Přišly nové nylonové převody pro planetový motor, rozebral jsem motor a vyměním převody, ale nevím, jaké mazivo zvolit pro mazání.
Potřebuji mazivo na vysoké teploty a aby se nylon nezničil, možná někdo víte jaké koupit?
Kdo čím maže motory?
(photo je starý obrázek)
Kdyby se mi opotřebovaly ozubená kola z plastu, uřčitě bych je nedávál zpět, ikdyž nová. kov je kov a nemusí to být zrovna ocel.
Mazivo na teploty, kterému odolávý snadno najdeš na netu. Údaj vysoká teplota nic neříká. Kolik je to °C ?
Ze servisu e-pohon.cz mi před časem na stejnou otázku odpověděli: Dobrý den,mazivo bych doporučil s vyšším bodem zkapnutí, aby odolalo relativně vysokým teplotám. Osvědčila se mi tato vazelína: https://www.millersoils.cz/deltaplex-ep-grease... Použil jsem při údržbě již dvou motorů a dobrý.
A není to lithium problém ?
Někde mne jednou varovali že rozpouští všechny elastomery, nevím z čeho tam jsou ty těsnění a tak ?
Ve vazelinách, tedy mazacích tucích, což jsou zahuštěné oleje (minerální či syntetické nebo jejich směs) se používají lithiová mýdla, tj. soli vyšších mastných kyselin (palmitová, stearová aj.), která sama o sobě těsnění neleptají, to je případně záležitost oné tekuté lubrikační složky. Pokud nevěříme popisu na výrobku, zbývá ověření vlastní praxí.
Když ne každý je chemik a technolog a má to tvé vzdělání. Prostě tomu nerozumíme a jsme hákliví podléhat jednoduchým desinformacím. Kdybys tu častěji vnášel osvětu, tak bychom tomu podléhali méně.
Díky za lepidlo na boty.
Zrovna řeším stejnou věc a na nylonové převody se v diskuzích doporučují syntetická maziva Mobilith SHC 100 nebo MOLYKOTE EM-50L. Jsou to dost drahá maziva a ne úplně běžně dostupná. Takže zřejmě zvolím teflonovou vazelínu (PTFE), která by měla být s nylonem rovněž kompatibilní. Při mazání nekovových převodů bych se vyhnul lithiovým vazelínám na ropné bázi.
Už jsem psal, že lithiová mýdla jako zahušťovadla primárních lubrikantů, většinou minerálních nebo syntetických olejů, aramidy nenapadají, stejně jako samotné minerální i syntetické oleje. Ale, jsou-li vazelíny určené k mazání kovových součástek, většinou obsahují aditiva, zhusta protikorozní a ta mění pH směrem k vyššímu, tedy do alkalična. A silon, nylon, kevlar atp. při vyšším i nižším pH křehnou, takže ve finále hrozí třeba vylomení zubů. Teflonové vazelíny jsou často založeny na směsi polyfluoretylenových olejů a PTFE a polyamidů se vůbec netknou, zcela bezpečné.