Dceři praskl řetěz. Kdysi jsem si koupil nýtovačku, tak jsem si myslel, že jí to snýtuji a celá oprava bude 3 minuty. Ještě jsem s ní nic nenýtoval a teď skončil u toho, že nemám tu "osičku", která se roznýtuje. To si ji někde koupím, nebo z toho stávajícího nějak nebo jak se to dělá?
Já mám pro tyhle případy sebou vždycky pár článků starého řetězu.
Bývalo dobrým zvykem, že v každé krabičce s novým řetězem byl náhradní čep. V posledních letech se mi ale snad nestalo, abych tam nějaký našel. Inu nezbývá, než si náhradní čepy koupit (vyrábět si je ze zbytků řetězu se mi nechce). To je ta odpověď - nejjednodušší je si koupit náhradní čepy v cykloobchodě. Pozor - nejsou stejné pro řetězy na 8-kolo a 9-kolo.
nikdy - slovy nikdy nejsou náhradní čepy - jsou to pouze u drahých řetězů nýtovací čepy(osy). Pokud budeš chtít koupit náhradní nýt-čep na normální řetěz, budou se na tebe koukat okud jsi to spadnul :) protože normální čep neprotlačíš vnější stranou řetězu. Takže zkrátit nebo vložit jeden článek ze zbytku řetězu, popř. rychlospojka.
Možná jsem to nepochopil (je brzo ráno a jsem ještě rozespalý...), možná mluvíme o tom samém - nikdy nepoužívám čep ze zbytků řetězu ani rychlospojku. Vždycky mám doma dostatek náhradních (buď z krabičky nebo samostatně koupený) - prostrčím řetězem, zatlačím nýtovačem, odlomím "zaváděcí konec". Včera jsem to dělal na dvou řetězech. Ještě nikdy se na mě nijak zle nedívali - koupím jich deset, zaplatím a jdu...
Ještě pro upřesnění - mluvím o tomto - spojovací nýt na řetěz, na stránce úplně dole
http://www.velotrade.cz/index.php?sekce=7&...
tak to jo, to beru.
nekecej nesmysly, samozřejmě, že se dá použít normální čep z jinýho řetězu. Akorát je to trochu pracnější, než ten ulamovací. Je pravda, že kdosi tvrdil, že když se opakovaně nýtuje, tak to ztrácí pevnost nebo co. Já takovou zkušenost ale nemám (po roznýtování řetězu vždycky spojuju tím původním nýtem a ještě jsem s tím neměl problém).
teda sorry, že tak zhurta, teď si nejsu jistej, jestli jsem tě úplně pochopil:-) ale stejně si myslím, že nemáš úplně pravdu. Se starým nýtem vytaženým z jinýho řetězu jsem kdysi taky nýtoval a to jsem tehdy ani neměl nýtovačku (dělal jsem to kleštěma a kladívkem).
Tedy: všici výše přispívající píší o jednom článku, ale myslí v podstatě dva články /k odebrání či přidání/
Předpokládám, že ti praskla destička vnějšího článku. Tak z něj vytlač zbylej čep. Na druhým konci řetězu vytlač ze spoje čep tak, aby ti nevyběh z destičky vnějšího článku. Teď máš na koncích řetězu vnitřní a vnější článek s čepem. Zasuň vnitřní článek do vnějšího, obrať nýtovač a opatrně zatlač čep do spoje. Teoreticky by měl přesahovat na obou stranách stejně. Ten spoj bude tuhej, tak ho opatrně rozhýbej, jako bys chtěl řetěz zlomit.