Ten kroužek ta má držet, aby plnil svou funkci. Je to ložisková dráha, takže rozříznout je nesmysl. Máznout vazelínou a narazit. Sundat to jde bez problému - ze strany se pod něj naťukává dokola starý nůž.
Kroužky se prodávají i dělené, takže taková blbost to nebude. Bohužel jiný vnitřní průměr než potřebuju.
"Kroužek slouží jako dosedací plocha ložiska hlavového složení. Vnitřní průměr kroužku 39,8mm. Úhel zkosení kroužku pro ložisko 45°. Kroužek je vyrobený z hliníkové slitiny a je dělený aby šel velice snadno nasadit bez potřeby narážení či natloukání. Kroužek je na vidlici možné nasadit rukou."
https://youtu.be/P8N_oURJbDA?t=292
Já to natloukám přes trubku a sundavám to klepáním přes šroubovák. Vždy, když mi lakují vidlici, tak to musím sundat a po nalakování na tlustší lak zase nasadit. Zatím to vždy nějak šlo.
spodní kroužek se sundává jedině při výměně hl. složení resp vidlice.
-dělený kroužek je pro "úplně jiná" hlavová složení. (se strojním - (průmyslovým) ložiskem).
Spodní kroužek se lisuje/ naráží např pomocí kousku trubky, (stačí i plastová) kdysi jsem slyšel že pasuje vysavačová :-)
Pokud kroužek na vidlici "klochtá" postupně "žere" materiál na nejvíce zatíženém místě. (je ho tam dost, více-méně jen straším)
Promiň, myslím že jsem se Tě už ptal- Ty nejsi strojař, viď?