Shimano je u systemu SPD nejlepsi.
Ted mam M540, jsou v podstate shodny s 520-kama, krome materialu, trochu vzhledu, hmotnosti a ceny. Vsechny jsou na konusech, coz neni spatny kvuli ev. snadne udrzbe. Jak moje zena s 520kama, tak i ja s 540kama s nima jezdime bez problemu, nastaveni sily vypnuti a naslapavani i v extremnich podminkach bahennich lazni bez problemu.
Po CrankBros. jsem taky posilhaval, ale vzhledem ke kompatibilite vsech kol a treter pokracuju se Shimanem.
Dik za rady. Vidim to taky na shimano. Na 2 kole mam welgo a vadi mi, ze z nich vypadnu nekdy, kdyz nechci a naopak. Jak vypadaji vevnitr,nevim, rozebrany sem je este nemel. moje stary shimano (myslim 535) vydrzely uz neuveritelnou davku km. Je pravda, ze nejsem priznivcem konusovych mechanismu, ale tyhle slapky se vyplatily:-) sice uz davno odesly gumovy prachovky a musim je rozebirat,cistit a mazat kazdej rok. V jednom pedalu sem musel vymenit 1 radu kulicek, protoze se rozemlely, ale od ty doby zase jezdim a jezdim....CB nechci. Jednou je testovali v cykloservisu a behem testu vznikala vule v lozisku. A hlavni argument - odolnost vuci blatu taky neberu. S SPD s tim taky nemam problem. A navic ta cena.....nechapu, jaxi nekdo muze dovolit delat drazsi slapky nez shimano. Uz v 90 letech existovaly spd od scotta a ritchieho. Staly kolem 3000 a mely kluzny myslim ze silonovy loziska! to byl primo zlocin. Udajne nevydrzely ani sezonu....Ale nemyslete si, ze sem nastrcenej od shimana, treba naby bych si od nich nikdy nekoupil...
Doufám, že nebudu litovat, ale po 4 letech SPD jsem koupil Exustar PM25, lehké ( 275g oba ) za rozumnou cenu. SPD kompatibilní, kufry jsem neměnil. Příjemně volné, přitom v záběru se nevaklají. Zatvrdlé bahno se z nich čistí líp než ze SPD. Zatím spokojenost.
Hmmmm, tak lituju .... Mají najeto 1000 km a jedna je na výměnu ložisek - pakliže tam vůbec nějaké jsou. No nevím, moc kvalitní asi nebudou.
Tak přeci jen zkus ty šlehače (i.e. Crank Brothers), viz. CKP13 výše. Je to investice, ale vyplatí se.