používáte někdo hrudní pás k měření tepu? Chtěl bych ho využíl na kolo a běžky, ale předem bych rád slyšel jaké s tím máte kdo zkušenosti, protože je to pro mě drahé zařízení. Předem díky za příspěvky. Luboš
funguje to, je důležité, co od něj čekáš?
Chtěl bych mít přehled o tepu, udržovat optimální aerobní stav srdce, i spálená energie by mě zajímala, ale netuším jak to dokáže spočítat. Nejde mi o hubnutí s tím nemám problém, rád bych optimálně využil svoje vyjíždky, když jedu sám a nemám s kým soupeřit a neposlední řadě rád sleduju naměřený údaje:-) bez cyklocomputeru na kole by mě to snad ani nebavilo.
Spálenou enerkii to vypočítává z průměrné TF, tvoji váhy a času jízdy. Podle mě je to údaj hodně na nic :-(
O intenzitě ti totéž řekne prměrná TF a čas jízdy.
Když budou dva stejně vážící borci, jeden trénovanej a druhej chcípák tak tomu trénovanýmu to naměří daleko méně spálené energie (pojede na TF o 10-30 tepů níž než chcípák).
Používám Polar F5. To je taková střední třída se zbytečnýma funkcema, které stejně nevyužívám (walk test, spálené kalorie, BMI, procenta z max. TF).
Pokud bych se dneska rozhodoval jakej tepák bral bych to nejjednodušší a je vcelku jedno jestli značkový nebo neznačkový (Tchibo, Lidl).
Stejně mě zajímá jenom aktuální TF a na konci průměrná TF a čas v zóně a mimo ní. Dokonce i pípák upozorňující na to, že jsem mimo zónu zapínám jen vyjímečně.
Tepák nosím jako hodinky (jenom na sport).
Pro začátek tedy určitě co nejlevnější a nejjednodušší mašinku.
Pokud máš závodní ambice a nemáš hluboko do šrajtofle tak naopak nešetřit a pořídit cyklocomputer s tepákem v jednom a s možností připojení k PC.
Samotnej tepák je ti poměrně nahouby pokud neznáš svoje prahy. Jsou tři možnosti.
Ideální - nechat se vyšetřit 2-3x za sezonu
Lehce horší - udělat si několikrát za sezonu Conconiho test.
Nebo - jezdit podle pocitů a zkušeností s orientačně nastavenýma hodnotama a ty postupně zpřesňovat.
Tepák mě příjemně překvapil. Daleko líp si dokážu rozvrhnout síly, takže jezdím rovnoměrnější tempo a dojíždím ve větší pohodě.
Nikdy jsem nezávodil a nikdo mě k tomu nedonutí. ;-)
Pokud máš závodní ambice můžeš zkusit http://www.bike-forum.cz/forum/ . Tam se to závoďákama jenom hemží :-)
Přesně tak, pokud neznáš hodnoty aerobního a anaerobního prahu, pak mít tepák je trošku zbytečné.
Navíc je potřeba, abys věděl něco o intervalech a jejich využití pro práci v anaerobní zóně.
Samozřejmě, můžeš do tepáku zadat i jakési obecné hodnoty prahů vypočtené z tabulek, ale tyhle výpočty nebývají až tak přesné.
Jo a mít tepák kvůli tomu, abys sledoval spálenou energii - to je naprostá hovadina. Tepák ti podle výšky tepu a tudíž podle toho, v jaké zóně tvoje tělo momentálně pracuje řekne, zda jde tvůj aktuální sportovní výkon tzv. "na svaly" nebo se flákáš jen "na tuky".
Sami mame s Alvapinkou jakousi zakladni Sigmu v akci asi po 700,- kc a staci, i zavodakovi :o). Stejne je to v podstate (a hodne zjednodusene receno) jenom o tom, aby te to brzdilo, protoze kdyz budes prepalovat, jenom si nicis telo a s treninkem- hlavne vytrvalosti- to nema nic spolecnyho. Zkus se mrknout na http://www.kpo.cz/fyziologie/fyziologie.htm, tam toho najdes spoustu, kdyz te to bude hodne zajimat. Trenuj, nema cenu se honit :o)
Jezdím s Polarem FS2c, má pár základních funkcí a zatím mě úplně vyhovuje. Vím jak dlouho jsem jel, s jakou průměrnou TF, jaká byla max.TF, horní a dolní pásmo jsem si stanovil sám po prostudování mnoha teorií a snad to docela i funguje. Docela výhodný je kódovaný přenos signálu s hrudního snímače, zvlášť při jízdě ve skupině nebo při maratonech. A není drahý.