chcem sa vas spytat ze ake mate s tymto sposobom prepravy skusenosti ci sa plati aj navyse za bike a kde si bike do vlaku polozite ci hned vedla seba alebo inde nikdy som tak nesiel tak mi poradte please
Za bike se plati primo ve vlaku 20,-- Kc za jednu prepravu, takze kolikrat prestupujes, tolikrat platis.
A kolo mas bud u sebe - pokud jedes motorackem nebo "pantakem". V ostatnich vlacich je vagon pro prepravu zavazadel a tam kolo odlozis. Pokud tento vagon vlak nema, pak mas ale smulu.
Ja osobne vyuzivam tento zpusob prepravy casto a rada. Zvlaste kdyz je ve vlaku jidelnacek :o)))
nicméně mužeš si koupit kombinovaný doklad, který např. za 60,-Kč platí dva dny bez ohledu na počet vlaků, kterými se přepravuješ a jsou i další, které jsem zatím nevyužila, tak se v nich moc nevyznám a jsem pohodlná na to kouknout :-P takže je dobře spočítat si to, mně se často vyplatilo použít kombinovaný doklad pro kolo :)
Cože?!? To exituje?!? Mě vždycky akorát v pokladně řeknou "kolo zaplatíte ve vlaku". Při nejbližší příležitosti se na to zeptám...
Na Slovensku zaplatíš 20 Sk len jeden krát k cestovnému lístku do cielovej stanice s neobmedzeným počtom prestupovaní. Lístok na bicykel si kúpiš priamo v pokladni pri kupovaní cestovného lístku, alebo u sprievodcu.
Pokial vlak nemá batožinový vozeň tak niektoré vagóny sú označené piktogramom bicykla. Ak niesú môžeš dať bicykel do prvých, alebo posledných dverí súpravy. Pozor na rýchlik, ak je vagón 1. triedy - nie každý sprievodca pochopí tvoju situáciu.
S oběma souhlas, ale pro tebe na Slovensku bude problem hlavně vybrat vlak, jen namátkou jsem koukl na IDOS a krom pár rychliků, skoro žádný osobák kola nebere. Bohužel, dost mi to komplikuje plány na výlety, jezdím tam celkem rád.
Nezapomeň, že malé motoráčky mnohdy nemají v IDOSu označeno, že berou kola. Ale je fakt, že ty člověk využívá jen na krátké tratě mezi městečky a vesničkami...
Na Slovensku platí zjednodušená preprava bicyklov (minimálne cez prvé dvere prvého vagóna a posledné posledného vagóna) vo všetkých vlakoch okrem IC vlakov, aj keď nie sú špeciálne označené. Viac na http://www.slovakrail.sk/.