Ahoj, mam prehazku Alivio na devitku a objednal jsem kazetu na devitku z rozsahem
https://www.aliexpress.com/…0566369.html?…
Prehazka dokaze maximalne kazetu 36, ale cinan k tomu dava takovy udelatko, ktery by melo zajistit aby prehazka behala i na 40T.
Tolik teorie. Zajima me jestli nekdo pouziva prehazku ktera ma podobne parametry s kazetou 40T nebo vetsi a jaka je zkusenost?
Jeste jsem cetl ze muze pomoct vetsi rolnicka na kladku? Pokud ano muzete nejakou doporucit? Prehazka je typ SHIMANO ALIVIO RD-M4000SGS Shadow. Prevodnik vpredu je single 46T. Diky za rady.
Řešilo se to pro osmikolo 11-40.
https://www.nakole.cz/diskuse/21860-osmikolo-11...
tabulka:
https://www.nakole.cz/images/f/diskuse/89/l...
Diky za tabulku,ale moc me neudelala radost... :-)
Moje hazka tam je jako nekompatibilni i s tim hakem. Ale na Youtubu jsem videl videa kde to ma borec na 11-42 s hakem a beha mu to, tak nevim. A behalo mu to i na malejch pastorcich.
Jak sem psal v tom předchozím vlákně, přijde mi, že v té tabulce sou chyby. Můžou být odlišnosti v patkách různých výrobců, takže takhle mimo specifikaci to může na jednom kole ještě chodit a na jiném už ne.
Taky jedna věc je funkce na stojanu a druhá v reálu až to bude špinavé a ojeté.
Brácha to vozí, je spokojenej. Já to s tím udělátkem nasadil taky na horáce a nějak mi to nesedělo. Je to o dost citlivější na uhnutí patky (logicky, větší páka), musí si člověk dávat bacha, kudy se s tím brodí.
Dám tomu ještě šanci na treku. Na silnici nějaké vykrucování přehazky tolik nehrozí.
Ale jo, funguje to. Jen je potřeba větší opatrnost. nejen při jízdě, ale i při vyndavání a nasazování kola. trochu se to tam plete a opět hrozí snadné přihnutí patky.
Shadow přehazky na to nejsou moc dobrý, mají vodící kladku v ose otáčení vodítka, lepší sou ty starší co maj kladku mimo osu jako RD-M310, RD-M591. Ale s tím prodlužovákem by to mohlo chodit.
Já sem dával na dětské kolo 9r kazetu Sunrace 11-40 s přehazovačkou RD-M591 a chodí to celkem obstojně i bez prodloužení. Není to úplně ideální, 11-36 chodila líp, ale dítě si nestěžuje. S původní shadow RD-M4000 to na největší pastorek nechodilo moc dobře, ale ten prodlužovák sem nezkoušel, na 24" by se dostala přehazovačka už moc blízko zemi.
Počkal bych až to přijde a jak to bude chodit. Jinou přehazku bych řešil až pokud to nebude chodit uspokojivě ani s tím prodloužením
Asi jo. Dam to nejdriv bez toho udelatka a uvidim jestli chodi. B sroub nechci stelovat od kazety to pak chodi blbe na maly pastorky. Takze bez redukce, s redukci a pripadne najit vetsi kladky. Taky jsem zvedavej jak bude treba upravit delka retezu. A pokud bude treba, tak snad to bude vypinat na melejch aby retez neplandal po zemi :-)
Nevím přesně jak je to myšleno, ale s větší kladkou bych se obával, že ještě spíš se to bude potkávat s pastorky.
Vetsi kladka umozni vetsi odklon od kazety na velkejch pastorcich ale na malejch jak je vetsi jde s pohybem hazky vic pod pastorek, takze by to melo chodit lip na malejch a strednich pastorcich.
Asi si to blbě představuju, ale když jsem nasadil kazetu se 40z, tak se mi právě potkávala horní kladka přehazky s pastorkem. Stavěcí šroub byl nadoraz. Dát větší kladku, jen by se to zhoršilo. S menší kladkou by vznikl prostor pro řetěz.
Taky si to tezko predstavuju, resili to nekde na zahranicnim foru ze to muze pomoct. Nevim no...
....spíš by pomohla (napnutí řetězu)jen větší kladka dole
Větší kladka dole může zvýšit napínací kapacitu, de facto se tím prodlouží ramínko, ale ta je v tomto případě víc než dostatečná, takže to není potřeba.
Nedovedu si představit u jaké přehazovačky by větší kladka při ponechání ramínka mohla vést možnosti dát větší kazetu. Co se prodává jsou celá alternativní ramínka, ale většinou je to dost drahé a dělá se to pro vyšší řady, u Alivia je to nesmysl.
Vyzkoušíš s prodloužením i bez a pokud ani jedno nebude uspokojivé má smysl to řešit dál.
Řětez ti plandat nebude, přehazka má napínací kapacitu na trojpřevodník, takže s jednoplackou je tam rezerva hodně velká.
Větší kladka to IMO může akorát zhoršit. Řeší to kladka co je asymetricky uchycená jako tohle, https://leonardistore.com/collections/pulleys... ale to je v tomto případě cenově nesmysl.