zdravím,
mám asi 25let staré horské kolo. Protože při šlapání vrzalo, vyčistil jsem mu střed u trojtalíře. Když teď chci nasadit na osu trojtalíř, nemohu ho vůči ose vycentrovat. Vždy je jakoby natočený vůči té ose a tak při otáčení opisuje "osmičku" a v jednom místě se pak řetěz dotýká přesmykovače. Vůle v ložiscích(miskách) a na ose není.
Existuje nějaká finta, jak nasadit a dotáhnout trojtalíř na osu kolmo?
děkuji
Tipnul bych si, že jsou to kliky na čtyřhran. Osa je ocelová, ta se nehne. Ale duralové kliky jsou nejspíš vymačkané. Nasadit rovně nepůjdou a vzhledem k zanedbatelné ceně těchto klik je nejlepším řešením staré vyhodit a koupit nové.
Záleží na tom, jaký je to trojtalíř. Pokud jsou to snýtované ocelové převodníky, nalisované na "tisícihran" na klice, nemusí to být vymačkáním čtyřhranu v klice. Znám borce, který chtěl dětem ukázat jak zamlada jezdil po zadním kole, a zabral tolik, že ty plechové převodníky ohnul, až začaly škrtat ne o přesmykač, ale doslova "frézovaly" rám. Pokud před demontáží "běžely" měly by být rovné i nyní-(předpokládám, že klika byla sundána pomocí stahováku). Fintu na to neznám, jen vyzkoušet všechny čtyři polohy, a tu, co bude nejmíň házet zkusit dotáhnout. Ale píšeš tam "VŽDY", tak jsi to asi zkoušel. Pak se, pokud nejsi "ve vatě", můžeš pokusit buď srovnat převodníky (jde-li o tu levnou lisovanou variantu), nebo upravit vymačkaný čtyřhran, jsou-li převodníky na "vícepatce". Obojí je ale dost "vopruz".
děkuji všem za odpovědi.
Vzpomněl jsem si, že mám "náhradní" trojtalíř na jednom starém horáku, na kterém se moc nejezdilo. Zajel jsem pro něho, přehodil a opravdu, tento je mnohem souměrnější na té ose. Jde do stran asi +-1mm. Ten původní šel tak 5-7mm. Teď to řadí na všech 21 převodech tak, že se ho zuby nedotýkají.
Paráda, děkuji za nápovědu.
Jo a kola jsou ke klice přišroubované. Nejsou přinýtované. Na původní jsou chycené na 4 a na "nové" na 5ti šroubech ke klice