Na kolo to dneska není a kolem covida už se mele pořád to samé, tak trošku z jiného soudku.
Ano, je to necyklistické téma, omlouvám se, ale holt řeším i běžné starosti.
Dostala jsem kus krávy a je s tím, samozřejmě, i dost hovězího tuku.
Už jste ho někdo zpracovával?!? Mě napadá tak akorát uvařit a sebrat tuk nebo vyškvařit.
Už jste někdy hovězí lůj zpracovávali?!? Zajímá mě, jak ho zpracovat, aby se dal uskladnit co nejdéle mimo mrazák, jen v chladu.
kukni sem.
http://preppers.cz/forum/index.php/topic,14404...
Ovšem lojová jíška je zajímavý tip.
tak si udělej vzorek a ochutnej a napiš jak tě to oslovilo. Za mne nikdy více.
Též si často dělám hovězí. Nejčastěji vaření. Hovězí se dlouho vaří, klidně třeba osm hodin. Já jsem majitelem lesa, mám dost dřeva, které by jinak v lese shnilo a tak ho pálím ve sporáku.
Na sporáku mi pořád nějaké maso probublává. Tuky nejím abych nebyl brzy jako sviňa tlustý. Jak dovařím a maso v hrnci vychladne tak sesbírám a mám loj, skopový anebo hovězí, případně vepřové sádlo.
Hodně toho sežerou kočky, přelije se tím maso pro kočky anebo kočičí granule. Něco dávám na stromy v takových sítěných taštičkách od pomerančů. Rozvěšuji na zahradě a taky v lese.
Loj je dobrý na dermatologické problémy. Masti drahé, například takový Infadolan stojí kolem 150 Kč. Loj má shodné účinky a je prakticky zadarmo. Do loje možno vmíchat výtažky z bylin. Měsíček lékařský, účinná je taky šťáva z lisovaného česneku a prakticky cokoli, od jitrocele přes řepík. Vylisovat z toho šťávu a pak smíchat s lojem zahřátým na teplotu o něco vyšší, než bod tání loje. Potom nechatdelší dobu macerovat. Smažením a přepalováním se ničí účinné látky z bylinek.
Loje mi moc nezbývá. Loj stačím spotřebovávat a zpracovávat. Loj má nízký obsah vody, tak vydrží hodně dlouho sám o sobě. Kdybych chtěl zakonzervovat loj, nalil bych ho do kameninového hrnce, pak umístil ve sklepě. Na rozdíl od sádla by neměl žluknout. Ale kdybych to chtěl pojistit, zalil bych loj vrstvou octa a to by už mělo stačit. Ocet mastem neuškodí, například je dobrou prevencí proti plísním. Netřeba pak kupovat tolik protiplísňových přípravků, lékárník má menší kšefty a kožní lékař to před pacienty spíše tají.
A to je tak asi všechno k déledobějšmu uskladnění loje. Přebytečné zásoby loje je potřeba pravidelně likvidovat. Například nalít do řezin a pak spálit v kamnech anebo u táboráku. Dle jedné paní doktorky, když má něco trvanlivost srovnatelnou s elektrickým spotřebičem, tak to není zdravá potravina. Zdravé je to co se kazí.
:-))))))))))
Tak tímhle tématem jsi mě pobavila!
Ale kdyžs to už založila, tak se přidám: včera jsem na silnici našel našel autem sraženou kunu. Má někdo zkušenost, jestli se dá naložit do octa jako utopenci?
(krávu, resp. mladého býka, zpracovávají naši mladí ob rok, rodiče holky si berou vždycky dva na vykrmemí. Škvařit se to nedá, jedině na lůj třeba v zimě pro ptáky)
Děkuji všem, pro začátek vyzkoušíme vyškvařit.
Doporucuji skvarit ve venkovni kuchyni, garazi nebo nekde, kde mas fakt dobre vetrani (nebo kde chvilku nebudes muset bydlet
Kdysi jsem pro synka škvařil psovský sádlo z bobteila. Říkal jsem si - ušlechtilá rasa, ale smrdělo to jako z nejhoršího pouličního podvraťáka. Musí se to vařit a pak sebrat z hladiny. Jenže to jsem se dověděl, až když bylo po všem a sousedi se uklidnili.