Máte zkušenosti s cyklobrýlemi s dioptrickou vložkou? Nebo dáváte přednost kontaktním čočkám?
Pokud snášíte čočky dobře, jsou asi čočky lepší. Cyklobrýle s dioptrickou vložkou jsou těžší, trochu omezují rozhled. Čočky ano, ale přes ně kvalitní cyklistické brýle (sluneční nebo čiré), aby se zabránilo vysušování očí.
Nemyslim si ale, že to musí být kdovíjak kvalitní brýle za hříšné peníze. Já jezdím v čočkách a mam brýle od vjetnamce jménem Standa :o). Stačí jen aby Ti dostatečně zakrývali oči, prostě ne žádný lenonky a aby se Ti přes ně příjemně koukalo. ...a nemusí mít ani UV filtr, ten už je dneska přece v čočkách.
UV filtru v čočkách bych moc nevěřil, čočky nepokrývají celý povrch oka...ale oční lékař nejsu a nevím, kde nejvíc to UV záření vadí. Asi fakt nejvíc tam, kde ta čočka je ....... Každopádně dle mých zkušeností je dneska UV filtr i v těch nejlevnějších slunečních brýlích třeba za stovku, i na oční klinice mi říkali, že drahé brýle jsou (vzhledem k UV) zbytečné. Jiná věc jsou samozřejmě jiné věci (antireflexní povrch atd.), které jsou na řízení kola zvláště důležité, s tím ale zkušenosti nemám.
Pokud vím tak UV vstupuje do oka jen zorničkou, takže zcela bez brýlí ho schytáš míň než s brýlemi bez filtru, protože ty jen roztáhnou zorničky pro větší tmu. A není UV filtr jako UV filtr. Na levných brýlích ze stánku najdeš nálepku "UV filtr" a přitom pohltijou se štěstím dvacet procent UV záření. Na svých brýlích Axon z cykloobchodu jsem měřil ve škole absorbci jen pro měkké UV (mezi 360nm a viditelným zářením) a taky nic moc, i když důležitější jsou ty kratší vlnové délky co ta aparatura neuměla. Takže úplně extrémě šetřit bych si v tomhle nedovolil. O filtru na čočkách slyším prvně, ale pokud ho mají a je slušný, tak by bylo na kolo asi lepší mít čočky a cyklistické brýle, neomezí to periferní vidění a člověk dopadne s UV zářením líp než ten, kdo dioptrické brýle nepotřebuje.
Jo? Nechal jsem si měřit některé levné brýle, co mám, na UV v optice (kde jsem je nekoupil) a tvrdili mi, že to je dobře odfiltrované. Sám jsem to neměřil, takže nevím. Ale řekl bych, že budeš asi pravdě blíže.
Nevěděl jsem, že v optice se to dá nechat změřit. Čím to měřijou? Aby to mělo nějakou vypovídací hodnotu, chtělo by to spektrální závislost pohltivosti (propustnosti) materiálu brýlí a k ní spektrální závislost škodlivosti záření pro oko. Nebo nejlépe rovnou ty propustnosti pro jednotlivé vlnové délky vynásobit škodlivostí těchto délek. Kdyby mě v optice dali tohle, tak budu vědět, co si mám myslet o kvalitě filtru. Když mě řeknou dobře/špatně, měli by aspoň přidat stupnici čemu říkají dobře a čemu špatně. A nebo umět seřadit brýle, které jim donesu, podle kvality filtru. Jinak příště stejně nebudu vědět, co si mám koupit - komu věřit tu nálepku "100% UV filtr" víc a komu míň.
Právě. Taky mě to zarazilo. Takže věřím spíš tobě než jim.
Standartně jezdím s čočkami a přes ně cyklistické brýle. Ale v poslední době, když se dívám např.do mapy, už blbě vidím detaily, protože přes čočky nevidím dobře na blízko. (Nejsem nejmladší.) A bifokální čočky
nejsem schopen na oči nasadit. Nebo jen s hroznými obtížemi. Cena brýlí s dioptrickou vložkou je asi bez skel, že? Takže ještě skla a cena je úžasná.
Mám brýle s vložkou a nemyslím si že by nějak omezovaly výhled. Koupil jsme je v dost dobrym online shopu a za dobry peniz.
maji UV400, ochranu proti poškrábání skel, co víc si přát.
Včera jsme si na stejným místě koupil brýle na lyže, opět s ložkou, doporučuji. jmenují se KEEN FREEZE SET
a jsou tady
http://americanway.inshop.cz
fotka nic moc ale brýle mají k vložce, výměnným nožičkám (gumě) i tři výměnný skla
Dík za radu. Mrknu se tam.
taky jsem se mrknul, ale nenašel jsem je. mají ten obchod strašně nepřehledný.
Já jezdím s čočkama, vskutku v nich UV filtr je.
Já i normálně chodím s čočkama, protože mi vadí nemožnost periferního vidění.