Tý jo, tak to je fakt cyklo téma.
https://www.youtube.com/watch?v=nmqtyK6bOUI
... sacharidy jsou (přeci) na kole nezbytné ...
Ta pec se nastavuje podle teploty v jednotlivých zónách a ne podle spotřeby elektřiny. Předpokládám, že si nikdo do toho technologického postupu nedovolí sáhnout. Je to čistě experimentálně vykostruovaný předpis a nikdo neví, co takový zásah udělá. Ale proč jsou některé bochníky světlejší než jiné, to opravdu netuším.
Já nastavoval podobně fungující pec na pájení plošných spojů. Je to taková zmenšenina té pekařské. Má jen tři tepelné zóny, projíždí jí desky s elektronikou a celé se to vejde na větší stůl. Na pájedlu jsem si přečetl tepelné nastavení zón a nedovolil jsem si uhnout ani o stupeň. No a když se to nedařilo, tak jsem z toho byl hodně vyplesklý. To není žádná stranda jen tak změnit něco tak jemného. To se může projevit naprosto nevyzpytatelně.
U kontinuální pece se dá průběh pečení snadno časově ovlivnit rychlostí pohybu pásu.
Za sociku bylo běžné, že doba opečení, nebo spíše vaření chleba byla asi 1 hodina místo 1,5 hodiny, protože bylo potřeba "upéct" co nejvíce chleba aby ho bylo všude dost.
No a jen na pobavení, tak v pátek odpoledne když končilo pečení tak se rychlost pásu zpomalila a mírně se snížila teplota a chleba se pekl 1 a půl hodiny, tak jak by měl tenhle dobře a správně upečený chleba samozřejmě nešel do prodejen. Pro tenhle předem objednaný chleba si jezdila auta z různých řídících institucí a všichni si chleba pochvalovali jaký byl výborný.
I náš úřad byl ve velmi dobrém, kontaktu s vedením pekárny a tak jsme byli pravidelnými odběrateli :-)
Správná doba a teplota pečení má hodně velký význam.
Ta pec se sice nastavuje, ale mouka fakt není pokaždé stejná. Ani od jednoho výrobce. To se liší podle kvality zrna a ta závisí na mnoha faktorech, podobně, jako jsou různá třeba vína, byť stejné odrůdy a ze stejné tratě. Aby se mouka co nejvíc "znormlizovala", míchá se z více právě aktuálně dostupných zdrojů, aby to pokud možno bylo furt stejné, ale nikdy zcela není. A v pekárně, tam jsou mistři na těsto a na pece, kteří to musí ještě i v té poslední instanci doladit.
Ano, chleba se má jíst, jenže to by některé produkty musely být k jídlu...
Už moje babička vybírala chleba podle barvy. A pak jej vždycky lehce zmáčkla. Jestli křupne.
Jenže to se ještě prodával takový ten "obyčejný" chleba, co měl nahoře vyražené číslo dne, kdy byl upečený.
Jojo, to přesně miluju, tydlencty důchodce v krámu, kteří překáží hodinu u pečiva, hrabou se v tom prackama a musí ošahat a rozmačkat 20 housek a úplně zespoda vytáhnout tu 21., páč ta určitě bude úplně jiná a lepší, než ty ostatní z té samé pece!?!
To máš těžké, my si ještě pamatujeme když se chleba a housky daly jíst samotné a báječně chutnaly, a nebylo je třeba natírat např. těmi burákovými sajrajtoly, abys je dostal do krku... :-)
Byly to také doby, kdy se den staré pečivo prodávalo zlevněné na strouhání a nemíchalo se mezi čerstvé - tedy čerstvé, mezi to právě rozmražené. :-(
Čéče, já ti nevim. Jestli vono to, že by ti dneska pečivo nechutnalo samotný, nejni daný tim, že už jsi tak zhejčkanej současným nadbytkem všeho.
A co pamatuju, tak třeba k obyčejnýmu rohlíku jsem si raději dal deset deka turisťáku, nebo dvacet vlašáku, než bych ho suchej tlačil samotnej ...
Mě fakt nepřijde, že by to dneska bylo nějaký horší. Navíc máš mnohem větší výběr a mě tedy chutná některý pečivo i samotný. Vždycky když koupíme "čerstvej" (čerstvě dopečenej) takovej podlouhlej "chleba" (tušim "dřevorubeckej"), tak jsem schpnej ho klidně půlku sežrat jen tak :-)
A našly by se i jiný ...
Mezi námi je jistý věkový rozdíl, takže já ještě pamatuji pečivo před velkopekárnami - voňavé, křupavé ...
Meritum Favoritovy připomínky byla kritika osahávání pečiva - také to dělám, protože běžná praxe marketů je v průběžném přidávání dalšího pečiva, tak zjevně není problém narazit na "dříve upečené". Beru si samozřejmě rukavice, nebo alespoň igelitový pytlík, a musím říci, že to tak dělá většina.
S tím nadbytkem všeho to není tak žhavé, co přestaly platit ČSN tak např. úroveň uzenin šla prudce dolů a třeba turisťák - plný křupek - bych si nikdy nekoupil. Ze salámů kupuji výhradně lovecký a pak výrobky, kdy na struktuře vidím z čeho pochází - různé ty "anglické slaniny", "uzená kolena" atd.
Pokud máš pocit, že si důchodci žijí, když si tak vybírají, tak věz, že se řídí zásadou: "nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné zboží". Radějí 5dkg Anglické, než 15dkg turisťáku a doplním to dobrým chlebem...:-)
Co vidim důchodce (i v rodině), tak vybírají hlavně "SLEVA" a "AKCE", i kdyby to bylo klidně dražší. A pak toho maj plný vozíky, že je chudáci chudý nemůžou ani utlačit ...
PS. turisťák byl v sedmdesátkách, dnešní posoudit nedokážu. Ovšem normy byly jedna věc, dodržování a hlavně hygiena druhá - spolužák na škole (počátkem osmdesátek) chodíval pravidelně na brigádu do masokombinátu. A pak vyprávěl. Raději to ani nechtěj slyšet ...
Mám z Kladenského masokombinátu stejné zkušenosti.
Z pekárny v Michli pak jen tu, že se v úterý předpýkal chleba a pak se v pátek dopekl a prodal.
A co se týká obchodů, aby byl starý chleba čerstvý z pohledu těch omakávačů, tak se dal do igelitového pytle a jemně se pošlapal. Takže pak se jevil jako krásně měkoučký. Poznalo se to až po rozkrojení, začal se sypat.
Když už jsme u těch krámských fint, když se přivezly do krámu pribináčky či jogurty, tak se vzal špendlík a do každého víčka se udělala dírka, tím nedošlo k nafouknutí v okamžiku, kdy se začal kazit.
Dřívější sousedka byla prodavačkou, tak jsem od ní měl celou řadu varování na co si dát pozor, případně jsem to zažil přímo v obchodě. "Ahoj, dal bych si deset deka vysočiny". Odpovědí bylo: "Ne, nedal". Protože byla už unavená, pro svůj pěkný vzhled omytá v manganistanu. (Ta vysočina, samozřejmě)
Ty zasmrádlé a pomalu zelenající salámy/buřty apod. taky většinou končily v lahůdkových vlašácích a tak ;-)
Ne jenom omytá, ale také namočená přes noc ve vodě, aby byla těžší! - pánové rozlišujte co byl problém výrobce a co prodejce.
Byl jsem zaměstnanec výpočetního střediska jednoho podniku masného průmyslu, psal jsem kolegou mzdový program a tak vím, že jsme náměstkům PŘ vkládali "klíčem" pokuty za nedodržení kvality. Ty ukládal nezávislý orgán, a bylo to vážné, dokonce na hranici zásahu prokurátora, protože šlo o "sabotáž pří zásobování pracujících".
Hodně těchto maloobchodních triků ze sámošek, zelinářství a uzenářství je popsáno v knížce Zdeny Frýbové: Mafie před listopadem, aneb jeden den Antonína Panenky. Hezky čtivé a zajímací.
> Z pekárny v Michli pak jen tu, že se v úterý předpýkal chleba a pak se v pátek dopekl a prodal.
Tak to je velmi těžko uvěřitelné.
Chodil jsem v prváku do Michle na noční brigády pro nějakou tu korunu. Prakticky vždy jsem měl místo na konci linky rohlíků. Tam, kde "lítaly" z dopravníku fofrem rohlíky, fotobuňka to hlídala a když jich bylo 100, let rohlíků zastavila klapka. Úkolem obsluhy bylo odebrat přepravku, nastavit novou a spustit další rohlíkový let. Plné přepravky se štosovaly do sloupců na vozíkové rámy, aby se sloupec přepravek nemusel šoupat, ale jel po kolečkách.
Tak někdy okolo 3. - 4. hodiny tam přijížděly posádky skříňových Avií nakládat. Zhruba odhaduji, pokud mě paměť neklame, že v prvním kole bych těch Avií tak asi 20. Během dopoledne pak přijížděly na druhé kolo.
Tak. A teď mi řekni, kde by se ta úterní výroba, těch 20 plných Avií jen v prvním kole, skladovala celou středu a čtvrtek až do pátku?
Souhlasím, dělala jsem taky brigádu v pekárně. U chleba. Za pecema je už jen nákladní rampa a vozíky, do kterých se chleba odebraný z pásu od pece dávají, se točí pořád dokola. Dělala jsem na noční, blo jich tm tk akorát, že ampa byla ve čtyři ráno, než přijela první auta plná. Množství podle potřeby v jednotlivých dnech týdnu se regulovalo počtem spuštěných pecí, měli tři a ne každý den jely všechny tři. Maximální výkon byl v noci na sobotu. To se pak už v pátek dopoledne jel "předpek" na sobotu v tom smyslu, že se na to razila číslice 6 :-D
Pak tedy mě spolužáci co měli tam brigadu lakovali. Musím si do budouvna nechat jen osobní historky z konzervarny ve Velkém Šenově.
I ♡ JPP!
No tak už alespoň vim, kdo mi dělá ty důlky do uplně normálních rohlíků...
Díky takovým jako ty se v tom pak musí přehabovat všichni, protože "vybírat očima" nefunguje, když má každů rohlík zespoda proraženou díru palcem...
A to se to už aspoň naučili dělat rukou v mikrotenovým sáčku...někteří...se mi stýská po tom prvním lockdownu, kdy byly rohlíky akorát v sáčkách po pěti, neochmataný od trilobitů...
Evidentně nenakupuješ, protože bys z praxe věděl, že stačí vzít rohlík do ruky, a bez "důlkování" hned víš zda je čerstvý. Stačí lehký stisk v dlani.
Nakupuju a protože nejsem důchodce co má celej den na přebírání pečiva, zjišťuju pravidelně až doma, co jsem si to přinesl za poklady - samá díra...
Chlapče, ve věku to není - holt to "někteří umí, ti ostatní čumí" a píšou žlučovité příspěvky, že ano?
Pokud tím "umí" myslíš "poškozují zboží které si nekoupí a nechají ho tam jiným" tak rozhodně ano. Nezbývá mi než čumět (a psát žlučovité komentáře).
Holt mi v bezohlednosti ještě chybí dohnat pár příček na skutečného mistra...
Domníváš se, že ty co důchodce (dožiješ-li se 78) budeš lepší než někteří nynější důchodci?
Mám strach, že to je tím věkem a odcházením mozkových schopností. Budeme za pár let úplně stejní. Starám se o 90letého tatína. Byl to vědec z Akademie a je z něj troska.
Pořád můžeš doufat, že budeš fit tak dlouho jako Zátopková, nebo Zikmund :-)
Ti byli uzasni,ale jednou jsem se potkala s pani,ktera byla ze stejneho oddilu jako Zatopkova,zminila jsem se pred ni,ze pani Zatopkova je uzasna a ona prohlasila,ze uz ji to taky blbne,ze se s ni neda bavit.mozna to byla zast,ze ona byla slavna a tahle pani ne.
To co vypadá zvenčí úžasně nemusí být pravá skutečnost. Prostě si to redaktor s ní předem nějak přeříká, díryv paměti doplní, termíny také doplní a ono to pak jde lépe. Když se vystřihá čekání na paměť, až dorazí termín, tak to celé vypadá jinak.
Ano, to je logický proces stárnutí organizmu, ale není u všech stejně rychlý a stejně intenzivní. Navíc hodně záleží na tom, jestli "blbneš" z IQ 150, nebo z IQ 100.
Mnoho "starých blbců", bylo totiž "blbých" již v mládí! :-(
Tatínek měl hodně přes 130 a je to pryč. Ale je pravda, že mu to dlouho vydrželo.
A má to ještě jeden nepříjemný efekt. Ti lidé o sobě vědí, že jsou (byli) hodně chytří a celý život to uplatňovali. Ve stáru jim to postupně mizí, už to tam tak skvělé není, ale oni stále trvají na své neomylné pozici. Syn či manžel to pochopí. Cizí lidé si o nich pak pomyslí, že jsou to pitomí staří náfukové.
Toho Němce bohužel doprovází jistá agresivita, asi vyvolaná tělesnou a duševní "nemohoucností".
To bývá pro okolí velmi depresivní - mám zkušenost, fantastická, obětavá a pohodová tchýně nepoznávala vlastní dceru a chování vůči okolí bylo "strašné".
Nedivím se, že když Brodský viděl Horníčka v takovém stavu, tak zvolil tak radikální řešení.
> Meritum Favoritovy připomínky byla kritika osahávání pečiva.
Děkuji, náčelníku, že ses mě zastal ;-)
Shodou okolností mám v různých místech města, kde se opakovaně často pohybuji, prodejny Albert. A to jejich pečivo je prostě hnus. Rohlíky úplně holé, bez jediného zrnka soli, nedejpřírodo kmínu. Housky tuhé, druhý den tvrdé a drolivé.
Největší katastrofou jsou kaiserky, ty se nedají ukousnout už za dvě hodiny po nákupu; pokud mi zbyly do druhého dne, zatloukám s nimi na stavbě hřebíky. Někde na internetu jsem vyčetl rady na "rozpékání" v mikrovlnce. Šílené. Aktuálně horké to ukousnout jde, ale do pěti minut po rozpečení je to ještě tvrdší, než předtím! Výsledek: namažeš si snídošku máslem, to se okamžitě rozteče a steče, a než si uděláš kakao, máš z kaiserek tvrdé oblemcané kameny. Asi nějaký přírodní úkaz.
Tak jsem s Albertovou žlutou hmotou skončil a naučil se dvě věci.
1. Pro lepší housky chodím do pekařství, kde holt akceptuji cenu 6 - 8 korun za běžně velkou housku, pokud mám vyzkoušeno, že je jedlá i druhý den a mohu tak z ní připravit svačiny na výlet.
2. Pro běžnou snídani na druhý den (mazací sýr, plátkový sýr, marmoška, paštika) kupuji balený "celozrnný chléb se žitným kváskem". Je toho 6 krajíčků, 300 gramů za 28 Kč. Je to dobré první den po rozbalení, je to dobré i druhý den, a pokud náhodou krajíc zbyde do třetího dne (málokdy), pořád se to dá jíst.
Drahý jak prase, samosebou - ale mám do sebe cpát levné nechutné odpady?
Stejné se šunkou. Jak není na pultě u řezníka 95 % a má "jen" 92 %, už jsem otrávený.
Také toho do sebe neláduji kila, že ano. Mám-li fofr v práci a přiletím domů na hodinu na oběd, klidně si dám 3 ty dobré housky, 8 dkg šunky (celkem, ne na každou) a kotel horkého sladkého čaje. Mňam! a jsem najedený. Ne nacpaný! Najedený, a slušně.
Volba každého.
Zaujaly mě ty kaiserky. Já s nimi mám jen výborné zkušenosti. Běžně se dojí dobře sníst i za 6 dní a když se koupí ještě dost teplé, tak úplně v pohodě za 8 dní.
Netuším co s nimi u vás v Albertu dělají, ale když vezmu, že jsou jen tuším 2 výrobci a přímo na prodejně je upečou, tak s něčím podobným jsem se ještě nepotkal a to je kupuju běžně kdekoliv jsem a jedu a v prodejnách různých řetězců. Je fakt, že je mají v různých kvalitách, ale podle mě je mají nejlepší v řetězci Penny, mají tam nejvychytanější průběh pečení.
Tak to je velmi zajímavé. Nezpochybňji Tvoji zkušenost, neboť předpkládám, že, stejně jako já, si nevymýšlíš. Ale prostě já to poznal úplně jinak. Můj synek, aniž bych ho k tomu jakkoli ponoukal, se o kaiserkách vyjádřil podobně, jako já.
Jinak pečivo, hodlám-li je jíst za více, než půlden, balím do bílého jednovrstvého ubrousku a ukládám do mikrotenového pytlíku. Není to pak ani suché a tvrdé, ani zase mokré.
EDIT: Hergot, co to sem píši?!? Jsem tady na Nakole, nebo v Rádci kuchyňky!?!
EDIT 2: "sníst úplně v pohodě za 8 dní."
Heleď, trochu brzdi, zas neskočím úplně na všechno ;-)
Skutečně za 8 dní se dají sníst a nejsou až tak špatné. Nemám jak tě přesvědčit, jedině když to zkusíš sám.
Stav se někdy v prodejně Penny možná i Lidl a když jsou ještě teplé nebo vlažné, tak si dej tak 4 housky do igeliťáku a dobře zamotej aby už nevětraly, a dej je je do druhého sáčku a ten také dobře zamotat, protože když jsou čerstvé tak nají na sobě ostré šupinky a ty snadno jeden sáček propíchnou a jde k nim vzduch.
Doma je nevyndavej, nepřebaluj a uskladni je ve tmě, v normální teplotě.
Po čtyřech dnech si klidně dvě sněz a zbylé nech ještě dva i víc dní a poznáš.
No to je alchymie :o)))
Já to snad vyzkouším. Je fakt, že kaiserky jsem přestala kupovat, protože druhý den se daly rukou rozdrobit na strouhanku.
A kupovala jsem je právě v tom LIDLu nebo v Kaufu.
To je léty ověřené :-) To jsem nevymyslel, s tím přišel brácha, přece jenom má prodejnu víc z ruky a tak nakupuje jednou týdně a tyhle kaiserky bere ve větším 2 x po šesti nebo osmi a má to akorát na týden.
Pokud si cíleně dělám zásobu pečiva na týden, tak to vrazím do mrazáku a nenechám to týden plesnivět v igelitovým pytlíku.
Ale po vytažení z mrazáku nečekej chřupavost.
Rohlík z mražáku položím na radiátor(v zimě) nebo do mikrovlnky(v létě) a je krásně křupavý, ovšem k okamžité spotřebě, po pár hodinách se mění na klasický gumák :( taky v tom mražáku může být pár dní, po týdnu už z něho nic nevykřešu.
Pokud to dám zmrazit hned tak i celkem jo, rozhodně je to zlatý oproti týdnu v pytlíku.
Navíc disponuji tímto zařízením, pak se dostaví i ta křupavost.
Navíc existuje pečivo, které je zabalené v nějaké ochranné atmosféře a je přímo určené k domácímu dopečení, což je další možnost jak nejíst hnusný pečivo a nemuset chodit obden nakupovat.
Uf.
> když jsou ještě teplé nebo vlažné [takže VLHKÉ, poznámka Favorita], tak si dej tak 4 housky do igeliťáku a dobře zamotej aby už nevětral
> a dej je je do druhého sáčku a ten také dobře zamotat
> Doma je nevyndavej, nepřebaluj a uskladni je
> Po čtyřech dnech si klidně dvě sněz
Tak na to tedy skutečně nemám odvahu!
Či snad jedu s U 571 do Atlantiku na konvoje, abych jedl diluviální zelené pečivo??
Nemusíš to dělat, nenutím ani nepřesvědčuju abys to dělal, pak ale nepolemizuj s tím když tvrdím, že to jde a bezproblému.
Jen by mně zajímalo jak si přišel na to, že když vyndáš pečivo po pečení v troubě při vysoké teplotě, že je vlhké? To není knedlík :-)
Pečivo se dělá z mouky a vody při pečení se té vody odpaří jen zlomek.
Do domácí pekárny dávám na půl kila chlebové směsi 350 ml vody a ten chleba má po vyndání minimálně 750g, takže je v něm čtvrt litru vodu a dokud je to teplé voda se odpařuje, takže teplé pečivo se v pytlíku krásně zapaří.
Ano, ale není mokré. Voda se postupně vypařuje, pečivo pouze zvláční, ale nezvlhne a nezplesniví, nemá z čeho. Případné zárodky se pečením, hlubokým zmrazením a dalším pečením ve vysoké teplotě zničí.
Plísně jsou všude ve vzduchu, jakmile to vyndaj zase se na to dostanou.
Evidentně ne, nebo jsou housky plné disinfekčních látek :-) Za ty roky se mi to ještě nestalo aby čerstvě upečené chytly plíseň.
Když tam v regále budou ležet a tvrdnout několik hodin tak jo, ale ne když se hned po upečení zabalí.
No, protože jsem za tou pecí několik nocí sála... Tam, kde jsem byla já, možná to tak všude nedělají, chleba vyjede z pece, z pecového pásu skluzne na dopravník a jede k místu, kde se ručně odebírá a strká do vozíků. A nad tím dopravníkem je v jednom místě taková sprcha, ze které jde jemný vodní střik, kterým se ten chleba jemně pokropí a díky tomu se udělá krásně lesklá kůrka.
No, a když ten na konci dopravníku nestíhá, protože si třeba právě musí otočit vozík, nebo mu jedou tři pece tak blbě sesynchronizovaný, že to ze všech vypadne najednou, pak se dopravník zaplní, chleba se tam kupí, prokluzuje na dopravníku a neposouvá se. A pecny pod sprchou se sprchují a sprchují... prostě se sprchují dlouho. Ne, nedávají se bokem, hodí se na vozík jak každej jinej, ono to osprchování není ani moc vidět a hlavně je to vřelý a přes ty rukavice stejně nepoznáš, který pecny stály pod vodou.
A není to pár pecnů za noc, když toho je moc a místo dvou lidí je tam na konci jen jeden, je to ucpaný co chvíla, než přiběhne pecař nebo někdo pomoct. Další možnost je to hrnout jednou rukou na zem, druhou otáčet vozejk a dodatečně to posbírat... Mně přišla ta voda hygieničtější.
Jenomže nebyla řeč o chlebu, ale o pečivu, konkrétně o předpečeném a mraženém a na prodejně dopečném. Nikdo na ně nesahá, necáká a z pečícího plechu je vysypou vedle do regálu.
V LIDL-u či v PENNY mají v oddělení pečiva papírové pytlíky, v nich pečivo (v jedlém stavu) vydrží déle. Chceš-li, aby vydrželo dlouho zkus ho v papírovém pytlíku strčit do mikroténu.
Nenutím tě, zkus to a uvidíš ...
Dělám to takhle s chlebem. Chleba nakrájet, do papírovýho pytlíku, ten do mikroteňáku, to celý do mrazáku. Ohřev v mikrovlnce, krajíček na 300 W, 1 minuta.
Mrazák se nám na skladování pečiva osvědčil nejlíp. Jen to nechávám v mikrotenu.
Rozmrazuji buď přirozenou cestou nebo nad toustovačem - na to je takový speciální nástavec.
Mikrovlnka se nám neosvědčila - zkoušela jsem různé varianty rozmrazení/ohřevu, ale z mikrovlny bylo pečivo/chleba tvrdé jen co vychladlo.
Jo, krajíček chleba rozmrzne za 15 minut. Mikrovlnku používám hodně, ale "rozpékat" starší nebo zmrzlé pečivo v mikrovlnce je fakt blbost, to je hnus.
Pche - rozkrojená bagetka z mražáku, na ní plátek dobrýho sýra, lehce pokořenit a šup s tim na 30 vteřin do mikrovlnky - to je pochoutka! Jen se to musí sníst hned teplý. Studený by mi to ale stejně nechutnal ...
A co teprv když se to udělá v troubě nebo pod grilem, to je teprv lahůdka.
No možná ve vesmíru, kde v zimě mržne a proto tam mají mražáky je to jinak.
Jahody mražený, v igelitu balený ... asi taky z kosmu!
Mě zase vždycky zamrazí, když slyšim "zamrazit potraviny" :-)
Klidně si dávej věci zmržnout a jez zmržlinu, ale neříkej to Dědovi Mrážovi, ten by tě přetáh berlou mražilkou.
Tak dobře, ať je to tedy spisovně "z mrazničky" ...
Je už hlídka spisovné češtiny spokojená?
Copak zamražené, ale co teprve mrazen sušené!!!
:o)))
Jak píšu někde výš - prostě se to pak musí sníst bleskem. Kdo jí pomalu, ten si holt z půlky pochutná na strouhance :o)))
Ale jinak ano, rozpečená bageta je super věc. Jen teda pro mě rozpečená jinde než v té mikrovlně.
Na pečivo nejsem moc vybíravý, ale když v PENNY potkám snídaňovou bagetku
https://www.akcniceny.cz/akce/snidanova-bagetka...
neodolám a pár jich koupím (dnes už za jinou cenu 8-( )
Netuším jestli se pečivo v Albertu liší mezi regiony, ale já kupuju obyčejný chléb, u nás ho i půlí a půlka má 580g a stojí dvacku, dva dny je v pohodě poživatelný.
Drobné pečivo vždycky vyjde dráž, kupujeme minimálně.
Když porovnám pečivo z té samé pekárny co se prodává dnes a to co bylo před 40 lety, tak v tom nevidím rozdíl a moc nevěřím, že by někdo rozdíl poznal.
Je samozřejmě rozdíl v pečivu mezi pekárnami, ale to byl vždycky.
Problém je, že za sociku bylo v jedné prodejně pečivo stále z té jedné a samé pekárny. Dneska může být každý druhý den z jiné pekárny a klidně se může střídat padesát výrobců.
Ty dnešní prefabrikovaný rohlíky postupně gumovatí a plesniví, takže na vyhození... Tenkrát toho taky moc nevydržely, ale aspoň bez další úhony ztvrdly a daly se pak použit třeba na strouhanku...
Zgumovatí ti úplně všechno když to uzavřeš do igeliťáku. Jinak to přece nemůže gumovatěť, naopak to jen a pouze vysychá a tvrdne.
A plesnivět upečené může pouze když to někdo omatlá špinavýma rukama nebo dá do špinavého pytliku, jinak to plesnivět nemůže :-)
Ti pošlu vzorek z našeho Alberta ;-)
Je ale fakt, že to necháváme v microteňáku, do kterého se to už dalo při nákupu v obchodě... Ale není to neprodyšně uzavřené, jenom trochu stažené aby se to při každé manipulaci s tím nevysypalo.
Občas přinesu "pořádné" rohlíky z pekárny a ty takhle nedopadnou...
...a ryby byly tááákhle veliký a sněhu bylo po pás...:-)))
Tenhle "průzkum" chápu akorát u volnýho ovoce a zeleniny, netřeba platit za nahnilé nebo jinak defektní kusy.
U pečiva platí totéž - viz. výše - netřeba platit plnou cenu za včerejší - tvrdý - rohlík, nebo chleba.
Netuším, kde nakupuješ, ale mně se ještě nestalo, že bych koupil starej rohlík. A to vybírám očima.
Občas se mi povede pokoušet se v nějakém marketu nakoupit trochu později navečer a regály s pečivem obvykle zejí prázdnotou. Možná v Praze ne, ale že by rohlíky za kačku fakt nechávali na druhý den, když toho tolik vyhazují? To bych možná věřil u některýho ovoce.
Tak u nás ten malý Albert má už po 18:00 standardní rohlíky většinou vybrakované... A to mají otevřeno do 21:00.
A na starý rohlík v té postupně dosypávané hromadě jsem narážel celkem pravidelně i v megahyper ratejně v centru Prahy...
"Šťastný to muž", řekla by babička B.N.
Jistě záleží na obchodu, doma je to "super market" - sami si "dopékají", kde je pečivo i před zavíračkou a pochybuji, že se "přebytek" vyhazuje společně se shnilou zeleninou. Na chalupě v marketu je už kolem poledne je doprodáno, a v malém obchodě -pod stejnou značkou - v sousední vsi, si musím pečivo objednat den dopředu, jinak mám smůlu. Z toho pramení různé náhledy na množství a kvalitu.
B.T.W- Rohlík už stojí 3,.Kč. 8-D
Cti do konce. Jasne pisu, ze to bylo v dobach, kdy se na chleba razil den peceni. Takze pred revoluci.
To si chleba zmacknul kazdy, kdo ho kupoval. Tehdy to nebylo nic neobvykleho.
Každý rozhodně ne!
Píši za sebe a za svoje rodiče.
Heleď, a když tam teda bylo vyražené to datum, pročs to teda s babičkou mačkala? Osvětli mi to, prosím.
Nejspíš zvyk z dřívějška, když byl chleba sázený ručně a nebyly kontinuelní pece, tak prostě mohlo být každých pět bochniků malinko jinak upečených.
I když před týdnem jsem se setkal s chlebem ve dvou úrovních pečení. Stejný chleba z jedné pekárny. Pár bochniků bylo zespoda málo upečených. Někdo z pekařských nepohlídal nastavení pece. Na druhém regálu byl už tentýž chleba dobře upečený.
Také to píšu výše.
Pokud je chleba správně upečený, kůrka musí křupnout a to poznáš jen tím, když ten chleba lehce zmáčkneš. Stačí zmáčknout opravdu jen trošku, žádné promáčknutí do půlky bochníku!!!
Já stav upečení zkoumám jen pohledem. Vyberu bochník,který se mi líbí,není na vrchu prasklý se spálenými okraji té praskliny. Po takovém sáhnu. Čerstvý poznám na první dotek podle suché kůrky. Jakýkoli starší by ji měl vzhledem ke skladování vlhkou a gumovou. Obvykle jsem potom doma s výběrem spokojený. Jsou ale obchody,ze kterých mi chléb chutná více,než z jiných,tak se snažím kupovat chléb jen tam.
Pohledem zjistíš gumovitost chleba/kůrky? To jsi dobrej, já bych se musel dotknout (zatlačit prstíkem)
Teda jako jsem pro podporu cyklistiky na všechny zůsoby, ale jsou lidi, jejichž podíl na veřejném životě by se měl omezovat...
https://vid.pr0gramm.com/2022/02/03...
Pěkné a povedené.
Koukám, že to řidič po zastavení asi hned tak nevydejchal, že to tam zapích.
POdle zvuku a drobného poskočení bych řekl že šel vyčkávat na příjezd příslušníků, neb mu to někdo za ním nahulákal do kufru...
Vypadá to tak, že dostal babu.
Flégrův mrazák, mobile edition:
https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/saliny...
Se těším na léto, až budou šetřit vypnutou klimatizací. Vidím veliký, převeliký, potenciál pro rozvoj cyklodopravy...
Mně na kole také nikdo nepřitápí. Ó jak pečlivě každé ráno sleduji teploměr a předpověď počasí.
Jinak souhlas. Ušetřit kWh je lepší než je vyrábět a spalovat.
Kdysi to byla normálka, kolik bylo venku tolik bylo skoro i uvniř, takový kloubový Ikarus neměl šanci aby se v něm teplo uchytilo.
Za komunistů se v tramvaji v zimě slušně topilo jen v předním voze. V zadnm byla neustále standardně zamrzlá okna. Od revoluce topí ve všech vozech stejně a dobře. Tak se to asi zase změní. Důchodci a bezdomovci budou jezdit vepředu a ti co mají rádi větší volnost vzadu. V Křižíkových vozech se netopilo vůbec, ani u řidiče ne. Te u toho stál a měl dlouhý tlustý kabát.
Jj, dlouhý tlustý, s beránkem uvnitř.
Bylo mi kolem 10 let a matka byla v nemocnici a já cca týden přebýval u příbuzných na Žižkově a dojížděl do školy na Pankrác (most ještě nebyl). S oblibou jsem stál řidiči za zády a pozoroval jeho koncert s pákou kontroléru a brzdou. :-)
Tos jezdil Bělehradskou dolů do Nuslí a pak přes Synkáč nahoru na Pankrác? To byla za sněhu horská dráha. Ty Křižíkovy vozy brzdily kola a ta se po koleji smýkala spokojeně dál. Až T vozy začaly brzdit rovnou o kolej.
U Budče jsme s oblibou koulovali ty velké dveře vlečňáku sezhora se schodů.
Všechny tramvaje brzděj kola, ta megabrzda mezi nima na podvozku je až "průserová"
No právě, když to jede dál, tak je ještě co použít. Strýček ty Křižíkovy vozy řídil. Nerad jezdil na podzim za padajícího listí od Vodárny Korunní dolů na Mírák.
S padajícím listím má problémy i motorový vůz 810, zvláště když je s vlekem. Je to horší než náledí. Kdysi dávno jezdil ranní školní vlak přes Výběžek v kombinaci 810+Btax+810 a cestou do Mikulášovic dolní nádraží* bylo dobře slyšet jak mu to do kopce prokluzuje.
----------------------------------------
* do stanice Mikulášovice dolní nádraží je to do kopce jak z Lipové, tak z Vilémova. Samotná stanice však neleží v obci Mikulášovice, ale ve Vilémově. Obdobně jako stanice Lipová, ta leží ve Velkém Šenově.
Zato stanice Jiřetín pod Jedlovou leží v obci Dolní Podluží a stanice Dolní Podluží ve Varnsdorfu.
A mimochodem, název stanice Varnsdorf, staré nádraží je špatný překlad původního "Bahnhof Alt Warnsdorf - Nádraží Starý Varnsdorf"
A v Brtníkách teče voda do Kopce.
:o)))
Hele a víš proč došlo k takového posunu zastávek oproti těm vesnicím?!?
Ono to tak postupně vyšlo. Původně třeba dnešní zastávka Lipová byla Wölmsdorf-Hainspach, (dnešními názvy Vilémov-Lipová), když se později postavila trať až do Poustevny, zůstala už jen Lipová. Aby by to nevypadalo, že město, kde sídlí okresní soud nemá nádraží.
Mikulášovice dolní nádraží sice nádražní budova je ve Vilémově, ale část kolejí je v důležitějších Mikulášovicích (Vilémov měl v době uvedení do provozu cca 1000 obyvatel, Mikulášovice 10x tolik). Označení Dolní nádraží vzniklo až po stavbě dráhy Mikulášovice-Panský-Rumburk, když v Mikulášovicích vznikly další tři nádražní budovy. Mimochodem nejsou žádné Dolní Mikulášovice, ale jen Mikulášovice Dolní (nádraží).
Co se týká Jiřetín a Podluží, ony obě ty nádraží jsou na katastru Podluží, jen z toho Jiřetínského je do Jiřetína nejblíž a to Podlužské je na samém okraji Varnsdorfu, takže je vnímáno spíš jako tam.
Jo a Dolní Podluží (natož Horní Podluží) vůbec není příliš pod Luží, ale spíše pod Jedlovou. On to byl původně Niedergrund a Obergrund.
Ve středních Čechách takhle Lužná v Čechách bylo původně Lužná-Lišany, část Lužné okolo nádraží vznikla až v souvislosti s nádražím.
A stanice Stochov? Ta se dřív jmenovala Lány. Urban legend praví, že na Stochov se přejmenovala až v rámci mazání souvislosti Lány = Masaryk.
On i Libušín míval nádraží, dnes Kamenné Žehrovice
Ono je to vlastně trochu dané tím, že nádraží bylo nedaleko velkého či významného města (v tomto případě Libušína). Proti tomu jít někam pěšky či jet povozem byla najednou 4km cesta na nádraží docela výhrou, tak to nepřišlo nikomu divné, že je nádraží jinde.
Ano, bylo to s přestupem před Wilsoňákem - 7 >> 14. Táborskou kolem radnice to také byla kovbojka, ale řidič měl k dispozici písek, který pouštěl trychtýřem před přední kola.
Končil jsem před vozovnou na Soudním náměstí a šel do Ulice 1.listopadu (dnes 5.května) do školy (tehdy gymnázium, dnes zdravotní škola).
Naše "Eldorádo" byl prostor kde je dnes Kongresové centrum, v létě jsme seběhli kopec a koupali se ve Vltavě, v zimě na ní bruslili. Obé před dostavbou Orlické přehrady
Věřím. Já to zase znal na druhé straně Nuselského údolí na Folimance.
K tomu bruslení na Vltavě. Říká se, že hlavní kazič bruslení byla Štěchovická přehrada, která vznikla už za války. Předpokládám tedy, že většina bruslení byla v přístavu pod Vyšehradem. Tatínek sice vyprávěl, že jednou bruslil hlavním tokem až do Chuchle, ale to bylo jen jednou, někdy po roce 1950 na studiích, dříve v Praze nebyl.
Vliv Štěchovi nemohu posoudit, to jsme byl ještě moc malý. Co jsem žažil , tak se (podle mrazu) bruslilo na celé šíři. Silnou ránu dala bruslení a koupání dostavba Slapské přehrady v roce 1954, ta obrovská množství vody si vyrovnala teplotu někdy v r. 1956, kdy se bruslilo naposledy. Definitivní mordu tomu dal Orlík - voda vytékající z přehrad spodní výpustí se v létě nestačila ohřát na koupací teplotu a v zimě ochladit tak, aby zamrzla.
Někde na netu jsou přesné údaje a mezi Slapy a Prahou jsou to jednotky stupňů.
Zato po těch přehradách, když zamrznou, se bruslí náramně. Roku 2018 jsme bruslili od Zvíkova až daleko pod Orlík. To byla paráda s krásným hladkým ledem. Letos se to pravděpodobně už nepodaří, nemrzne.
Na začátku tisíciletí se v Brně pořádaly závody na běžkách přes zamrzlej Prygl. Ještě někdy v minulé dekádě v participativním rozpočtu lidi hlasovali pro koupi mašiny na úpravu ledu a úpravu mola, aby se na led pohodlněji lezlo a v kopci nad přehradou chtěli vybudovat šlepr a sjezdovku.
No, naposled se dalo na přehradě bruslit někdy kolem roku 2017...
Průměrná teplota celou zimu nad nulou, v létních měsících průměr běžně 22-23 stupňů...jak že tomu říkal pan Köppen?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vlhké_subtropické_podnebí
Na Pryglu jsem kdysi při předvádění jízdy vzad najel na prasklinu v ledě, nohy mi vyletěly až nad hlavu a já dopadl jak pytel brambor. Ještě, že jsem si nevyrazil dech, protože známí se mohli umlátit smíchy a nebyly by schopni mi poskytnou první pomoc. :-)
Nikoliv nepodobné závěrečné scéně z filmu "To je ale bláznivý svět", kdy tchýně uklouzne na banánové šlupce....
Ona je nějaká pomoc na křeč bránice = vyražený dech? Myslím že nikoliv, přejde to samo. V těchto pádech nazad je hlavně ohrožená hlava.
Mám známého, co upadl na ledě na bruslích a vzal to hlavou o nějaký hrb. Krvácení do mozku, částečná ztráta paměti, ukončení kariéry, předčasný důchod ...
Tak ono na tom není nic špatného. Věšáky na kabáty v autobusech ani v šalinách nebývají a málokdo se svlíká (jako třeba běžně ve vlaku).
Taky jsem si říkal...
Venku -10, jsi na to oblečený, nastoupíš do tramvaje a tam +15 (nebo ideálně ještě víc?) a tak tam sedíš a potíš se jak vrata od chlíva...
Jako mrznout by v těch vozech nemělo (námraza elektrice nesvědčí) ale udržovat výrazně vyšší teplotu než je venku nevidím jako rozumné (a v rámci neustálého otevírání dveří a větrání ani ekonomické)...
Kdo jezdíte po náplavce tak bacha:
https://prazska.drbna.cz/zpravy/doprava/8096...
Jsem docela zvědavý, jak dlouho bude trvat než tam nějaký auto skočí do Vltavy...
Nejnovější to není,ale nadčasový to nejspíš bude...
https://finmag.penize.cz/penize/268167-jak-v...
„Suchej únor je pro nás jen další hřebíček do rakve. Dva roky se potýkáme s dopady covidových opatření, tržby spadly na polovinu a kvůli suchému únoru očekáváme další propad. Nebojím se říct, že už je to boj o přežití,“
Zdroj: https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/suchej...
-- Pomozte přežít našim podnikatelům, chlastejte!
Tak do toho nejdu. Mám suchej únor od 3.3.2007. Ale já za to nemůžu, mě se to stalo...
...vidíš...a teď tu kvůli Tobě budem mít zase socialismus...viz níže...
Tak to se neobávám. Těch skoro 15 let mé abstinence kapitalismus zjevně nijak neohrozilo :o)))
Bodejť by ne, když to za tebe doháněj jiný...
Já zase za všechny držím ten suchej únor :o)))
Za všechny ne, za sebe si ho držím postkovidově sám.
Covid napadá játra, že se pak nemůže chlastat?
Každej toxin se musí odfiltrovat přes játra. Jestli covid játra napadá, nevím, ale od určitého množství i třeba léčiva a třeba i nosiče očkovacích látek jim určitě neprospívají.
Na něco (tady alkohol) se stačí jen podívat a už se mi zvedá. žaludek.
Ale mne to, doufám, přejde. Zatím budu šetřit na dobu, ažž se chuť vrátí.
Já doufám, že mě to už nepřejde. Takhle mi to vyhovuje, ale nikdy neříkej nikdy...
Vždyť se nemusíš nalívat, nebo dokonce až do bezvědomí ;-) Občas si líznout nějakou dobrotu, jenom na chuť, není snad nic proti ničemu... A ani to nemusí být vysloveně tvrdej čistej alkohol, stačí nějaký ten "ženský" tlamolep jako je Baileys a další jemu podobné... Třeba tohle mělo u nás doma slušný ohlas u všech pohlaví https://www.alkohol.cz/produkty/ron-barcelo... ;-)
Je samozřejmě jasný, že sama víš, co Ti momentálně vadí nebo dokonce škodí, takže bych to nelámal přes koleno. Ono se bez toho, kupodivu, dá opravdu žít :-)
Mě už to prostě nejde přes hubu a ani přes nos. Je mi blbě jen se na flašku podívám.
Ale budiž mi přičteno k dobru, že popíjení jiným nezazlívám a proti popíjení nic nemám.
Jen mám trošku problém porozumět "řeči" popíjejících, pokud s nimi trávím večer :o)))
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_st%C3%A1t...
Kdybyste jenom tušili o jaké dobroty přicházíte ;-)
Já už jsem si svůj soudek zkrátka vypila, takže já abstinencí nijak netrpím.
Hele, ale byly doby, kdy jsem si vůbec neuměla představit, že bych si nedala skleničku/lahvičku.
Dneska si naopak nedovedu představit, že bych si ji dala...
Tohle je ale nesdělitelný pocit a pokud to nezažiješ, nepochopíš. A protože jsem zažila oba stavy, tak vím moc dobře, o čem mluvím.
Hele, a nezkusila jsi někdy nějaké to z nealko vín? Prý to dneska už není taková hrůza a chuťově to i ujde...
Jednou u nás doma někdo koupil omylem nealko Bohemia Sekt. Limonádka je to dobrá, ale cena je stejná jako za alko verzi ve které je i spotřební daň, čili defakto je to dražší než alko verze.
To není vůbec jednoduchý:
"...Kdybyste byl znal starýho Vejvodu, políra z Vršovic, ten vám si, pane lajtnant, umínil, že nebude pít žádný nápoje, po kterých by se vopil. Tak si dal ještě štamprle na cestu a vyšel z domova hledat ty nápoje bez alkaholu. Zastavil se tedy napřed v hospodě Na zastávce, dal si tam čtvrtičku vermutu a počal se nenápadně vyptávat hostinskýho, co vlastně pijou ti abstinenti. Von docela správně soudil, že čistá voda je i pro abstinenty přece jen krutej nápoj. Hostinskej mu tedy vysvětlil, že abstinenti pijou sodovky, limonády, mlíko a potom vína bez alkaholu, studenej oukrop a jiný lihuprostý nápoje. Z toho se starýmu Vejvodovi přece jen zamlouvala ta lihuprostá vína..." :-)
Vždyť jo ;-)
Např. https://www.alkohol.cz/produkty/nealko-vina... , ale osobně jsem to ještě neochutnal.
Nemám důvod pít nealko víno či pivo. Navíc většinou jsou to bubliny a ty také tak nějak z mého života vybublaly. Teda v podobě pití, vířivku si dám s oblibou :o)))
Navíc tyhle nealko nápoje jsou většinou sladké sračky.
Obyčejná voda (někdy s nasekaným ovocem), pomerančový džus nebo čaj mi bohatě ke štěstí stačí.
Dřív sem si dřív myslel, že když nechci pít alko, můžu si dát džus, cokoliv, ale na trávení tučnějšího jídla jako pečená kachna nebo buřty na ohni funguje nealko pivo stejně dobře jako normální, tohle zapíjet vodou nebo sladkým prostě není ono.
No... Ono se mi tak nějak stalo, že současně s tou chutí na alkohol mě opustila i chuť na maso a uzeniny. Jím jen ryby.
Takže nemusím řešit, co si dát po mastném bůčku či propečené kachničce.
Netušil jsem, že ryba není maso, a to maso nejím asi čtyřicet roků.
Samozřejmě, proto se může jíst o postu. Stejně jako šneci a žáby. :) Jo a taky ocas z bobra.
Ale teď si vzpomínám, že jeden kamarád zapíjel pečeni zásadně sklenkou mléka. A překvapivě se po tom nepoblil :o)))
Na tom není nic divnýho. Zkus ayran. Maj ho v každé kebabárně...
Ayran a mlíko je dost rozdíl.
Ale můj dědeček taky pil mlíko - navíc studené tak, že v něm chrastily zmrzlé kousky - úplně ke všemu. Třeba i k řízkům.
To Brahma:
Ani ne tak moc jak si myslíš, pro středoevropana je naopak zvláštností intolerance...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Intolerance_lakt...
Intolerance NA LAKTÓZU, než se toho zase chytí nějakej humorista...
Do kebabárny nechodím...
Z jejich sortimentu bych si mohla vybrat akorát tak suchou tortilu a mrkev.
Já jsem nealko víno, nešumivé, párkrát měl. Nijak zvlášť jsem si na něm nepochutnal a je drahý, přeci jen musí projít tím dealkoholizačním procesem, tipl bych si tak na vakuovou destilaci.
Takže ani sem nebudu dávat odkaz na e-shop, kde jsem ho kupoval.
V pohodě, to byl jenom nápad, kdyby Ti třeba už chyběla chuť toho vína a chtěla by sis ji třeba "bezpečně" připomenout ;-)
Futrálové vší moudrosti a pronikavý inteligence by ti dali!
Pokud měl soudruh Uljanov pravdu s tím, že lihoviny vedou nazpět ke kapitalismu, možná by se dal ten Green Deal přechlastat... :-))
Jakýpak "pokud", pravda soudruha Uljanova byla a vječně bude nezpochybnitelná! :-)
Logiku by to mělo...když vyžerem všechen biolíh, nebude mět Greta co nalivat do nádrže...
Včera mě v restauraci zaujal odposlechnutý rozhovor od vedlejšího stolu. Dva chlapi dost hlučně politizovali - né že bych slyšel detailně všechno, ale slova "Okamura" a "referendum" padla mnohokrát a důrazně. Referendum přece okamurovci prosazují u všeho, že ?!?
A pak slyšim "u tohodle referendum nesmí být. To by blbci mohli odhlasovat povinný očkování!"
Mě ta zásadovost pobavila :-)
Podobné to bylo s odvolatelností politiků, které tvrdě prosazoval. Pak ho chtěli z nějaké pozice odvolat, prskal a vůbec se mu to nelíbilo a od té doby už s tím nepřišel :-)
Co všechno se dneska už nekrade :-/ Asi se to ale dalo časem čekat, vzhledem k celosvětové krizi i v tomhle oboru...
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vyrobce-kol-z...
Ruskej zelenej mozek s rozumem? :-O
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nekdejsi...
Odbojníci nemají v Rusku ustláno na růžích, hádám, že dopadne přinejlepším jako Navalnyj nebo Skripalovi. :-(
Tak ona ta společnost vysloužilých lampasáků by mohla ještě ukázat drápy, spolehlivé kontakty všude ještě asi mají... Teď je otázkou jestli je to dobře, nebo se do Putina a spol. radši nenavážet. To by pak mohlo hrozit občanskou válkou :-/
Rakušan vyhazuje Čechy! To jsme to dopadli, po sto letech :-)))
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/rakusan...
Ideální kombinace - naše vláda snížila DPFO, polská vláda snížila DPH.
Pravicová utopie se blíží :-)
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek...
A kdy pak ODSáci něco udělali pro obyčejný lidi???? Nějak se nepamatuju...
Vloni ti výrazně zvýšili plat zrušením superhrubé mzdy a letos se snaží napravit po levicových vládách "krachující" rozpočet a morální chlív, které nám tady zanechaly. Stačí nebo mám pokračovat?
Tak superhrubou zavedla pravice, ne? To byl tenkrát jejich hit, zdanit i odvody pojistného.
Ano. A protože se to ukázalo jako chybný krok, připravila ještě vláda Petra Nečase okamžité zrušení. K tomu už ovšem nedošlo, protože vláda byla "odejíta" a nastoupivší levicové vlády se k tomu neměly. Levicové vlády totiž daně nesnižují, ale výrazně navyšují - na což doplácí hlavně nižší příjmové skupiny, které tyto levicové vlády zastupují a "ochraňují".
Jen pro připomenutí - soudružka Maláčová v předvolební křeči mluvila o tom, že by se to mělo vzít pevně do ruky, jako za Husáka. Vzpomínáš? A vzpomínáš, jaký plat jsi měla za Husáka?
Nevím jestli to bylo zrovna "výrazně", a jestli to bylo zrovna loni, ale pohledem do své intranet výplatnice momentálně vidím, že celý loňský rok jsem bral plus mínus stejně... Jo, v porovnání s koncem roku 2020 (dál do minulosti se bohužel už nedostanu) to bylo o jednotky tisíc víc.
O které jsem teď od začátku letošního roku ale zase přišel, protože nám, prý zatím a pouze přechodně, vůbec nepřispívají na stravenky...
Taky ale neberu žádné horentní sumy, jak by se na Prahu slušelo ;-) A ve státním k tomu, kde se v nejnižších pozicích prachy a funkce rozdávají především podle dosaženého vzdělání a pak taky podle toho jaká platová třída je zrovna volná :-/
Dyk to píšu. Snížili dohromady s Andrejem a piTomiem DPFO. Čímž zvýšili příjmy střední třídě, která to obratem vrazila do nemovitostí.
Výsledek je nedostupný bydlení a dalších 130 miliard schodku rozpočtu. Drobný.
https://www.facebook.com/petr.fiala1964/photos...
Jak může vrážení peněz do nemovitostí přinést výsledek nedostupného bydlení? Notabene když hovoříš o střední třídě?
Lidi vrážej love do bytů jak do bitcoinu.
Protože věřej, že ceny bydlení porostou.
Takže máme hafo prázdných investičních bytů, co se nepronajímaj. Jak to vím? Nevím. Protože když se to pokusili v Práglu Piráti zjistit pomocí odběrů elektriky, tak se tu řvalo o komunistické totalitě...
Chcu do Itálie! Dva roky neplatíš účty, a neshání se po tobě exekutor...štastná to zem...
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/italie...
Zbořijou nám bincák:
https://brnenska.drbna.cz/zpravy/spolecnost...
Kapitalismus 20. let se s kapitalismem 90. let nes*re...Klauzu, ty to vidíš!
To nevymyslí https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/v... to muselo bolet jak sviňa.
Jít za léčitelem aby se ji narodil chlapec, tak to taky musí být materiál. Takoví lidé by se vážně neměli množit. On to možná nakonec ten léčitel myslel dobře :-))
Esi nebyly lepší ty "masový" kuličky s pomletýma koňama...
https://brnenska.drbna.cz/zpravy/spolecnost...
Kruci, proč se takový operátor nevysoutěží i u nás https://www.novinky.cz/internet-a-pc/mobil... mohli by koupit i český vodafon. Fungovala by taková simka i u nás?
Vždycky mě zaujme podobnost cen u teplého moře a u studeného Baltu. Navíc u Baltu jen s polopenzí.
Podle starého hesla "Chudý Němec jezdí na dovolenou do Španělska, bohatý na Rujánu".
Je to zvláštní, já mám doma teplou vodu výrazně dražší než studenou a běžně všude se za teplo připlácí :-)
Nějaká šmakuláda pro eurohujery https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/dovozni...
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/ceska...
A ti poslanečtí zmr.. se zabývají nějakým pandemickým zákonem, divadélko pro masy a ekonomika jde do .....
Zmrdi- jen to napiš. Doufám, že ty zmrdy z pětipaskvilu samuraj utahá svým proslovem natolik, že už ani nebudou mít sílu zvednout pro to svinstvo ruku.
Samurajem nazýváš toho žlutobílého křížence, co ho neměli rádi v Japonsku, tak začal prudit tady? :D
Až si pětipaskvil odhlasuje to kladivo na lůzu teprve poznáš, co je to pruzení, ačkoliv tobě se to možná bude i líbit. Tomio je sice trošku populista, ale aspoň tý svoloči ve sněmovně trochu znepříjemní život.
Tak Tomio jede třetí hodinu, a copak Válek si drží hlavu v dlaních, asi mu dneska nejde list.
Dobrej exhibicionista, mele věci furt dokola a mnohokrát se opakuje a dost hloupě moralizuje jiné.
K čemu mu to je dobrý netuším, nic moc tím nezíská, ani politické body ne.
Asi by opravdu měli uvažovat o rozumné změně jednacího řádu.
Co říkali ráno, tak měly být délkou omezeny příspěvky v rámci jednání o pandemickém zákoně. Tak si holt pustil hubu na špacýr o téma dřív.
Jediné co ale zatím dokázal je, že nasírá ostatní a blokuje jednání o dalších bodech programu.
Přitom je jasný, že pandemický zákon bude schválený. Hlasů je na jeho podporu dost.
Měl jsem kdysi šéfa, taky byl nemocný verbálním exhibicionismem jako Tomio. Telefonáty s ním se běžně řešily tak, že se položilo sluchátko na stůl a pracovalo se dál. Občas ho někdo zvedl, řekl do něj jo, jo a zase pokračoval v práci. Byl to idiot dosazený stranou. Tomio je strana sama.
S tím schválením to ještě včera vůbec nebylo tak jasné, ale teď potom co tam už hromadu hodin předvádí to nejspíš projde hladce, už jenom na truc tomu debilovi a jeho nasrání.
To jsem rád, že se chlapci rozhodujou o takových věcech na téhle bázi...
Možná by se mi líp spalo, kdyby se to řešilo hodem mincí...
Snažil jsem se ho poslouchat skoro 3 hodiny a pochopit co chce říct. Jediné co jsem z toho pochopil bylo, že Farský na studijní cestě v USA je pro naši společnost mnohem prospěšnější a užitečnější než Okamura za mikrofonem ve sněmovně.
Možná spíš stačilo někde si přečíst co znamená slovo obstrukce a o co tady jde. Tak Tomio vydrž, klidně do nich nahusti nějakou japonskou pohádku, jediná naděje jak tu pandošpínu sabotovat. Jó pětipaskvil teď dostává ochutnat svoji oblíbenou medicínu z dob, kdy byli v opozici. Někteří nováčci jsou zděšeni -" Mára Bendů říkal, že je to tady v PS vegáč a přitom tu musíme být i v noci". Snad to aspoň těch pár kusů zlomí, aby pandošpína neprošla.
Obstrukcí ve sněmovně nikdo nikdy nic nezískal. je to jen hloupé mrhání časem a silami a dělání šaška.
Jediné čeho dosáhne bude zřejmě změna v jednacím řádu a zpřísnění podmínek pro diskutující.
Myslím, že by bylo rozumné vzít si konečně příklad z nejstarší sněmovny a hned by vše vypadalo jinak a byl jiný průběh jednání. Myslím, že by se sami poslanci nestačili divit kolik toho stačí projednat a v klidu schválit ve větší kvalitě.
Ale Pitomio to nedělá kvůli nějakému zákonu. Ten to dělá prostě na vztek ostatním a jeho lidé mu za to tleskají. Je to ten jejich Samuraj...
Bohužel. Blbý je, že kvůli jeho exhibování je docela vážně ohroženo projednání a schválení státního rozpočtu a dalších vážně potřebných zákonů.
Žirinovskýho na idiota poslat, trochu napodobit ruskou dumu. :-)
Žirinovskej je s covidem ve špitále a vedení strany už prej rozesílá členům zprávy typu "Vůdce je živ a daří se mu dobře"...
Ten covid se nezdá, ale je to pěknej hajzl.:-))
https://www.super.cz/827996-drama-v-survivoru...
Rubeš je skvělej! Jednou ho ale někdo zabije.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/neslysici...
Cikáni tyhle fintičky ovládají velmi dobře, jen mě překvapilo, že tam někde nebyl nějaký hlídač z klanu.
Synek mi vyčinil, že už je to starý skoro čtyři roky, třeba už to zdokonalili. Asi přestanu přispívat, začínám dělat seky. :-(
Starý možná natočením, ale ne jejich podvody. Nedávno zveřejnili, které rodinné klany dělají ty telefonní podvody na staré lidi, moc se toho nezměnilo a nejspíš ani nezmění. Tyhle klany ani nic jiného neumí a nezmění způsob života.
Tak mi to tu jeden Fricek vysvětlil.
Říkal: bude válka.
No píšíto všude, rusák vletí na Ukrajinu, berou to jako hotovou věc.
Kvůli nějaké Ukrajině nebude třetí světová, říkají rozumní.
Ale Fricek do toho hodil vidle. Říkal, rusák vletí na Ukrajinu, ale současně číňan vletí na Taiwan.
A Amerika bude v prdeli, protože válčit současně s rusákem a číňákem nedá, mají jen těch pár profíků, a ti druzímají furt miluony chlapů ve zbrani.
Bude válka, řekl Fric a mocně si loknul toho Moritz Fiege pils. Jak válka dopadne mi Fric neřekl, ale vrtá mi to hlavou,jestli fakt neměl pravdu.
Že by si konečně zaregistroval, že konflikt na Ukrajině není prdel ani pro nás?!?
I když teda přímého válečného konfliktu bych se neobávala. Dneska už se válka vede jinak ve 40-tých letech min. století.
Ale dopad bychom pocítili. A ne málo...
Mě zaujalo, že prej jsme připravení na uprchlickou vlnu. Já to úplně vidím - na nádraží přijíždí transport s uprchlíkama, vystupujou z Českejch Dobytčáků na rampu, na tý stojí mengele z agentury a ukazuje prstem doprava/doleva. Doprava kolbenka, doleva špitál...se mi zdá, že se na to vyloženě těšej...
Zlatý 90. léta...ta svoboda...kdy člověk nikdy nevěděl, kdy dostane po tlamě jenom za to, jak je oblečenej/ostříhanej...a považovalo se to za něco normálního...
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/krimi...
Taky jste v pubertě užírali dědovi prášky? A jak se vám potom bruslilo?
https://www.idnes.cz/oh/peking-2022/kamila...
Rus se nikdy nenaučí přijmout prohru. Za všemi obviněními proti nim stojej už skoro šedesát let váleční štváči a angloameričtí podněcovatelé. :-)
Copak Anglosasové...ale Pečeněhové s Polovcama...
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/hlavni...
Po chodníku na kole jedině rychlostí chodce
https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/nehoda-kolo...
V kontextu s místem nehody je úžasná věta cyklistky "Po silnici jet je strašně nebezpečné, řidiči tam neberou ohled na cyklisty." :-)
Když si přečteš reakce řidičů na cyklisty z poslední doby,tak se dovíš,že by nejraději zakázali cyklistům i jízdu po silnici. Za dotace z EU se přece vybudovalo tolik cyklostezek,tak ať jezdí jen tam.
Ty čteš diskuzi pod článkem?!?
k tomu jsem se nikdy nepropracovala. Nemám na to, číst ty sračky.
To taky nemá moc smysl. Exhibuje tam zpravidla pár vyšinutých blbů. Občas někdo rozumný tam něco zmíní, ale hned je utlučen :-)
Neobviňujte mně z toho,že to tam řidiči píší. Já za to nemohu. Minimálně zmiňují zákaz na silnicích 1.třídy. Jejich ideální představa je taková,že buď cyklista nebude městem jezdit vůbec a nechá se za město na cyklostezku přepravit vrtulníkem,nebo během té jízdy městem 100x sesedne a bude kolo vést. Něco takového jako jízda na kole do Penny marketu pro rohlíky přestane existovat,protože by to trvalo déle a bylo by to komplikovanější, než jít pěšky.
Ale to je naštěstí jen pár jedinců trvale blábolící stále totéž :-)
Těch pár nemá žádný vliv.
Paušalizuješ názory pár příspěvků z "i-děsu" na všechny řidiče. Přitom seš taky jeden z řidičů, ne?
To je stejný, jako když tohle používá těch pár internetových macho-motoristů na cyklisty. Taky takhle paušalizují ...
Hmmm, "...oběma bránil ve výhledu velký keř...". Dneska už neplatí, že když někam pořádně nevidím, tak tam nevjíždím jako debil? :-/ A to platí pro obě zúčastněné, myslím... Podle mně měla nějakou symbolickou pokutu dostat i ta baba z auta...
Pro podobné případy je velmi šikovné když se otevírají vrata pro výjezd vozidla, že viditelně a výrazně bliká oranžové světlo viditelné pro všechny na chodníku.
Zrovna jsem se vrátil z přednášky o architektuře ve šluknovském výběžku. Tím, jak to býval bohatý kraj, tak je rozhodně nad čím žasnout, (a také smutnět, protože toho bylo hodně zničeno) navíc přednášející je do toho zapálená, ostatně kdysi mě naučila zvedat ve městě hlavu a prohlížet fasády.
Vždy se od ní dozvím něco nového, např. dnes:
že Hans Richter architekt Palmeho vily v Krásné Lípě (největší funkcionalistická vila v Česku) měl k dispozici neomezené množství peněz.
že autor Berlínské katedrály je rovněž autorem unikátní Dittrichovy hrobky (na hřbitově v Krásné Lípě)
Jsem si tu vilu prohnal googlem (jakožto Brňák jsem se ve v jednom funkctionalistickým baráku narodil a ze druhýho vyletím komínem) a je to fakt pohled pro bohy. Na tom obrázku je hned vidět, co stavěli původní obyvatelé a co ti, ehm, novodobí...
Z funkcionalistických vil je tady ještě vila Pietschmanova ve Šluknově, za socíku v ní byla školka a pak prý byla značně zchátralá. Naštěstí noví majitelé ji vrátili (až na ty panely na střeše) původní podobu.
https://mapy.cz/s/hocemuhadu
A ve Varnsdorfu Eltisova vila, ta školkou zůstala.
https://mapy.cz/s/puzujanuve
V Rumburku nejspíš tato, ale o ní nic nevím
https://mapy.cz/s/jecuzubego
Lidem fakt už začíná hrabat :-/
https://www.msn.com/cs-cz/zabava/zpr%C3%A1vy/mr...
Njn, už aby začala ta válka...
Už začíná. Hesla jako posledně. Heim ins Reich!
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko...
Vždy se najdou paka co budou kázat a vnucovat svou "pravdu" a sami jsou ještě větší svině https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek...
Nějak se bohužel zapomnělo, že to není točené pro děti, ale pro dospělé.
Pokud rodiče usoudí, že to není vhodné pro jejich děti, tak jim to mají vypnout - zakázat, pokud to neumí měli by dostat po hubě aby nevymýšleli voloviny.
https://autozine.cz/cykliste-maji-novy-bic-na...
Nemyslím, že to je až tak horké, jak to ten zblblý novinář píše. Pokud je vyhrazený jízdní pruh nebo stezka sjízdný je povinnost jich užít. Pokud není, tak samozřejmě je blbost aby tam jeli. Od toho je tady správa komunikací a policie aby nesjízdný úsek uzavřeli.
Na nesjízdnost může každý upozornit.
Tam se ale nemluví o nesjízdnosti,nýbrž o bezpečnosti. Když máš cyklostezku plnou chodců,maminek s kočárky a dětmi na odrážedlech a důchodců s psíky,tak není bezpečné po ní jet.
No to je výklad :-))
Jo s tím budeš mít u komise určitě úspěch :-)
Od kdy se bezpečnost provozu posuzuje podle toho kolik vozidel se tam pohybuje? Pokud je někde větší provoz, neznamená, že není bezpečně sjízdná. V úvahu přichází opravdu jen technický stav. Jinak by chodci mohli normálně chodit po silnicích i když tam jsou chodníky, protože tam je plno lidí?
Chodec je vozidlo? Řekni mu,že on a jeho jezevčík na vodítku nemá co dělat na tvojí cyklostezce. Zdá se ti bezpečně sjízdné kličkování mezi chodci,kočárky a vodítky? Zkus jim říci,že tam nemají co dělat,že mají jít vedle po svém chodníku.
Mě jen to úplně jedno kdo a jak si kudy jezdí pokud mě tím nějak neohrožuje.
Vykládat si může zákon kdo chce a jak chce, ale potud dokud ho neusměrní správní úřad a tam platí, že vyšší bere :-)
Já to psal jen proto aby se někdo jen tak nenechal zblbnout nějakým lidovým výkladem a dojmy a sny. To už tady párkrát bylo a nikdy to nedopadlo moc dobře.
Pokud tam jsou chodci, maminky, odrážedla a psíci, tak to zcela určitě není vyhrazený jízdní pruh (ani nic jiného vyhrazeného cyklistům) a povinnost tam vůbec není, takže už není nutno spekulovat nad bezpečností.
Kéž bys měla pravdu. Oni jsou totiž zodpovědní a přísně dodržují oddělení podélnou čarou souvislou od přilehlého chodníku. Ani jeden se neodváží na stezku vstoupit,když po ní jedu. To jen já špatně vidím. To nemluvě o stezkách společných pro chodce a cyklisty. Tam také chodci nechávají naprosto ukázněně místo pro průjezd. Jeden vlevo,druhý vpravo a třetí uprostřed.
Aha,takže ty davy,které na některých cyklostezkách objíždím po chodníku,nebo přilehlém trávníku,tam vlastně nejsou a mně se to jen zdá. Tak teď jsem klidný a příště pojedu rovně...
Třeba kde? Nechci se přít, že to nemůže takhle někde lokálně být, ale já na čistou cyklostezku snad ještě nenarazila. Většinou "cyklopěšostezky".
Myslím,že ve zmiňovaném článku je docela názorný obrázek. Bohužel,nějaká čára,nebo barevné oddělení není pro chodce nic,co by jim bránilo na cyklostezku vstoupit. Pokud na stometrovém úseku stezky napočítám dvacet lidí,kteří po té cyklostezce jdou a navíc dvě maminky s kočárky,které tam stojí a povídají si,tak nevím jak komu,ale mně to v bezpečném průjezdu brání.Navíc po přilehlém chodníku jdou další chodci. Nemluvě o rodinkách,roztažených vedle sebe po celé šíři chodníku i cyklostezky. Samozřejmě,jak zmiňuje článek,těžko se to dokazuje,neboť situace může být za minutu jiná.
Vyrábět cyklopstezky z části chodníků je zhovadilost, slouží obecní radě jen k odfajknutí bodu cyklostezky ve městě a k oslavným článkům v místním tisku jak jsou dobří. Při ukrojení z klasického chodníku (viz obr.výše) stačí rodina dva dospělí, dítě a pes a zaberou ho takřka celý, ani to nemusí dělat úmyslně nebo z nepozornosti. U nás v city při rekonstrukci chodníků širokých 8-9 metrů taky vyrobili barevný pruh pro kola, dalo by se říct tam se vejdou všichni v pohodě, ale je to ze zámkové dlažby a to je pro silničky po tom jet opruz, tak to fičí po hladké silnici a nemusí při každém přejíždění z chodníku na chodník přes cestu dávat pozor na odbočující auta. Cyklostezka a chodník musí být oddělené, obrubníkem, zábradlím, trvnatým pásem apod. jinak jsou k prdu :(
V Českém Švýcarsku rodinná firma navazuje na slavnou historii pletařské výroby.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-ceskem...
Co o tom vědí tkalcové z výběžku?
Zrovna před týdnem bylo o tom hovořeno na přednášce o architektuře Výběžku. Přednášející měla i fotky z interiéru.
Obecně jsem rád, když tenhle provoz koupila firma z Kačice, bylo hodně cítit, že to koupili jen kvůli značce Novia. Tohle vypadá lépe.
Jen nevím odkud vezmou zaměstnance kdyby chtěli výrobu rozšířit.
Mimochodem, původně továrna patřila rodině Palme, dával jsem před pár dny odkaz na funcionalistickou vilu Palme. Rodina byla samozřejmě odsunuta a v Německu založena znovu jako Bellinda (Bella Linda = Krásná Lípa), dámy jistě znají.
A ještě poznámka, nejspíš každý se setkal s výrazem Jégrovky. Jägerova továrna stávala nedaleko od té punčochárny, dnes z ní stojí jen komín a zprzněná vila majitele.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/brno-hlavni...
Laviček otočených do zdi si lidi všimnou, ale že po "rekonstrukci" jsou v historický budově laciný platový čínský dveřa a elektrika je tažená v plastovejch lištách jak někde v likusáku, to nevadí nikomu...
Tak je to asi tady!
Nejdřív bylo z Flightradaru vidět, že Rusko začalo odklánět civilní lety od Rostova na východ.
Pak projev Vůdce k národu.
A teď prý nařídil zahájit "mírovou misi" - okupaci. Nebo možná válku? Snad jeho miionáři nedojedou až k nám ...