Když se to umí, je to brnkačka ...
No uplně dobrovolně nešel... :-)
Ale je fakt, že pouštět se do takovýhle potvory už bych se docela bál
A td si představte, že dřív to museli dělat bez oné techniky, jen sekerou a pilou. Možná klíny a kladivem....
Fotky existujou. Pila dvoumužná, delší než průměr stromu, což z toho paradoxně dělá snazší operaci (stran plánování), fyzicky samozřejmě náročnější, díky absenci motorizace.
Ale jinak si všimni, že těma klínama to bouchají uplně stejně...
Pilou a sekerou se dělaly i trámy.
Na přelomu století si to vyzkoušeli i pří pořízení trámů pro most do hradu/hradní zříceniny Krakovec (okr. Rakovník)
https://www.izdoprava.cz/unikatni-dreveny-most...
jojo, teslici na trámy si kdysivá pořídil známej, neb potřeboval sekeru a "byla levná". Ke svému velkému překvapení následně zjistil, že je to jednoúčelovej nástroj a jako běžná sekera na dřevo je to dost naprd :-D
Ty první dvě fotky...není to ten hrad, kde se potloukala Leontýnka?
Potvrzeno: budoucí ministr Blažek, alias Don Pablo, je upír. Tvrdí to Fiala...
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/fiala-za...
Zajímavé:
https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/klinika...
Počítám brzo uvidíme zprávu, že v Americe museli odložit popravu nějakýho odsouzence, bo odmítnul očkování (na což měl právo) a mohl by tudíž ohrozit kata...
To je taky nápad chtít umřít a být při tom nemocný.
Náhodou mám také pochybnosti,jestli mně nějaké očkování spasí. S mým soupisem nemocí a zdravotních omezení mně nikdo zaměstnat nechce. V současné době pracuji v jedné firmě,sídlící v bývalých závodech V.I.Lenina jako skladník. Také je v tom ale problém,protože oni nemají svoje zaměstnance,ale přes pracovní agenturu,která jim je dodává. A tam jsem pochopitelně neprošel lékařskou prohlídkou u jejich závodní lékařky. Takže jsem tam na jakousi dohodu o provedení práce s nejistou dobou trvání. Může se mi tedy stát,že mi zítra řeknou,abych pozítří už nechodil. S tímhle se setkávám neustále,takže nijak netoužím tu dobu nejistoty prodlužovat. Teď ještě to testování. Z nějakých 150 lidí nás testovali jako neočkované asi 40,všichni jsme byli negativní.
Jen pro odlehčení, před nějakým rokem, když jsem měl ten divný nápad a jít pracovat, tak jsem si našel asi pět míst co by se mi líbilo a co by mi vyhovovalo a když jsem se ptal blíž, tak jsem se dověděl, že na takovou práci jsem moc zdravý a tak mě nemůžou vzít. Pak už mě přešlo chtít pracovat :-)
Tak to jsi na tom dobře. Já mám dvoustránkový soupis zakázaných činností,ale prý mi v práci nic nebrání. Když to baba na pracáku zadala do počítače,tak jí vyšlo buď prezident,nebo figurína ve výloze. Takže nějaké takové dohody o provedení práce,kde není nic jisté, jen prodlužují moji agonii a čekání na smrt.
Ono taky záleží na tom co bys chtěl dělat, někdy je dobré krapet posunout požadavky a trochu i slevit. Já bych řek, že na plzeňsku bude také dost možností.
Nemám už,z čeho slevit. Nabízeli mi i místo popeláře,ale došlo na to,že nechtějí popeláře,který nesmí řídit popelářské auto,nesmí tahat těžké popelnice a nesmí jezdit na stupačce.
??? Co všechno se dneska už krade :-/
https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/altan...
Ovšem ta fotka, jak na to policisté nevěřícně zírají, ta se povedla :o)))
Tak oni toho o moc víc neumí, tak alespoň něco že maj zmáknutý :-)
Už mě mnohokrát napadlo, že to je u nás docela v pohodě když za nějakých 15 let v našich lesích nezmizel žádný z těch mnoha desítek altánů a ani ho nikdo nezapálil. Mnohé jsou přitom téměř obyvatelné a snad polovina jich má ohniště.
Ale co vím tak už tady byly ukradené tři kadibudky :-)
Mě ta krádež altánu zase tak moc nepřekvapuje.
Jednou jsme s kamarádem, samozřejmě v žertu, přemýšleli o ukradení rozhledny v Ostravě na Landeku s tím, že bychom ji převezli k nám do Výběžku. Nebylo by to zase tak těžké provést. Ten altán je snazší a při té ceně je to zajímavé.
INU TŘEBA-
https://vtm.zive.cz/clanky/nemci-znovu...
To je fakt hodně výhodné pro cyklistu, to se mu vyplatí dvakrát převádět energii.
Možná tak dobré pro projížďku po lázeňské kolonádě, tam je to celkem jedno a proč se neblýsknout nějakou extravagancí.
Asi souhlas. Možná i pro pohodové jízdy po rovince. Jinak technicky je to zajímavé, i když k k nárokům dnešní cyklistiky to má asi ještě dost daleko.Zřejmě tam bude vadit váha toho zadního baboj. motoru, která moc nevybočí z dnešních naboj. motorů.
Optikou solárního byznysu rozhodně vyplatí...
Kdysi mi to jeden kolega marně vysvětloval, že na každou kilowattu, který mu solární panel vyrobí, dostává spoustu peněz. A nejvýhodnější prý bylo nikoliv tu energii dodávat do sítě, ale rovnou ji zase spotřebovat, třeba si s ní ohřát vodu.
Ano, vodu lze ohřívat sluncem přímo, nepochybně to bude jednodušší, levnější a efektivnější, ale to by měl jenom tu teplou vodu, zatímco takhle mu za tu činnost všichni platíme, aniž bychom z toho cokoliv měli...
Teď už zřejmě mají soláry jiná pravidla, ale vůbec bych se nedivil, kdyby se na tohle kolo dalo napasovat hned několik dotačních programů protože:
1) provozuješ elektromobil
2) provozuješ dobíjecí místo s energií z obnovitelného zdroje
2) vyrábíš elektřinu z obnovitelného zdroje
S trochou šikovnosti ti každá projížďka může vydělat spoustu peněz, akorát budeš potřebovat elektroměr a vyplnit bambilion žádostí... :-)
Docela by mě zajímalo, co nám básník chtěl sdělit oním "INU TŘEBA-"
Ani odkaz na dávno probírané téma vysvětlení nepomáhá...
https://www.nakole.cz/diskuse/29510-jak-znovu...
Inu třeba proto, že se to zrovna dneska zase protočilo na internetu.
„To jsou lidé, kteří se už dnes uskrovňují, aby jednou týdně mohli do cukrárny na zákusek,“
popisuje expert životní poměry těch, pro které je tisícová částka měsíčně nezvladatelnou zátěží.
No nevím jestli "zákusek v cukrárně alespoň jednou týdně" je ten správný ukazatel toho jak je která rodina ekonomicky silná...
Třeba já jsem do cukráren nechodil nikdy ;-) Takže jsem vlastně chudej??? ;-)
Připomnělo mi to ruskou carevnu Katřinu, která doporučila mužikům, kteří neměli na chléb, jíst koláče ...
Že se ti do toho pletu, já znám nemlich tu samou verzi o Marii Antoinettě. Ono to bude asi jako s tím Klémovým “ Třikrát jsem to řezal a furt je to krátký.” Taková mantra. ;-)
Tento výrok je připisován Marii Antoanetě a jedná se o propagandistickou lež Rousseaua
Jojo, už tenkrát frčely Fake News. A tahle vydržela dodneška a určitě ještě dlouho vydrží :-)
Připomněl si mi heslo, které viselo ve třídě nějaké ze základních škol, které jsem navštěvoval: "Lenin víc než dřív žije a bude žít".
Nebyla ta škola v Ječný?:-)
Když jsem jezdívával do Žitný do Modeláře, chodíval jsem do Ječný, jestli ho tam nepotkám. Nebyl v-ječný ...
Proslýchá se, že v jednom cyryšským hotelu přechovávají ve schránce na ciborium kuří oko, který mu Naděžda Konstantinovna vydloubla a uklízečka ho málem vyhodila.
Ty si děláš srandu. Ale.
Moje příbuzná byla jednoho únorové dne někdy okolo roku 1985 v Gorkách, kde ten slavný syfilitik prožil poslední dny svého života. V parku bylo vše pod sněhem, jen jedna lavička byla pečlivě ometená, zato se na ní nesmělo sednout. Ano byla to ta lavička, kde sedával V. I. Lenin.
APP.
Zkusili jste se nad tímhle výrokem zamyslet - teda z osobního pohledu? Pochopitelně byl vyřčen pro něco jiného. Ale co je pro člověka a bez oné dnešní techniky jednodušší. Upéct dobrej chleba, nebo upéct koláč. Dnes si to bohužel neuvědomujeme. Pekař by vám to jistě vysvětlil....
Až na to, že ten francouzskej výrok je do češtiny blbě přeloženej. V originále nejde o koláč, ale Brioche, což je chleba z bílé mouky vajec a mléka.
Podobně jako naše koláče :-)
Ale jak jsem uvedl, zkoušel si někdo opravdu v pečící troubě upéct dobrej chleba podle všech pravidel? Já tvrdím, že kdyby to udělal a ocenil si ho, tak bude 10x dražší než ten kupovanej. I když možná chutnější...
APP. Pokud nastabe opravdu ona krize (a nemyslím jen nějaká ta mírná přechodná), tak na ty násobky cen si budeme muset zvykat. Protože bez ajťáků a spousty ouředníčkú budem, ale bez chleba (či slangově řešeno - žrádle ) ne. A zase bude Babiš v sedle "na koni"...
Desetkrát? Kde bys chtěl ten rozdíl nabrat?
Nevyjde levněji než kupovanej, možná dokonce mírně dráž, to ano. Desetkrát těžko.
Říkám ocenil si ho, ne jeho cenu. On každej si svou práci cení jinak, to běžně všude vidíme. A když to někdo vezme tak říkajíc "sakum pinkl" a porovná s odměnou za práci jinde - no nevím.
Myslím, že bez ajťáků bychom dnes byli stejně v háji jako bez chleba.
Ono v tom řetězci mezi zrním - polem - mlýnem - pekařem - tvojím břichem toho IT je dost a nenamlouvejme si, že by to šlo po staru v nějakém větším rozsahu.
Inu já mám právě na mysli onu opravdovu krizi, kdy ony řezězce jsou jakkoli či čímkoli zpřetrhány. Pak totiž mastává opravdu ta sitace - každý sám za sebe. Vždyť se postačí podívat, co se dělo při onom větším výpadku el. energie, či záplavách a problémy s pitnou vodou, A to bylo jen místní, takže se dalo pomáhat. A už na ony Blackouty se při těhle momentech upozorňuje. A dle mě ne zbytečně. Např. v USA už bývaj na tornáda připraveni a nikdo nediskutuje o nějakém strašení.
Chleba je cízáckej vynález blízkovýchodních migrantů.
Slovan si vaří kaši!
A kterých že migrantů? Já jen, že chleba v té naši podobě je tady už pěkných pár století a není mnoho zemí, kde ho mají.
Egyptskejch! To oni ho vymysleli a zavlekli do Evropy!
A tu všivou pšenicu sem zatáhli Syřani s Iráčanama!
Pšenici možná, ale tady se pro chleba nepoužívala a když tak dost vzácně. Pšenice byla na buchty a koláče.
Inu máte pravdu jak s tím obilím, tak s pecemi. Už bába kdysi dávno říkala, ža při pečení buchet jsou chudery hospodyně s oním "americkým sporákem". Tvrdila, že jedině otýpkama rozpálená "koza" (ergo čistě plechový sporák"je to správné....
Jojo, když jsem se provdala z lesní hájovny s kachlovými kamny do domu s elektrickým sporákem, byla jsem chvilku jak figura z Káji Maříka. S pocitem, že přece nemůžu odhadnout, jak moc mám otočit knoflíkem, když nevidím intenzitu plamene...
Pravda, je to už pětatřicet let. Chtít dnes vařit na kamnech místo na indukci, nevím nevím, jak by to dopadlo. (Ale jo, zas bych si zvykla... ale dobrovolně teda ne.)
Lidi, co zvládaj práci s indukční deskou, s těma senzorickejma čudlama, chovám až v nábožný úctě.
Já z toho bazmeku šílím. Zlatej plynovej šporhelt...ostatně, stejnej vztah mám k mikrovlnce. Jediná použitelná mi připadá ta s těma dvouma otočnejma čudlíkama. Bohužel už je vyráběj snad jenom v tom nejvíc aušusovým provedení, co zdechne dva dny po konci záruky...tak mám digitální, s asi 80ti čudlíkama, a tiše trpím...
Mě hlavně na indukční desce, kterou občas jsem nucen používat, vadí že ovládací čudly jsou zezhora, šedivě vyznačené na černé ploše, takže je nevidím. Kdyby tam k sakru byl alespoň nějaký nálitek abych se mohl zorientovat hmatem.
Tak ona ta indukce je fakt pokrok, ve srovnání s původním elektrickým plotýnkáčem. To byla fakt hrůza, elektrickej ekvivalent sporáku na dřevo.
Ale když mám srovnat plyn, kde otáčím knoflíkem, dám si přesně takovej plamen co potřebuju a hned, a tou indukční hrůzou...no, tenhle pokrok mě holt míjí (hrozný zjištění :-)) Bohužel už to metastázovalo i na chalupy, chaty a chatky...no, dokud se bude prodávat dvoukilovka PB na pumpě, budu klást odpor. Potom se prohlásím za outdoorovýho nadšence a přejdu na turistickej vařič :-)
Vydrž, až přijde blackout, co vdrží dýl než pár dní, budeš si moct uvařit, případně trochu zatopit.
Nestraš. Blackout je moje noční můra. Jako správné nenažrané Moravák mám 300litrovej pultovej mrazák plnej žrádla...když si představím, jak to musím během dne, max. dvou, zpracovat, jímá mě hrůza...
Určitě bys okolo našel dost potřebných co by si rádi taky pochutnali :-)
Indukce mi právě přijde úžasná, že kombinuje rychlost reakce plynu s čistotou elektriky (ještě líp, protože na indukční plotýnce se nic nepřipeče).
Takové ty indukční jednoplotýnky za pár stovek teda ne - ty jsou dobré opravdu jen jako náhrada varné konvice a na vaření potřebující jemnější regulaci se nehodí. Ale kvalitní indukční varná deska je pro mě malým zázrakem. :-)
A jak je to s těma mikrovlnama u sporáku a vlivem na člověka? ?Mikrovlnka má nějaké pojistky pokud vím. Jen namátkou - na vojně kamarád s mobilním radárkem ozařoval sexuchtivé vojáčky na opušťáky - a prej s úspěchem. Ale jinej se zase údajně šel vymočit před ono zrcadlo velkýho radaru a za pár minut dodejchal. Takže nevím. Třeba někdo poví víc.
Ve sporáku žádný mikrovlny nejsou, ani v tom "indukčním", o potenci míst strach nemusíš :-).
A zajímalo by mě, jak ten "úspěch" u vojáčků vyhodnotili když se výsledek pozná až po dost dlouhé době ...
Induční sporák nemám a neznám. Ale fyzikálně nechápu rozdíl mezi tím, zda topnou spirálou ohřívám topnou desku na kterou kontaktně položím jakýkoliv hrnec a indukční spirálou, která zahřívá dno hrnce pro indukci postaveného. Ano, odpadá tam to vedení tepla přes kontakt, místo toho tam je špatný indukční přechod do dna hrnce. Ovládání je pravděpodobně hodně podobné, otáčením knoflíku přidávám proud do primáru toho transformátoru, respektive spíš měním časové střídání prud jde a nejde. Prostě vyrovnaná teplota hrnce je úměrná natočení knoflíku. Úpně stejně je to na většině typů sporáků plynovým počínaje. Jediný problém je v tom, že převod mezi teplotou hrnce a natočením knoflíku je neznámý a je třeba ho odhadnout a vyzkoušet. Ale tohle platí u všech kamen bez termostatu.
Fyzikálně v tom asi rozdíl nebude, ale indukci s "otáčením knoflíku" asi nekoupíš. A to dotykové ovládání je na první pokus takové "ďyvné". Ale to snad už platí i pro obyč elektrickou sklokeramiku. Ta už je s čudlíky taky docela vzácnost.
"indukci s "otáčením knoflíku" asi nekoupíš"
-- No právě. Když mně zdrhá mlíko z kastróla, tak chcu stáhnout to teplo hned. Ne - odemknout sporák a osmkrát zmačkout minus.
Jasně, můžu ten hrnec rovnou zebrat ze sporáku. Přesně takhle se to řešilo na dědině u toho sporáku na dřevo...
Za mě by indukce s otáčením čudlu, byla celkem cesta...
Brahma: jo. Dokonalej analogovej přístup. Já jsem tvor digitální, ale fakt by se mi líbilo, kdyby ta technika uměla emulovat něco takovýho...ona to teda v jisté míře umí, akorát je to takový...nepřívětivý...
My doma teda nemáme ani elektrické plotýnky a ani indukční desku, stále totiž provozujeme plynový sporák. A ten, jako ty indukční desky, má vůči elektrickým plotýnkám tu výhodu, že když ten plamen prostě zhasnu, tak je jednou zhasnutý a hrnec nahoře pomalu ale jistě chladne. To samé s indukcí. Na těch elektrických plotýnkách ale musíš počítat s tím, že když tam tu nádobu necháš, tak se i po vypnutí proudu to jídlo může ještě další chvilku vařit, kvůli naakumulovanému teplu v těch plotýnkách... No, a když to v panelákové kuchyni nemáš fakt kam, ještě horké, odložit jinam...
Jo jasně. Na to jsem zapomněl, že ta litinová elektrická plotýnka má velkou tepelnou kapacitu a tím i veĺký doběh a pomalou reakci. Naštěstí u všech sporáků můžeš vždycky ten hrnec poodtáhnout nebo úplně odtáhnout z plotny. To je asi nejrychlejší zásah.
Jinak já provozuji plynový sporák s elektrickou troubou. Ta se mi líbí, má termostat. Sice reguluje jen jako žehlička zapni vypni, ale to mi stačí.
Jí jen, že ono každé pečení vyžaduje svůj teplotní režim a ne každá dnešní kamna či sporák jej umí. Pochopitekně i já nedzatím nedokážu chleba jako ony speciální pekárny. Ale jsou lidé (viz návody na internetu) co to umí. A ještě líú. Onu přépravu kvásku a celou proceduru vám tzy osobní pekárny udělat nweumějí. A možná ja tomu rak i s dnešními průmyslovými. Vím, že v okolí svého času kidé jedili a utráceli peníze jen an´by získali cghleba ze staré soukromé dřevem vytápěné pekárny. I některé diskuze tu tomu napovídají.......
Tady v jedný pekárně pečou chleba k nerozeznání od globusáckýho Horala. Ovšem půlkilovej bochníček za tři a něco GBP.
Majitelem pekárny je Mr. Prawo Jazdy?
Ale co tě vede, Angličan jak poleno. Byl na stáži v Agrofertu.
Tak to by na tu půlkilovku za tři pade měl brát ještě dotace, ne?
Jestli se tam dostanu (v neděli frčim domů), tak se ti na to zeptám. Ale od pohledu je to tvrďák, může všetečnýho chcípáka vyhodit z kšeftu i s franckama! :-)))
Tak to byl asi fakt na stáži u Andreja - nikdy neodpovím, nech si to šeci zapamatujú!
člověk, kterej si chce upéct dobrej chleba to nedělá v troubě, ale v chlebové peci.
Jinak tě upozorňuju trumbero, že bez ajťáků by sis v současný době ani ten chleba nekoupil, protože výměnnej obchod se provozuje už málokde a i ve středních firmách se hotovost ve styku s dodavateli nepoužívá. Přestaň ze sebe dělat většího idiota, než jseš.
Vidím, že u tebe arogance neustane. Inu každej ať si udělá obrázek sám.I bez zdejších výjevů......
On si málokdo uvědomuje,že i to upečení chleba v sobě představuje celý řetězec úkonů a každý,kdo se na tom podílí,potřebuje vydělat. Když vezmu jen to obilí... Zorat pole,připravit,zasít,sklidit,semlít,dopravit do pekárny,zadělat těsto,upéct,prodat. Podobný řetězec je i u každé další suroviny,která se do toho těsta přidává. V podstatě se dá napsat,že se na té výrobě chleba podílí spousta lidí a všichni chtějí zaplatit,včetně těch,kteří ten systém nějakým způsobem koordinují. Ta představa,že vynecháním těch předchozích činností by se ušetřilo,ta bývá častá.
Ty mluvíš skoro jak ten stavebník z filmu Na samotě u lesa. :-))
Tak si zkus představit ten počet lidí,kteří měli co do činění s tím bochníkem chleba,který si odnášíš domů. Rozhodně to není jen pekař a prodavačka.
To rozhodně není. Ale nezmínils v tom výčtu akademikaTrofima Děnisoviče Lysenka, kterej vyjarovisoval víceklasou pšenici. A víš jak? Vymyšlen k tomu docela dehonestující vtip. :-)
To není pro pečení chleba podstatná informace. U nás se chléb peče z tmavé žitné mouky. Ze světlé pšeničné mouky se pečou rohlíky. Světlý chléb pečou třeba Francouzi.
No, nevím,kolik žitných lánů jsi viděl. Je to dost vzácnost, pěstuje se to na Vysočině. I u nás se v drtivé většině peče z pšeničné mouky, někdy se ta žitná jen přidává.
JOJO, sehnat klasickej žitnej chleba je někdy dost umění, třeba Penny to u nás nevede.. je to taková ta cihlička, co znají k lásce k CCCP vychovávaní jako "Moskevský chléb". Já ho rád, zejména na čundry je skvělej.
Tady je něco o chlebových moukách:
https://www.prodejnamlyn.cz/kategorie-produktu...
Nojo. Prostě dnes jako průmysl. Ale ono je vždy něco za něco. Je známo, že dříve hospopdyňky nekupovaly mouku z obchodu, ale chodily k mlynáři "pro čerstvou" či si ji nechávaly mlít. Především na svatby a větší oslavy - prostě aby se blejskly. A i dnes vám dobrý pekař řekne že není mouka jako mouka, A asi se to na chuti pak pozná. A i dnes chleba mívá rozdílnou chuť. To jsou sice jen řeči z doslechu, ale ono na každým šprochu pravdy trochu, takže to tak berte...
Jo. A na chleba se zadělávalo doma. K pekařovi se chodilo s ošatkama enem upect...
Jak kde a co. Kdo doma neměl chlebovou pec tak ano. Mnohde se u pekaře pekly ve velkém koláče apod. Doma se vše připravilo a když pekař dopekl chléb, tak si lidi nanosili co chtěli upéct. Bylo to různé podle místních zvyklostí.
Celkem nedávno byl někde na netu článek o chlebu jako takovém, jeho výrobě a všech těch věcí okolo. A nějaký pekař tam tvrdil, že pokud chceme opravdu kvalitu, tak že 100,- Kč za bochník (nevím tedy jak velký měl přesně na mysli) vůbec není přemrštěná cena :-))) Magor... Jedno ze základních jídel a dát za to takovouhle raketu, haha.
To fakt vyjdou levněji ty koláče ;-)
Obcas si pecu chleba, tak si to spocti:
150g zitne m.
400 g psenicne m. Nebo jine dle chuti
Kvasek nebo 1,5 lzicky drozdi
400 - 500 ml vody nebo syrovatky nebo podmasli
Energie - el. trouba
30 minut nahrat na 230st. I s formou
Pak se pece 45 min s poklopem a 45 min bez poklopu
Kdyz pridas seminka apod. tak se naklady zvysuji
Tak doma možná. Jestli se ale bavíme o hromadnější výrobě, tak ty náklady by mohly jít už slušně dolů... Jasně, taky na tom musí něco vydělat, takže co ušetří na nákladech, to si zase přirazí, aby se dostal k požadovanému zisku.
I tak mi ale tolik peněz "za blbej obyčejnej chleba" prostě přijde jako absolutní úlet, no :-/
Zkus to nepřepočítávat na peníze, ale na "hodnotu práce"
Kolik takových chlěbů by sis mohl denně dovolit? Když se nakonec dopídíš k tomu, že za půlhodinu své práce si vyděláš na svůj kompletní denní kalorickej příjem, přestává ten kšeft vypadat zas tak špatně, řekl bych. Kterýmu zvířátku se tohel poštěstí?
Dejme tomu... Pořád mi ale ty peníze za vlastně tu nejprostší z prostých potravin přijdou prostě moc.
No je to relativní:-D
Kdybych měl ten chleba koupit za stovku, tak je to sakra moc.
Kdybych ten chleba měl upéct, tak je to sakra málo
Přesně řečeno Tvrdím přece totéž.
nejprostší z prostých potravin bude spíš ta "konzumní kvalita". Chleba za stovku se bude těm koláčům blížit i jinde než jen cenově.
Kdysivá dávno na výletě jsem se nachomýtnul do pekárny ve správnej čas a odnesl si šišku ještě teplýho chleba.
Sežral jsem ho venku na lavičce jen tak bez ničehoa ještě tři dny na to s láskou vzpomínal...
Dobrej chleba nepodceňovat!
Kdyby to měla být nejprostší potravina, tak by to bylo něco jako ten moskevkský chléb.
Co nejlevnější suroviny a co nejlevnější způsob přípravy.
Ještě jsem přemýšlela, kde se prodává chleba za stovku a v téhle cenové relaci vím jen o ořechovém chlebu z Anronínova pekařství nebo o chlebu od Paula.
Takže to spíš budou malé várky chlebů.
U těch obyčejných, kterých valí stovky, ta ceny je zkrátka nižší.
Mrkni se třeba na pekárnu Scuk, máš ji na Smíchově a tam takový Pastevecký celozrnný chléb stojí 111, žitný kváskoévý 96, a běžný chleba 81.
Podobných menších pekáren je celkem dost a malých ještě víc a rozhodně neskomírají.
Není to pekárna, ale obchod. Ale jsou pekárny a specializované prodejny co mají podobné ceny
Řeč ale byla o vysoce kvalitním chlebu z kvalitní mouky vyráběném v malém.
A navíc nejspíš zapomínáš na cenu práce. Výroba trvá několik hodin a za každou hodinu musíš z ceny rozpočítat nejméně 500.
Velké průmyslové pekárny ti chleba prodávají za zhruba 30 za kilo, často i míň, takže ta stovka za nějaké 2 kg bude určitě přiměřená.
Ti menší prostě musejí spoléhat na chuť a kvalitiu, kteru lze u nich rychle obměňovat. U těch velkoseriových je to horší. To nakonec dokazuje i onen měnící se sortiment nabídek z malých pekárem v obchodních domech...
O.K. Každopádně já osobně za blbej chleba tolik peněz odmítám dát. I kdyby to byl ten nejlepší z nejlepších, je to prostě JEN chleba :-/
Za blbej chleba dáváš asi 30 a za výborný ve vynikají kvalitě dáváš 50, max. 60 Kč.
Je jasný, že když chlebem krmíš králiky, prasata, nebo jiné zvířectvo, tak i 30 je moc drahý. Ale pokud to máš pro sebe, tak bych řekl, že 50 vůbec není moc. Kolipak ho sníš, přece nejsi živ jen o chlebu. každý to má jinak, ale já mám 1 kg chleba tak na 10 dní, a při ceně 60 kč za kilo, co občas kupuju mi to vychází 6 Kč na den a to je snad ta nejmenší položka z toho co sním.
Inu - osobně si myslím, že těch 100 Kc za bochník bude brzy i u toho dnešního mnohdy nekvalitního. Postačí jeden neúrodnej rok a budete kulit oči. A i na cenu v cizině.Zásoby se tenčí,
https://faei.cz/pet-duvodu-proc-zdrazuje...
(prosazuje se řepka místo pšenice o žitu ani nemluvě), soběstačnost u věech potravin v národě je mizerná, (skoro všeho včetně pozemků jsme se zbavili, stáda vybili), kopa se dováží. A myslí si snad někdo, že až bude krize, tak budem levně dovážet? Každý se pudovš stará nejprve o sebe. A budem dovážet z Ruska (ti mají zatím dost) při naší dnešní politice? Pochybuju.
Jestli cena pšenice v EU násobně vzroste, tak ju Velký Cár ještě rád prodá. A vlastní lidi nechá zdechnout hladem, jako jeho vzor Koba...
?áš pravdu. Velký Cár ještě rád prodá. Ale ne nám. Turkům, Číně i Německu. Tam vydělá. A na nás se pak bude s úsměškem bavit jak schneme hlady a máváme transparenty ...
Ano ano, v případě, katastrofální neúrody v Evropě, Kanadě, USA, Kazachstánu, Indii a na Ukrajině, kombinované s rekordní úrodou v rusákově, bude opravdu Velký Cár na koni...
No, a když to bude naopak, budou mít v rusákově další hladomor. Za posledních sto let to bude v pořadí sedmý...
no zrovna s tou Ukrajinou opatrně, na kterou stranu jí budeš počítat. Prej tam hrozej nějaký změny...
Tam už tu jejich porevoluční realitu zažívaj. Proto asi makají všude jinde a ne doma. Nakonec ona Ukrajina už pomalu přestává být jejich. A s onou naší politikou nás to čeká taky. Nový Sudety už pomalu máme i když ne na hranicích. Možná 4 říše???
https://www.enviweb.cz/103012
A i lesy kvapem mizí ...
Na změny bych to neviděl. Rusák zaútočil ve chvíli, kdy byla Ukrajina de facto bez armády, bez prezidenta a poslední dva ministři obrany, jak se ukázalo, byli občani rusákova.
Dneska je Ukrajina vyzbrojená a na značkách. Krom toho, v mezičase vzniknul ukrajinskej národ - i ty rusky mluvící na východě viděj, jak ten "ruskej svět" vypadá v praxi... Ono se to dá lehce porovnat - "fašistickej, banderovskej Lvov", s opravenejma fasádama a plnej turistů, vs. "prosperující Luhansk", kde už vytrhali i tramvajový koleje a prodali je do šrotu...
Nojo. "prosperující Luhansk", zasypávanej snůškou bomb. Z těch se ony fasády těžko postaví...
Divný, že jo? Kde banderovští fašisti, tam klid, mír, občas i prosperita, a kde rusáckej osvoboditel, tam válka, bída, svrab a neštovice...
To, že tam ten bordel začali dělat rusáci, přiznal jejich feldkommandant, továrišč Girkin-Strelkov. Veřejně, opakovaně, na kameru...
Na Luhansk ovšm padaj bomby z oné západní Ukrajiny. Bez bomb by tam byl klid taky. Jaká životní úroveň je věc jiná,To nikdo nevíme.Ale ta se bombami nezlepší. To známe i z Vietnamu, Iráku, Lybie. Syrie.
APP. A že se ukroši z toho klidu a míru houfně cpou na Slovač i k nám.
Taky je zvláštní, že ti osvobození lidi z východu Ukrajiny se vůbec nebojej k banderovskejm fašistům na poštu pro důchody, na úřad pro doklady a nemaj strach, že je Pravej sektor podřeže.
Museli jim to zakázat až osvoboditelé...pro jejich vlastní dobro, samosebou...
Nicméně, osvoboditelům nelze upřít, že životní úroveň v takovým Doněcku (kdysi nedávno nejbohatší město Ukrajiny), se pomalu vyrovnává prosperující rusácké části Donbassu v Rostovské oblasti:
https://www.youtube.com/watch?v=PFEzrFTb9iw
Ovšem tehdejší ruské Ukrajiny vybudované po válce, jako to ostatní. Ukrajina totiž bývala kdysi obilnicí Evropy. A dnes -- rájem oligarchů, domácích i cizích. V takové rozlehlé zemi je pochopitelně víc bohatství, než v nějakém česku....
Jo, obilnice Evropy...kde umřelo 7 milionů lidí hladem. Taková anomálie - na jedné části Volyně neúroda, hladomor a kanibalismus, a na té stejné Volyni, v Rzeczpospolitě, všechno cajk...zvláštní, co pár desítek kilometrů vzdálenosti udělá s klimatem, že jo?
V centru Kyjeva je Bessarabskyj rynok. Tam v podzemí, v chladu, byla v letech 32-33 márnice, kde skladovali těla těch, co umřeli na ulici. Hlady. Kousek vedle byla šibenice. Tam veřejně věšeli lidi. Za kanibalismus...
Zrovna nedavno jsem četl, že to prej klimatem moc nebylo :-)
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/obrazem...
Jenže ten hladomor neměl nic společného s hospodářstvím a sklizní. Důvod byl poněkud jinde.
Inu - souhlas. Nic proti tomu. V době stalinizmu, možná i Chruščova.(Nakonec se postačí podívat proč. Ony filmy před a v karibské krizi jsou známy. A když amíci měli jadro a rozhodovalo se o Berlínu, Stalin ho chtěl taky. Prostě alespoň onu rovnováhu sil a za každou cenu. Usaci to měli jednodušší. Sbalili všechny německé kapacity zločinec nezločinec a využili. Navíc takové ztráty jak Evropa a Rusko neměli. A Kennedy se nakonec ukázal jako smiřlivější a konstruktivnější. Proto také asi skončil).
Ale pozdějc Ukrajina tou obilnicí byla. A ukroši byť mohli přes otevřené hranice k nám neutíkali. Ono je vždy se třeba dívat bez vlastních pocitů s s klapkami na očích. Ona pravda vesměs bývá někde uprostřed a na obou stranách jsou jak klady tak i zápory.
Kdopak to asi s Hitlerem uzavřel smlouvu o "Přátelství a vzájemných hranicích", co?
Kdopak to uspořádal společnou vojenskou přehlídku v Brestu na podzim 1939? Kdopak dodal 3. říši ropu na celý západní tažení v roce 1940?
Kdo cvičil německý tankisty, včetně Guderiana, na tankové škole v Kazani, co?
Mimochodem, už asi druhej den po napadení CCCP Churchill děsně stál o rozhovor s taváriščem Stálinem. Spojenectví a tak. No, tavárišč Stálin si dal dost na čas. Kdypak proběhla schůzka v Teheránu, co?
Beneš sám Hitlerovi pohraničí nabízel, v ne tak velkém rozsahu, ale s pevnostma.. pokud se to udrží v tajnosti... o zásah vítězných mocností sám požádal, když Hitler jeho nabídku neakceptoval, a s Masaryskem v zakládací smlouvě RČS akceptovali § 19, který praví, že pokud si RČS uspokojivě nevypořádá problém s menšinama sama, podrobí se beze zbytku řešení předloženém vítěznými mocnostmi (Anglie, Francie, V. Británie). Tedy Mnichov právní základ měl, a setsakra pevnej... Beneš hrál vysokou hru a shořel jak papírovej čert.
Panebože. Zas ty klapky. Tohle přece nikdo nepopírá. A vysvětlování nechť je na politicích a historicích. Ale jak říkám, když jedno, tak i druhé. Mám tu vypisovat o kšeftech a spolupráci s Němci o Amících, anglánedch, tom Mnichovu a td. Stále se hádat nemá cenu. Někdo prostě vidí jako kdysi soudruzi jen jednobarevně. Už to prostě unavuje. Ona pravda není ani jednobarevná, ba ani černobílá. Jen si ji lidé občas ohýbají podle potřeby. Bohužel.
https://www.novinky.cz/cestovani/clanek/moskva...
Nojo. A tuhle asi taky "zdechaj hladem"...
Ješte že oni kritici to tam denně sledujou a hodnotí...
Státní statky se zrušily úplně,družstva se restitucemi rapidně zmenšila. Pole se v restitucích vrátily původním majitelům. Jenže ti už,pokud ještě žili,tak byli v důchodovém věku a těžkou práci v zemědělství už nezvládali. Takže se majetek dostal do rukou jejich potomků,kteří v tom viděli jen snadno získané peníze. Ani ve snu by je nenapadlo jít za každého počasí,každý den vidlemi kydat hnůj. Fuj,to ať dělají ti druzí. Oni budou raději sedět v pěkně vytopené kanceláři a vydělávat padesát tisíc. Problém je v tom,že lásku k práci v zemědělství,ke které majitelé hospodářství svoje potomky celá staletí vychovávali,tak tu v restituci vrátit nešlo. Ty vazby byly 40 lety socializmu nenávratně přetrhány. Dnes se nikdo nepohrne do podnikání v oboru tak závislém na počasí a s tak malými zisky. Každý ovšem umí poradit,ať to jde dělat ten druhý.
To,co předvádějí ti dnešní moderní velkopodnikatelé,třeba Agrofert,má se zemědělstvím pramálo společného. Spíše by to šlo nazvat pásovou výrobou. Pěstováním jedné plodiny,kterou mohou prodat se ziskem neustále po sobě, dochází k jednostrannému vyčerpání půdy,protože ta jedna rostlina má pořád stejné nároky na živiny. Čili úroda logicky stále klesá,čemuž se oni snaží zabránit pomocí chemických preparátů. Nezajímá je nic,jako střídání plodin,kdy se po sobě pěstují plodiny s rozdílnými nároky a rozdílným postupem ošetřování,aby se půda udržela v dobrém stavu. Jde jim jen o jedno,na řepce vyděláme,tak budeme pěstovat řepku.
Tak samozřejmě nemůžu mluvit za všechny, tím méně za agrofert, ale ty pole na který tady na západě prahy vidim vypadaj docela prostřídaně, dokonce bych řekl že se na nich pěstuje takovej ten "jeden rok ladem" ať už se tomu autorizovaně říká jakkoliv...
No tak buďte rádi, že se Okamurovi podařilo prosadit aspoň to, že u mléčných výrobků musí být jasný podíl mléka, a to i těch z Unie. U toho ostatního je to zatím ve hvězdách,,,
Proto naše kočka má radši tvaroh koupený v Sasku než v Čechách.
Můžeš sem dát odkaz na zákon či vyhlášku kde je ten Okamurův požadavek? Zatím jen vím, že se kvůli fuj fuj EU nesmí prodávat cosi divného pod názvem Pomazánkové máslo. A že aby se to mohlo jmenovat máslo musí mít alespoň 82 % tuku, ale to mají Sasku taky. Ať srovnávám z hlediska etiket výrobky koupené na jedné i druhé straně hranic, nevidím v uvádění složení co se týká mléka žádný rozdíl. Takže žádná Okamurův vliv nepociťuji. Jedině, že by byl hoch aktivní i tam. Což doufám, že není, že bojuje za české zájmy.
Měl jsi vidět,jak se sbíhaly ke kravínu kočky z celé vsi,když se spustila vývěva dojení. To byl pro ně signál,že bude mlíčko. Bývalo také zvykem nechtěná koťata házet přes plot JZD,takže spousta koček žila i v areálu. Ty všechny přišly a čekaly. Ty dostaly mléko,které se dojí zvlášť a vozí se prasatům. To je mlezivo a mléko od krav se zánětem vemene,které se léčí antibiotiky. Jinak když si člověk přinesl PET lahev ještě teplého mléka z kravína,tak to bylo něco docela jiného,než ta obarvená voda v krabici ze supermarketu. Na povrchu jste mohli sbírat smetanu. Nosil jsem si ho často.
Já jenom vím, co bylo za komančů k dostání v naší samošce. Namodralá kapalina odporné chuti. A jinde po Brně to nebylo lepší.
Dneska se to mlíko dá aspoň pit. A máme tu i mlékomat, na to nepasterizovaný mlíko, co se na něm usazuje smetana (ne že bych tam chodil, zas takovej nadšenec nejsem...)
Nevím, co se podařilo Okamurovi, ale vím, co se podařilo EU - prosadit, aby na všem muselo být napsaný složení. Což nebývalo, takže lidi nemohlí držkovat, že v Německu maj ve stejný krabici víc masa...
A sluší se připomenout, kdo prosadil zrušení oborových norem v potravinářství, řka, že konkurence to pořeší. Byl to vrchní klimaexpert, euroskeptik a nejgeniálnější ekonom všech dob, "profesor" Václav Klaus...
To bývalo v našich předpisech i normách dávno. Tak nevím, proč to dobré co bylo se zrušilo. Klidně přece můžeme mít předpisy striktnější než ona EU. Fedrace zaním nejsme a doufám ani nebudeme. Takže jednejme alespoň jako oni Maďaři či Poláci a nedlelejme ze sebe pdělané servilní slouhy. Budeme mít předsednictví v unii. Tak to tam prosazujme a přinuťme ty naše ve vedení ať to prosazují.
Přece u nás patří k dobrému tónu vylejt s vaničkou i dítě. :-)
Kdesi jsem četl, že ČR potravinářskou (tvrdou) pšenici dováží.
Ta, která se zde pěstuje (jak psali v onom článku) se zkrmuje ...
Tu jsme vždy dováželi. Tady pro ni nejsou podmínky.
To nevim, ale myslím, že už tehdy dobře znali rozdíl v kvalitě druhů pšenic. Ale za první republiky se už určitě dovážela a její spotřeba rostla s výrobou těstovin a dalších výrobků. Dobré těstoviny se bez ní nedají udělat.
Jo, asi dovážela. Ale přesto si přece spousta lidí na venkově pěstovala tu svoji a z oné čerstvě mleté si pekli. Nebo si snad někdo myslí že po r. 1918 byly ony dopravní možnosti jako dnes???
Tak teda si pamatuju, že lidi měli na záhumenkách pšenici. Někteří si brali pytle obilí v natráliích z družstva, ale neznám nikoho, kdo by to doma nějak mlel, natož z toho pekl chleba. Se tím krmily slepice, a kdo měl šroťák, tak i prasata, ale pro ty byl lepší ječmen jak pšenice.
Ale to se přece u nás potravinářská pšenice stále pěstuje a peče se z ní. Jenže to je měkká pěšnice výborná na bílé pečivo a koláče a podob. Tahle pšenice se také dovážela, protože domácí produkce často nestačila a když se neurodilo tak ani nic jiného nezbylo.
Tvrdá pšenice se u nás ve větším nepěstuje, nejsou tady pro ni podmínky a je mnohem lepší a levnější ji dovézt.
No - jen tak na okraj. Zkus si to vyzkoušet. 14 dní bez chleba a těch housek,dalamánků a pod chlebovýho charakteru a jíst jen ty koláče, cukroví, maso a t.d. (Jako je to třeba někdy v oné karanteně). A pak si to vyhodnoť.
Moderní pekařská pec je několikazónová průjezdní a je plně řízená počítačem a to každá zóna zvlášť. Ba i ta na koukání v obchodě je řízená tím počítačem. Má nějakou rychlost náběhu, stará se aby teplota nepřekmitla a dokáže i v čase pečení tu teplotu měnit podle nastavení.
Blackout vám nic neříká? A to je v oné totální krizi jen jedna položka.
Tak za dlouhého blackoutu ti pomůže pouze ten sporák na dřevo a zásoba jednoduchých trvanlivých potravin. Opustit město a odjet na venkov do nějaké hodně primitivní chalupy. Znám jednu takovou. Je na Krkonoších v 900 m.n.m. bez elktřiny s pramínkem před chalupou a suchým záchodem. Tam by se dalo přečkat ledacos.
Ty se ho dožiješ? Řek bych, že podle tvejch příspěvků ti osmdesátka sedí za krkem. Delfskou věštírnu už tady máme. :-)
Záložní světlo pro ranní cesty do práce :-)
https://vid.pr0gramm.com/2021/12/03...
Z benzínu vyrábět spalovacím motorem elektřinu a tou pak svítit v žárovce mi připadá hrozně neefektivní... to už snad benzínový hořák musí vycházet lépe. Navíc šlehající plamen by budil větší respekt... :-)
něco z cyklistiky :)
https://www.idnes.cz/sport/cyklistika/borivoj...
Na té úvodní fotce je strašné, jak všichni okolo čumí do mobilů. Jsem si toho jednou všimla i ve vlaku, prakticky celej vagón čumilů do mobilu...
... a přitom stačilo zvolat "No podívej se na toho debila!"
Většina by zvedla hlavu a začala prověřovat spolucestující (a ano, je to o přesdržku) ...
A přitom by se mohli radovat pohledem na počmáraný protihlukový stěny skrz špinavý okno...
Já sice z vlaku na protihlukové stěny koukat nemusím, ale pozorovat každý den tu stejnou krajinu také není zrovna něco úchvatného. Takže i když se snažím koukat z okna, abych dal odpočinout očím, přeci jen občas pro ten mobil sáhnu.
Dřív noviny, časopisy, kniha, wolkmen.. dnes to všechno zvládne mobil, který zabere výrazně méně místa a umí i přehrát film :)
Přesně. Noviny dneska už v ruce nemá nikdo. Knihu - myslím tu opravdovskou - v metru čteme tak dva ve vagonu.
Což je docela zvláštní. Ačkoliv vcelku chápu výhody "čteček" a podobných digitálních zařízení, kniha má pořád něco do sebe, co tyhle digitální verze prostě nějak postrádají...
To je jednoduché.. doma papírovou knihu, na cestách elektronickou. Celou knihovnu dáš na flešku a nepotřebuješ sebou tahat stěhovák :)
Skvělé a díky. V 78 udrží rychlost nad 24km/h, to je přece nádherné. Naplńuje mne to vírou, že to ještě i mně pár let půjde.
Jak jsem dokázal naletět :-)
Asi víte, že letectví je mimo kolo moje další hobby. Před časem jsem na trubce narazil na Letecký podcast FlyRosťa. Je to hodně o aerolinkách, což mě zas tolik netáhne, ale občas tam jsou super rozhovory o technice, nebo historii. A Rosťa jako moderátor je v obraze, vyzná se.
Tak jsem si na podzim poslech rozhovor s naším jediným pilotem Concordu. Sice mi nesedl lidsky, působil jako namyšlený "všudebyl a všechnozná", ale mluvil věrohodně, uváděl spoustu technikálií o kterých vím, nebo nevím, ale jsou realistické. Bylo to skoro k neuvěření, co všechno zažil, ale zase v těch divokých devadesátkách, kdy se nám otevřel svět, bylo možné kde-co. Navíc jsem vloni zaznamenal, že dostal vyznamenání parlamentu současně s takovou legendou jako je pan Orlita!
A dneska jsem si poslechl doplněk podcastu z října, ze kterého je jasné, že si spoustu věcí, hlavně těch nejzajimavějších, včetně svých letů s Concordem, vymyslel. On asi není přímo lhář, jen si to prostě sám ve své mysli vybájil a určitě věří tomu, že to prožil. Je to smutné ... a mě to docela dostalo.
https://youtu.be/nLPfsAClQ9o
Jo, chorobná lhavost, to je zajímavá diagnosa. Znal jsem jednu dívku a ta tím trpěla. Měla za svůj příběh jak chodí s tehdejším redaktorem Jiřím Vejvodou. Vyprávěla naprosto uvěřitelné historky z jejich vztahu. Jen díky tomu, že bylo z jiných věcí občas patrné, že se to nemohlo odehrát (nemohla třeba být současně na školním výletě a na rande), se to dalo odhalit.
A byl vůbec alespoň pilotem dopravních letadel nebo tahal nahoru alespoň větroně?
Těžko říct. Fotky v uniformě v kokpitu Airbusu má. Píše hodně na Pilotinfo.cz ...
Vyfotit se v kabině se můžeš v ledasjakém muzeu, třeba i v tom Concordu.
Těch letadel bylo vyrobeno jen pár, tak ti piloti museli být známí a určitě je mají dobře podchycené.
Taky jsem v něm byl, v Yeoviltonu, ale ještě v předdigitální době :-(
Hezký. Ale na Čápa (Storch) ba ani onu Andulu to nemá. Start 50m, přistání 20. A někdy při silnějším větru to prej i couvá zpátky.
Musíš porovnávat porovnatelné. Nalož do Čápa 200 cestujících,na 50 metrech odstartuj a za 4 hodiny doleť do Ameriky. Pak nám můžeš napsat,co je lepší.
V ČT běžela v těchto dnech dvoudílná vzpomínka na Concorde, mluvilo se také o výcviku pilotů.
Co si pamatuji tak museli mít 25 let praxe, pak absolvovali dvouletou teoretickou přípravu - s týdenním hodnocením a vyřazováním - pak 75 hodin na simulátoru a pak teprve mohli sednout do "opravdového" stroje.
Toho kecálka jsem také viděl, neuvěřitelná drzost!
Jasně, s pasažéry na lince jsou pravidla daný. Ale znáš to - při "technickém" letu se dá udělat sem-tam nějaká vyjímka (načerno). Takže teoretická možnost, že Concorde mohl pilotovat i někdo jiný, mimo schválené a prověřené piloty, tu je. Samozřejmě bez startu a přistání!
Kniplu se držela i Královna - matka, byl tam záběr.
Pamatuji, jak se vrátil jeden kolega z vyhlídkového letu na Cesně, nechali ho podržet knipl při horizontálním letu, a on suverénně prohlásil, že lítání je snazší, než jízda autem. :-(
S tou městskou mobilitou se v Evropě opravdu něco děje, jestli už i v supermarketu typu Decathlon začli nabízet tohle:
https://www.decathlon.cz/p/nakladni-elektrokolo...
To musí být naprd, když se i pod děckem ohne. V technických informacích píšou: "Rám 100% Hliník". Že to raději neudělaj z nějaký slitiny, třeba z duralu!
Od tchýně jsem teď obdržel mail s Pravdou o takzvané "okupaci" v roce 1968!
Shrnu - Sověti a ostatní spřátelené armády u nás pomocí svých nic netušících chudáků vojáků vytvořili živý štít. Ten nás ochránil před útokem amerických Pershingů, který byl plánovám na konec srpna.
Musíme jim být vděční a omluvit se za příkoří po roce 1990!
Ha, konečně leze šídlo z pytle ven. A ti Češi nevděční, paličatí a pomýlení jim ještě činili všemožné naschvály - likvidovali směrníky na křižovatkách, vyvěšovali hanlivé slogany na nárožích, odmítali žíznivé osvoboditele napojit, hrozili jim pěstmi... Dokonce vydloubali do fasády Národního muzea důlky!
Nevím, ale ja možná na rozdíl od většiny obracel t y značky a psal na silnice идиte домой. A pak na vojne se s nimi bavil, debatoval i o oné okupaci a čachroval věci co nás zajímaly, stejně jako kopa jinejch vojáčků. A tam jsme zjistili, že jsme vpodstatě stejní my i oni. A někteří se dokonce skamarádili tak, že za nimi jezdili do tehdejšího SSSR a sem tam se i oženili s ruskou. Prostě jako jinde a i dnes. Dostali командy a jeli stejně jako dnes naši do Polska či Litvy. A na to, ře se tehdeší oficíři navzájem opíjeli jsme brali se smíchem všichni. A tak jako na ně a možná odůvodněně v Praze plivali a hrozili, tak na venku jsem zažil, že tetky taky hrozily pěstma a za pár dní nosili zapomenutému ruskému vojáčkovi nšjaký ten žvanec. Nakonec dobře to vystihzje ve svém filmu Kolja i Svěrák. Onen kopec pravdy si tam každý najít může. Dokonce i s tím závěrem, kdy Kpt. STB Novotný zvoní klíči na Václaváku. A dnes víme že takových bylo víc a dnes jsou oni i jejich potomci hezky a na vlivných místech usazeni.
O Perschingy opravdu šlo, ale trochu jinak. Ty se objevily na západní hranici "tábora míru" v NSR a Sověti potřebovali svoje prvosledové jednotky dostat do kontaktu s nimi. Novotný údajně nedovolil vstup jejich vojsk a tak byl nahrazen Dubčekem - nýmandem, který ostatním nejméně vadil - v domnění, že to prosadí. Úkol nesplnil a tak pod záminkou obrany před kontrarevolucí si vojska přišla sama.
Že by soudruh Novotný něčemu bránil? Mně to připadá jako jen jiná konspirace.
No, že Novotný byl Chruščovovův člověk a Brežněv ho nesnášel si štěbetali vrabci na střeše.
Rozhodně mi vojenský důvod vstupu připadá pravděpodobnější, než bláboly o socialismu s lidskou tváří a kontrarevoluci.
S tou historickou pravdou je to "naozaj" - viz JFK. :-(
Souhlas. Je jen škoda, ře spousta dnešních lidí si neumí najít ony historické pravdy. Prostě západ - východ, USA-Rusko (či tehdy SSSR) dnes i Čína prostě velmoci jsou drženy a prosazují se všechny stejně. A nějaké horší - lepší jsou jen iluze či dokonalejší utajení. To co se dělo v onom SSSR bylo u nás utajováno, ale západem vykřičeno, stejně jako dnes co se děje na západě dnes se tu a tam dozvídáme z internetu a u nás je na to mediální embargo a zato je vyřváváno Ruskem jako dezinformace. Jinak už většina lidí co se zajímají už znají některé snahy onoho J.F Kennedyho stejně jako ty dnešní Putina. Ten měl proti Johnovi daleko větší zkušenosti z tajných služeb, takže si našel způsob jak prosadit ono tvrdé nezasahování ruských oligarchických struktur do politiky, Na jak dlouho, je věc jiná.
Přesto opomíjíš situaci, která se tady postupně rozjížděla, postupné otevírání západnímu světu, jak cestování tak i obchodem a snaha drobných zemědělců a řemeslníků se postavit na vlastní nohy. A tohle se moc nelíbilo a tak to velmi rychle a hodně tvrdě zařízli.
Kdyby šlo jen o to dostat vojska k západním hranicím, tak kvůli tomu nemuseli dělat co pak udělali včetně čistek a tvrdé normalizace na hromadu let.
A jak víš, že práve to dělali rusáci a ne naši "aktivní soudruzi". A nakonec, tu byl režim jaký byl a na onom západě jakbysmet ten jejich. A jak jsem už napsal, každá velmoc si to svý hlídá všemi prostředky, jinak se rozpadne....
Jsem přesvědčený, že nebýt těch našich "zachránců" z východu co dorazili na doložené pozvání, tak se žádná normalizace nekonala, neměli by se o koho opřít. Byla tady řada reformních komunistů co chtěli otevření západu a drobnému podnikání, ti také neprošli následnými prověrkami pokud se tedy veřejně neposypali hlavu popelem a nekáli se se slzou v oku, že byli pomýleni a nechali se strhnout revanšisty.
Správně to píše - viz výše o Dubčekovi. Postačilo, aby s Ruskou pomocí zbudoval pár těch základen naproti Německu a rusy jsme měli nanejvýš v pohraničí a to možná jen jako školitele. A stát mohl jet dále a postupně i někde ty hranice (např. Rakousku) otevřít. Ale pochopitelně onen boom zapaďaků co nastal po 89 by nebyl, což by bylo jen dobře.
Tak to ani náhodou. Jim nešlo jen o pár vojenských posádek. Oni nemohli a nechtěli připustit otevření země prozápadním směrem a především otevřené svobodné volby, protože dobře věděli co by to znamenalo.
Jasně. Stejně jako vítězné mocnosti se nechtěly vzdát Berlína obsazeného Rusy. Jde pořád o to samé. Nikdo své pozice a vliv z II světové opustit nechtěl. A myslím, že i dnes to Rusům leží na srdci...
Já bych tu drobnej rozdíl viděl - úplná pozemní blokáda Západního Berlína trvala 11 měsíců. Za tu dobu umřelo hladem a zimou přibližně 0, slovy, nula, obyvatel. Američani se rozhodli nenechat Němce pochcípat.
Blokáda Leningradu nebyla. Neexistovala. Sovětský svaz celou dobu kontroloval oba břehy Ladožského jezera. Vodní cesta byla možná po drtivou většinu roku. Lodí po vodě, ledasčím po ledu. Přesto se Sovětský svaz rozhodl nechat pochcípat milion svých vlastních občanů hladem a zimou...
No - myslím, že takovou ne-blokádu bys zažívat nechtěl. Jediná cesta pro miliony lidí...
Ale tu válku na vlastním území stále všichni opomíjíte. A že existuje ve světě i dnes ví každý .
Podle mně na základní otázku co je lepší odpovídali lidé sami. Prchalo se směrem ze socialistického ráje na západ,ne naopak.
Jo. Někteří prchali. Jako prchají jinde i dnes. Ale v oné krizové době kolem 68 to tehdy přece vyřešili. Pokud vím, tak dali každému možnost emigrovat do oněch "zaslíbených zemí" legálně. Prostě zaplať to co do tebe národ vrazil na školném a výchovném a jeď. (Pochpitelně oni pod státním tajemstvím ne, což platí i dnes a všude - viz Snowden). Jediná správná cesta, která se jaksi i dnes opomíjí. A to i v onom dnešním Rusku viz oligarchové tlačící se do politiky. Místo pronásledování a deportací prostě vyplatit majetky a poslat za hranice do oné svobody. Jediná cesta jak udržet národ proti vládě oligarchů, což je aktuální i dnes a doma.
No - pokud já znám ony "reformní komunisty" z okolí, tak po 89 byli pro národ těmi nejhoršími privatizátory (pochopitelně pro sebe nejlepšími). Zprivatizovali fabriky, následně výhodně prodali těm majetnějším většinou z Německa a prašule uložili do švýcarských bank. Normalizace jako hrom. A navíc - je přece známo, že ona jediná a nejlepší strana svým "nejzasloužilejším" vyplatila vyprázdněním své nezanedbatelné pokladny dost na start do onoho tržního prostředí. A ti ostatní čimelíci co se seskupili v onom KSČM utřeli huby. Těm zbyla jen ta ideologie..
Nechci se pouštět na tenký led diskuze o "reformních komunistech" - když dostali v 69-tém po tlapkách, tak měli vesměs obdiv a podporu národa, neztratili většinou dřívější vazby, a když se po Velvetu mnozí z nich vrátili jako význační disidenti tak..... dál se to jenom píská, abychom nenarazili, protože vše bylo podle platných zákonů! :-)
Já přece nikoho konkretně nejmnenuju ani neobviňuju. A KSČ už kdysi chtěli někteří postavit mimo zákon.
Ano v roce 68 dospěla generace "reformních komunistů" (bylo jim kolem 40 let), které bylo jasné, že tvrdá kolektivizace zemědělství a likvidace drobných řemeslníků byl nesmysl a chtěla uvolnění, stejně jako tomu bylo např. v Polsku, nebo Maďarsku - tom nebyl ideologický problém a Rusové by proto nezasáhli.
Chtěli ovšem logicky vystrnadit a hlavně nahradit v ÚV ty přesluhující skalní soudruhy, kteří se drželi u moci od roku 1948 - tam už narazili a ti se bránili sepsáním "zvacího dopis", který se posléze Brežněvovi, když Dubček selhal, náramně hodil.
Dokonce i později tvrdě pronásledovaný KAN podporoval tu reformní politiku. Tam problém nebyl.
Dva roky před tím, jsem si po VŠ kroutil vojnu u školního praporu VAAZ, tam se ledacos probíralo a propniklo to i k nám "absikům".
Superskalní soudruh Husák nám to posléze vysvětlil.
Přímo geniálně. "Máš-li dlouhý vlas, nechoď mezi nás!" A když začali přicházet Chilani a besedovalo se s nimi v TV, jejich vlas až pod lopatky nevadil. Nebo otázku emigrace nám vysvětlil na vojně při PŠM lektor argumentem "K nám ale emigrují celé národy", koho tím myslel, asi Grenadu, Lybii... Nebo když se u nás zastavil habešskej šahinšáh se svou šáhbanů, Hoření jim věnoval celou titulní stranu Rudého Práva s jejich portréty a nadpisem "Vítáme Vaše císařská veličenstva". Absurdistán už tenkrát.
Ano. Souhlas. Linie vedení státu ergo vlastně strany. A dnes skoro jako přes kopírák...
APP. Ono vše tak černobílé nebylo. U nás na technice sudovala spousta cizinců, od Bulharů až po černochy a Araby. A světe div se, všichni spěchali domů makat v národě. A tehdy spousta našich lidí jezdila budovat průmysl hlavně v Syrii, Egyptě. A ráda, neboť si dost pomohli finančně. To dnes jsme tam na ony závody posílali vojáky a bomby pod záštitou NATO.
Oni jezdili také proto,že jinak by se do těch zemí nikdy legálně nepodívali. K tomu si ještě vydělali peníze a mohli si za ně koupit věci,které v socialistickém ráji nešly sehnat.
Na to fachčení ani nemuseli do oné západní cizny. Znal jsem lidi, kteří jezdili do Bulharska a Jugoslavie k moři na měsíc i s rodinou a bez nákladů. Prostě tam chlapi u nich 14 dní makali
většinou na stavbách) a pobyt měli gratis...
Země,které tady uvádíš,byly ale pořád součástí socialistického ráje. Lidé se chtěli podívat také mimo ten ráj. Chtěli na vlastní oči vidět ty zástupy zbídačených vykořisťovaných na ulici žijících dělníků,kteří nemají co jíst,jak o nich psalo Rudé Právo. A chtěli si na to udělat vlastní názor. To nemohla Strana připustit,proto tam někoho jen tak nepustila.
Pro ty, kteří se nezorientovali na co můj příspěvek reaguje, tak vězte, že na Lelkův "dnes 15:37" - viz zavěšení
https://www.nakole.cz/diskuse/29607-co-vas...
Na své reakci a hlavně o oněch velmocech včera 15:58 trvám. Ale tím spoustu i těch vašich argumentů nijak nezpochybňuji. Jen vím, že nikdy nic není tak jednoznačné. Proto ty narážky.
Nemyslím si, že mám patent na rozum, a proto připomínky spíše vítám.
K mocnostem netřeba nic dodávat - domluva z Jalty platila a měla platit 5O let od konce války, proto se také na "bratrskou pomoc" dívali jako na vnitřní záležitost.
Šup s nimi za katr. My vám dáme, aby jste se sami léčili. https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/za...
Tak to je ostuda slovenské justice.
Pan redaktor se holt nepodíval na hold do slovníku cizích slov. :-)
Zrádné dvojice holt a hold, standard a standarta. A nebo chtěl napsat, že se Ikea Merklové nakonec vzdala. Třeba ji nejdřív nechtěli přijmout nějakou reklamaci.
... ona i dvojice nabít a nabýt (telefon) jest dosti zrádná - viz
https://www.nakole.cz/diskuse/29623...
8-)
A takový jazykozpytný oříšek: Kos si postavil na bidle bydlo, zafoukal vítr a obě bi/ydla spadla?
To ovšem není oříšek, ale klasický konflikt v teorii. Matematická teorie by s tímto rozporem skončila. Ovšem jazykověda určitě klidně přizná obě možnosti a jede se dál. Totéž je s životností či neživotností virů.
Praktické. Ekologické. Elegantní.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni...
To by mohlo být v Tescu, mezi fotobudkou a automatem na kafe. Teď, když lidi koukaj na ty ceny v obchodě...zákazníky by si to určitě našlo...
Ale - to jsou zase přetechnizovaný nápady. To už je lepší se ušo....t. Je to legální a beztrestné.
To určitě, to vždycky, jenže když to šo... nejde a nejde a ví, že lepší to nebude, tak někdo i rád vleze dovnitř a za pár minut má po všech strastech.
A navíc je to taková hezká boudička a v té se to bude ...
No nevím. Ale dle těch diskuzí o drogách tak říkají že i to předrogování je příjemnější. Jestli to nakonec nebude blaf a ty drogy...
Viděl si někdy někoho kdo se hodně předávkoval a tělo se tomu bránilo a odmítalo to zabalit?
Určitě bys radši skočil šipku do téhle fešácké boudičky než to předávkování.
V lázních jsem si leh do vany, hlavu na dně a sestru vyzval, aby pustila uhličitou vodu. Tak rychle jsem se snad ještě neposadil; smrt udušením musí bejt pěkně hnusná.
Udušením ano, ale ztráta vědomí z velkého nedostatku kyslíku nebolí, je rychlá a smrt hodně milosrdná.
Zajeď si do Bohdanče, zkus to co já a sám poznáš, jaký to je. Já si na ztrátu vědomí raděj nepočkal, myslím, že uhličitej nebo dusík всё ровно.
Tak jasný, že to je nepříjemné a dusíš se. Stačí se přikrýt i s hlavou pod silnou (neprodyšnou) deku a vydýchat si vzduch a po dost krátké chvíli se výsledek nedostatku kyslíku a přebytek uhličitanu dostaví a hodně rychle se člověk odkrývá.
Viděl si film Bobule? Tam to bylo docela názorně ukázané co se s lidmi děje. Žádné dušení, jen postupné upadnutí do bezvědomí a z nedostatku kyslíku smrt.
Inu
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni...
Inu...
„Čím více poznávám lidi, tím více miluji psy.“
— Romain Rolland
Jestli on to nenapsal poté co přešel z propagace Sovětského Svazu na kritiku Stalina. ;)
Jak vidím, tak tyhle osudy dnešní modernisty už z proncipu, že jde o Rusko jaksi nezajímaj.
APP. pro některé rusofobisty bych doporučil pár současných ruských filmů. Dá se tam poznat
lecos zajímavého. V ČT je ovšem nenajdete.
Viděl jsem nějaké filmy v době Perestrojky, které se nesměly promítat v Praze, ale ve Výběžku ano. Možná, že dneska by se nemohly promítat ani v Rusku.
Ze současnějších filmů snad jedině Svéráz národního rybolovu. Co jsem poznal Rusy, myslím, že je to naprosto přesná ukázka ruského, dříve sovětského, člověka.
Na druhou stranu, je co já vím třeba "Nuda v Brně" obrazem současné Moravy?