Blíží se zima a na jaro uvažuju o nové sadě na moji silničku a v nabídce mě zarazily různé délky klik. Máte někdo, prosím, zkušenosti s delšíma klikama? Rozdíl 5mm mi přijde dost malý na to, aby nějak zásadně změnil poměry a pokud je delší klika lepší, což se jasně nabízí, proč ji nepoužívají všichni? Než vrazím do pokusu několik svých tisíc, tak se s prosbou a důvěrou obracím na vás na odborníky.
Byl bych nerad, abys me povazoval za nejakyho odbornika na silnicky :o), ale zkusim to:
5 mm bys mel v pohode poznat, na silnici poznas i ty 2,5 mm. Zalezi nejenom na tom, kolik meris (resp. na vzdalenosti podlaha- rozkrok), ale dost podstatny je i styl tvyho slapani. Vetsi kadence (svihovy typ) = kratsi kliky, silovy typ delsi. Jinou delkou se meni paka prenosu sily, muze se ti stat, ze pri nevhodne delce kliky budes mit bud problemy to utocit nebo naopak vubec utahnout.
Mám 180, spíš tahám těžší převody, nemám to změřeno, můj comp to neumí, ale podle toho jak vidím šlapat ostatní. Asi to zkusím o těch 5, ale není to zrovna levný zkoumání. Na jaře dám vědět:-)
Nejlepsi bude, kdyz vezmes ty stare kliky a podle nich si v obchode koupis nove. Nebo si zjisti delku tech starych klik. Tusim, ze se to meri osa-osa...ale nevim to jiste (ale zase jinej rozmer me nenapada). Kazdopadne bych jinou delku nekupoval, pokavad jsi zvyklej na tuhle.
Myslím, že tohle téma stojí za vyzvednutí na povrch...
Vhodná délka klik může nejen ovlivnit váš výkon, ale i uchránit třeba kolena před poškozením.
Zkoumáte někdo toto téma vážněji?
Já to řeším už asi rok, ale úplně jason v tom nemám. Pro začátek uvádím zajímavý článek (v AJ) na toto téma:
http://www.velonews.com/tech/rev/crank.html