Dobrý den, potřeboval bych si koupit novou duši, prý jsou k sehnání odlehčené. Mám kolo mtb 26 a pláště tam jsou 2.0; koukal jsem, že jsou různé velikosti duší, duši potřebuju s autoventilkem, nebo je jenom jeden rozměr u duše s autoventilkem?
Díky za odpověď.
Hodláš gramařit ? Jen čistě ze zvědavosti, jaké gramařské pláště vozíš ? Co XT, nebo XTR kazetu odpovídající váhy, titanové šrouby ?
Odlehčená je o facku lehčí, ale taky samozřejmě méně odolná. Duše bývají pro určitý rozsah průměrů gum. Takže například 26"x1,9"-2,25" a tak podobně. Vybereš si podle svých plášťů.
U nějakého gramařského kola bych teda spíš očekával galuskový ventilek, navíc tam asi bude větší výběr právě těhle odlehčenějších věcí, je to takový závodnický standard.
Ta guma je když se na to podíváš třeba pod mikroskopem, je houština vláken kaučuku s mezerami mezi nimi. Ty mezery jsou tak drobné, že tudy molekuly dusíku utíkají jen těžko a pomalu. Čím bude ta duše lehčí a tedy slabší, tím budou mít ty molekuly kratší a snadnější cestu ven. Ta duše se bude muset patrně častěji přifukovat. Už jsem zažil nějakou řídkou čínskou duši a byla s ní dost otrava. Nebyla v ní žádná ve vodě viditelná díra, ale prostě propouštěla vzduch. Pořád se musela dofukovat. Předpokládám, že ty ultralight duše mohou mít podobnou vlastnost.
Bude zas asi záležet na kvalitě materiálu a od toho se bude odvíjet cena. Určitě nebude ideální na lehké duši šetřit.
Nejlehčí jsou tuším latexovky (taky snad mají i menší valivý odpor), ale ty prý dlouhodobě drží tlak nejhůř.
Když už, tak asi dneska bezduši.
U "bezduší" bych měl hrůzu z toho, že když by při píchnutí nepomohl gel (nějaká větší díra) a musel jsem dát nový plášt (jako že ho v kevlaru s sebou vozím), tak bych ho někde v lesích vůbec nedokázal nafoukat (ten velkoobjemový natlačený zásobník bych teda vozit odmítal). Takže za mě klasická duše + plášť, plášt bez duše někam do liduprázdných (cykloservisůprázdných) oblastí nepokládám za dobré řešení.
U bezduše si někde v lese vypomůžeš duší z báglu, když to tmel nepobere. Akorát se člověk musí vypořádat nějak s tím sajrajtem v plášti, jak jsem pochopil.
Na bezduše se chystám teď na jaře, už na to mám všechno nachystané.
Používal jsem Rubenu, označení ultralight, měla autoventilek. Funkce OK, dofukoval jsem cca po 3 týdnech, na rozdíl od klasiky která chtěla dofouknout jen po zimě/ defektu.
Měl jsem ji v pláštích 26x1,75.
Rozdíl na 2 duších byl 150-200g.
(pro ty kteří to nevědí- vážím tak 120+ kil, takže gramařím jen "pro radost" :-)