Pěkný koláček sis upekl :-)
Ano, moc pěknej. Jenže já mám radši bůček zasypanej cibulí a zavějemi kmínu, dvě hodiny pečenej v remosce. Zdravá výživa musí chutnat!
Manželka se také divila, proč kulatý koláč na hranatém plechu. Asi je to nějaký ženský imperativ. Já to tak necítím. No těsta bylo málo a na celý plech to nebylo. Tentokráte jsem se víc snažil, ale nakonec to bylo jen na ovál. Už jsem si udělal poznámku, zvětšit množství o 1/3, aby to vyšlo na celý plech. Tak snad příště. Také musím najít lepší kypřicí prášek. Tenhle se nedostatečně rozložil.
Koláč krásnej a určitě chutnal.
Ty poměry se taky naučíš. Všichni/všechny jsme se to učili/y. A naučili/y.
Drž se!
Ale když to ale uděláš na celý hranatý plech, tak už to nebude koláč :-)
Bude to hranatý, ale furt páj. :-)
No to právě už nebude, koláč je kulatý.
Manželka mu prozradí, kde mají kulatou formu:-))
Dortová forma je zase moc malá. Kde je dobře vím, pořád mi v lince překáží. Možná by se dala použít s tou bábovkovou vložkou. Bábovku já rád.
To dnes asi nebude tak velký problém sehnat tu správnou velikost, třeba tady
https://www.biano.cz/produkty/formy-a-plechy/na...
Ne na všem se dobře peče. Jde o povrch, o tloušťku materiálu, tepelnou vodivost materiálu... a do nějakýho plastu/silikonu bych jídlo nedala ani do lednice, natož v tom péct při vyšší teplotě :-(
Dobrý pekáč, plech, formu... abys lupou hledal.
Formu na bábovku vhodnou velikostí (spíše teda malostí) i materiálem a s pěkným tvarem jsem nakonec našla za pár korun v Lídlu, prostě někdy se zadaří. Ale předtím jsem zkoušela tři jiné, ne, že by to v nich nešlo upéct, ale buď byla moc velká, nebo nepěkný tvar... Teď to tu akorát zavazí, ale má to i dortovou variantu, tak je toleruji.
Snachy chtěly od Ježíška litinu a nelitují ...
https://www.ceskysmalt.cz/formy-na-peceni
Litina je na vaření úžasná věc (a funguje i na nejmodernějších indukčních sporácích).
Ovšem dát skoro tři tisíce třeba za formu beránka, kterého člověk peče jednou do roka, to už je trochu fetiš. :-)
Souhlas, mám po babičce litinový pekáč a pánev, naprosto vynikající :-)
Máš to dobře dopočítané ? Nebo jsi střelil tu třetinu od oka ? Tak vaří a pečou ženské. Technik vytáhne metr, kalkulačku a užije si to.
No to zvětšení plochy jsem střelil od boku. Ale mám tu fotku, tak to mohu doměřit. Ovšem úpravu receptu z mřížkového koláče na koláč s drobenkou jsem přepočítával na kalkulačce. Jen jsem nepřepočetl množství kypřicího prášku (jeden pytlík) a to byla chyba. On se kupodivu všechen nerozložil a ty zbytky byly cítit. Žena přísahala na ten svůj, ale v těch pytlíčkách je stála totéž složení. Jento jedni nazvou chemicky a druzí E500.
Přepočítával na kalkulačce?!? No ty si teda pečlivka.
Drobenku si klidně můžeš udělat do zásoby, ta ti v lednici vydrží.
Hele, mám jeden univerzální recept na koláč - hodí se na něj absolutně všechno. Je rychlé a není tuhé, resp. hustotu si určíš přidáním mléka. Velmi dobře se na plech rozetře.
Zítra ti ho najdu a napíšu, teď už do kuchyně nejdu.
Tohle je typický ženský přístup k vaření. Všeho tak přiměřeně, na hrstičky a hrnečky. Chlap potřebuje přesnou recepturu a popis kroků, pro přepočet vzorečky, nebo alespoň trojčlenku.
Ale tak to prostě je. Když peču dort pro chlapa, tak do něj nacpu víc cukru a víc másla. Oni totiž chlapi říkají, že sladký neradi, ale, když je to hodně sladký a hodně mastný, tak se po tom mohou utlouct.
Pro ženskou peču dort uměřeně, tak jak se má a jak se sluší. Ocení to:-))
Přesně tak, proto osobně preferuju publikaci Receptury teplých pokrmů od J. Runštuka, kde všechno je uvedeno v gramech včetně vajec. Nesnáším, když přísady jsou uváděny v kusech když velikost kusu se může lišit i několikanásobně.
No vajíčko můžeš zvážit. Hmotu skořápky můžeš odhadnout. Vajíčka můžeš přebrat. Ale stejně budeš mít rozdíl. Jak ho řešíš?
Teď mne napadlo, že zvážíš to vajíčko a podle jeho skutečné hmoty upravíš hmotu ostatních ingrediencí :D
A což teprve, když pečeš dort z dvanácti vajec? A to není nic moc. Babička pekávala piškot z dvaceti:-))
U 12 vajec už můžeš snadno korigovat na 11 nebo 13.U jednoho vejce to nejde.
Jde. Z jednoho nebo ze dvou zakvedláš takzvanou melanž a odvážíš přesné množství.
No jo, ale "rozbij jedno NEBO dvě vejce"... :o)))
https://www.youtube.com/watch?v=cs1WPAVYCKU
1. Občas potřebuješ bílky a žloutky zvlášť.
2. Co s tím zbytkem?
No co, co nepotřebuješ to vyhodíš.
Většinou zbydou bílky a ty operativně zavařím do polívky. Je to kvalitní bílkovina a vylit trochu blku do vařící polívky není problém.
Taky se dají vylit na pánvičku a udělat "slepé volské oko", s chlebem a posypané pažitkou, či teď medvědím česnekem, to jde i bez žloutku.
Zbylej žloutek přidáš k jakémukoliv vajíčku, beztak mají vajíčka někdy dva žloutky...
Už se mi stalo, že všechny vajíčka v balení měly dva žloutky, to sem docela čuměl.
To jsou recepty M.D.Retigové.
tu mám také ...
Ale Rettigová tam nemá fotku a ta je pro mne esenciální. Jak mám jinak vědět, co chci vlastně vařit?
Můj děda k vaření používal pouze jakousi vojenskou kuchařku, kde bylo v receptech uvedeno množství na celou rotu. Vše si přepočítával na 7mi člennou rodinu a tužkou si to tam poznamenával :o)))
Mám tu knihu stále schovanou.
Nojo, ale pak se dostaneš k hmotě jednoho vajíčka. Ještě štěstí že to jídlo je tak gumové, že ve většině případů změnu receptury o cca 20 procent vůbec nepocítíš.
Standardní vejce má cca 55g.
Pokud nepečeš makronky nebo pavlovu, či jiný zákusek citlivý na množství, pak je opravdu jedno, jestli tam budeš mít é cca 30g vaječné hmoty víc nebo míň. Za mě dám radši víc, tím se nic nezkazí.
Vidíš, s tou drobenkou jsem to nevěděl, bylo jí moc. Váhově jsem to neodhadl dobře.
Váhově?!? Co vážíš na drobence?!?
Prostě kolik másla, tolik hrubé mouky a stejně cukru moučka. To je základ. Pak si přidáš mouku, pokud se to málo drobí nebo cukr, pokud to chceš mít sladší.
Tak napřed musím určit, kolik toho ve výsledku chci. No a z toho dopočítám ten poměr 2:1:1, který zase tvořím tou vahou. Já špatně odhadl (nadhodnotil) potřebu drobenky na povrch koláče. No nakonec jsem jí tam nacpal, ale mohlo jí být o cca. 1/3 méně. Ta třetina se mi dobře odhaduje :) Kdybych odhadl hustotu té drobenky, tak bych mohl spočítat jakou váhu potřebuji na 2cm tlustou vrstvu po povrchu koláče. Měl jsem si jí změřit. Pak bych nepotřeboval zásobu v ledničce. Dělal bych to stylem "Just in time" jako se to dělá nyní ve fabrikách.
Z toho že máš zásobu v ledničce usuzuji, že se ti ta potřeba také špatně odhaduje.
Žádnou zásobu v ledničce nemám. Jen jsem psala, že se v případě nadbytku dá snadno uložit v ledničce. není to nic jiného než tuk, mouka, cukr.
Tak to teda pozor. Musím do toho vstoupit. Drobenku dělám podle toho, jakou náplň do koláče (i hranatého) dávám.
Na jabka zásadně se skořicí. Na tvaroh zásadně s citronovou kůrou.¨:-))
Tak daleko jsem se nedostal. Ten tvaroh je sám nakyslý, nebude kyselá drobenka to jen zhoršovat? A ještě co ta kyselina z drobenky a tvarohu udělá s kypřicím práškem? Nespustí to rozklad hydrogenuhličitanu sodného předčasně?
Ne, neboj se toho. Drobenka s trochou nastrouhané kůry z citusu (dobře umytého) není kyselá, spíš osvěžující. Když v koláči není ovoce, tak to spíše výsledek podpoří.
No, tak se na to podívej. Přesně jak píšu výš.
A pak v rádiu poslouchám nějakýho pekařskýho, jak u každé šarže mouky řeší vlhkost, lepek, popel atd. a podle toho rozpočítání přísad a surovin, aby to k něčemu vypadalo, standardizaci procesů. Takhle se to má dělat.
No jo ale na to bych potřeboval laboratoř. Na pytlíku mouky tohke není. Co mi dalo za práci zjistit, že opravdu v obyčejných pytlíčcích kypřicího prášku je stejné složení. Jo a jak to funguje jsem se dozvěděl z Wikipedie, ne z nějaké odborné kuchařky.
Kypřící prášek funguje tak, že ho nasypeš do skleněné lahvičky, přiliješ trochu vody, rychle zatáhneš pevné víčko a utíkáš...
Tuhle dětskou hru neznáš ?
To by mělo fungovat na rychlé prášky. Ty pomalé, co fungují až po zahřátí v troubě by ve vodě neměly uvolňovat kyselinu a tudíž by tohle nemělo fungovat. Měl bys to experimentálně ověřit a seznámit nás s výsledky pokusu.
Místo prášku jedlá soda a kyselina citronová.
Člověče, mě nikdy nenapadlo studovat zda mají kypřicí prášky stejné složení. Ani mě to nikdy nenapadlo, že by něco takového mohlo nastat.
Pro mě bylo vždycky podstatné, jestli tam mám dát půlku nebo celý sáček a to bylo vše.
Půlka nebo celý to byla má základní chyba. Já to studoval, poněvadž manželka přísahala na prášek Vitana a zatracovala Oetker prášek. No obsahují totéž. Ovšem jednoho je 12g a druhého 13g.
Mě irituje sušené droždí, zatímco 7g sáčky jsou určeny na 0,5 kg mouky, ty 10 g jsou na 1 kg mouky, nějak mi to nesedí.
Brahmo, tady máš ten recept na univerzální koláčové těsto. Je to množství na jeden plech:
28dkg polohrubé mouky
10 dkg tuku
7,5 dkg cukru moučka + 1 vanilkový cukr (nemusí být)
1 vejce - jedno jak velké
1/2 prášku do pečiva - jedno jakého, prostě půl pytlíku
mléko podle potřeby
Je úplně jedno, jestli něčeho dáš o gram víc nebo míň. Všechno to smícháš v míse a přidáš tolik mléka, aby z toho vzniklo takové polotuhé těsto (lepší trošku řidší - je křehčí, líp se roztírá).
Nesmí z toho být hrouda, která se musí rozválet a není to tekuté těsto jako na bábovku. Ale ani to by nevadilo.
Plech - neřeš jak velký, prostě vem plech s vyššími okraji. Jestli nemáš, pak máš množství tak na 3 pekáče.
Plech si vyložíš pečicím papírem nebo jen vymažeš máslem. Na plech vyklopíš těsto a rozetřeš. Já ho rozprostřu prsty namočenými v oleji. Prostě tím olejem postříkám těsto na plechu a prsty rozetřu. To jde nejlíp. Olej nevadí, klidně na to použij lžíci nebo dvě nebo víc oleje.
Pak na to dáš náplň jakou chceš - lze ovoce, tvaroh, mák...
Na to žmolenku a to upečeš. Podle náplně cca 30 - 45 min. na cca 160°
Osobně většinou peču vysoký koláč - na náplň dám ještě jogurtovou směs a až na ní teprve žmolenku
1 kelímek bílého jogurtu nebo zakysané smetany (na plech stačí malý)
1 kelímek cukru krupice
1,5 kelímku hrubé mouky
2 vejce - jedno jak velké, prostě vejce
1 vanilkový cukr - nemusí být
1/2 - 1 prášek do pečiva - opět neřeš jakého, prostě to tam vraž
Vše smíchat. Jde z toho upéct i obyčejná (mramorová) buchta/bábovka.
U ničeho z těhle receptů nemusíš řešit jestli máš něčeho o gram víc nebo míň. Těsta to unesou.
Xakru, až jsem z toho dostala chuť na makový koláč:o)))
Prostě přiměřeně. :-)
https://www.youtube.com/watch?v=cs1WPAVYCKU
Když někde vidím něco jako "mléko podle potřeby", tak bych autorovi receptu nejraději jednu lísknul. Jak má ksakru vědět jakou to má mít konzistenci a tedy kolik toho mléka potřebuji.
Bych se autorů zastala. Každé vejce je jinak velké a každá mouka má jinou savost. Do stejného receptu se může to závěrečné přidání mléka pro dosažení správné konzistence lišit i docela o dost.
Pokud člověk neví, jaká konzistence je "správná" - a to na začátku asi fakt neví - tak stejně nezbyde jinak než na to po pár pokusech-omylech přijít.
Jasně ti tam píšu, jakou to má mít konzistenci - mazlavou, jednoduše mazlavou.
Ale speciálně pro chlapy ještě přidám - konzistence malty, takové té, co se pěkně lípne na zeď a stěrkou rozestře.
:o)))
Radčiným testem pro určen pohlaví bych neprošel. Nemám tušení jak vypadá ta malta. :))
Myslím, že tím chce vyjádřit, že to těsto se nemusí válet válečkem na nudle a pak ekvilibristicky přenášet ta placka na plech. Prostě se nabere velká hrouda těsta a rozetře se rukou nebo lžicí rovnou po tom pečícím plechu a na něm se vytvaruje do požadovaného tvaru. Ale zase to nesmí úplně téct, poněvadž pak by se to nedalo tvarovat. Koláče s náplní potřebují zvýšený okraj té placky, aby náplň neodtekla.
Že to nemá být hrouda na vyválení, to u receptu přímo píšu.
U koláče na plech nemusíš žádný okraj vytvářet, náplň nemá kam vytéct. A pokud použiješ pečící papír, pak se ti případná šťáva z náplně nepřipeče na pekáč, ale zůstane pěkně zespodu koláče :o)))
Bych si z toho nic nedělala. Když jsme si v bytě za komoušů svépomoci dělali omítky, muž mi říkal, že to má mít konzistenci třeného těsta. No, nedopadlo to a byla z toho manželská rozepře, při které vyšlo najevo, že třené těsto v syrovém stavu nikdy neviděl.
Když jsme pak tmelili sádrokartony a řekl mi, že tmel má mít konzistenci kynutého těsta, tak jsem pro jistotu do toho vrazila ještě jedno vejce. Drží to dodnes:-))
Když stavěli Karlův most, nějací dobráci z venkova údajně přivezli vejce do malty, ale vařená netvrdo. Ale nemůžu to dokázat. :-))
To je ten věčný spor Marsu a Venuše. Vejce tam patří, ale jak?
Můj muž si vždy myslel, že třené těsto se tak zove, protože se dobře natírá. Byl překvapen, že to těsto se tak zove, protože se dlouho do běla tře žloutek s cukrem.
Ale skončilo to naštěstí smírem. Muž sice občas vaří, ale do pečení se mi neplete (maximálně za mnou zhasíná a zavírá ve spíži, když jsi tam jdu pro mouku, abych v zápětí, po deseti sekundách mohla opět otevřít dveře spíže, rozsvítit, uložit mouku na polici, zhasnout a zavřít:-))
Taková normální rodinka.
Jo, to zhasínání je v pořádku.:-) Já měl ale dlouho nejasnost s tzv. "odpalovaným" těstem, nakonec ho vyřešila bejsbolová pálka.
Nemusíš to dokazovat, stačí dát odkaz na zdroj ...
www.Kudowa-zdrój, v krajním případě Szczawno-zdrój.
Každý kypřící prášek je v těstě trochu cítit. Někde to ostatní přísady přerazí skoro do rozeznatelná a jasně, větší množství už z toho bude vyloženě smrdět.
Osobně sázím spíš na recepty, které kypří "mechanickou" cestou (tření, šlehání).
Také raději dávám PRDOPEČe méně a raději to podpořím sněhem z bílků. Ale ten se vždy do těsta nehodí.
Myslím, že ta polovina sáčku je postačující pro jakékoli balení PRDOPEČe.
Ne, že by mě to těšilo, ale baví mě mě, jak jsem v prognózách přesný.
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/kol-je...
Ptali se, proč jsem koupil to kolo právě teď, když jej ani vlastně nepotřebuji. Psal jsem že nebudou a že budou dražší.A je to tu.
O tomhle se ale melduje už přes půl roku. Nakonec už vloni v létě začal být nedostatek, protože se fůra lidí vrhala na kolo z nedostupnosti jiných aktivit, pamatuješ ?
Akorát že teď na začátku sezóny to bude mnohem zřetelnější.
To dá rozum.
Ren krám jsem nakonec vytelefonoval, zítra ho posílají, ale na poslední chvilku. Co je tady se prodá,
Ten nedostatek není až tak způsoben vyšší poptávkou jako zamrznutím dodávek
Nejsi ty nakonec pra- pra- pravnuk Nosterdama? 8-)
Tedy o budoucím nedostaku kol psal Cykloservis už vloni v létě
spíš jestli nejsem taky "prognostik" jen si pořídit "popleníček" a "něco pro zahřátí"
Tak proč se někdo diví, že kolo, které použiji možná až někdy koncem léta kupují teď :-)
No nevím, kola se, pokud jsem si tady za ty roky u místních lidí dobře všiml, nakupovala nejvíce na jaře ;-) Za prvé, v obchodech se objevily nové modely a za druhé, v létě vždycky bylo většinou už rozebráno a minimální výběr...
Baví mě pročesávat nabídku bazarových kol na Marketplace, zatím jsou tam k mání za pár tisíc krásný kousky, CrMo rámy jsou krásný a nikdo to nechce, lidi jsou padlý na hlavu. Já už takhle za pár tisícovek postavil expediční kolo, silničního zimáka, zimáka na led a sníh. Všechno jsou to rámy Rock Machine, jsou bytelný přesně dle mého gusta, jedno hezčí, než druhý..
Já si takhle postavil super kolo. S každou součástkou jsem si vyhrál, objednával jsem si to z německejch webshopů, bo v těch našich bylo h*vno a ještě draho...a pak mi ho den před Vánocama ukradli...zbylo mi sedlo Brooks a světlo B&M, to jediný jsem tam nestihnul dát...a pak stavěj kolo :-)
Bylo to "retro" taky na ocelovém rámu?
Nestraš, já spoléhám na to, že se moc nekradou, nebo se pletu?
Já ty "retro" kola všechny pořídil do tří a půl tisíc, šlo mi hlavně o bytelné CrMo rámy Rock Machine, ten poslední jsem dokonce koupil samostatně, za pětikilo..
Většina komponentů byla ve slušném stavu, takže jich mám pěknou zásobu :-)
Jo. Byl to oceláč. Hliník je ludra, tomu nevěřím, co pode mnou jeden praskl cestou do rachoty...
Tak tos mě nepotěšil, asi to byl nějaký zloděj, staromilec.
No, později jsem zjistil, že nejsem jedinej komu na daným místě ukradli kolo. Prostě berou všechno.
Mě dožralo, že to bylo ověšený věcma, který jsem sháněl po všech čertech, bo jsem z toho chěl mít "expediční" kolo.
Tak jsem se nakrknul, v ekodvoře si za kilo koupil rezatou esku skládačku, tu můžu klidně pohodit do křa a bojím se leda pokuty za černou skládku...
Normální ocel, žádný CrMo. Chtěl jsem něco dobře svařitelnýho...kvůli rámu se to krást nevyplatilo...
Na Markatplace je k mání krásný kousek, ale je z Prahe.
co to má za převody 3x7 nebo 3x8?
Tipuju to na osmičku, ale nevím, musel bych se (by ses) zeptat.
https://www.facebook.com/marketplace/item...
aha, facebook, nic pro mne.
ale cena dobrá, pokud jsou komponenty nezničené...
Málem jsem to kolo koupil už na podzim, ale paní si to na poslední chvíli rozmyslela. Mám sto chutí ho koupit, i když ho nepotřebuju.
To alivko má na kole starší dcera.
pozor- šaltr má spodek z plastu.
Ten plast je stejný jako na silničním šaltru 300EX
Pěkný. I návarky na košíky to má. Hezký expediční kolo by z toho bylo...
Ti Okamurové budou teda rodinka :-)
Pitomiovu partaj známe, ten další z Okamurů kandidoval za STAN s lidovci, a tenhle, ten vypadá, že půjde s Pirátama.....
To jsme si vzpoměl na ten starej o těch bratrech Khonovejch....
Khon, poslechnou, co voni vlastně dělají?
Co bych dělal, makám na ministerstvu vnitra a buduji socialismus.
A voni mají i staršího bráchu, že jo Khon, a co ten dělá?
Jo Izák, ten je v Sovětském svazu, na ministerstvu vnitra a buduje socialismus....
A že jsem tak smělej, ten nejmladší, Khon, co dělá ten jejich mladší bratr?
Ten je v Izraeli, na ministerstvu vnitra.
A co dělá, taky buduje socialismus?
Nejsou voni blázen? Budovat socialismus? Doma????
No, on má pravdu. Bydlení v paneláku naležato je sakra drahá sranda. Ani ne tak pro toho bydlícího, jako pro obec. Výstavba a údržba infrastruktury vychází cenově úplně jinak než pro ulici s klasickejma čtyřpatrovejma panelákama. Někdo to musí zaplatit a ten někdo je daňovej poplatník. Dá se čekat, že v budoucnu bude tenhle typ bydlení brutálně zdaněnej...to bude řev, až se to bude zavádět...
No, není to přesně tak.
Ten model rodinných domků zase až tak nehospodárný není, urbanisté za mého mládí o tom zhusta polemizovali, tenkrát bylo vzorem pro ty domky Finsko. A cheš-li dosáhnout srovnatelných parametrů, pokud jde o užitnou hodnotu, tedy umí-li to někdo přepočítat na zlaťáky...
Brutální zdanění cesta není, infrastruktura je součástí toho domku, tedy její cena, tedy v normálním světě.
U nás, kde mnohde infrastrukturu hradí obec, a zisky realizuje nějaký ten developer, je ten pohled pokřivenej, jenže to je čirá zlodějna, nikoliv normální stav.
Pochopitelně, místní daně jsou u nás nižší,než by asi mělo být, a tomu odpovídají i služby, které obec poskytuje - nebo spíše neposkytuje.
U nás si takhle několik lidí postavilo řadu domků a pak darovali cestu obci. A zastupitelé vůbec nechtěli přijmout myšlenku, že je to dar danajský. Až do první zimy, po stížnostech, že u nich neprohrnují tak rychle, jak si představují.
:-)
Tu k mé druhé nemovitosti, chatě jsme měli taky soukromou cestu. Tři mětry, na kraji pole. Pak čas oponou trhnul, a z pole udělali parcely a chtěli naši cestu použít jako příjezdovou, a protože měli ti tenkrát stavebníci nějaké páky na úřad, že ji obec vykoupí. No a táta si postavil hlavu , že to ne.
Já bych byl měkej, ale on viděl dál. Přinutil je, aby k naší 3 metrové připojili svoje 3 metry, aby ta cesta byla široká 6 metrů, jak má správná cesta k rodiným domkům být, hlavně proto, aby se auta mohla vyhnout a nemuselo se couvat, kdyby náhodou současně někdo vyjíždel nebo zajížděl. No, oni nakonec připojili jen metry dva a tátu podvedli, ale funguje to. A tak si postavili ty domy a začali bojovat o vyasfaltování. U nás jsou asfaltové jen ty hlavní, tyhle cesty jsou štěrkové. Pořád ovšem ještě byli ti správní lidé na úřadě, ale nešlo to vyasfaltovat, protože víc než půl šíře cesty obci nepatřila. A tak zase tlaky na tátu, ale ten neprodal. A pak zase čas oponou trhnul, na obci zmizli ti "správní" lidé, tak věe usnulo. Až asi o 5 let později nová garnitura a nová šance, a to už jsem byl majitelem cesty já, jako dědic. A tak aktivisté za mnou, já jim říkám, hele. u mě problém není, já to obci klíďo prodám za tu korunu, co mi chce dát ale nepočítějte s tím, že půjdu kvůli tomu někam na úřad nebo snad něco zařizovat. A tak to kativistům trvalo zase asi deset let, než to všechno zpapírovali, přinutili obec aby to koupila a mě přesvědřili, že jsem došel těn kilometr k nám na obec a podepsal jim všechna připravená lejstra.
A nastalo přesně to co ty říkáš.
Teď si ti obecní drbou palici, protože jim cestu neuklízí včas, po dešti se tam drží voda, a jak tam jezdí ta těžká auta vznikají v tom díry.
Když byla cesta naše a byly tam díry, přivezl jsem hromadu štěrku a díry zasypal. To fungovalo.
A teď jim to chybí.
Ale žijí v naději, že jednou, až budou na obci ti správní lidé, že dostanou asfalt :-)
Obec by měla na té své fórově postavené a ošizené cestě omezit hmotnost těch vozidel na max. jednu tunu. Normálnímu osobnímu autu to stačí, ne? Pak ty nafouknuté a těžké obludy přestanou ničit podloží toho asfaltu. Kdo by potřeboval náhodou náklaďák, tak si v obci vyjedná jednorázovou výjimku. Já bych vám to na tom vašem úřadě srovnal do latě... To bys koukal :D
Jen jestli Pitomio nedělá panu bratrovi tak trochu neplechu v těch jeho studiích.
Tohle je vilka pana poslance, kterou si za zhruba 20 mil. staví na Břevnově. Autorem návrhu ale není ani jeden z Pitomiových bratrů. Zvolil návrh jiného japonského architekta.
Rozhodně se nedá mluvit o králíkárně, ovšem domek na okraji Prahy to rovněž není.
Pitomio se prostě nenechá zahnat do kouta!
Nechá. Ten barák měl mít podle projektu víc věží. Musel slevit.
Přesně tak. A docela dost dlouho se handrkoval s ouřadem o stavební povolení.
v kulaté místnosti ho do kouta nezaženou :-)
Dnes tedy nikoliv pták, ale jiné městské zvíře:-))
Já mám dnes dva. Zrovna večeří...
Dneska večeřeli oni, zítra ty ?
Mě se tu usadila nutrie, vždycky ve 3 odpoledne jde něco hledat pod jabloň, netuším co tam žere.
Do klece na ondatry se nevejde,nemám jí jak odchytit.
Ona by mě vůbec nevadila, kdyby si mrcha nedělala nory v hrázi rybníčka, ale zabydlela se třeba někde v břehu.
Jenže ona si neomylně vybere místo, kde tou dírou rybník vypustí. Zvíře, co si samo likviduje životní prostředí, to musela okoukat od lidí
Kdybys tu hráz postavil betonovou, tak si neškrtne. Ostatně v projektu jsi počítal se zvířecím nebezpečím? :D
Ne, nepočítal.
Já neměl projekt. Učil jsem se od přírody. Dvanáckrát mi to vzala voda, než jsem pochopil princip požeráku. A přitom stačilo kouknout do knížek....
Tyhle věci na hrázích se neřeší betonem, na to stačí štěrková zához. Prostě na stranu hráze, kde nechceš aby ta potvora hrabala navozíš kamení a štěrk, v tom se jim moc dobře nenoruje a najdou si lepší místečko.
Teď když už mě i podle katastru ty hráze a rybníčky patří, asi to tak udělám, a bude pokoj jednou pro vždy.
Ondatry Soňa dokázala vždycky vychytat a odvezli jsme je na jinej tok. Oni přicházejí vždycky na jaře, polapali jsme je do klece, a byl na celý rok pokoj. Ale tohle zvíře je fakt ohromný, to se od té klecové pasti nechytí....
Budu muset něco vymyslet, jak to polapit a vystěhovat
to by zviřátko trpělo, to ne
Nutrie je velmi dobrá na smetaně nebo pečená. Takový šťavnatý králíček.
A dostupná! V Práglu se chytá líp jak ryby, stačí kousek mrkve...
To bys těm důchodcům a dětem, co to chodí krmit udělal? Před těma dětskýma očima to ulovit a na fleku zabít a vykuchat?? To by byla skutečná škola života.
Ty jo, tohle udělat, to by byl rozruch. Už vidím, jak by se na dotyčného sesypala hora přihlížejících, děti by plakaly, možná by byly povoláni ochránci přírody a policie :o)))
Akorát asi nutrii nepůjde máznout "za uši" jako se to dělalo u králíka. Na tu budou muset být jiné hmaty/chvaty. Nebo možná jiná ráže :o)))
V 90tých letech se nutrie na maso i chovaly. Maso se prodávalo velmi levně a opravdu bylo výborné. Velmi dobré prý byly i salámy z nutrie.
V 70´ a 80´ se chovaly na kožešinu. Ta kostra (obalená masem) byla odpad. Proto se u nás prodávaly v nuceném výseku
V 80tých letech se nutrie prodávala zcela regulérně v masně. A kostra to teda rozhodně nebyla. Oproti králíkovi to byl pořádný kousek masa, navíc pěkně šťavnatý.
jj, na to, že je to přerostlej vodní potkan, to upečený chutná fakt dobře. Se fakt divím, že se u té Vltavy tak rozlezly - dyť je to snad nejzdravější maso - žije si to ve volný přírodě, lidi to cpou pěkně mrkvičkou,...
Protože to:
a) dost lidí neví, že je to jedlý
b) kdo z těch u Vltavy by to zvíře dokázal zabít a připravit k vaření.
k bodu a. Před lety mě nutrie jako atrakci u místní říčky ukazovali lipští známí. Když jsem se podivoval, že je nikdo neodloví aby je snědl, hrozně se divili, že to lze. A v reakci na "u nás, v ČR se nutrie jí normálně" reagovali "ale to jí jenom Cikáni, ne?" Tak nevím, jestli to nebylo rasistické.
Vysvětlil jsi jim, doufám, že nutrie je něco jako ryba, teda postní jídlo? :-)
Ještě bych přidal nějakou historku o stravovacích zvyklostech škrdlovickejch sklářů, jak nás tím občas zásobuje Jindra...by čučeli, dederóni...
Doggy story mě Hill odmítnul publikovat.
Aby se svět dozvěděl pravdu, budu si to muset vydat sám
A dnes další městské lovy beze zbraní.
Hezký páreček ve Stromovce:-))
Tak tohle mě rosekalo.
Samozřejmě, že je to utopie, kapacita hospiců je omezena, ale na seniory to určitě zabere.
"Důstojný exit" - co jiného si má přát volič nad 60 :-)
Navíc jsem zjistil, že jsem vlastně předurčen k tomu, státi se voličem pirátů ....
He, to mě připomenulo ten starej, z doby Husáka.
Jak ten chlápek přišel na úřad si zažádat o vystěhování do Kanady. Ptali se jako proč? Když tam v tý Kanadě řádí sociální nespravedlnost, nezaměstnanost a bijí tam černochy, prostě kapitalismus.
A on říkal: víte, já tam mám staršího bratra. On byl chytrej kluk, udělal pár vynálezů, vydělal velký peníze, a teď je starej a sám v té ohromé vile, a stýská se mu po rodině, tak abych ho potěšil a byl tam s ním.
Ale to je báječný! Tak ať to tam váš pan bratr všechno prodá, sebere všechny své peníze a vrátí se k nám, do Československa a bude tu žít s vámi!
A na to ten chlap povídá:
Počkejtě, to bude nějaký nedorozumění, říkal jsem vám, že je starej, ne že je blbej......
Ale všiml sis, že "exit" v tomto článku nemá s hospici vůbec nic společného, žejo?
ne, jsem úplně blbej :-)
ale prostě k tomuhle dvojsmyslu to svádí, ten jejich Prchal nebude nic moc :-)
Jejich Prchal není vůbec špatnej. Ale na toho, kdo z toho vytvořil titulek do lidovek, holt nemá.
souboj píaristů...
v to se začala politika měnit někdy s mástupem Jyrky Paroubka, prostě vůbec nešlo o nějaké ideály, směřování země a někjaké dlouhodobější koncepce ale o to, koupit si k těm jedněm, konkrétním volbám voliče a získat převahu. Tenkrát vzniklo něco jako to "pastelkovné" a tím se všechno vlastně odstartovalo.
Dnes už se politika jinak nedělá, jen se slibuje, rozdává a nakupují voličské skupiny.
Ale fakt nejsme výjimkou, je to prostě trend doby a v té Francii, kterou jako jedinou nějak podrobněji sleduji, je to velmi podobné.
Ten nadpis článku je matoucí a hnusně dvouznačný. Komupak že nyní Lidovky patří?
Ale ty jsi tomu nasadil korunu. Odkdy podporuješ Babiše? To je zase nějaký tvůj nový politický posun? Jestli to takhle s tebou půjde dál, tak skončiš u Okamury a Klause mladšího. :D
Z čeho usuzuješ že podporuji Bureše?
Nevím, nemám sílu číst Babizeitung detailně, jestli to tam vrazil do titulku Prchal, nebo se takhel "šiovně" vyjádřil nějaký z těch milých dreďáků, ale je to prča :-)
Představa, že slušně vydělávající, vysokoškolsky vzdělaný senior co umí anglicky a francouzsky půjde za Ferernčíkem nebo Bartošem - to teda kluci museli sehnat fakt dobrej model....
Nemáš pravdu. Vysokoškolskému seniorovi se jistě zošklivilo ANO a dlouhodobé blbé vládnutí Socanů. (Pan Zeman, pan Gross a pan Paroubek jsou například bývalí předsedové Sociální demokracie. Která strana vytvořila tolik zm... jako socani?)
Ale když vyloučí tyhle dvě strany a přihodí k nim trochu chytřejší ale výjimečně zkorumpované a stále se tak na nižších úrovních chovající ODS, tak koho volit? Piráti jsou nyní už zcela legitimní alternativou. Na extrémní levici je záměrně a zlovolně usazují jen ANO, ODS a Okamura.
Z čeho usuzuji, že podporuješ Bureše? Poněvadž sem umísťuješ jeho článek dehonestující Piráty a ještě ho sám vylepšuješ. = Šíříš hoax na komunitních sítích a ještě ho vylepšuješ. Tak když se zamyslím, proč to děláš, tak mne napadají různé nápady. Ta podpora ANO je poměrně eufemistická.
dej si placku na čelo, ty "hoaxi" vždyť je to prdel...
No jo, já jsem zapoměl, že "vysokoškolsky vzdělaný" dneska znamená ledacos, vždyť to, že má vejšku, tu tvrdí Radka, to jsem popletl....
Ty to stále nechápeš, ty náš broučku Pytlíčku, viď.
To je zkrátka o systému - ten prostě za VŠ studium uznává i ukončené bakalářské studium, takže sítí požadavků projde i bakalář. A co víc, může zastávat i docela vysoké managerské posty.
(Samozřejmě to platí kromě několika specializovaných oborů, kde ukončení studia bakalářským titulem není možné.)
Máš to, čemu se říkala "nástavba"...
vejška trvá 5 let, a je zakončena diplomovou prací a státní zkouškou - a na ČVUT je ti udělen titul Ing. který se stává součástí tvého jména.
Nic z toho nemáš, nebo ano?
Jindřichu, Jindřichu, kdyby ty sis aspoň zjistil nějaké minimální informace, než začneš prskat. Resp. než ze sebe začneš dělat hloupého narcise.
Nástavba byla a stále ještě je 1 - 2 leté studium po maturitě a je zakončena maturitou. Nástavbu jsem absolvovala rovněž - mám dvě maturity.
Co se týká získání akademického titulu "bakalář", pak si to přečti tady https://cs.wikipedia.org/wiki/Bakal%C3%A1%C5%99
A kdyby si snad byl líný namáhat svůj prstík kliknutím na odkaz, zkopíruji ti alespoň úvod:
"Bakalář (z lat. baccalaureus) je akademický titul označující absolventa vysoké školy v bakalářském studijním programu. Zkratka tohoto titulu je Bc., pro umělecké studijní programy se používá varianta, resp. akademický titul, bakalář umění ve zkratce BcA. (z lat. baccalaureus artis), přičemž obě zkratky titulů se případně umísťují před jméno. Dosažený stupeň vzdělání dle ISCED je 6 (bachelor's degree).
Udělování titulu „bakalář“ (resp. i titulu „bakalář umění“) se v České republice řídí zákonem č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, ve znění pozdějších předpisů. Získá ho zpravidla absolvent tří až čtyřletého studia na univerzitě nebo jiné vysoké škole, případně také student, který ukončil studium na vyšší odborné škole oprávněné tento titul ve spolupráci s vysokou školou udělovat. Dle zákona je studium vedoucí k udělení tohoto gradu zaměřeno především na přípravu k výkonu povolání a též i k dalšímu studiu. Úspěšný absolvent, bakalář, se tedy případně může přihlásit i k dalšímu vysokoškolskému studiu i v jiné oblasti v (navazujícím) magisterském studijním programu (7 v ISCED), ten následně zpravidla trvá 1-3 roky.
Jako bakaland se někdy označuje student bakalářského studijního programu, příp. student pracující na své bakalářské práci. Bakalářské studium se řádně ukončuje státní závěrečnou zkouškou (státnice), jejíž součástí většinou bývá i obhajoba bakalářské (diplomové) práce.
Obecně je bakalářský titul základním vysokoškolským titulem – vysokoškolskou kvalifikací – udělovanou de facto po celém světě."
Takže asi tak - někdo holt musí studovat 5 let, někomu stačí jen ty 3 - 4 roky.
A ty si laskavě polib prdel.
V Plzni jen pár týdnů :-)
To se mýlíš,v Plzni ne. Tam už se na to přišlo. Pokud chceš titul,musíš jinam.
Nevím jestli na ouřadech hrají na tituly, asi jo, jinak by se tak nesnažili si nějaký titul pořizovat.
Já vypozoroval jedinou výhodu titulu - u doktora - tam je také jediné místo, kde jej používají v oslovení a chovají se slušněji.
prostě "pane inženýre" zní líp než "dědo".
pamatuji se, že mě jednou takové "babi" docela rozhodilo, ale od té doby jsem asi nikde v našem zdravotním systému nebyl, třeb auž to "babi" nahradili....
ale, nevsadil bych si na to
https://www.cs-sklo.cz/ceskoslovenskesklo/25...
Bylo by slušné kontaktovat redakci a dohodnout podmínky, za kterých zde budeš zveřejňovat odkaz na svůj soukromý podnikatelský projekt!
ty jseš dobrej debil :-)
ale aby měla dušička pokoj - soukromej podnikatelskej projekt je tohle:
http://www.czechglassguide.cz/
už jsem za první měsíc vyplňoval přiznání DPH, nebudu ti říkat kolik jsem z něj státu odvedl, protože by sis přepočítal, kolik jsem vydělal, a praskla by ti žilka závistí....
Já na prachy nikdy nebyl. Měl jsem okamžiky, kdy jsem měl sto chutí začít se chovat jako debil(jako ty) a jít po penězích jak slepice po flusu, ale rozum naštěstí zvítězil ;-)
Každopádně pokud se mi snažíš naznačit, že už jsi na umění českých sklářů vydělal pěknej balík, děkuji ti za informaci. Tím jsi jen potvrdil, co si o tobě myslím už několik let, že ti šlo už od začátku jen o prachy.
Ty jsi úplnej magor a chováš ae jako debil, navíc, závistivej.
Kdyby byl jenom malinko v obraze, věděl bys, že to, co ty považuješ za ohromnej balík, já mám za drobný příspěvek na provoz něčeho navíc, co dělám léta, zadarmo, se svojí umanutostí věci dotahovat do konce.
Ty bláboly o tom, že "vydělávám na umění" zkus někomu, kdo se vyzná říci.
Nebo se rovnou zeptej těch umělců, kašpárku.
No a vidíš, zatímco jiní na něco takového inkasují granty, já to dělám za svoje, a zdá sw, že se to i zaplatí a budu moci investovat do dalších projektů, co mě baví.
Kdybys si se jenom pokusil, sestavit rodokmen deseti věcí z těch 6000, co tam mám, pochopil bys, proč tvrdím, že přepočteno na hodinu mám míň, než uklízečka v Lidlu.
Ale v každém případě tu po mě něco užitečného zůstane, po tobě jen trocha toho hnoje...
To není o hraní si na tituly, to je o tom, že si to prostě chce člověk vystudovat. Když je možnost, tak proč čekat až na univerzitu třetího věku.
Ale tohle ty nikdy nepochopíš, protože ty musíš mít vždycky nějaký důvod, proč to udělat. Tak si s tím nelam hlavinku.
jasně, to nepochopím :-)
jenže, a znova si to opakujeme, ty si žádnou VŠ nevystudovala.
Protože, a to si uvědom, VŠ vůbec nespočívá v tom, že tě něco naučí, stejně všechno co nepoužíváš zapomeneš. Jde o to, že si 5 let v kolektivu mladých inteligentních lidí, a źa nás i inteligentních učitelů, a to tě vtěch letech kolem 20ti formuje a utváří.
Všichni tihle "dálkaři" či "večernáci" vůvbec nepochopí, v čem ta "vejška" je a byla.
Proto, i kdybys nakrásně ještě ty další 2-3 roky studovala, pořád nikdy nebudeš tím, čím jsme my, co jsme se proflákali tím denním studiem.
Věč mi, že vím o čem píšu, protože i pak jsem lecos vystudoval, a vlastně stále a furt něco studuji. Ale je to úplně něco jiného.
Vysokoškoláka z tebe udělá ten pobyt na škole.
A trvá dost dlouho.
No, upřímně - to, co píšeš, už dááávno není pravda.
Moje děti nemají z vysoké prakticky žádné přátele. Zapisuješ si přednášky, cvičení, to vše tak, aby ti dalo dohromady ten správný počet kreditů a se stejnými lidmi se prakticky nepotkáváš. Bezpochyby to není na všech školách stejné, ale u těch mých potomků to tak bylo.
A vlastně i za sebe - my teda se toho s naším "kruhem" napodnikali hodně, ale že by mě v tomto věku ten kolektiv ještě formoval a utvářel? Za mých mladých let měla v tomto věku už spousta lidí vlastní rodiny a formovala a utvářela další generaci.
Úroveň vzdělání je trošku jiné téma. A tady mám obavu, že máš pravdu. Prakticky všichni moji známí učící na vysoké shodně tvrdí, že znalosti, co má dnešní absolvent bakalářského stupně vejšky, měli dříve už průmyslováci. A to mluví o studentech denního studia, nikoli o dálkařích. :-(
Podle toho taky absolventi vypadají...
Ve 20ti tě utváří ledacos. Dvacet už bylo každému z nás a každý ví své. A představ si, že mnozí v té době tu VŠ nestudovali a přesto se z nich utvořily osobnosti a klidně se i s vrstevníky té doby stále stýkají. A jak píše Ifča - to, co se tehdy studovalo na VŠ, to se dnes studuje na průmce. A vzhledem k tomu, že mám i známé, co tu školu studovali v těch 20ti, tak ti mohu říct, že to, co my studovali 1. a 2. semestr, oni měli rozložené do 3. - 4. semestrů. Holt internet vše urychluje.
A studovat kombinační formou studia vůbec není o izolaci. Naopak - je naprosto super, že se tam setkávají různé věkové skupiny. A všechno je o tom, jak se utvoří kolektiv. 1. semestr byl prosívací - začalo nás 162, do 2. semestru už nás šlo "jen" cca 60, člověk se rozkoukal a už se s tím dalo pracovat.
My jsme si třeba velmi rychle zajistili možnost natáčet přednášky a vytvořili jsme si sdílený web, kde bylo možno tahle videa stáhnout.
Navíc na svém webu jsem si udělala stránky, kde jsem prezentovala všechny materiály ke studiu, otázky ze zkoušek, semestrálky atd. Je funkční dodnes a vzhledem k tomu, že se mi čas od času někdo ze studentů (i denních) ozve, je jasné, že tenhle odkaz na tyhle stránky http://vrstevnice.com/akce/grandaction/vskola... mezi studenty stále kolují.
No a pak jsme mezi sebou dokázali velmi dobře spolupracovat a každý z nás využil i své schopnosti nabyté z práce.
Nakonec jsme fungovali tak, že jsme si u každého předmětu vytvořili takovou "studijní" skupinu. Ta zpracovala materiály, podklady ke zkouškám apod.
Někde to bylo i tak, že jsme měli rozdělené role - já zpravidla zpracovala kecání a prezentace, kluci zpracovali výpočty. Já jsem k tomu navíc vždycky zpracovala taháky.
Prostě skvělá spolupráce. Po ty 4 roky jsme se docela intenzivně scházeli a další asi 3 roky jsme se scházeli i po státnicích.
Takže klidně zastrč toho svého pindíka, protože o kombinační formě studia fakt nic nevíš. I tady lze vybudovat kolektiv.
A nesrovnávej studium na jakékoli škole s kurzem - to je opravdu něco jiného.
I když v kurzech, kam jsem chodila, jsme si také dokázali nějaký kolektiv vytvořit a zašli jsme i na pivo.
Je to zkrátka o lidech, ne o formě studia.
Neměj obavy, s postupujícím věkem o ty tituly před jménem i za jménem přijdeš i v tom zdravotnictví. Zbude z tebe pan Pařík a občas jen ten bezejmenný děda. Tatínkovi naposled doplňovali tituly při očkování na covid. Pan doktor se zajímal, co vlastně tatínek dělal a. Úplně mne překvapením vykolejil. Jinak za něj už mluvím u lékařů raději já a také ho svlékám a oblékám...
Tak ty ještě senior nejsi a nejbližší dvoje parlamentní volby nebudeš, tak si myslím, že můžeš zůstat v klidu :-)
Řekl bych. že zbožné přání pirátů získat seniory je jen jejich mokrý sen :-))
Také píšou o exitu seniorních voličů ANO a ne o voličích Okamury. :D
si myslím, že jim je docela šumák, jestli exne volič Okamurovi nebo Ano, vlastně každé jiné partaje než té jejich :-)
Jsi jen blbej, nebo navedenej? Proč dál píšeš o smrti voličů, když je jasné, že se jedná o odchod voličů ve smyslu opuštění strany.
Proč to lidovky schválně takhle hnusně a dvojznačně napsali? Protože:
"V roce 2013 koupil vydavatelství Andrej Babiš, resp. jeho koncern Agrofert."
Tak se znovu ptám, proč podporuješ Babiše?
protože ten titulek se fakt povedl - jestli ho vygeneroval Prchal z nějakého projevu nějaké splašené smažky, což je klidně pmožné, protože oni melou furt nějaký hovadiny, udělal to skvěle.... :-)
a nezastírám, že Pirátům nepřeji nic jiného než osud Unie Svobody, Věcí Veřejných a podobných seskupení....
Tvrdil jsi, že budeš nasazovat psí hlavu Pirátům a ANO.
Zatím nasazuješ psí hlavu jen Pirátům a spolupracuješ při tom s ANO..
jo, a jsem ruskej agent :-)
ono v politioce nejsou jen ANO a Piráti, ty snad máš nějaké bipolární vidění světa????
Néééé, já si jen pohlídám, jestli budeš nasazovat psí hlavu i Estébákovi, a ne jenom Pirátům, jinak řečeno, jestli se zase na.ereš do úst, jako vždycky :-)
stbák už mele z posledního, ten to má spočítaný, jde o to, aby ho nenahradil anarcho-marxista.
oni jsou oba stejného vrhu, první uplácí penzisty, druhý zase postpuberťáky slibem legalizace hulení...
každé třetí pivo zdarma nikdo nenabízí, tak nemám koho volit
Piráti jsou teď v laufu, jak onehdá Melouni a před nima ti, co si už ani nepamatuju, jak si říkali. Prostě neokoukaní borci, co chcou lepší svět, na to mlaďoši slyší a babičky je podpoří: vždyť to jsou tak šikovní a chytří chlapci, co umí s těma počítačema...
težit bitcoiny - jinak vůbec prapůvodní princip pirátů proč kdysi někde v cizině vznikli- krást software - je něco, co fakt vývojáři nemůžou vnímat pozitivně....
u nás se přetvořili v anarcho-marxistickou úderku a protože ti mladí pomalu odrůstají a moudří, hledají, kde by nabrali další voliče - ale prostě mají své limity - lidi mého typu vážně oslovit nemohou :-)
I kdyby mě slíbili on line kurzy francoužštiny zdarma :-)
Stejně, co je to za lidi, kteří jdou někam besedovat s nějakejma šejdířema, at z té či oné strany? To fakt jsou lidi, kteří nevědí, do čeho píchnout...
Jo. Přesně takový tu potřebujem. Protože když nic jinýho, tak aspoň chápou, jakej máme letopočet.
Jinak je tu už jenom strana nostalgiků to 90. letech, strana nostalgiků po 50.-80. letech, strana přátel Putina a pak pár formací, který abolutně nemaj páru, co by s tou zemí chtěli dělat...a celý to uzavírá firma pana neAgenta...
To jako fakt myslíš vážně, že přesně takový potřebujem?
No řekls to úderně, jak je tvým zvykem, tak asi jo. hm. No nic.
Naprosto. Jsme totálně v p*deli s digitalizací. Teď s tou epidemií se to projevilo naplno. Technologicky stát funguje hůř jak na Ukrajině.
Dokud s tímhle nehnem, budem v hajzlu čím dál tím víc. Pravicově nebo levicově, to je fuk.
Jo, v digitalizaci fakt pokulháváme, mělo by se zřídit zvláštní ministersvo digitalizace a inovací, jsem pro :-)
Kde tě vyhrabali,
strany jsou pro straníky, Občanské fórum pro všechny :-)
pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí!
a nešiř tu blbou náladu :-)
Já ti nevim...od študovanýho technika bych čekal, že bude věci rozlišovat na funkční a nefunkční, a ne na pravicový a levicový...co už...
pravice a levice je zastaralé a přežité dělení, stejně jako strany
dneska frčí "hnutí" založené na "fůhrersprinzipu".
Dvacet let, zato že se pochcal?
To má kliku, že se neposral, ty by bylo doživotí
Netrvalo to tak dlouho a už to dokázali a dokonce sami Francouzi v svém díle Tří Mušketýrů
Novou postavou bude Hannibal, inspirovaný skutečnou postavou prvního černošského mušketýra v historii Francie Louisem Anniabou.
Mně nic neposlali! Někdo se asi dostane na transfer listinu.:-))
https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/tisice...
Pan Kobliha vytáhnul další volební tahák
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/vydrzme-to...
Nejhorší je, že mu to mnozí i sežerou...
Tak v srpnu by snad už opravdu mohla být většina buď naočkovaná nebo po prodělaném covidu. To už i ty to vidíš černě?
Nepochopil...
Jde o ty srdceryvné prosby a sliby ve stylu "když budeš Pepíčku hodný, maminka ti koupí lízátko".
Naprostá ubohost.
A pokud se stihnulo za 3 měsíce naočkovat 1 mil. obyvatel, tak si fakt nemyslím, že jich v létě bude 5 mil.
Včera mě pobavila na nově proznačený turistický modrý cedulka se zákazem vjezdu kol a textem "pouze pro pěší". Já fakt nevim, kterej "ouřada" tohle dokáže vymyslet.
Pokud by tam někdo s kolem za každou cenu chtěl a byl ochotnej ho vynést nahoru po schodech a pak vynést ještě asi 100m do krpálu a dalších 500m vytlačit, tak takovýmu je nějaká cedulka ukradená ;-)
Jde spíš o ty,co to neznají a neodhadnou. Řeknou si, že je to pár schodů a pak to třeba už bude jetel. No a pak se tam motají s kolem a překáží.
Z vlastní zkušenosti vím, že někdy je taková informace dost užitečná.
Cedulku může dát každý, ne? Kdo ti v tom zabrání? A když může dát cedulku každý, tak proč bych měl každou cedulku poslouchat?
Ale ty schody jsou moc pěkné.
Tak to si můžeš říct i u každé dopravní značky.
Tak tuhle informaci považuju za hodně důležitou. Jsou trasy, kde by byla opravdu užitečná :-)
To já mám dnes prohlédnutou tu stále rozestavěnou houpající se lávku v Plzni,jak tam teď zesilují ty sloupy. Tam to vypadá,že jestli se dožiji otevření,tak se tam vyjede snadno...
Tak jsem to stihnul, nebudou....
Takhle to dovezli, teda po vyndání z krabice.
Hlavně, že mi psal, že ho musí sestavit, smontovat, a pak že bude k dodání, ale to už dám.
Ale bylo to o fous a neměl jsem ho...
Nabiju a zejtra ho proženu.
Tak hlavně bacha na to, ať máš správně otočenou vidli a sedlo :o)))
tohle je standardní vidle, tu umím z dětství, tu neotočím.
Sedlo jsem neotočil, jen odpruženou sedlovku, to mě upozornil Murphy ještě po cestě. Dobrej tyátr.
Říkal jsem si tenkrát "kurva, takovejch peněz to stálo" a prd to pruží" pak chvilku v duchu obviňoval Lelka, že mi poradil ať si pružení nastavím tak na polovinu, a ve finále jsem jí měl obráceně.
No, manuál k tomu nebyl, viděl jsem to poprvé, pasovala tam, tak vlastně úspěch, hned napodruhé jsem to měl!
jo to byla veselá historka
... a kdybys to byl poslal ještě jednou, mohl´s to mít bez palce dolů ...
wifi, mám doma 3, ani jedna nefungovala, zdálo se, a pak všechny :-)
tohle je standardní vidle, tu umím z dětství, tu neotočím.
Sedlo jsem neotočil, jen odpruženou sedlovku, to mě upozornil Murphy ještě po cestě. Dobrej tyátr.
Říkal jsem si tenkrát "kurva, takovejch peněz to stálo" a prd to pruží" pak chvilku v duchu obviňoval Lelka, že mi poradil ať si pružení nastavím tak na polovinu, a ve finále jsem jí měl obráceně.
No, manuál k tomu nebyl, viděl jsem to poprvé, pasovala tam, tak vlastně úspěch, hned napodruhé jsem to měl!
jo to byla veselá historka
tohle je standardní vidle, tu umím z dětství, tu neotočím.
Sedlo jsem neotočil, jen odpruženou sedlovku, to mě upozornil Murphy ještě po cestě. Dobrej tyátr.
Říkal jsem si tenkrát "kurva, takovejch peněz to stálo" a prd to pruží" pak chvilku v duchu obviňoval Lelka, že mi poradil ať si pružení nastavím tak na polovinu, a ve finále jsem jí měl obráceně.
No, manuál k tomu nebyl, viděl jsem to poprvé, pasovala tam, tak vlastně úspěch, hned napodruhé jsem to měl!
jo to byla veselá historka
Tak jak to projetí dopadlo? Dnes je krásně, 18°C ideální počasí na kolo.
Pěkně mi ten den začíná. Chtěla jsem si otřít monitor a to bílý svinstvo nahoře ne a ne pustit.
Tak jsem si na to vzala brýle... a on to kurzor...
Radši si udělám druhé kafe...
Vzhůru k demenci!
https://www.prozeny.cz/clanek/kava-zhorsuje...
Re: "Chtěla jsem si otřít monitor a to bílý svinstvo nahoře ne a ne pustit. Tak jsem si na to vzala brýle... a on to kurzor..."
Pche, na monitoru!?!
Mě se hemží před očima barevné fleky, když řídím bez brýlí náklaďák.
Před pár dny jsem Vám psal od žádosti o pomoc trochu rozptýlit sklářského výtvarníka, pana Jelínka, kterou mě napsala sociální pracovnice, paní Alena Vosáhlová.
Přetlumočil jsem její žádost ve všech FB skupinách, které se českým sklem zabývají, a dostal mimořádnou odezvu z celého světa, sběratelky a sběratelé mu napsali, přeposlal jsem to paní AV, a ta to vytiskla a panu Jelénkovi donesla. Taky jsem napsal takový blábol na www.cs-sklo.cz (širavíku bacha, to je reklama na soukromej projekt ve kterém kořistím z českých sklářských mistrů), spojil se s kurártory Dr. Hlavešem a Dr. Novým, ten první silně popohnal distribuci útlé knížky o miszru Jelínkovi - byla už vytištěná ale vázlo to údajně kvůli covidu, prostě dalo se to do pohybu.
Včera večer dorazilo to kolo, i když jsem už skoro lámal hůl, a i mail, který jsem si přečetl až ráno.
---
Dobrý večer, pane Paříku,
dnes jsem byla za panem Jelínkem. Vytiskla jsem všechny maily, Vaši vzpomínku/blahopřání z cs-sklo.cz, a také jednu dražbu z Dorothea z roku 2018, aby pan Jelínek věděl, za jaké ceny se jeho vázy velmi vzácně prodávají. Všechno jsem mu rozložila na posteli, ukázala list po listu (fotku po fotce). Složku si uložil jako poklad na stoleček, že si vše prohlédne a pročte, až na to přijde vhodná chvilka. Tak radostného jako dnes jsem ho snad ještě nezažila. Ptal se mě, kdo to způsobil, tak jsem mu řekla, že pan Pařík, a že si na Vás určitě vzpomene, že jste byl u něj a jeho paní v Zubatého na návštěvě.
Bylo to moc milé. Je mi líto, že jste si to nemohl užít Vy. Tak Vám ještě jednou chci za jednoho starého, neuvěřitelně talentovaného pána poděkovat. On už žije jenom ze snů. Díky Vám a všem lidem, kteří se nerozpakovali mu napsat, mu zase na chvilku připadá hezkej i tenhle svět.
Mějte se hezky,
Alena Vosáhlová
------------------
a tak si za chvilku sestavím to kolo, projedu ho, má být nádherně, a budu mít hezký pocit, že těch fajn lidí, kteří nezávidí a nenosí v palici paranoidní představy, je o dost víc
Hezký text před začátkem víkendu. Venku navíc svítí sluníčko, tak to je idyla téměř 100%. Jen to kazí pohled na teploměr, chtělo by to jiné číslo než -1,5.
Podle sedmilhářů má tady být dneska hezky a teplo, a bude tomu asi tak, obloha vymetená, slunce venku, ono už teď fakt hřeje. Kolem poledne už bude fest teplo, teda včera bylo.
Ale zítra má být škaredě.
Mám ještě nějakou práci, ale fakt se nedokážu přinutit, jdu skládat to kolo :-)
Přiznej si, že's to udělal z čistě sobeckejch pohnutek, a sice pro svůj dobrej pocit :-)
Ne, ten se samozřejmě dostavil, ale udělal jsem to pro pana Jelínka.
On je to fakt úžasnej člověk.
Já ty "sklářské výtvarníky" fakt trochu znám. Oni každej vidí jen sám sebe, svoji tvorbu a cpou ti to ať se zeptáš na co chceš. Asi to v té branži jinak nejde, musí se prosazovat a drát.
Byl to problém když jsme dělali knížku o Škrdlovicích, jdeš se zeptat pamětníků jak to chodilo ve sklárně, chceš se ozvědět o lidech, co znáš jen jejich jméno, a jinak vůbec nic, a nedozvíš se to, každej mele jen o sobě.
Pan Jelínek byl úplně jiný.
Vyprávěl o panu Beránkovi, o tom jak s nima, když byli ještě studenti sedával a probíral jak co "fouknout" aby to dopadlo jak chtějí, vyprávěl o spolužácích, poodhalil nám tu atmosféru slavného vzorování v roce 1958. Strašný dobrák, a jeho paní Alenka taky, všude byli spolu, zůčastňoval se všech akcí kolem skla, a vždycky byl strašně milý, svítily mu oči a smál se.
Jak mu umřela Alenka, šlo to s ním z kopce, jeden čas nám zmizel úplně a ani Hlaveš nevěděl, jestli žije. Až mě zničeho nic napsala ta paní Vosáhlová.
Pan Jelínek má teď jen lepší a horší chvilky, záblesky paměti, a všechny jeho vzpomínky se točí kolem skla. Tak jestli mu můžeme nějaký okamžik zpříjemnit, tak do toho jdeme všichni, co se kolem skla motáme. Není nás tolik, abychom se mezi sebou neznali.
K dostání u všech dobrých lékarníků....
Docela mě potěšilo, že jsem včas přišel na "drobnou" závadu - viz foto. Pamětníci si jistě vzpomenou na zlomenou sedlovku jednoho našeho cyklokrosového závodníka :-((
Taky mě potěšilo, že sedlovka vydržela cca 130 000 km mého občas velmi surového celoročního zacházení.
Už mám sice novou, úplně stejnou, ale vrtá mi v hlavě - nezasloužil bych si přece jenom elektronickou Rock Shox Reverb AXS???
A proč si tu radost neuděláš?
Na horáka bych už ani jinou než teleskopickou nechtěl. Na jiném kole snad ani smysl nemá, ale na horáku je dost užitečná.
Ministři - "na chatu o Velikonocích zapomeňte"
Tak jo ministři, pošlu Vám z chaty pozdrav.
Počítám, že na Strakonický bude zítra tradiční štrůdl, zákaz nezákaz.
Jinak to je vážně překvapení, po tom co se oteplilo, že je na náplavce a v parcích hlava na hlavě, když Pražáci jinam nemůžou, že na hřišti za barákem po sobě desítky dětí lezou jak mravenci, když nemůžou do školy, na kroužky a do sportovních oddílů a že kolem otevřených okýnek restaurací se houfují lidi s pivkem v ruce.
Na začátku lock downu to měli udělat obráceně. Nechat pražáky odjet ven z Prahy a zpátky už je nepustit.
Konec starých časů: Zasedání uličního výboru v šedesátkách. Kousek filmu "Nikdo se nebude smát", teď už je to k popukání. :-)
https://www.youtube.com/watch?v=E3kdk-ssDc8
Fakt myslíš, že to je legrace k popukání?
Zažil jsi někdy takové jednání a schůze?
Je mi z toho dost mrazivě a až blivně.
Jak pro koho, v kontextu toho filmu určitě. Ještě že jsou ty časy, kdy o tvý případný budoucnosti rozhodovala pavlač, už v propadlišti dějin. Nebo ne? Nikdy jsem takovou schůzi nezažil, ale v tý době už mi bylo dost let, abych si pamatoval, jak se o tom doma mluvilo.
Zažil jsem jich nuceně několik, sice později, nějak v osmdesátých letech, tolik se tam sice nesoudruhovalo, řešily se tam praktické a občas i docela rozumné věci, ale bohužel i takové jako v té ukázce a to byl docela problém se zdržet reakce, fuj tajbl.
Víte, že dnes (3.4.) je Mezinárodní den spodního prádla ?
3.4. by se tedy mělo vyměnit.
Tak jsem se svým "ryze komerčním projektem ve kterém vydělávám na uměmí českých sklářů" za dva měsíce dosáhnul 2000 jednotlivých návštěvníků ze 47 zemí světa (celkem asi 25 tisíc přístupů)
Úplně báječné je to, že se mě rozhodli podpořit i kolegové Maxim Velčovský a Martin Hattaš (ze Slovenska) a umožnili mi využít jejich fotek, pár fotek mám i svých, kterými postupně nahrazuji ty mizerné z katalogů a časopisů a CGG tak dostává pomalu podobu, jakou bych někdy v budoucnu mělo mít.
Podporu mám i od sklářských výtvarníků, mistrů sklářů, i kunsthistoriků z oboru, ano, bude líp :-)
Moje milá mladší dcerka se teď rozhodla mi dělat Prchala, a rozjíždí marketing na Instagramu i FB, čísla rostou.
Teď už mi stačí jen aby otevřeli Evropu, nebo alespoň Pod Ledem :-)
Čekal jsem, že to půjde dobře, podpora dvou největších česko-slovenských sběratelů všechno výrazně urychlí.
Pressed Glass - Lisované sklo je na http://www.czechglassguide.cz/ přístupné zdarma, bez hesla, tak když bude mít chuť, koukněte, co ti naši tátové a dědové dovedli....
Přehled asi pěkný. Mne ty skleničky prostě nenadchávají, promiň. Proč se ta prohlížecí část jmenuje EShop? Docela to mate.
jo, a nedokážu s tím nic udělat, ale mám dojem, že top dělá jen v mobilní verzi.
K vytvoření katalogu a vlastně i webu cs-sklo.cz jsem použil komerční produkt od webarealu.
Ti dělají eshopy - lze nastavit režim "katalog" - tedy nezobrazují se ceny - a to je přesně to co potřebuji. Jen je nemohu přesvědčit, aby ten eshop z mobilní verze vyhodili a nechali mi tam napsat co chci. Vůbec z tou jejich podporou je to na draka, spoustu věcí mají natvrdo a nejde je udělat dvojjazyčně, nakonec ty jazyky by mohli jít přepínat taky on line.
A použití hesla, to bylo o nervy. Prostě něco v živé verzi kutí, a heslo najednou přestane fungovat. Príma, pátek odpoledne, nikdo nezvedne telefon do pondělka. A někdo si koupí přístup, zaplatí a nemá ho?
A nejhorší na tom je, že se to nedozvím, že s tím takhle blbnou. Takže mě v noci, protože Americe mají den, zapípá telefon, a já jdu zaheslování zrušit...
Prostě používám ten eshop jinak, než ostatní, a postupně to s nima ladím. Teď, například, se tam heslo z neznámého důvodu musí zadat dvakrát. Řekl jsem jim, ať to opraví ovšem až si budou jistí, že to skutečně bude fungovat. Nedovedu si představit, že bychom takhle se zákazníky jednali my...
Uvidím jak se to bude vyvíjet, možná až naberu hodně uživatelů, změním model na zdarma a provoz budou hradit sponzoři a reklamy, tohle je jen k zlosti.
Nebo najmu chlapíka, co to celé přeprogramuje jen pro tento účel. Ono je šíleně moc hodin v těch odkazech na zdroje, a ty zase, protože se jedná o ohromné objemy dat, jsou na úložišti googlu.
Původně jsme to tak zamýšlel, že mi někdo udělá apku, a já to ta, nacpu, jenže nikdy na to nikdo neměl čas - tak eshop
Je to bezkonkurenčně nejlevnější prezenční forma současnosti, bo gelarijní weby jsou jen opravdu mastně zakázkové. A pokud se soustředí jen na prezentaci těchto skvostných kousků a nemíní oslnit grafickými variacemi, tak proč ne.
Oni chtějí asi bůra za rok, možná až tam toho bude víc něco víc, je to podle objemu dat.
Nejvíc dělají ty obrázky.
Ty černobílé, z katalogů, jsou často lepší, protože je dělali opravdoví profíci a sklíčko je líp vidět než když to nafotí amatéry, ale ty tisky, skany, to všechno bere kvalitu.
Na druhou stranu, nemá cenu si hrát na velké umění, protože čím lepší rozlišení, tím déle s eto bude nahrávat, a tady jde o to, aby si rychle listoval a ne se kochal fotografiemi.
Postupně to vychytáme, teď se přidal i Wayne z Anglie - https://www.20thcenturyglass.com/ a čekám, že se přidají i další obchodníci, protože když použiji jejich fotku a dám tamodkaz na jejich stránky, mají vlastně reklamu a tihle hoši, narozdí od Maxe nebo Martina sklo prodávají a nejsou sběratelé.
Paradoxně největší sráči jsou ti z aura, kteří blbě vyfotí sklo mobilem a mají pocit, že jsou "autoři" a ž eby snad měli dostávat podíl z těch milionů co na jejich jedné fortce z mobilu vydělám, to jsem poznal už před lety, tak se tomu vyhejbám....
Pobavilo dvakrát https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/nevedeli... dát za tzv. umění 11 míčů, kterého máme nesčetné množství na každém sídlišti, a jeho vylepšení- zhodnocení.
Potešilo mě, že další vlastník domu v centru pochopil, že když nenechá zasr*t fasátu b*rdelem, tak vydělá víc...
Pro srovnání, takhle to tam vypadalo předtím:
https://en.mapy.cz/s/rakafetoda