Chtěl bych se zeptat zkušenějších zda se na trekingové kolo vyplatí koupit nášlapy jestli je velký rozdíl oproti normálním botám a jaký je rozdíl oproti speciálním cyklo botám s normálním šlapátkem oproti nášlapům. Já mám klasické botasky na kolo, ročně najedu kolem 4000 km a kamarádi mě přesvedčují že nášlapy jsou o něčem jiném než obyč boty. Tak jaký názor na to máte vy. Děkuji
Rozdil mezi naslapem a normalni botou je vicemene ve dvou vecech
1) naslap ti drzi nohu v "idealni" poloze na pedale - u 90% lidi, co jezdi bez naslapu vidim, jak maji nohu na slapce polozenou klenbou, coz je dost nepohodlne a omezuje to imho slapani - zaroven brani noze v samovolnem zklouznuti - hodi se pri sjezdech
2) v naslapech mas lepsi moznost slapat v cele trase chodu nohy - tahnout slapku i nahoru - pro me osobne je to celkem orisek, kdyz se na to nesoustredim, tak stejne slapu jen nohou smerem dolu, ale kdyz si an to dam pozor, tak napr kopce se vyjedou mnohem lepe
taky se rika, ze je mnohem lepsi prenos sily pri slapani, ale do toho moc nevidim. Fakt je ten ze mam naslapy asi rok a rozhodne bych nemenil zpet
Prenos sily pri slapani je lepsi predevsim proto, ze u treter je podrazka tvrda a navic zelezny "kufr"- ta placka na podrazce, ktera se pricvakne k pedalu s nim tvori vlastne jeden celek. Jsou tretry turisticke s mekci podrazkou, ale i zavodni, kde byva podrazka opravdu tuha (i z karbonu), ale uz i s tou mekci prece musi byt poznat rozdil pri akceleraci- okamzita odezva kola u zaberu do pedalu.
Když tě všichni kamarádi přesvědčují a ty tomu moc něvěříš tak ať ti je nějaký kamarád půjčí na vyzkoušení.Pak budeš mít jasno a svůj názor na věc.Jinak já myslím že se to určitě vyplatí.
Několik let jsem jezdil na trekingu jen s klipsama na pedálech, spokojenost. Ale fakt to chce asi zkusit. Já jsem si nikdy nášlapy nepůjčil, asi proto, že bych je pak taky asi chtěl :-))
Je to obrovský rozdíl. Nikdy už bych bez nášlapů nechtěl jezdit. Kdo nevyzkoušel, neuvěří.
Jezdím s nášlapy i bez, podle situace. Jedu-li na několik dní na tůru, nášlapy neberu.