reklama

Home Assistant

Když je tady téma 3D tisk, tak proč nezaložit další úplně mimo. Začal jsem experimentovat s Home Assistantem, zatím na úrovni někde rozsvítit, signalizovat otevřené okno. Ale neznám nikoho v okolí, kdo by se tím zabýval. Domácí automatizaci si pár lidí okolo dělá, ale všichni mají "komerční řešení". A já občas narazím na něco, co bych potřeboval vysvětlit, popostrčit. Přečetl jsem kdejaký blog abych vůbec věděl jak začít. Samozřejmě české fórum o HA jsem objevil, jenže to si připadám, že jsem přišel do plné hospody, kde se všichni už dlouho o něčem baví a já nevím, ke kterému stolu si přisednout. Takže se ptám jestli tady náhodou není někdo se stejným zájmem?

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 12.02.2025
Autor: petrp
  • Re: Home Assistant

Sice ti neporadim, ale třeba se alespoň pobavíš. Možná si tenhle text z devadesátek pamatuješ.

Píše se rok 2033, rok vítězného tažení operačního systému Mickeysoft Windows CE
    do našich obýváků, kuchyní i ložnic a už i my máme doma několik zařízení nové
    generace. Po cestě z práce domů jsem dostal chuť na hranolky a koupil si jich
    pytlík, těšíc se na dobrou večeři. Příprava měla být snadná a jednoduchá - naše
    fritéza je vybavená poslední verzí operačního systému, pochopitelně včetně pěti
    nejdůležitějších softwarových záplat. Osud tomu však chtěl jinak.

Položil jsem pytlík s hranolkami na linku, zapnul přístroj pomocí tlačítka
    "Zažehnout" a už po necelých třech minutách (můj osobní rekord, měl jsem
    skutečně hlad) a dvou resetech (znáte to, klasický trojhmat Ctrl+Alt+Hranolek)
    jsem z menu vydoloval program fritování. A kruciš, v tom spěchu jsem zapomněl
    odpojit friťák z lokálního Mickeysoft Kitchenetu. Ta mrcha to stihla, spojila se
    s ledničkou a zahlásila: "Jste si jist, že chcete fritovat hranolky, když
    v lednici žádné nemáte?" a nabídla mi tlačít ka "Ne" a "Storno". S odevzdaných
    povzdechem vkládám hranolky do ledničky, zavírám dveře, čekám pět vteřin až
    blikne zelená kontrolka, signalizující aktualizaci databáze potravin
    v Kitchenetu a vytahuji pochoutku zpět.

Po dalším startu už fritéza neprotestovala a na jejím displeji konečně naskočil
    známý "Průvodce fritováním". Pravda, těsně po záruce přestala fungovat vestavěná
    váha a hned po ní se odebral do věčných lovišť i scanner, takže mne navíc čekaly
    kroky "Nakreslete typický tvar hranolku", "Zadejte počet hranolků" či "Určete
    délku nejdelšího a nejkratšího hranolku", ale na to už jsem byl připravený
    - odhad mám skvělý a navíc jako jediný z rodiny celkem obstojně kreslím, takže
    napůl syrové a napůl spálené h ranolky jsme měli zatím pouze dvakrát.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: PepikW
    Hodnocení: +6 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Mnohem větší obavy jsem měl z neblaze proslulé databáze olejů. Svoji drahou
      ženu jsem už sice naučil kupovat na její vkus poněkud předražené flašky s logem
      "Mickeysoft Kitchen 2000 compatible", ale jeden nikdy neví, zrovna včera jsem ve
      špajzu zahlédl novou láhev Lukany a nebyl jem si jist, zda se nejednalo
      o nějakou levnější noname verzi… Bohužel mé tušení bylo správné a na displeji se
      proto vynořila obávaná hláška "Neočekávaná chyba při detekci oleje, aktualizujte
      prosím seznam ovladačů a spusťte průvodce fritováním znovu."

Ještě že olej byl v novém balení, které mívá ve špuntu mikročip s ovladačem.
      Špunt, proboha kde je ten špunt ?! Určitě bude v šuplíku. V šuplíku bylo mnoho
      špuntů, máme moderní domácnost… Po deseti minutách, kdy jsem na snímač fritézy
      přiložil dva tucty mikročipů ve vršcích ze sirupů, moštů, piv a minerálek jsem
      propadl totální beznaději. Pravda, jeden z moštů označil Mickeysoft Fritéza CE
      za kompatibilní s obecným rostlinným olejem, ale po loňské zkušenosti
      s kuřecími prsíčky na octu už má důvěra v odhady fritézy značně poklesla.

Vypnul jsem proto strojek jak jinak než pomocí tlačítka "Zažehnout" a hladově si
      namazal osvědčený chleba se sádlem. Domácí sádlo bez identifikačního čipu máme
      od rodičů a starý nemoderní nůž jsme naštěstí ještě nevyhodili. I když, při
      vytahování sklenice se sádlem z ledničky se mi na její dvířka promítla za zvuků
      rolniček reklama na nový kráječ na chleba kompatibilní se sadou Mickeysoft
      Kitchen 2000. Prý mimo krájení umí navíc vyřezávat betlémy z překližky…

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Autor: PepikW
      Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Hezký. Pobavilo.
        Mám povolení od mé drahé polovičky (trochu se skřípěním zubů, ale chápe, že nějakého koníčka mít v zimě musím), že si mohu takhle doma hrát, pokud k tomu napíšu pořádnou dokumentaci, kde bude uvedeno jak se ta která věc uvede zpět do původního stavu, jak ji lze ovládat bez Home Assistenta. A samozřejmě mám veto na topení, zase tolik důvěry jsem nedostal.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

V krizi by snad stačilo shodit jistič, ne?!?
          Ovšem to by se dotklo topení...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Autor: radka
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Shodit jistič není řešení. V principu jde o to, že když si chci rozsvítit, tak musím mít v dokumentaci popsaný způsob jak se vrátit k řešení bez automatizace.
            Co když mě zítra přejede autobus?

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

S požadavkem tvé drahé ženy bez výhrad souhlasím!
              Jednala bych stejně :o)))
              Jen jsem se ujišťovala, že v případě kritické situace by jistič byl poslední záchranou...

[ Reagovat ] [ Zpět ]

nedávno mi někdo poslal video, které popisovalo ovládaný dům hlasem, paráda, až do chvíle, kdy majitel po návštěvě zubaře má oteklou pusu a pořádně nemůže mluvit, leje, on stojí před vchodem a vydává povely k otevření, ale dveře se neotevřou, nakonec je úplně mokrý a v poslední chvíli si otevře klíčem :-)

připomnělo mi to televizi u nás doma, která také reaguje na hlas, ale ne vždy se přepne, dle povelu, nakonec tlačítko vyjde rychleji

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 14.02.2025
          Autor: HMS
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Kdysi jsem narazil na něco v podobném duchu:

Jak bude vypadat inteligentní domácnost za deset let (představa z roku 2000):
      Člověk jede domů z práce, je noc a prší, zima, nevlídno. Inteligentní domácnost pozná, že se blíží, rozsvítí světla na příjezdové cestě, otevře garáž, vyhřeje podlahovým topením domácnost a připraví vodu na teplou sprchu. rychlovarná konvice začne ohřívat vodu na čaj v okamžiku, kdy vůz vjíždí do garáže. Spouští se tichá relaxační hudba a na chladničce svítí výpis pěti nejvýznamnějších novin ze světa plus několik zpráv od nejbližší rodiny, včetně velkoformátových fotografií.

Jak bude vypadat inteligentní domácnost za deset let (představa z roku 2020):
      Člověk jede domů z práce, je noc a prší, zima, nevlídno. Řidič musí před nastartováním vozu odsouhlasit, že si je vědom snížené viditelnosti. Během jízdy musí vyslechnout troje varování o mokré vozovce, a to v italštině, španělštině a řečtině, protože si koupil káru z bazaru, dovoz z Itálie. Uprostřed nepříjemné zatáčky náhle klesnou otáčky, protože operační systém na základě vyhodnocení trasy podle Google Maps a podle uživatelských recenzí silnic na Ukrajině usoudil, že jedete příliš rychle. Naštěstí protijedoucí vůz zrovna stojí - jeho systém si myslí, že se nachází v lotyšském vřesovišti.
      Přijedete konečně domů (krokem) a chytrá domácnost váz vyzve k autentizaci - spočítala si totiž, že za šera a deště je mnohem vyšší pravděpodobnost vloupání, a chce si být jista. Musíte správně zodpovědět třetí otázku ze seznamu autentizačních otázek, které jste dostali při podpisu kupní smlouvy před osmi lety. Nevíte která to je otázka a seznam je někde u smluv doma. Voláte partnerce. Mezitím vám vypršel autentizační token, takže musíte zodpovědět osmou otázku ze seznamu. Znovu voláte partnerce, která je na služební cestě v Jokohamě celá říčná z buzení vprostřed noci. Než to zvedne, znovu vám vyprší token. Protože systém vyhodnotil, že jste lupič, musí nyní váš vstup autorizovat ona.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Autor: Aviatik
      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Naštěstí si nechala seznam otázek vytetovat na stehno. Konečně se rozsvítí příjezdová cesta, ale garáž se neotevře, protože firmware motoru není kompatibilní s čerstvě aktualizovanou verzí domácnosti.
        V dešti, s blůzou přes hlavu, dobíháte ke dveřím, na kterých vás vítá reklamní spot. Po jeho shlédnutí se dveře konečně otevřou.
        Veškeré texty doma jsou ve španělštině, protože systém vyhodnotil váš nákup v Lidlu - nachos, salsu a tequillu - jako že jste mexikánec a automaticky se vám přizpůsobil. Zrovna, když sednete na záchod, pustí se z repráků řízný mexický folk. Současně systém poslal echo cizinecké policii, že jste ilegál, naštěstí je to anglicky a česká cizinecká policie tomu nerozumí.
        Když chcete spláchnout, zhasne veškerá elektřina, probíhá restart po další aktualizaci. Je třeba stáhnout balíčky software pro slaměné střechy, iglů a výskyt rejnoků manta ve vodovodu, takže máte dvacet minut temnou hodinku.
        Pustíte si detektivku na dobrou noc. Každých osm a půl minuty vám televize nabídne drobnou mikrotransakci, za kterou prozradí, kdo je vrah. Že jste si fakt měli zaplatit vám dojde, když minutu před vyvrcholením děje nastoupí půlhodinový reklamní blok.
        Naštěstí je ve španělštině...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Autor: Aviatik
        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

... a nakonec někde spadne strom na vedení nebo ultralight zruší stožár vysokého napětí a hodinu hledám zápalky a další hodinu svíčky abych našel kladivo a šroubovák a dostal se z pasti (domu) ven.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 14.02.2025
          Autor: miro5

Pořád se píše o chytrých ledničkách, které mi sestaví recept z ingrediencí v ní obsažených. Za mě totální nesmysl, který nepotřebuje snad nikdo.

Ale hlavně jsem nepochopil, jak ta lednička pozná, kolik je ve flašce okurek? To bych asi musel zapsat každou spotřebovanou okurku. Ještě zajímavější by to bylo s máslem. Pěkně převážit a zapsat.

Tomu říkám pokrok.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: včera v 09:56
      Autor: Marin7

Kde se o tom furt píše? Tohle za jen nějaký tvůj blud.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: včera v 13:17
        Autor: xtonda

Není. Když hledáš informace k ledničkám, protože si třeba chceš koupit novou ledničku, tak tam takových kravin najdeš dost.
          A potom, samozřejmě, v různých populárně-naučných článcích nebo jak se jim dneska říká.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: včera v 14:49

Dík :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: včera v 15:29

Vážně? Já vybíral lednici předloni v létě a na nic takovýho jsem nenarazil. Oprosti starým lednicím je super vychytávka, že chladící těleso není v chlazeném prostoru, ale někde vzadu a dovnitř se fouká studený vzduch, který se odvlhčuje, takže v lednici nevzniká námraza, ani v mrazáku a není potřeba odmrazovat. Ale to je asi tak všechno, pravda kupoval jsem socku za 16 tis.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: včera v 19:02
            Autor: xtonda

Asi jak ve které cenové kategorii ;-) Sám jsem vybíral, a pak i kupoval, velkou lednici někdy koncem 2023, ale až do těhle končin mně to fakt nezavedlo... Asi proto, že můj strop byl někde na 15tis ;-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: včera v 19:31
            Autor: Jarda

Spolubydlící tohle doma měl. Řídil to takový malý linuxový počítač, komponenty komunikovaly bezdrátově protokolem Zigbee. Jako jo, vypadá hrozně cool, když můžeš jedním čudlíkem rozsvítit libovolnou kombinaci lampiček kdekoli po bytě nebo když se ti rozsvítí světlo a roztáhnou závěsy ráno pět minut před zazvoněním budíku. Ale...

...ale ty vypínače. Do klasického stačí za chůze lehce ťuknout loktem a mám jistotu, že když cvaknul, rozsvítí se. Tyhle se musely mačkat silněji a přesněji a i když cvakly a blikly, nebylo jisté, že signál doletí kam má a něco se opravdu stane. Možná je to problém jednoho konkrétního typu a ne principu, ale je to malý, setrvalý zdroj zbytečného stresu. Asi jako mít skvělý chytrý telefon, který na každé ťuknutí reaguje s půlvteřinovým zpožděním a někdy vůbec. Rok nebo dva to možná vydržíš, protože to byl tvůj nápad a dal sis s ním tolik práce, ale jestli stejný názor nemají všichni ostatní, co to musí používat, vynesou tě v zubech mnohem dřív.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: NightRider

Ano, ta prodleva tam občas je, proto řeším jen nekritické aplikace typu ambientní osvětlení nebo signalizaci u domovních dveří "otevřené okno v ložnici". Chci mít klidné stáří a ne rozvod na krku. :)
      I když, pokud člověk má dostatečně hluboké krabice s vypínačem, dá se tam strčit malinké zigbee relé, které se ovládá tím původním vypínačem. Takže to chodí hned + to umí měnit a hlásit stav vypnuto/zapnuto dálkově. Nevýhodou je, že se z vypínače stane přepínač, z jeho polohy není jasné v jakém je stavu. Asi jako to je u schodišťáku.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 13.02.2025

Mám doma "automatizováno" skoro všechno, ale moje podmínka byla, aby čidla nebyla připojena přes wifi na web, ale byla plně autonomní a komunikovala výhradně rádiově. Asi je jasné proč - kvůli bezpečnosti. Nemůžu si sice cestou z práce zapnout třeba kulmu nebo nějakou jinou důležitou věc :-))) ale taky nemůžu vyhořet a nikdo mi nekouká do pokoje a do koupelny.

V podstatě spínám světla a zásuvky a to jak jednotlivě, tak skupinově. Hodí se mi to hlavně v noci, kdy si u postele kliknu na ovladač a vypne se celý barák kromě lednice. Přijímače se dají programovat a spotřebiče se dají zapínat automaticky třeba i podle teploty.

Používám systém Sygonix RSL, který kupuji u Conrada.

https://www.conrad.cz/cs/search.html?categoryId...

Část prostor ovládám přes PIR čidla, ale musí to být čidla s detekcí přítomnosti. Ty totiž, oproti běžným PIR, nezhasnou, dokud se v dosahu čidla pohybuji.

https://www.t-led.cz/p/cidlo-detektor...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 13.02.2025
    Autor: ckp13

Tuto hračku jsem několik let používal a výsledkem bylo velké zklamání. Nakonec jsem ho měl už jenom jako přehrávač hudby "Play something". To ještě nějak zvládal. Ted už ho nepoužívám vůbec.

Spousta problémů, totální natvrdlost, zařízení zapomínala nastavení a odpojovala se. Velká nespokojenost, velké komplikace. Zbavuju se všeho, co mi komplikuje život. :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: včera v 09:23
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: spolucestujícího /pani na okružní cestu ..

06.02.2025
Ahoj Cikliste! Hledám spolucestujícího /pani na okružní cestu s půjčovnou auta v Maroku od 12. dubna do 3. května…

Hledám: jednotlivce,páry,skupiny

15.01.2025
Pro společné vyjížďky na kole,v zimním období pěšky po Česku i zahraničí. Nejlépe důchodci,kteří mají dost času -…

Hledám: Parťáky, parťačky, čím víc tím líp

10.01.2025
Pro výlety i cestování na kole i bez kola. Víc lidí = víc zábavy, nápadů, možností. Sólojízda je trochu nuda.…

PR články:

Cyklozájezdy | Dokempu.cz | Cyklobazar | Aktivni dovolená
Perfektní funkční oblečení pro vaše sportovní aktivity, od značky Moira.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

318 cyklistů (2 přihlášení)

Rodinný bikepacking končí: Z Nízkých Tater přes Muránskou planinu až do Dobšiné

Po noci strávené na horské chatě jsme se probudili a zjistili, že jedno z kol na mém zamčeném bicyklu bylo…
Kristina | 20.01.2025

Nekonečná bikepackingová dobrodružství: Objevování Velké Fatry

Po návratu z hudebního festivalu, kde jsme s manželem prožili bouři, jsme se vrátili k našim dětem, které…
Kristina | 13.01.2025

Napříč Českem aneb tak trochu jiná dovolená

V sobotu dopoledne přijíždíme s mou drahou ženou do Vyššího Brodu - do známého města na jižním okraji Šumavy.…
JohnyB | 27.12.2024