Zdravím, má niekto vyskúšané ako sa chová kombinácia trekového 3-taniera pre 9-rýchlostný systém v kombinácii s 10-rýchlostnou kazetou a 10r retiazkou? Ideálne to asi nebude, ale bude to fungovať aspoň prijateľne? Mám vyskúšané že 3-tanier pre 7/8r mal problémy a použiť sa to dalo len s obtiažami.
Dôvod prečo toto riešim - mám Deore XT prehadzku, 10r kazetu 11-42 a 10r reťaz a chcem lacno vyriešiť problém s tanierom - je to na trekový bicykel.
9sp. a 10sp. řetěz má stejnou vnitřní šířku (2 mm), v tom problém nebude.
Pokud to bude 3tác, přehazka XT má rozsah 45 z, pobere však o něco víc (mám odzkoušeno 49 z (24z na převodnících + 25 z na kazetě), je to s drobnou rezervou aby se nic nezničilo, ale to platí jen pro moje kolo, na jiném (patka, rám...) to může být jinak.
Ale tady bude potřeba napnutí ještě větší. Vpředu 48-26 je 22 + vzadu 11-42 je 31. Celkem 53 už je moc, to už nejspíš přehazovačka nedá. Raději dát delší řetěž, aby se při případném zařazení velká/velká nic neurvalo a na malá/malá bude řetěz prověšený.
No neviem ako je to myslené s tým rozsahom napínania reťaze, ale u mňa také niečo ako zaradiť veľký-veľký neexistuje. Radím vždy cca 3-4 prevody vzadu prislúchajúce zaradenému prevodu vpredu. Do kríža v žiadnom prípade. To znamená že napínacie ramienko pracuje len v malom rozsahu, lebo prehadzovanie vzadu na väčšie kolieska je po pár prevodoch vždy kompenzované zhodením na menšie vpredu a naopak.
Mne ide hlavne o to, či bude 10r reťaz prijateľne dobre radiť na 9r trojtanieri, lebo na 7/8r trojtanieri dochádzalo k zapadaniu reťaze medzi taniere...
No, jsem si taky myslela, že velký-velký neřadím...
Mám dost napjatou kombinaci a s velkým talířem směrem na největší pastorek to s novým řetězem ani zařadit nešlo. Nevadí, takhle to fakt neřadím.
Ale pak jsem při jízdě zjistila, že řadím s nejmenšího talíře na největší při maxi pastorku - při překonání horizontu! Prostě nejdřív za vrcholem přehodím talíře (a rovnou na velkej, však pojedu s kopce), pak se drbu s řazením pastorků... V tomto gardu to naštěstí procházelo od začátku.
Po vytahání řetězu to jde řadit i z velkého talíře na největší pastorek.
Talíře 48-32-22
Pastorky 14-34
Rozsah zubů 46
Na jiném kole jsem se s touto kombinací vůbec nesrovnala a pro testovací jízdu jsem volila volný řetěz u kombinace malý-malý, to je bezpečnější.
Vďaka za ilustráciu aj skúsenosť, ja vždy radím exaktne v určitom poradí nahor aj nadol, s chybou tak max. 1 prevod vzadu. Do kríža to nikdy nejde, veľký tanier viac ako 4-té najmenšie koliesko u mňa nezažije a maximum kríženia je stredný tanier a druhé najväčšie vzadu, to preto že sa mi niekedy nechce zhadzovať vpredu na najmenší tanier lebo mi to celkom dobre nezhadzuje - šírka gumy obmedzuje pohyb prešmykača, alebo sa zriedkavo stane že zabudnem že som na strednom tanieri a zídem vzadu až na najmenšie, ale to rýchlo spoznám...
Pokud nebude převodník odstávat (ohlý, volný šroub ), je díky prolisům mezi převodníky mezera menší než 4 mm (mám tu jen 9s, pokud někdo má 10, může to přeměřit a doplnit) - 10 řetěz má venkovní š. 5.8 mm (9 ř. má 6,7 mm)
Pokud nebude závada (ohlý převodník, volný šroub) je mezera mezi převodníky (9 sp)je díky prolisům menší než 4 mm, rětěz 10 sp má š. 5.8 mm (9 sp ř. má 6.7 mm). 10 trojtác tu nemám, třeba někdo přemeří a doplní.
Tak by to asi mohlo fungovať, vďaka za meranie aj foto, jediná vec ktorú musím kupovať je ten trojtanier tak som nechcel kúpiť za vyše 30€ niečo čo by bolo na figu, ale zdá sa že by to asi šlo...
Keď som si prerátal možné scenáre môjho radenia vrátane tých menej šťastných kombinácií tak mi vychádza že sa musím vždy s napínaním zmestiť do 31...
Za normálnych okolností to ale bude o dosť menej.