Tak jsem se díky tvému podnětu zeptala strýčka Gůgla a našla jsem tohle
https://kalendar.beda.cz/kdy-se-slavi-velikonoce
"Rozdíl bude patrný třeba v roce 2019, kdy první jarní den bude 20. března a hned další den, tedy čtvrtek 21. března, bude astronomický úplněk.
A z toho plyne, že v neděli 24. března by měla být Velikonoční neděle.
Ale protože vypočtený cyklický úplněk bude až ve čtvrtek 18. dubna, tak Velikonoční neděle bude 21. dubna!
Rozdíl je tedy 28 dní, nastává takzvaná velikonoční paradoxie https://kalendar.beda.cz/velikonocni-paradoxie
Hmmm, děkuji, to já nenašla.
Velikonoční paradoxie :) Takže letos si můžu vybrat, nebo slavit Velikonoce 2x, astronomické i skutečné. To se hodí.
Lidl drží astronomické.
Tipla bych si, že LIDL bude držet oboje - kšeft je kšeft :o)))
Hele, ale také mě dalo dost práce, než jsem sesmolila dotaz, na který jsem našla aspoň tuhle odpověď.
Jen jsem zatím neměla čas kouknout, jak moc je ten web věrohodný.
No jo no, kšeft je kšeft. Ve kšeftech už teď straší s velikonočníma zajícema z divné jakoby čokoládové hmoty:-((
Tohle by měl řešit zejména papež, jako nejvyšší autorita nejrozšířenější křesťanské církve. Bez toho Krista je ten svátek takový chudý :D
Teda lidi vy máte starosti :-)
mrknu do kalendáře a vím hned kdy je jaký svátek a volno. Určené to je léta předem.
Já vím, jsem :-)
Ale zdá se mi poněkud nadbytečné přemýšlet kdy by mohl být nějaký pohyblivý svátek, když to je už roky předem někým určené.
Navíc přece když chci tak si udělám nějaký soukromý svátek. Třeba vánoce s návštěvou ježíška mívám dost často :-)
Brahma koukne na Novinky (do kalendáře netřeba) a "hned" ví, která bije ...
No jo, pohyblivé svátky, třeba ty tvoje březnové vánoce, byly pátého, nikdo neví proč...
Tak třeba ti aspoň Brahma vysvětlí, že kdo brzdí, nevyhrává :-)
Správně, třeba takový opravdu cool singlespeed s furtošlapem žádnou brzdu nemá.
jj a borec na něm je opravdu rychlej až do úplně posledního okamžiku.
Furtošlap singlespeed je pro srabi. Normální lidé jezdí na Kohoutovi. https://www.sterba-bike.cz/fotka/6261/category...
Ten sice brzdu má, ale pouze jako chyták pro neznalé zloděje. Pokud ji totiž jezdec použije, následuje okamžitá katapultáž do pádu zvaného Hlavoun. To vás odnaučí šahat na nějaký páčky....
No já právě mrkla do kalendáře a připadlo mi, že je něco jinak. Netušila jsem, že existuje nějaká paradoxie v tomto.
To je tak když někdo ví kdy by měly svátky být, komu to je šumák, tak mrkne do kalendáře a vidí a netrápí se proč tehdy a ne jindy :-))
Dneska už je to jen o tom mrknutí do kalendáře a takřka každému je fuk, jestli je pohyblivý svátek v březnu nebo v dubnu, ale dřív měl každý svátek svůj význam a byl spojen s nějakou slavností nebo třeba polními pracemi.
Před Velikonocemi se navíc držel (a někteří stále drží) 40ti denní půst. Tak je docela potřeba vědět, kdy začít :o)))
Ale jo, proč to tak je vím, ale pokud vím, tak kalendáře se vydávají už nejméně tři sta let a tak lidi prostě mrkli do něho a nic nepočítali. Navíc lidé chodili do kostela a tam jim to pan farář včas naservíroval. Zrovna tak to po celá staletí dostal včas naservírováno i ten farář, takže nikdo nic nemusel počítat.
Kdo chce držet půst tak určitě ví, že se s ním začíná po masopustu :-)
Akorát už lidi neví, kdy je i ten masopust. V rámci "lidových zvyků" jsou masopusty během půstu. Pro lidi už velikonoce znamenají akorát ten delší víkend s tím, že pár let a nebudou ani vědět na základě čeho to volno je. Pro volno o Velkém pátku hlasovaly i nedemokratické "nevěřící" a populistické strany. Jednou se tak třeba zapichne jen prst do kalendáře při zasedání Rady OSN :-D
Já to netušila také.
Je fakt, že když jsem zjistila, že Velikonoce jsou 22.4. tak jsem si jen řekla, že holt je ouplněk po 21.3. a víc jsem to nezkoumala. To až na ten tvůj podnět.
Nicméně díky - je to docela zajímavá informace.
Zrovna včera jsem při práci (na chaloupce) poslouchal díl Historie.cs o času a tam tohle, s tím cyklickým úplňkem, vysvětlovali.
Taky se mi líbilo, jak železnice (a před tím postilion) rozvážela Čas :o)
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10150778447...