Ahoj, prosím o radu.
Mám trekingové kolo 3/4 roku staré, najeto cca 800 km a začalo mi lupat ve vidlici. Nevíte, čím by to mohlo být? Značka vidlice je RST CT-COMII T5 (40 mm). Díky, Markéta.
Jako jak lupat ve vidlici?!? A jseš si jista, že je to opravdu vidlice, že se zvuk nepřenáší po rámu odjinud?!?
Myslím si, že je to ve vidlici, protože se to lupání objevuje, když jedu v terénu nebo po nějaké nerovnosti. Ale možná je to v něčem jiném, ale nenapadá mě v čem.
Nemáš ty ho náhodou ještě v záruce?!? To bych neexperimentovala a v rámci záruky bych s tím mazala do servisu...
Netrapte se s technikou a požádejte někoho kdo do toho vidí. Může to být i povolené hlavové složení (ta trubka od řidítek do rámu a dál k vidlici). Mně v terénu většinou lupe v zádech, ale prý už jsou dávno po záruce.
Jo,jo já už jsem po záruce celý.....
Zkus to "propružit" na místě-tedy ne za jízdy,budeš o krůček dále.Ale jinak vzhledem ke kvalitě a konstrukci této vidlice(bez urážky),by se nebylo čemu divit.Pokud jsi někde více zmokla,tedy spíš tvé kolo,tak je to dost jasné.Ale jak píšou ostatní výše-je-li kolo v záruce,tak se s tím nezabývej.Rozebrání a promazání sice není složité,ale prč se s tím trápit:-)))Pomíjím tedy ostatní možnosti(hl.složení,P-náboj,představec,ale třeba taky prasklý rám-těch možností je mnoho...
Díky za všechny odpovědi. Já s tím kolem samozřejmě půjdu, jen bych chtěla dopředu alespoň přibližně vědět, co mám čekat. Merida: co myslíš tím "zkus popružit na místě, budeš o krůček dále"? a taky tím: "pokud ti kolo zmoklo, tak je to dost jasné?" Zmoklo mi totiž několikrát, to může mít nějaký vliv na to lupání? Díky, M.
Zní to tvrdě, ale dopředu čekej, že z tebe budou dělat "blbce"...
Pokud se ti opravdu zdá, že s tou vidlicí není něco v pořádku, buď tvrdá a nech si všechno řádně vysvětlit - žádný učený z nebe nespadl a když na tebe začnou chrlit cokoli čemu nerozumíš, klidně se vyptej.
Propružit znamená, že stojíš na místě (nemusíš sedět na kole) a zlehka seshora tlačíš na řidítka, aby vidlice propružila.
Ideální by bylo, pokud se lupání ozývá právě při tomhle propružení, teda ne při jízdě - málokterý (resp. spíš žádný) servis totiž kola projíždí, aby inkriminovaný zvuk odhalil. Takže kdybys ho dokázala v servisu "nasimulovat" bylo by to nejlepší.
Je pravděpodobné, že v servisu vidli akorát promažou, nicméně až si pro kolo půjdeš, chtěj vědět, co přesně s ní dělali - zda to rozebrali, zda prohlédli rám, jestli někde není prasklinka (ta to opravdu může způsobovat a stačí i malá prasklina ve sváru) atd. O něco výš najdeš, co všechno by to mohlo být, tak to využij s rozumem ve svůj prospěch - sakra si přece ženská, ne :o)))
Tak ti držím palce, ať se toho zvuku co nejdřív zbavíš.
Jo a ještě mimochodem - nemáš náhodou odpruženou sedlovku?!? Ta ten zvuk totiž paradoxně může způsobovat také... A to se teda pak odstraňuje fuckt blbě...
;-) Tyjo, Radko, nechceš konečně sepsat nějaký polopatický manuál o používání a servisu kola ? ;-) Máš už to zmáknuté...
P.S. Možná by bylo vhodné, kdyby si při tom "propružení na místě" nejprve zabrzdila přední kolo ;-) Jinak je to o pěknou tlamu ;-)))
Jo, jsou to léta dřiny :o))) Ale je fakt, že já už donutila své servisáky občas to kolo i projet, což tedy považuji za naprostý vrchol :o)))
Příčinou lupání může být i drát (paprsek), který potřebuje dotáhnout - tahle závada se zvukově nese celým kolem a diagnostikovat mi ji trvalo dost dlouho.
Nezlob se,ale "lupající" dráty jsou dost specifické-zvukově a každý dobrý mechanik musí být hned "doma".Horší je to s uvolněným "kalíškem" neboli vložkou v ráfku-to už je jiné kafe a znám dost kolegů,co to nebyli schopni najít-ovšem pravda je,že když někdo spravuje kola nemusí být hned dobrý mechanik.A v Čechách spravuje kola každý,kdo má s prominutím díru do pr...e,myslím teď nejvíce ty vesnické opraváře s jejichž nepřekonatelnými radami chodí lidé nakupovat kola a přes jejich rady obvykle "nejede vlak".Ale to by bylo na dlouhé povídání.
Ja mam zase marketingovy skill :) platim v servisu za udrzbu kola stravenkama :)))) nebo mozna uz to bratranka prestalo bavit delat zadarmo a me se nechtej davat penize :))
No, teď jsem se u něj stavila a vyslovit "wewerka" mu dělalo trošku problémy :o)))
Rekni mu, ze platis za vsechno 50,- a uvidis certika v krabicce :))))
No, já bodovala líp - při minulé návštěvě se mi podařilo rozlomit brýle za 1400, tak byl docela rád, že stojím dál od půltu a mám ruce v kapsách :o)))
Stejně jsem tam byla jen jako doprovod :o)))
Jak to myslíš „vzhledem ke kvalitě a konstrukci“ ? Já jím mám taky, akorát ve verzi pro rok 2006. Co je na ní nekvalitní???
Už jen to, že je to RST...;-) Tato firma zatím nevyrobila nic co by se dalo považovat za kvalitní, funkční výrobek... Prostě patří mezi low-end...
Tak to fakt koukám, já jsem myslel, že RST je dobrá firma...
Dle mé praxe: potři trubku představce ( jen tu část, která je zasunutá do vidlice ) lehce vaselinou. Pokud to nepomůže, Radka to popsala přesně.
No já taky po čase diagnostikoval jisté lupání, mám spadeno že to vychází ze sedlový trubky, kterou jsem odmastil, aby mi v terénu nezajížděla do rámu a teď se ozývá...možná ji přeci jen něčim lehce máznu.
To je právě ten problém se sedlovkou - někomu lupe, když ji odmastí, někomu, když ji namastí...
U mě je to ale zřejmě způsobeno paralelogramem, protože lupání je nepravidelné...
Mimochodem, jestli to lupe nepravidelně, pak to opravdu může být ta sedlovka...
Docela bych se vsadi,lže je to sedlovkou.Dokonale vyčistit hlavně vnitřek rámu sedlové trubky od prachu a i sedlovku pak jen lehce máznout bílou vazelínou aby dural nesrostl-nezkorodoval-utáhnout rozumně! nepřepínat musí držet avšak povolit rukou-upínák.konec sedlové trubky v místě rozříznutí lze vyplnit např silikonem,či páskou aby se zamezilo vnikání prachu a nečistot.
Yo, tak to zkusím - je fakt, že já ji mám asi utaženou přes moc...
Markétko, jak se to vyvíjí, jak to dopadlo.
Ahoj, dlužím vám odpověď, jak to vlastně dopadlo. Takže bylo to zřejmě povolené hlavové složení, protože mi ho dotáhli a lupání přestalo. Ale vyskytl se jiný problém. Řekli mi, že potřebuju vyměnit řetěz. Zdálo se mi to brzo (najeto cca 800 km) a tak jsem zasurfovala na internetu a koupila si měrku. Trochu propadla, ale zdaleka ne úplně. Myslíte, že tam ten řetěz ještě mohl zůstat? Díky, M.
Jestli je u druhý rysky, tak ho ještě můžeš nechat. Ale jestli je už na třetí, pak bych to nechala max. ještě 100 km a měnila bych. Jinak si orajbuješ pastorek je to na houby.
Na tý měrce jsou nějaký zoubky, to myslíš tou ryskou?
Ne, ne, žádný vykašlat - jen to hezky hlídej.
A zoubky jsou ty 3 rysky.
No voni bejvaj v servisech pekny ptacci klidne ti vymeni retez za jinej a pak tvrdi ze je vytahanej :(
Jo, to znám - na tomhle u mě profitoval můj servis dobrý dva roky. Podle mého - oni snad takhle poznávají kvalitu klientů - někdo přijde, strčí měrku do řetězu a řeknou vyměnit... A podle toho, jak klient zareaguje, tak si ho zaškatulkují. Možná jim křivdím, ale dala bych za to ruku nebo spíš obě do ohně :o))) Taky jsem tak začínala - teď už na mě tuhle fintu nezkoušejí a řetěz mění jen když si o to výslovně řeknu :o)))
me ho meni po 2000 km a ani jim nerikam ,ale mel jsem jinej problem z predni kotoucovkou ... mel jsem podezreni ze mi vymenili kotouc pak se to nepotvrdilo.Clovek musi bejt porad ve strehu nebo najit kvalitni servis
Tak výměnu kotouče bys snad pozanl na ceně, ne?!?
ne ne ja chtel jen odvzdusnit brzdu a kdyz jsem pak kolo dovezl domu (blbec jsme si to neprohlid jeste v kramne) prislo mi ze nejak nepoznavam svuj kotouc ,ale pri ohledani sroubu na nabe bylo jasny ze je jen zasranej od brzdovy kapaliny tak to pak chtelo vymenu desticek :(((
dalsi zkusenost
Chceš říct, že ti při odvzdušnění brzd zadělali kotouč brzdovkou a nevyčistili, takže sis oddělal destičky?!? Co to je za servis?!?
moje posledni navsteva u Sterby vic jsem tam nepachnul
No jo Šterba... :o)))
Opět si potvrdil jak hluboko klesla jeho kdysi vyhlášená kvalita...
Já taky chodím ke Štěrbovi, protože jsem si tam letos koupila kolo. Ale přemýšlím, že začnu chodit jinam, protože tam mají dost draho a navíc, jak jsem to popisovala s tím řetězem, tak to bylo taky u nich. Nevíte o nějakém servisu v Praze,kde mají normální ceny a nesnaží se odrbat zákazníka, který o kolech moc neví? (pokud tedy takový servis vůbec existuje:(.
Děvče zlatý, vychovat si servis, to dá práci. Ale od Šterby bych šla pryč...
a dalsi trapna situace pri prepletani kol.... kdyz sundavali ten predni kotouc tak znicili srouby a kdyz jsem platil tak mi za 20,- nauctovali nove opet jsme si toho vsimnul az doma jsem takovej nepozornej noo
a bylo to zde http://www.kola-visek.cz/
Vidíš a přitom tahle prodejna a sevis na mě vždycky působily docela dobře - drží se tam už dlouho a seřizují v zimě i lyže, tak se mi zdálo, že musí být dobrý, když se udrží v takovým zapadlým místě. A hele, skutek utek...
asi jo jem me to prekvapilo jde o lejno. 20 korun me nezabije ,ale kdyz neco znicim tak to preci nemuzu uctovat zakaznikovi
Dvacka je sice drobný peníz, ale když chybí, tak si ani chleba nekoupíš...