reklama

OT - zpracování hovězího tuku

Na kolo to dneska není a kolem covida už se mele pořád to samé, tak trošku z jiného soudku.
Ano, je to necyklistické téma, omlouvám se, ale holt řeším i běžné starosti.
Dostala jsem kus krávy a je s tím, samozřejmě, i dost hovězího tuku.
Už jste ho někdo zpracovával?!? Mě napadá tak akorát uvařit a sebrat tuk nebo vyškvařit.

Už jste někdy hovězí lůj zpracovávali?!? Zajímá mě, jak ho zpracovat, aby se dal uskladnit co nejdéle mimo mrazák, jen v chladu.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 21.03.2020
Autor: radka
  • Re: OT - zpracování hovězího tuku

         

    kukni sem.
    http://preppers.cz/forum/index.php/topic,14404...

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 21.03.2020
    Autor: cibi
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: OT - zpracování hovězího tuku

           

      Díky, kouknu.
      Internet jsem, samozřejmě, prohledávala, ale teď mi jde o vlastní zkušenosti.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 21.03.2020
      Autor: radka
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: OT - zpracování hovězího tuku

           

      Ovšem lojová jíška je zajímavý tip.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 21.03.2020
      Autor: radka
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: OT - zpracování hovězího tuku

             

        tak si udělej vzorek a ochutnej a napiš jak tě to oslovilo. Za mne nikdy více.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 21.03.2020
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: OT - zpracování hovězího tuku

         

    Též si často dělám hovězí. Nejčastěji vaření. Hovězí se dlouho vaří, klidně třeba osm hodin. Já jsem majitelem lesa, mám dost dřeva, které by jinak v lese shnilo a tak ho pálím ve sporáku.

    Na sporáku mi pořád nějaké maso probublává. Tuky nejím abych nebyl brzy jako sviňa tlustý. Jak dovařím a maso v hrnci vychladne tak sesbírám a mám loj, skopový anebo hovězí, případně vepřové sádlo.

    Hodně toho sežerou kočky, přelije se tím maso pro kočky anebo kočičí granule. Něco dávám na stromy v takových sítěných taštičkách od pomerančů. Rozvěšuji na zahradě a taky v lese.

    Loj je dobrý na dermatologické problémy. Masti drahé, například takový Infadolan stojí kolem 150 Kč. Loj má shodné účinky a je prakticky zadarmo. Do loje možno vmíchat výtažky z bylin. Měsíček lékařský, účinná je taky šťáva z lisovaného česneku a prakticky cokoli, od jitrocele přes řepík. Vylisovat z toho šťávu a pak smíchat s lojem zahřátým na teplotu o něco vyšší, než bod tání loje. Potom nechatdelší dobu macerovat. Smažením a přepalováním se ničí účinné látky z bylinek.

    Loje mi moc nezbývá. Loj stačím spotřebovávat a zpracovávat. Loj má nízký obsah vody, tak vydrží hodně dlouho sám o sobě. Kdybych chtěl zakonzervovat loj, nalil bych ho do kameninového hrnce, pak umístil ve sklepě. Na rozdíl od sádla by neměl žluknout. Ale kdybych to chtěl pojistit, zalil bych loj vrstvou octa a to by už mělo stačit. Ocet mastem neuškodí, například je dobrou prevencí proti plísním. Netřeba pak kupovat tolik protiplísňových přípravků, lékárník má menší kšefty a kožní lékař to před pacienty spíše tají.

    A to je tak asi všechno k déledobějšmu uskladnění loje. Přebytečné zásoby loje je potřeba pravidelně likvidovat. Například nalít do řezin a pak spálit v kamnech anebo u táboráku. Dle jedné paní doktorky, když má něco trvanlivost srovnatelnou s elektrickým spotřebičem, tak to není zdravá potravina. Zdravé je to co se kazí.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 21.03.2020
    Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: OT - zpracování hovězího tuku

           

      Moc díky.
      Kočce to ani nabízet nebudu - to by byla zbytečná ztráta.
      Ale nad tou mastí jsem také přemýšlela. Tak díky za potvrzení.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 21.03.2020
      Autor: radka
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: OT - zpracování hovězího tuku

         

    :-))))))))))
    Tak tímhle tématem jsi mě pobavila!
    Ale kdyžs to už založila, tak se přidám: včera jsem na silnici našel našel autem sraženou kunu. Má někdo zkušenost, jestli se dá naložit do octa jako utopenci?
    (krávu, resp. mladého býka, zpracovávají naši mladí ob rok, rodiče holky si berou vždycky dva na vykrmemí. Škvařit se to nedá, jedině na lůj třeba v zimě pro ptáky)

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 21.03.2020
    Autor: Airline
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: OT - zpracování hovězího tuku

           

      To víš, ty páteční témata už dost flákáš, tak se musí snažit jiní :o)))

      Kuna je dobrá na kožíšek a tlamičky ozdobí límeček. Jedna je ale málo, tak šup na kolo a hledej další :o)))

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 21.03.2020
      Autor: radka
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: OT - zpracování hovězího tuku

           

      Tak to vím úplně přesně - dá. Ale musíš ji stáhnout a vyvrhnout.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 21.03.2020
      Autor: abernathy
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: OT - zpracování hovězího tuku

         

    Děkuji všem, pro začátek vyzkoušíme vyškvařit.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 21.03.2020
    Autor: radka
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: OT - zpracování hovězího tuku

           

      Doporucuji skvarit ve venkovni kuchyni, garazi nebo nekde, kde mas fakt dobre vetrani (nebo kde chvilku nebudes muset bydlet

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 22.03.2020
      Autor: evcas
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: OT - zpracování hovězího tuku

             

        Kdysi jsem pro synka škvařil psovský sádlo z bobteila. Říkal jsem si - ušlechtilá rasa, ale smrdělo to jako z nejhoršího pouličního podvraťáka. Musí se to vařit a pak sebrat z hladiny. Jenže to jsem se dověděl, až když bylo po všem a sousedi se uklidnili.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 22.03.2020
        Autor: abernathy
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: OT - zpracování hovězího tuku

             

        Ajaj... Díky za upozornění :o)))

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 22.03.2020
        Autor: radka
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: OT - zpracování hovězího tuku

         

    Díky všem za rady - je vyškvařeno.
    Část v hrnci na plotně a část v troubě.
    Nijak výrazně to nesmrdělo.
    S tukem se žádné další pokusy (jížka apod.) nečinily, je ve sklenicích a bude použit jako tuk.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 25.03.2020
    Autor: radka
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Kamarádku na vyjížďky, Praha a okolí.

25.10.2024
Ahoj, Hledám slečnu, co se nebojí šlápnout do pedálů, má smysl pro humor a ráda se projede se mnou po Praze i…

Hledám: Cyklovyjížďky na e-kole

19.09.2024
Hledám prima parťáka - cyklistu s e-kolem ve věku cca 60 let na společné pohodové výlety do okolí Prahy i dále. Já…

Hledám: Nejen z mého kraje - parťačku nejen na kolo :-)

01.09.2024
Ahoj,rád bych vyrazil na projížďku s parťačkou. Sdílení zážitků je přece jen prima :-). Jezdím na kole bez motoru…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

289 cyklistů (10 přihlášených)

Bikepacking přes Slovensko pokračuje: Z Čachtic do Gaderské doliny

Poté, co jsme se dvěma dětmi úspěšně projeli Malé Karpaty a zjistili, že náš syn Oskar je schopen ujet až 50…
Kristina | 03.10.2024

Centrální stezkou od západu na východ_3

Úterý 23. červenceKdyž pominu stále trvající vedra, začal dnešek příjemně. Ráno jsme měly poměrně brzy…
Aar | 02.10.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás…
Peggy | 24.09.2024