Československo s dětmi - rok 2020
2. část Vlastivěda pro naše dva puberťákyKapitola 2
Vyhozené prachyJeli jsme s dětmi vlastivědu, takže jsme mimo jiné objížděli známé hrady a zámky, kde jsme chodili opravdu poctivě na prohlídky. Na Zvíkově jsme si koupili pexeso hradů a zámků jihočeského kraje,…
Moc mě to pobavilo. Možná ze všech dosavadních dílů mi to nejvíc sedlo.
Co se slimáků týká, vždy tvrdím, že při spaní v přírodě se bojím divokých prasat (s těmi jsem se naštěstí potkal vždy jen z dálky) a slimáků. Blízkých setkání s nimi bojím od té doby, kdy jsem se takhle jednou ve tři ráno probudil s tím, že mi lezl slimák přes obličej.
Vozíš s sebou škrabošky?
(viz.: Z. Jirotka: Saturnin)
Tak to je teda hooodně blízké setkání, brrr!
Já mám zatím vrchol hnusu slimák ráno v botě, kterého jsem si při obouvání nevšimla, ale na obličeji - fujtajbl teda!
Mohu potvrdit, že slimáci jsou hnus největší. Brrr. My jezdíváme se stanem, který má externí konstrukci, takže jsou spolu spojeny vnitřní a vnější stan. Jednou se nám přihodilo, že jsme se stali obětí invaze slimáků, kteří nám nalezli právě mezi vnitřní a vnější stan, a pokryly ho jednolitou vrstvou. Dostat je ven prakticky nešlo, postupně naštěstí opadali, ale zbyl po nich nechutný sliz. Ještě teď mám husí kůži, když si na to vzpomenu.
No fujtajbl.
Také jsme měli se slimáky nepříjemnou příhodu. Náš dlouhosrstý kocour usnul na celé odpoledne kdesi na zahradě. K večeru přitáhnul s podivnými boulemi na kožichu. Měl tam zalezlé slimáky.
Vymotat to nešlo. Museli jsme je nakonec vystříhat i se srstí. Nejednou se nám ho povedlo i přestřihnout... Toho slimáka, kocour to přežil bez úhony :o)))
My od loňska vozíme v obalu ušitém ze starého deštníku, s vloženým igelitovým sáčkem, takovou dřevěnou "pinzetu". Asi jako když kdysi na trhu prodávali jednotlivé okurky v láku. Určena je právě na odstraňování slimáků ze stanu.
Jejda, co by člověk ještě měl vozit? :-)
Slimáci jdou z vnitřka stanu dobře odpinknout, pokud se sundá vrchní plachta :-))) Ten natvdro spojený dvoudílný stan mně přijde vrcholně nepraktický i z tohoto důvodu.