Dobrý den, koupil jsem si silniční kolo focus posazené na Dura-Ace a plánuju ho vzít do Chorvatska na kopec Sveti Jure. Ale chtěl bych se zeptat, zda si myslíte, že převody vzadu 25 a ve předu 32 budou stačit. Popřípadě, za jaké převody to lze odlehčit.
Děkuji za info
Tak to musíš vědět hlavně ty, co vyšlapeš! :-)
S převodem 32:25 do hor je pro zdatného cyklistu, takový ví, co dá. Pokud nevíš, tak to bude určitě moc těžké.
Já i na silničce disponuji převodem 22:34 :-D
Odlehčit se vždy dá dvěma způsoby: zmenšit převodníky nebo zvětšit pastorky. Někdy je potřeba udělat obojí...
Pokud bys jezdil na kole, né na zábradlí, tak bys musel ten poměr přehodit, dopředu 25 a dozadu 32. Ale to jsou mé preference převodů MTB na turistickém "těžkém" leháču.
A jinak ostatní parametry převodu máš jaké? Furtšlap to asi není. Kondici máš jakou, popř. roční nájezdy? Plán máš z mého pohledu celkem smělý.
Zadní převody jsou 11-25 a ve předu je 36 a 52 . No moc naježděno popravdě nemám, ale hrají hokej, takže něco v nohách mám ????. Třeba stoupání Monte Zoncolan nebo Mount Ventoux nebyl problém na trenažéru kolem 3,4 - 3,6 W/Kg ,ale pravě nevím, co tam bylo za převody.
Pro běžní jezdění by tenhle převod měl stačit, ale do kopců bych si tam dal katetu s 28 z a to by už mělo dobře stačit i ve větším stoupání. Ta 28 je pro takové turističtější ježdění, kazeta do 25 je víc pro hobíky.
Sveti Jure je stále po silnici, není tam žádný dramatický sklon, ale je to velice dlouhé. Převýšení od moře je 1762m. Jel jsem to na horáku a na konci jsem to už jel na kašpárka 22x34 a kus i tlačil, aby stehna tolik nehořela. Převod určitě stačil, stačil by i těžší, ale mé nohy to už nedávaly. V tu dobu jsem najížděl okolo 2000km/rok a bylo mi něco přes 50 let.
Rozsah od 3,0 do 9,9 metrů ujetých na jedno šlápnutí - na lehkou závodní silničku asi OK, ale mně osobně by do kopců nestačily. S kazetou 11..32 zubů by se spodní konec posunul na 2,4 metru, to už by mělo být v pohodě (případně 2,2 m při 34 zubech). Šly by samozřejmě namíchat i pomalejší převody, ale už to podle mě nemá smysl, protože je rychlejší slézt a strkat.
Tady je kdyžtak kalkulačka a pár čísel k porovnání:
https://nightrider.mzf.cz/prevody.htm
Tak teď vážně.. koukni na bike-forum, tam je spousta pravověrných silničářů a hobíků. Tam se jistě odpovědi/rady dočkáš.
Loni v červnu jsme byli v Provance. V mobilheimu s námi byli i dva kluci, silničáři. Jeden zapálený hobík, co sledoval watty a tak. A ten měl na kole vepředu 50-36 a vzadu kazetu s největším pastorkem 28 zubů. Mont Ventoix dával celkem v pohodě, jeli z Bedoinu. Tu 28mičku kazetu tam měl právě pro ty kopečky. To jsou jeho slova, když jsme večer u vínka klábosili.
Ještě mám jeden dotaz, jak na Tour, Giru atd. mohou jezdit 30 vzadu a předek 36-52 to je hrozně lehké ne ?
Tohle je klasický dotaz typu "Pane Lorenc, uvezu to?"
Vidím, že dál píšeš, že nejlehčí převod máš 36/25, to je hodně těžký převod. I profíci do horských etap vozí lehčí
https://www.cyclingweekly.com/news/racing/giro...
Z Makarsky na Sveti Jure nastoupáš 1750 m na 30 km, místy jde sklon i přes 10 %.
Já bych to na tom jet nechtěl, radši opačný poměr 25/36.
Pokud chceš nějaký bližší info co s tím, tak napiš přesné modelové označení klik, přesmykače a přehazovačky.
Ještě čistě teoretický, vyměnit poslední 4 pastorky, aby to bylo 11-30 by mělo jit ne ? Abych tam kdyžtak nemusel dávat celou novou kazetu Dura-Ace za 9k.
Silniční Důra má 5 největších pastorků titanových. Řekl bych, že budou snýtované do jednoho komponentu. Pokud je někde koupíš, pak by to mělo jít. Přehazovačka s krátkým ramínkem vezme největší pastorek 30zubů. Jo a celá kazeta se dá koupit kolem 6kk. Pokud budeš jezdit kopce i do budoucna, pak nákup celé kazety určitě nebudou vyhozené peníze. Přehodit kazety je otázka chvilky.
Takže máš 11 rychlostní. 11r kazety se dají zaměňovat, stačí Ultegra nebo klidně i 105
https://www.kupkolo.cz/kazeta-silnicni-shimano...
https://www.kupkolo.cz/kazeta-silnicni-shimano...
11-30 nebo 11-28 podle toho jestli máš přehazku RD-9000 nebo RD-R9100. Převodníky nejmenší na to jsou 50-34.
Dura-Ace je sada pro profíky, takž tam není přehazovačka s GS ramínkem, kdybys chtěl kazetu 11-32 nebo 11-34 musel bys dát přehazku s GS ramínkem Ultegra nebo 105.
Je to o tom, kolik máš natrénováno a taky o tom, jezdíš-li silově nebo frekvenčně.
Na jedné své silničce jsem měl 53/39 a 11/28 a vyjel jsem na tom prakticky všechno. Většina dlouhých kopců je o hlavě, ne o nohách.
Mě by 32-25 asi stačilo. Tobě může, ale i nemusí...
Osobně bych šel na jistotu a převody předimenzoval, je to lepší varianta než v půlce kopce zjistit, že máš moc těžké.
Pokud máš desítkové řazení, měrně levně lze na silničku instalovat kazetu 11-36, dělal jsem to na podzim, konkrétně - koupil jsem kazetu Shimano CS-HG50 - 10 a zadní silniční přehazovakču nahradil horskou Shimano Deore Shadow, RD-M592 (ramínko: dlouhé - SGS) když nepočítám práci, vyšlo mě to na necelé dva tisíce, dát kolo do původního stavu je otázka cca 15min.