Na kole najezdím ročně jen do tří tisíc kilometrů, takže jsem cykloturista. Jezdím ale svižně a v terénu. Konečně jsem se rozhodl pro nášlapy. Chci jít do PD-M324. Váhám ale nad tretrami. Nejsem ani závodník, ani turista, takže chci něco mezi oběma kategiemi. Rozhoduji se mezi Lake MX81 a Shimano MO72. Fyzicky jsem je ale neodzkoušel, dokonce ani neviděl. Pouze na netu, ale za obrázky, byť vypadají dobře, se může skrývat ledasco, třeba i špatné zpracování. Budu vděčný za každou zkušenost. Díky.
Jestli nechces uplne zavodni tretry, tak si kup Lake, ja je mam a je to parada. Podrazka je vibram, je to hodne tuhy jako klasicky zavodni tretry a na druhy strane taky dost pohodlny. Jen si myslim, ze tkanicky a zaroven suchace jsou zbytecny, ted bych asi kupoval jen se suchacema, podle me je to dostacujici a rychlejsi.
Já mám Lake Mx80 již tři roky a jsem spokojen.Momentálně taky uvažuji o koupi nových a váhám mezi Mx81 a Mx165.Není to jak píše Jendys,protože Mx 81 nemají Vibramovou podrážku.Tu mají až ty Mx165.Já také stále váhám a přemýšlí jestli Vibramová podrážka není zbytečná,protože já v tom jezdím na kole a nechodím tůry.
Zdar Hnuso, jak byt tebou, tak do vibramu urcite jdu, vibram nenï jen pro paradu, uziva se hlavne u trekovych bot a pohorek diky sve pevnosti a tuhosti pri zajisteni staleho pohodli pro nohu. Myslim, ze to zbytecne neni. Neni nic horsiho, kdyz mas v tretre mekkou podrazku, pak se to ohyba a boli te z toho noha jako cert (zkusenosti mojich kamaradu). Nez abych koupil Laky bez vibramu, tak to uz radeji ty uplne zavodni tretry...
Zdárek Jendys,já jsem si zkoušel ty MX165 kamaráda,ale byli mi velké a tak jsem žádný zvláštní rozdíl nepocítil.A tom mě vedlo k tomu zda to není zbytečné.Máš pravdu že měkká podrážka je svinstvo,ale to nebude případ MX81 ani MX165.
Netušíš co vlastně je vibram?Gumový pruh v podrážce?
Vibram je především značka výrobce podrážek, původně tuším od roku 1935 pro vojenské boty později i pro komerční využití. Podešvě vibram používají všichni významní výrobci zejména pohorek a turistických bot. Moje osobní zkušenost: mám vibram podrážku na pohorkách a pro pěší turistiku (mimo zimní - na sněhu kloužou jako prase) jsou perfektní.
Já jsem myslel princip vibramové podrážky.Na turistiku určitě super,ale má to smysl v tretrách na kolo?
Základem vibram je hlavně složení směsy pryže a pak určitě i ergonomickým tvarováním, ale o tom, že by bylo uvnitř podrážky něco speciálního jsem nidky neslyšel a svoje podrážky jsem raději tak podrobnému průzumu nepodrobil :-), nicméně u cyklobot bych cosi v podrážce, co by zpevnilo alespoň část okolo kufru na SPD očekával. Jinak co se týče bot na kolo, jsem zastáncem sportovních treter s tvrdou podrážkou, protože hlavní přínos nášlapů vidím právě v efektivitě přenosu síly z nohy na pedál pokud možno beze ztrát energie způsobených "vyzářením" v pružných materiálech jako je např. měkká podrážka.
Děkuji za info.
Taky dejte pozor na délku hřbíků...jsou na 100m, 200m, 400m atd. :-))
Já mám LAKE MX101 s VIBRAMEM a jsou fakt bezvadné. Ta podrážka je dobrá při tlačení kola v nesjízdném terénu - pokud jezdíš CrossCountry tak se tomu nevyhneš. Bota je vzdušná a prostorná - až nečekaně, je rozhodně dobré si je napřed zkusit v nějakém obchodě, než si koupíš přes NET.
Moc Vám všem děkuji za poznatky. Jen bych chtěl ještě dodat, že nejsem na kole zas tak moc závislý - tedy v porovnání k mnohým z Vás. Jezdím rád, ale ne každý den a ne za každého popčasí. Bláto moc nemiluju, spíš mám rád sluníčko a pohodu. Takže ještě doplňující otázka: Má MX 81 hřeby? Je mi jasné, že pro ty, co jezdí v moc těžkém terénu hřeby smysl určitě mají. Ale to není můj případ, ve strmém stoupání nespěchám. Nebudou mi tak hřeby spíš na obtíž pokud z kola sestoupím a chci si zajít třeba do hospůdky na oběd, nebo na pivko?
Po zkusenosti se zakladni radou treter Shimano SH-MT20M (trekove) ktere jsem koupil letos na zacatku leta jako zacatecnik s SPD jsem se rozhodl ze si poridim radeji nejake sportovnejsi, protoze me dost brnely chodidla pri delsich trasach a po dojeti i kolena. Ma volba byla rychla: Specialized COMP MTB model 06 a v akci v brnenske prodejne Hobby Sport za 2.392,- jsem urcite neprohloupil. Dnes jsem je sice jel poprve jen 30km, ale rozdil je rapidni. Skvele padnou a technologie Body Geometry je hned znat. Dle prvni zkusenosti a take dle ohlasu na webu se mohu pridat k ostatnim a take vrele doporucuji.