Ahoj, koupil jsem si krosové kolo s pneu MAXXIS OVERDRIVE 28x1,60 - 700x40C. Na plášti je uveden max. tlak 5,1 BAR. Chtěl bych se zeptat, na kolik to mám nahustit, vážím-li cca. 95kg a jezdím většinou po silnici. Díky!
já foukám na silnici vždy na max. Mám schwalbe marathon na 7 bar. Ale zjistil jsem, že těm plášťům takovejhle tlak moc nesvědčí, už jsem dva poničil (popraskal běhoun nebo se porušil kord). Tak nevím.
Dnes jsem po ujetí cca 1200 km zahodil Schwalbe - prasklý běhoun. Hustím 0,350 MPa (kompresor u pumpy víc nedá ...)
Tak to má pumpa špatný kompresor. Já hustím na 0,45 MPa a v pohodě. Viděl jsem tam pumpovat i na 0,70 MPa.
A kde, prosím tě, dohušťuješ ? Já jezdím k Shell -ce na Sítnou
Schwalbe Silento 8-o
Já mám pláště Rubeny na nichž je psán max tlak 280kpa, ale já je bez problému tlakuju na 450kpa. To hlavně kvůli jízdě natěžko.
Já taky, namlouvám si, že to jede líp. :-)
U Schwalbu pisi, ze vysoke tlaky snizuji odpor jen na hladkem povrchu. V terenu patrne natvrdo nafoukane kolo vic skace.
Měl jsem pár let něco podobného a hustil jsem vzadu 3,5 a vepředu 4 bar.
Pamatuji se, ze jsem mel kdysi na silnicce plast Hutchinson a ten snesl 11 atm.. Tak jsem je tam napral - klasickou dlouhou pumpou celkem v pohode - a bylo to jak kdyz kolem rafku obtocite tycku od smetaku :-). Na biku foukam predni 3 a zadni 3,5 - 4 atm. Sirka plastu 2,0 a vazim 85 - 90 kg. Michal
Já foukám po svařené griotce 2,6 promile
Probůh, kolik jí vymlaskneš?
Přimlouval bych se za sjednocení jednotek tlaku. Jeden používá kPa, druhý bary, třetí atmosféry. Já si to umím přepočítat, ale jsem od přírody líný a myšlení v letních měsících mě zvýšenou měrou vyčerpává. Je mi jasné, že každý bude hájit TU SVOJI jednotku, ale já jsem pro PSI. Jak to vidíte? ;o)
A co tě tak přitahuje na libře na čtvereční palec? To je nejpitomější americká jednotka jakou jsem kdy slyšel, obzvlášť příjemně se přepočátává, nicméně ji taky někdy používám, podle toho, v čem je to zrovna napsaný na tom plášti. Atmosfér/bar není o moc lepší, ale aspoň přibližný přepočet na SI je snadný. Bar používám častěji.
Jednoznačne som za sústavu SI - takže pri tlaku Pa.
Takisto môže byť atmosféra alebo bar, a až ako krajnú možnosť p.s.i., torr a podobné "zhovadilosti" ;D
Ted uz jen zbyva, aby se tim ridili ostatni :-)
U duší preferuji autoventilky.
U Rezků v Rakovníku jsem zaslechl prodavače,vychvalujícího (pro krosové kolo) galuskový ventil + adaptér.(Já bych ten adaptér sichr zapomínal doma a byl v případě potřeby "namydlenej"). 8-))
Dotaz znalým:je galusk. ventil v něčem lepší než ostatní systémy?