Jen si dovoluji upozornit, že Lidl dneska začal prodávat digitální měřák, co se s ním odměřují vzdálenosti na mapách. Koupil jsem ho - výhodu vidím v tom, že měřítko mapy si zadáte pomocí tlačítek, takže to měří i ta nová měřítka, co se dřív nevyskytovala (1:60 000, 1:55 000...). Maj ho ve třech barvách a lidi se o něj zrovna neprali, takže do středy by určitě měl být. Krom měření vzdálenosti to má malinkou baterku + kompas, ale ten je vpodstatě nanic. Celé to je koncipované jako přívěšek na klíče.
Už jsi ho vyzkoušel? Jak se s ním zachází, má vůbec nějakou snesitelnou přesnost?
Už hodinu s ním šmejdím po mapě 1:50 000 a v autoatlasu, víc toho v práci nemám, a - kupodivu - fakt to funguje, a zdá se, že i přesně. Kdyby se to rozbilo, tak vrátí peníze, v tomhle případě se mi to zdá jako docela dobrá investice.
A od pondělka 12. 6. povedou věci pro potápěče - ale potřebuju já na kolo neoprén? :-)))
Muj strejda se jednou peeekne vozral a jezdil v neoprenu, s brejlema a snorchlem po meste na fichtlovi:-) Nikdy nevis, na co se ti neopren muze hodit!!!
Tak jak to popisuješ, tak to vypadá jako ta moje SILVA a pokud to i tak funguje, tak to můžu doporučit.Výhoda je v tom, že za a) snadno se na tom nastavuje měřítko tak jak píšeš; b) výsledek měření je přehledně zobrazenej na displeji; c) pokud to má i kalkulačku tak se snadno vypočítávaj indexy; d) na rozdíl od některejch mechanickejch měřičů ta měří i "pozadu", neboli i při otáčení kolečkem vzad to vzdálenost načítá, což je výhoda u hodně křivolakejch cest na mapě.
Pokud to má i stejnou přesnost, tak já sem se při posledním výletě (na Ralsku) vždy vešel do rozdílu 50m mezi naměřenou vzdáleností a ujetou podle cyklocompu.
Noooo....nepresnost vznika prave tim, ze mapa nema treti rozmer....!
A to právě můžeš (a zase jenom částečně) dohnat tim indexem. Pro horskej terén násobim 1,15
Jo taaaak...to jsem netusil, ze tam je takovehle pomahadlo....:-)
Nene Michale, to tam neni, to jsem se dozvěděl z knížky "Dobrodružství s mapou", vynásobit si to člověk musí sám, třeba na tý zabudovaný kalkulačce.
Každý odhad musíš vynásobit určitým koeficientem pravděpodobnosti, který se odvozuje od aktuálního terénu, klikatosti trasy, ročního období, kvality ostatních účastníků atd., atd.
Jo, je to holt umění a vyčíst prostou délku z mapy je jen půlka práce :o)))
Tak tak...na VŠ jsem používal Bečvaříkovu konstantu. Ať jsem s tím vynásobil cokoliv, vždy to bylo dobře. Výhodou teto konstanty bylo to, že to v podstatě nebyla konstanta, nýbrž náhodilá hodnota, která byla ovlivněna vším možným:-)
Kolik stoji ta sranda ? Docela by se to šiklo..
Má to stát cca 100,-kč u Lidla a pokud to tam už nebudou mít, tak to dělá firma SILVA, ale za 550,-kč, k dostání v prodejnách Hudy sport (například).
Přitom se jedná o dva téměř totožné výrobky. Možná že ta Silva je o něco lepší, ale ten Lidláckej měřič je bezkonkurenčně levnější. Před chvilkou jsem oba výrobky podrobil srovnání, jak funkcí, tak přesnosti. Přesnost jsem zkoušel na měřítku mapy 1:50000 a je naprosto stejná, což znamená že u obou dobrá.