PŘÍPRAVY
KAM SE VYDAT?
Nějaký čas ve mně zrála myšlenka nechat letos, až budou děti na táboře, doma obytňák a zkusit něco ujet vlastní silou. Kam bylo jasné - k moři! Otázka byla jen jestli na sever, nebo na jih. A protože mě lákala výzva přejet Alpy, měl jsem jasno celkem brzy a začal jsem hledat…
Hezký! I na ten další výjezd držím nejen palce.
Večer v 11 jsem objevila tento blog, zůstala ještě venku a na mobilu si ho přečetla. To se mi pak hezky usínalo se vzpomínkami na takové cestování a na známá místa.
Je to návykové :-) Co na tom ti lidi mají? To si často říkám, když jedu a zrovna se mi třeba něco nelíbí. A pak jedu zase.
V podobném termínu jel na kole z Tarvisia do Grada známý s manželkou jako účastník 5denního zájezdu s cenou asi 2x 14 tisíc. Jestli byl nadšený, zatím nevím, jestli se taky bude těšit na příště.
Přeji příjemné plánování další cykloexpedice.
Ano, je to nejspíš návykové. Alespoň u mě vždy pozoruju přepnutí do jiného módu v hlavě, což při nějakém jednodenním výletu nenastane. Dřív mi to "přepnutí" trvalo tak tři dny, dneska na to potřebuju pár kilometrů, takže už i víkend na kole na těžko mi způsobí tu radost.
Zažil jsem člověka, který měl problém, že potřeboval navazovat stále nové vztahy, nejspíš byl závislý na té kombinaci dopaminu a kortizolu, které se říká zamilovanost, tak kdo ví jaká chemie proběhne u nás.
....připomněl jsi mi moji cestu před pár léty, moc rád na to vzpomínám. Startoval jsem v Salzburku. Z Grada jsem se vrátil do Udine, dále do Tarvisia vlakem, na kole pak z kopce do Villachu a podél Drávy do Mariboru, kde se můj původní plán změnil a tak jsem to v Grazu naložil na vlak a hurá domů. Původně jsem chtěl projet Maďarskem na Slovensko, ale byli velká vedra a už jsem toho měl dost....
Ahoj,
myslím, že v neděli večer jede žluťák z Udine do Prahy a bez problémů bere kola.
Autobusové nádraží je vedle vlakového.
A i cena bude přijatelnější.
To by mne zajímalo, jak to je s těmi žlutými StudentAgency automusy a koly. Na stránkách mají, že kola neberou a když náhodou, tak že musí být v krabici.
Rád bych se v létě vrátil z Rieky domů nějakým motorovým dopravním prostředkem s kolem a zrušení StudentAgency vlaků mne docela mrzí. Obyčejným vlakem to asi jde, ale musí se minimálně jednou přestupovat v Salzburgu.
A co takhle vrátit se na kole?
To je jistě možné, ale nevím jak moc se mi bude chtít. Rozhodně to zdvojnásobuje vzálenost a prodlužuje čas.
Psychicky pomůže naplánovat cestu rovnou tam a zpět nebo lépe jako okruh, cíl pak vnímáš až doma a ne v půlce cesty. Znám to, je to osobní zkušenost. Samozřejmě, když máš omezené množství času tak to nepomůže. A určitě se vyplatí hledat spoje i z míst poblíž cíle, kam bys dojel na kole. V tom ti vyhledávač spojů většinou nepomůže.
Kdy plánuješ návrat z Rijeky?
O té krabici se ti asi jen zdálo. Tady je výpis toho podstatného:
Kolo musí být složené a zabalené do (nejlépe textilního) obalu s max. rozměry: délka – 140 cm, hloubka – 35 cm a výška – 80 cm, aby nedošlo k poškození ostatních zavazadel.
Kolo se přepravuje jako zavazadlo za příslušných cenových podmínek daných pro konkrétní linku.
Jak složit kolo
odmontujeme přední kolo
otočíme řídítka
upevníme páskem
sedačku sundáme a upevníme
Dovolím si reagovat.
Kolo jsem s nimi přepravoval mnohokrát.
Koupím igelitovou fólii nebo balicí kuchuňskou fólii. Běžně v supermarketu.
Sundám přední kolo, pokud to není silnička, otočím řidítka. Sedlo nechám.
Obalím.
Místa je dole v autobuse na výšku dost.
Nikdy nebyl problém.
moc hezké, jela jsem to loni s kamarádkami, ale masňácky s cestovkou. jeden den lilo celý den a v nejkrásnějším úseku po zrušené železnici také dost pršelo. ale byl to moc pěkný 4 denní výlet. také jsme byla zklamaná mořem v Gradu, ale to prostě k severní Itálii patří.
Jeli jsme to v roce 2018 z Lince do Salzburku trochu jinou trasou, ale pak už Alpe Adria....dvě koloběžky a za jednou vozík s devítiměsíčním synem... super zážitek, hlavně nekonečné tlačení přes Bad Gastein :-) Zpátky tedy zbaběle autem se známým co pro nás přijel