Bavili jsme se s kolegou z Tanzánie, který žije částečně v Česku, co tady vlastně máme zajímavého a co stojí za návštěvu. On dělá průvodce po safari v Tanzanii a taky vozí turisty z Tanzanie do ČR. Do Prahy, Kutné hory a Krumlova.
Tak jsem přemýšlel, co s tím. Osobně nemám k Praze příliš vřelý vztah a turistovi bych ji nedoporučil. Ty ostatní dvě města jsou fajn, ale názor na ČR bych si z nich taky nedělal.
Vysvětlil jsem mu, že tady vlastně nic speciálního pro turisty nemáme. Nic největšího nebo nejkrásnějšího, co by musel turista vidět. Ale že si tak jedu na koloběžce kolem republiky a jsem spokojený. Každou chvilku narážím na krásné místo, které jsem neznal. Ale že bych tam posílal turistu, to zase ne. Kam byste poslali turistu vy?
No, toť otázka. Chvíli jsem se zamyslela a nevím. Nevím, jaké místo bych vybrala. Souhlasím s tím, co jsi napsal.
Je to tak, že zajímavých měst je hodně, ale jsou to často třeba jen dvě ulice okolo náměstí, takže na nějaký výlet to není.
Člověk to pak musí kombinovat ve stylu Železniční muzeum v Lužné, oběd a procházka v Rakovníku a výlet na Křivoklát.
Ona je i hezká cesta po silnici č. 608 směrem z Phy do Litoměřic kvůli kulise Českého Středohoří. Otázkou je, jestli je to zajímavé pro někoho z Tanzánie.
Tak hlavně bych mu doporučila, aby se vyhnul místům, která jsou uvedena v průvodcích.
Stačí sejít z tras vyšlapaných turisty a člověk objeví úžasné zajímavosti. Stačí jen zvednout hlavu a dívat se kolem sebe.
Sama to takhle dělám a kolikrát jsem překvapená, co všechno objevím, když jdu třeba jen o ulici vedle než běžně chodím.
Aha, tak neuvidí Karlův Most, ani Hradčany, Staroměstské náměstí????
Píšeš, jako vždy, krávoviny.
A pak hledáš konflikt a na to ti peču. Pokud Marin soudí, že kámošovi z Tanzanie nemůže doporučit Prahu, jeho problém. Praze tím neublíží.
Jinak, samozřejmě, vždycky a všude je dobré se kouknout do průvodce (tedy na netu) "co vidět".
To neznamená, že se postavíš do fronty naonu Lízu, ale získáš jakýsi přehled. A pak místo blaafů radky si u těch věcí přečíst recenze těch co tam byli. Na Google, Tripadvisoru.
Každý má jiné představy a z recenzí snadno poznáš,co by ti mohlo sedět.
Takže, milá cestovatelko z gauče, první, co v cizím městě udělám, že kouknu do průvodce a přečtu recenze.
Víš prd a radíš
P
Opravdu je nutné rozesrat i tohle téma?!?
Neporadil si nic, namasturboval sis tady akorát svoje ego a už zase rozesíráš.
P.S.
Průvodce si umí přečíst každý. To se nemusí nikomu radit.
Ja to dělám podobně. Tedy úplně se jim nevyhýbam, ale ani na ně nesázím. Když mě teď v Sintře v Portugalsku chtěli zkasírovat za každou blbost, tak jsem se otočil a jel na maják.
Ale kolega mě docela překvapil. Na všechno, co jsem mu nabídl třeba v Ostravě se tvářil kysele a neviděl důvod, proč by tam měl jít. Tak se mi zdá, že hledá něco podobného safari.
Nabídl jsem mu i safari ve Dvoře Královém, ale to se mu taky nezdálo. Proč by tam měl jezdit, když doma má lepší. A to je člověk, který má barák u Ostravy a spoustu času.
Pokud žije částečně v ČR(u Ostravy) a má zájem, tak si najde hromadu zajímavých míst v nedalekém okolí (Beskydy, Valašsko), které obsahují krásnou přírodu a její zajímavost, skanzeny,přehrady, jeskyně propast, lázně ap. a pak cestovat i dál. Jestli mu na začátek toto nestačí, pak je patriot a neuspokojí jej ani daleké Hradčany- těžko radit někomu něco, co si může sám vyhledat na netu podle svého zájmu(případně zájem oznámit)..... :-(
Tak to by mě docela zajímalo, co jsi mu v Ostravě nabídnul jako místní znalec.
Za posledních cca 5 let jsem byla v Ostravě a Karviné asi 4x (včetně jednoho NaKoláckého srazu) a musím říct, že čím víc Ostravu a Ostravsko objevuji, tím víc se mi tenhle kout jeví zajímavým.
Musím říct, že je fascinující, jak se tahle hornická oblast mění. Samozřejmě hornická činnost je nepřehlédnutelná - haldy, upozornění na to, kde byla jaká jáma, ze zatravněných kopečků koukající roury kvůli odvodu plynů apod.
Pro běžného člověka je neskutečné vidět tu změť kolejí a potrubí v okolí Bolt Tower. Moc pěkná je i místní expozice.
Zajímavá je i návštěva dolu na Landeku.
Úžasné je jak se mění okolí Odry, Ostravice a Olše - po cyklostezkách se tady jezdí skvěle.
Byla jsem v Karviné na zámku i v lázeňské části.
Navštívila jsem Severočeskou galerii i novou galerii přetvořenou z bývalých jatek - myslím, že tahle přeměna získala cenu architektury v roce 2023. A v místní kavárně tu vaří naprosto úžasnou kávu z džezvy.
A, samozřejmě, jsem zkusila i co je "zažít Stodolní" - při jednom pobytu jsem přenechala volbu hotelu jiným a bydleli jsme přímo uprostřed této ulice. V parném létě, kdy není možné zavřít okna, opravdu nevšední zážitek :o)))
Teď čtu Šikmý kostel a na Ostravsko a Karvinsko se ještě plánuji vrátit. Za mě je tam toho k vidění víc než dost a opravdu stojí za to vidět, jak se z "uhlí" rodí město.
A přece jenom jedno mírné negativum - na skladbě obyvatelstva je historie tohoto koutu vidět víc než na městech samotných. Ale i to se již začíná měnit...
Takže za mě - Ostravě, Bohumínu a Karviné se nevyhýbejte. Naopak - určitě budete překvapeni.
V každém případě Slavín na Vyšehradě.
Tak Slavín na Vyšehradě není volně nepřístupný.
Zřejmě si ale myslel Vyšehradský hřbitov.
A myslíš, že ta jména na náhrobcích něco řeknou cizinci z Tanzánie?!? Ne, neřeknou mu vůbec nic. Ten hřbitov má smysl pro nás, pro Čechy. Pro cizince ne.
I z hlediska funerálního umění se najdou mnohem zajímavější hřbitovy než je ten Vyšehradský.
Já nemám žadný vztah k Ostrave ani Brnu :-)
Napsal jsem to předevčírem:
Je známo, že jsem spíše venkovan, z vesničky střediskové proslulé vlastně jen kvůli pivovaru, kde dnes Japonci vaří našeho Kozla.
Ale jsem zde "naplavený", což mi zbytek naší party dědků z restaurace Pod ledem nikdy neopomene připomenout. Sice už 48 let, ale stále jsem náplava.
Ve skutečnosti jsem z jiné dědiny, i když připojené k matičce Stověžaté, ale za dob mého dětství a mládí byla přeci jenom periferií. Z Braníka.
Ale ne toho dole, u řeky, ale nahoře, na skále, tam kde je Dobeška, u nás se tomu říkalo Na Zemance. Mezi námi a "městem" bylo pole a kopec Cinklák, a bylo to tam takové, jak nastínil Ondra Trojan ve filmu Občanský průkaz. S Ondrou jsem seděl v jedné lavici naší ZDŠ a svorně, nerozborně a vytrvale jsme prudili naší ruštinářku.
A a pak jsem poporostl a jezdil čtyři roky po nábřeží tramvají do "opravdové" Prahy, na průmyslovku ve Zborovské ulici.
Vystupoval jsem u Národního divadla, a každé ráno mašíroval přes most s panoramatem Hradčan na pravé straně.
V hodinách tělocviku jsme chodili běhat na Kampu nebo, když byl tělocvikář Blažej ve formě, na Petřín, v hodinách odborného kreslení jsme sedávali se skicáky u Vltavy a snažili se realisticky nakreslit Karlův Most, nebo právě ty Hradčany.
Proč to píšu.
To proto, že včera večer, když jsem vystoupal z podzemního parkoviště na Palachově náměstí jsem je uviděl. Sice trochu v mlžném oparu, ale stále krásné, nasvětlené, moje.
A pak se dostavil ten zvláštní pocit. Směs hrdosti a pýchy kombinovaný s trochou melancholické nostalgie.
Tady jsem doma. Tohle je MOJE město, MOJE mládí, MOJE vlast.
Moje, a přitom o nic z toho jsem se vlastně nezasloužil, prostě měl jsem prostě štěstí se tu narodit. Žádná, ani sebemenší moje zásluha tu není.
A pak dál o něčem jiném...
Tak to prostě je.
Jinak, pokud by ses zeptal Pod ledem, kam pislat turisty, dostal bys jasnou odpověď: do prdele :-)
To je tak, když je jedinou atrakcí v dědině pivovar
Protože jsme každý jiný, těžko radit cizinci(navíc průvodci částečně žijícímu v ČR), neznaje jeho zájem. Pokud chce, najde si cokoliv se mu líbí i v nedalekém okolí. Ty také jistě nejezdíš do Francie bezdůvodně...
Blábolení radky mě nasměrovalo.
Pokud někam jedu, chci něco poznat a vidět, hledám na netu informace. Čtu si průvodce.
Dneska už každý prd má svůj web, je někde veden a hlavně, a to je podstatné, je návštěvníky hodnocen. Hvězdičky, ale hlavně písemné hodnocení. A to je dobré si číst, aby člověk věděl. A může jít o restauraci, hrad nebo Verdonský kaňon.
Není to tak dlouho, co jsme o fránině právě tohle debatovali. Vlastně šlo jen o konverzační cvičení - jsou dobré tyhle recenze, nebo ne?
Tři na tři, já byl ve skupině,co měla být proti.
A poctivě jsme hledali argumenty, proč tyhle recenze jsou špatně a neměli bychom je brát v úvahu. Našli jsme vlastně jen jediný argument proti: lze je falšovat a s použitím AI i velmi sofistikovaně.
Ale ruku na srdce, když čtu recenzi, jak to stálo za prd, a hned na to se mi objeví tři recenze s pěti hvězdičkami,vím že je to podvod.
Takže moje rada, nejen hochovi s Tanzanie, čtěte si si na netu a čtěte recenze.
Hele a jakého typu by vlastně ty zajímavosti měly být?!?
Architektura, technické zajímavosti, vyhlídky, sakrální památky, historie nebo něco jiného?!?
Rozhodně s tebou nesouhlasím, že třeba zrovna v Praze nemáme nic výjimečného - máme tu JEDINOU KUBISTICKOU KAVÁRNU na světe!!! Ostatně z hlediska kubismu v architektuře je zrovna Praha jedinečná.
Zajímavých vyhlídek bych ti v Praze mohla natipovat víc než dost.
Pro zájemce železnice je tu třeba Pražský semering.
Ze zajímavých sakrálních památek je to třeba kostel v Bartolomějské, kde je výzdoba od Reinera. A velmi zajímavá je hlavně barokní výzdoba jeho zadní strany, která je přístupná průchodem u dopravní fakulty.
Ze starého města bych doporučila třeba Jánský vršek plný malých uliček BEZ turistů.
Docela zajímavá je i projížďka lanovkou z hotelu Mövempick nahoru na Mrázovku.
A příjemná je i procházka parkem Sacré Coure, který je přístupný z OC Smíchov. Těch zajímavých parků mimo turismus je v Praze také víc než dost. A najdou se i v centru - třeba Vojanovy sady na Kampě. Nenápadný park, ale oáza klidu.
Z hřbitovů bych doporučila starý Malostranský hřbitov - to je úžasná galerie funerálního umění.
A pak jsou tu zajímavé lokality jako Ořechovka, Baba, staré Bohnice a hřbitov bláznů apod.
Poblíž Prahy - v Noutonicích - je hřbitov, který patří mezi jedno z nejtajemnější míst u nás. A mimochodem je tu pohřbený Petr Hapka.
Tak to jen takový nástřel z toho, co mě teď honem napadlo.
Pokud by ho zajímala "neznámá" místa v Praze a okolí, která stojí za návštěvu, mohu mu doporučit i nějaké konkrétní čtivo - jak na netu, tak v knižní podobě.
Tož je pozvi okoštovat:
https://www.jizni-morava.cz/cz/
Vzhledem k tomu, že jsem od Brna a ve studentských letech jsem se něco nadoprovázela zahraničních návštěv (ne jako průvodce, ale byla jsem ve své "sociální bublině" jediná, kdo mluvil plynně německy, tak mě tak porůznu přifařovali k různým družebním návštěvám z en-dé-er :-), tak mi jako evergreen naskakuje hlavně Moravský kras. Punkevní jeskyně jako hlavní tahák a spousta menších v okolí pro nadšence (nebo naopak pro ty, co tak úplně nemusí ty davové záležitosti).
Pokud bys chtěl přeci jen zůstat v Praze, půjč si v knihovně "Osobisty przewodnik po Pradze", možná tam najdeš nějakou inspiraci.
Na to se budu muset podívat. Není to nějaká bejkárna? Kdysi jsem na nějakém polském fóru četl návod "kterak z czajnika elektricnego zbudovacs tramwaj"...
:-)
Dostal jsem tu knížku asi tak týden poté co vyšla. Jel jsem později do Prahy a navštívil s ní v ruce antikvariát v Hybernské ulici, byl totiž mezi těmi tipy v knize. A když se personál ptal co sháním, povídám nic, ale tahle knížka mi se přivedla. A on povídá, už jste kolikátý s touhle knížkou, ale první Čech, ostatní byli Poláci. :)
"Aha, tak neuvidí Karlův Most, ani Hradčany, Staroměstské náměstí????
Autor: Jindra8526"
No prosím. A potom kdo reaguje jen proto, aby si mohl do někoho rýpnout.
Byly doby, kdy jsem věřil, že zbloudilého přivedu argumenty na lepší cestu. Ale už jsem toho nechal. Neboť jsem si nastudoval, že narcis nikdy nikdy nikdy neuzná cizí názor. Zná jen dva druhy lidí - ti, co sním souhlasí, jsou hodní podřízení, které laskavě podrbe za ušima a shovívavě jim udělí moudré rady do života. Ti, co mají názor jiný, jsou nepřátelé, nedovzdělanci a ubožáci, a to už navždy.
Někdy se mi daří automaticky nejprve mrknout na autora příspěvku. Blbé jindroviny, ale i třeba blbé zázvuroviny, přeskakuji bez čtení. Nedej přírodo na ně reagovat.
Očistné. Doporučuji.
Předpokládám, že samožer sem nas.re ještě pár dalších příspěvků, které sice budou zcela mimo mísu, ale ve kterým nám objasní, že se ve škole kamarádil s Petrem Parléřem, kterému dal pár cenných stavařských tipů, a že Zifčáka osobně nasměroval místo na Národní do Nádražní, čímž "jsem VÁM zachránil revoluci".
:-)
Zkus stejnou optikou posoudit svůj poslední příspěvek, jako by ho napsal někdo jiný. Třeba budeš překvapen, kam ho zařadíš.
Na takto položenou otázku objektivně nemůže existovat žádná odpověď. Aneb jaké auto je nejlepší?
Je třeba nejprve si utřídit oblasti a témata, co vlastně ČR nabízí. Příroda divoká - CHKO, kaňony řek, vodopád u Tetína... Příroda domestikovaná - zahrady, parky, rybňíci. Kultura stavební historická - hrady, zámky. Kultura stavební technická - přehrady, viadukty, rozhledny, Březenský drak.
Dále je třeba si utřídit styl prohlídky: chci na to koukat z auta, chci tam dojet autem a kousíček jít pěšky, chci jít pěšky půl dne.
Dále je třeba si utřídit časovou náročnost - chci za odpoledne stihnout tři atrakce, nevadí mi jet tam dvě hodiny a být tam celý den.
No a až si tohle všechno specifikuješ, pak se Ti to nekonečno možností smrskne na pouhých pár desítek. A z toho už si vybereš.
Ale tohle všechno nepochybně víš sám, se svojí cestovatelskou zkušeností. Myslím si, že spíše než v očekávání rady jsi nadhodil diskusní téma. Ale v reakci na takto nekonkrétní zadání z té diskuse nemůže být nic jiného, než nikam nevedoucí směsice zcela nesourodých postů.
Osobně si z toho beru ta místa v Praze, malý turista Prahu překvapiě rád, klidně dvakrát - třikrát do přírody a jednou do Prahy.
- - -
No a nebo teda - v noci do Sherwoodu..?
Vezmi ho na safari do Dvora Králové. Tam by mohl vidět i druhy, které už na jihu vyhubili...
To už prý zkusil a nepochodil
https://www.nakole.cz/diskuse/30923-co...
To je otázka na několik dýmek. Odvez bych je do Města piva na prohlídku tamního pivovaru, zakončenou ochutnávkou přímo v areálu. Tomu se nic nevyrovná a vzpomínka bude u některých jedinců trvalá. :-)
..do prdele..
Primitivismus a ubohost se velice často pozná podle jednoho výkřiku.