Řek bych, že jsou to jemně umletí, předem důkladně usušení cvččci v embryonálním stavu.
A co mravence, ochutnali jste? Je kyselý, cca jako šťovík, ale kyselinou mravenčí.
Navíc, jak předvádí mravenečník, je i docela výživný ...
Proč se ptám? Jak se lidstvo množí a vyžírá to, co se dá sníst, bude nutné přejít na netradiční potraviny (nebo zrušit humanitární programy v rozvojovém světě)
V nejhorším případě sníme psy...
Už tě to zas bere, Varle, že?
Varla nemáme, máme Šíravníka. Jen aby nebyl moc tuhej.
Jím vzpomenutý Papinův hrnec jest tím pravým řešením !
https://cs.wikipedia.org/wiki/Papin%C5%AFv_hrnec
Jedli jste "Černá vejce"?
Na tvrdo uvařená, zmáčknutá (až vyhřezlá) naložená do láku (málo octa) a ponechaná v teple cca 14 dnů.
"Voní" sirouhlíkem, leč bohužel jdou špatně loupat.
Byla mě naservírována ve vsi nedaleko Strakonic jako tradiční rodinná pochoutka (rodina neznala/nezná čínskou kuchyni)
"Voní" sirovodíkem, pocho, ale jak je možné, že si toho překlepu nikdo nevšiml ?
Všim, ale ty zásadně na své pochybení neraguješ tak je zbytečné tě na ně upozorňovat :-)
Až do takových rarit nejdu, ale zrovna přemýšlím, co udělat s kusem uzeného tempehu, který jsem koupila vedle obyčejného uzeného k novoroční čočce pro případ, že by na oběd přišel syn se svojí veganskou přítelkyní. Nepřišli... a já to teď asi budu muset sníst sama...
Tak ale bacha, ať se nějak neinfikuješ...
V mém věku už mám vypěstovanou imunitu.
Já bych si dýval bacha... ono je na příkladu dokázáno, že kombinace vegetariánství, nekuřáctví, abstinence vede k zakládání 1000letých říší s omezenou dobou použitelnosti.
Zaměstnankyně jedné školy, kde jsem vyčuhoval tvrdila, že kdo přestane kouřit, zdebilní.
Jako důkaz pro své tvrzení uváděla (tehdy) soudruha ředitele ...
S cvrččí moukou ne, ale z cvrčky jako takovými zkušenost mám. Na rozdíl od Barmánců, kteří si to před pozřením s oblibou prohlíželi, já to vrazila do huby bez bližšího okometrického zkoumání.
A jak to bylo dál? Chutnalo ti to ?
Ostatně vyzkoumal by A.Fleming penicilín, kdyby občas nedojídal Nivu s nápisem Eidam 45% ?
Hlásím se o autorské tantiémy. :-)
Důkaz:
https://www.nakole.cz/diskuse/12519-kluci-dela...
Jinej kraj, jinej mrav, tady ti daj na posílení žízně k pivu dvě mandarinky :-)
Zdravím z Milana
Máš možnost volby.
V případě radlera ... ordnung muss sein !
Tohle je pivo "plzeňského typu" .
Buď senilním, nebo mi scházel ten líh, ale docela mi chutná.
Je to trik, podstrčí ti pár rajčat, mrkev, papriku a nať celeru, hnusné olivy a ještě hnusnějśí cizrnu, a k tomu zavřený pytlík bramburků.
Ty ti naúčtujou. :-)
Furt se musím učit.
....i když si "podstrčeného" nevšimneš? :-O Ignoruj to a nemusíš se učit...:-))
Tak když jsme v tom gurmánském okénku, popíšu složitou cestu k dnešní večeři.
K obědu byly zapečené brambory s mletým masem a kapustou... Z blanšírování kapusty mi zbyl hrnec "vývaru" a nechtělo se mi ho vylít. Krom toho mi ve spíži ze svátečních nákupů krom tempehu zbyla taky spousta zeleniny v různém stupni ovadlosti, ke konzumaci zasyrova už ne moc vhodná.
Jak je ta doba novoročních předsevzetí, odněkud na mě bafnul recept na tukožroutskou polévku.
Nejsem blázen, abych se vrhala do zázračných diet, ale usoudila jsem, že s pár drobnými úpravami by z toho mohla vzniknout docela dobrá zeleninová polévka...
Takže jsem začala. Cibuli a česnek nadrobno nasekat, mrkev, celer, petržel nastrouhat na jemném struhadle. Tohle osmahnout na másle. Zalít onou "kapustovou vodou". Sůl, kmín.
Kedlubnu a cuketu nastrouanou nahrubo. Zbytek květáku na růžičky. Papriky "trikolora" na kostičky. Lahůdkovou cibulku nakrájet. Zelené fazolky (ty jediné byly čerstvě koupené a ne zbylé - ale ještě jsem nenaplánovala, kam je zakomponovat, tak jsem je tam nasekala taky).
Na závěr hrst bulguru a hromadu nasekané petrželky kudrnky.
Nakonec na talíři lehce posypala strouhaným parmazánem...
Takže takhle dopadla tukožroutská polévka:
(a mám jí pět litrů, tak do ní asi zítra ještě přihodím drcena rajčata a bude z toho minestronka jak vyšitá)
Vánočně jsem si předsevzal, že se zkusím stravovat jako bezdomovec. Protože ale nechci opouštět svůj útulný byt, budu místo kontejnerů vybírat lednici a mrazák. Schválně, jak dlouho vydržím přežívat jen z "nasyslených" zásob.
Také jsem využil zbytky. Vývar (poněkud tučný) z novoročního ovaru jsem doplnil kostkami Gemüsesuppe, jedním kyselým a jedním nekyselým (blé) kysaným zelím, zbylou zeleninkou a dvěma párky. Po přidání cca 0,1 litru octa vznikla "kyselica", která báječně prohřeje organizmus po návratu z rajzu ...
Také zbytkuju.
Včera jsem předevčírem jsem vařila rybí borš, na další tři dny tu mám pekáč pečené zeleniny (batát, fenykl, mrkev, červená řepa) s křenovým přelivem.
A pak tu mám 5 sklenic naložených domácích pečenáčů ze štědrovečerní ryby. Ovšem na ty se vysloveně těším, už budou pěkně uleželý :o)))
S tou uleželostí opatrně. Otčím si naložil olomoucký syrečky a vzpomněl si na ně, až když nám je přinesla sousedka. Šly rovnou do popelnice.
https://www.zoopraha.cz/aktualne/akce-v-zoo...
10.00 – 16.00 Ochutnávky hmyzu na různé způsoby, návštěvníci si budou moci odnést vytištěné recepty
Setkání s hmyzožravými druhy zvířat z kontaktního chovu, včetně ukázky jejich krmení
Informační stanoviště – ukázky rozmanitých druhů hmyzu, zajímavosti z hmyzí říše, hmyz jako alternativní zdroj potravy (před Vzdělávacím centrem)
10.00 ‒ 16.00 Co se peče z cvrččí mouky? Ochutnejte originální tyčinky (Rezervace Bororo)
10.00 ‒ 16.00 Šnekožrouti nejen v pražské zoo (Jedlí plži na velké výstavě achatin) (Galerie Gočár)
za sebe a nejmladšího syna můžu říci, dalo se to jíst všechno :)
PS pokud n ěkdo má dojem, že hmyz nejí nebo, že vegetarián pojídající pečivo a potraviny z mouky je čistý vegetarián, tak se šeredně plete :)
1. při každé sklizni každého obilí a mletí každé mouky se dostane do finálního produktu hmyz a další malé organismy
2. skoro každý v potravě přijímá jedno přírodní éčko, jedná se o E120 - košenila anóbrž kyselina karmínová, získává se sušením a mletím samiček brouků červce nopálového , již staří Mayové je jedli a dneska nahrazuje " nepřírodní éčka":)
přikládám obrázek broučka :D
Červec nopálový žije na jednotlivých článcích opuncií. Chrání se před dravci tím, že vylučuje práškovou substanci podobnou vosku. Tento chmýřovitý materiál, do něhož se hmyz zapouzdří, slouží červci jako jeho domeček. Díky tomu lze v době sklizně snadno určit místo, kde se hmyz nachází.
Červený pigment neboli kyselina karmínová je pouze v těle samiček, přičemž největší obsah pigmentu mají oplodněné samičky. Ve snaze získat barvivo co nejvyšší kvality se proto dělníci zaměřují zejména na sběr oplodněných samiček, a to v době, kdy ještě nestačily naklást vajíčka. V Andách na území Peru se sběr provádí zhruba třikrát během sedmi měsíců. Červci jsou z rostliny seškrabáni pomocí tuhého kartáče nebo tupé čepele.
Pak jsou usušeni, vyčištěni a rozdrceni na práše
No jo, ale málokdo uvažuje dál než za roh. Když v důsledku nedostatku potravy začne lidstvo konzumovat hmyz, nastane řetězová reakce- nebude ho dost pro ptactvo a nakonec skolabuje říše zvířat a lidem fakt k jídlu nic jiného nezbude...;-)
Myslím, že hmyz se dneska " chová po tunách" pro teraristy, akvaristy a chovatele ptactva a v přírodě nikomu nechybí ....
Třeba Holandsko je světová velmoc v chovu této potravy " pro domácí mazlíčky".
V česku jedna firma produkuje potemníky v takovém množství, že jako vedlejší produkt prodává biohnojivo v 25 kilových pytlích :) a že by v okolí Jablonce nas Nisou nežili ptáci ?
Přikládám odkaz na zásobník hnojiva :)
http://www.krmny-hmyz.eu/shop/?cz_fotogalerie,10
Tak v množství potřebném pro lidi to ve výsledku musí vyjít stejně jak jakákoliv jiná velkovýkrmna, ne? Jeden cvrček prase nenahradí.
Co jsem koukal na fotky z těch hmyzích tak určitě ne :)
Zabírá to podstatně méně místa, produkuje to méně odpadu, je to pravděpodobně méně náročné na energii, méně nemocné a potřebuje to méně antibiotik než průměrné evropské prase :)
No a máme v Čechách, díky anofertu , dobrý trénink v pojídání náhražek :)
Máte-li rodiče, jistě si vzpomenou na vaše chutě z ranného mládí.
Vidíte, přežili jste, tudíž to nebylo nic, co by se nedalo sníst i v současnosti ...
8-)
Pamatujete "Karavanní čaj"? Slisovaný hranolek tmavě hnědé barvy.
Tehdy se tradovalo, že to vlastně ani není čaj, nýbrž usušený velbloudí trus. Obarvení vařicí vody díky fermentaci v zažívacím ústrojí ťavy. I ta "vůně" byla taková ... no zvláštní
Nepamatuju, ale vzpomínám na dvoudílný šumáky (bílá a červená kostka), který jsme, nevím proč, lízali až do těžkýho odření jazyku. Nebo odpornej pendrek a jak připomněla Radka, ještě odpornější mejdlíčka. To byly pochoutky! :-))) Ale ve zfendovaný cukrárně paní Aubrechtové na náměstí byly ve skleněných dózách i skutečný pochoutky - dropsový tyčky, sekaná čokoláda s buráky i nedostižnej turmed...
Pendrek pod krycím názvem Dorette se prodával v lékárně - proti kašli a chrapotu
Dorette od Spofy . ale se určitě daly koupit i v drogerii :), tuším že tyhle pak vyráběla stejná firma co dělal Hašlerky, tedy Sfinx Holešov .
Mimochodem Dorette vymyslel pan Josef Peh majitel továrny na lékárnické přípravky a výrobky, Děčín založeno 1906 ....
Jedli jste někdy řízky z vemínka?
Tresčí salát z mrkve, celeru, petržele a doma dělané majonézy?
A co jahodovou marmeládu z dýně?
Ne? Tak to jste o hodně přišli !
Jahodovou marmeládu z dýně ?
sice a) není snad válka...
ale za b) v dolních regálech obchoďáků nemáš nic jiného
Vemínko jsme doma kupovali a mě osobně velmi chutnalo. Jedli jsme ho buď vařené s hořčicí a křenem nebo alá řízek.
Pamatuji se, že kilos tálo 4,-Kč.
Salát ze strouhané zeleniny mrkev + petržel + celer si vařím také, ale u nás tomu říkáme "falešný humr" a ještě do toho dávám vařenou rybu. Místo majonézy pak někdy dávám jogurt.
A jahodová marmeláda z dýně se v době totality prodávala běžně, jenže tehdy jsme složení nějak neměli ve zvyku číst.
Vemínko pamatuju, pomazánek á la něco pamatuji taky mrak, nejenom doma vyráběných :).
Ale výroby jahodové marmelády jsem se zúčastnil jako brigádník, voják ČSLA, a tak mohu dosvědčit, že tam dýně nebyla, byly tam jahody, které nepřežily třídění nebo přípravu kompotu, spadly při dopravě z pásu atd, tenhle všechen odpad se sypal do cca 5000 litrových nádrží z plastu, které stály na sluníčku a nechalo se to bublat, z toho se pak dělala marmeláda , samé " čisté" jahody : ( a od té doby jsem ji nejedl...
Bublat?!? Jako zkvasit?!?
Jak se z kvašených jahod dá dělat marmeláda?!?
Obyčejné/levné marmelády ale jednodruhové nebyly a nejsou ani dnes. Tam se vždycky přidalo i jiné ovoce nebo třeba dýně nebo jsem ve složení viděla i červenou řepu.
Akorát se to dneska už snad nesmí jmenovat marmeláda, ale ovocná směs s příchutí xxx apod.
Když na Paříž dolehne zima, mají jí v nabídce skoro všechny restaurace - v ceně od 8 do 12 Eur, nikoliv podle kvality polévky, ale podle lokality.
Ale špatná volba to není, protože, když se dorazíte bagetou, je to docela syté teplé jídlo, které v té sychravé slotě přijde fakt vhod.
Stejně jako naše svíčková, základ je stejný, ale všude je trochu jiná, každý/á má svůj recept.
Pokusil jsem se ji na základě receptů udělat doma sám, a snad to i klaplo. Důležité je na cibuli nespěchat a nechat zhnědnout, protože je sladká karamelizuje což dává cibulačce tu zvláštní chuť.
A pak mít dobrý vývar a sýr.
Snad z je vidět z obrázků ten postup.
https://goo.gl/photos/v7GwG3AffJoxoVRR9
A tady tři různé cibulačky přímo z města světel.
Rohlíčky s trochu připálil, ale recept jsi nafotil hezky,podle toho to zítra zkusím :-)
Tady je video, hoch trochu spěchal a nenechal cibulku pořádně karamelizovat, používal zeleninový bujón, sýr gruyere, ale jakýkoliv podobný stačí
https://youtu.be/ciqs8kpjICo
tenhle si hraje víc
https://youtu.be/a2teu88C76U
a tady ten už vysloveně čaruje a navíc tam cpe česnek....
https://youtu.be/15k50LZom_Q
Kdyz ctu o cibulacce, vzdycky si vzpomenu na serial "Halo! Halo!", kde cibulacka se prolinala jako takove vedlejsi tematko celym dejem. Vyjadreni maximalniho hnusu :-)
Haló, haló, tady lelek, jak mě slyšíte? Přepínám!
René: Yvett, ty moje malá kapustičko!
Yvett: René, ty můj velký baklažáne!
René: Mrkvičko!
Yvett: Celerku!
René: Až budeme moc staří na milování, tak z nás bude výborná polévka!
Neznám, neviděl jsem, ale tahle hnusná fakt není.
Je možné, protože je to laciné jídlo (když vynecháš ten sýr) že to mohlo být otravné jídlo chudých a proto nepopulární.
Oni Fanoušové obecně polívky moc nedělají, nevím odkud se vzala Francouzská polívka z pytlíku od Vitany....
Dělají rybí - z mořských ryb, a tu bys asi fakt nechtěl, není to nepoživatelné ale je "zvláštní". Zase do toho sypou strouhaný sýr a nějakou takovou žlutou majonézu.
Zvláštní sortou této rybí polévky je marseillská bouillabaissa (bujabéza), kde v tom samém plavou ještě kusy ryb, a když chtějí turistu obzvlášť odrbat hodí mu tam pár slávek a dvě nedomrlé krevety.
Jinak kuchařka plná různých kaldounů a bujónů, ale nikde jsem to neviděl podávat ani pojídat.
S tou cibulackou se to asi drive melo jako s ruskym borscem, nebo nasi chlebovkou.
Tehdy jen zaprazena cibule, borsc jen z repy a brambor, chlebovka taky chuda.
Dneska jsou to specialitky plny draheho masa, vajec a syru.
Jednou jsem si na Slovensku dal v nejakem motobaru borsc. Jenze byl to ten pravy, nefalsovany. Asi jako poopicny vyprostovak dobry, ale moje zmlsana huba se teda pekne kroutila...
Mně tam hapruje ten bujón. Přece cibulačka je z cibule. Beru máslo, zásmažku, rohlíky, nějaký koření...
Buď zeleninový, hovězé nebo slepičí, všechny jsem viděl v těch návodech, podle gusta, asi.
Počítám že v tech hospodách stejně použijí maggi kostku, prd poznám.
Hm, zeleninový vývar (mrkev, petržel, celer, cibule, česnek,...) mi přijde jako optimální. Dám tam ty žlutý šlupky z cibule aby to mělo barvu. Z masovýho vývaru mi to nepřipadá jako "cibulačka"...
Barvu dostaneš tím, že tu cibuli trápíš hodně dlouho, až dohněda, ale nepřipálit. Trik je v té karamelizaci, čili sladší cibule je dobrá.
Viděl jsem recept (angličanka vařila pravou francouzskou cibulačku) kde aby dosáhla snadnější karamelizace sypala to trochou cukru, ale to je roastbeefská prasárna...
Taky se tam někdy strouhá trochu muškátového oříšku, aby to dostalo tu vůni.
S tím máslem dělají trik, dávají na dno olivový olej a ho toho do máslo, nepřipálí se to pak
Je z cibule, ale zalít patří silným vývarem.
Pravá francouzská cibulačka není v žádném případě levná záležitost. (Už jsem tu jednou dávala odkaz, že můj prověřený recept, na který se mi slízá celá rodina je od Pauluse z www.kuchynelidlu.cz. Ten tam dává i decku brandy.)
Jak jsem brousil TyTrubku, našel jsem mraky receptů, zdá se, že každý francouzský departemant má vlastní, mírně modifikovaný recept. Víno, brandy, nejrůznější vývary, někdy zapékají v troubě, jindy nikoliv, ale základ je vždycky stejný, ta zkaramelizovaná cibule.
K českým verzím receptů nemám příliš důvěru, ne že by to bylo nejedlé, ale většinou to je úplně jiné, než znám z cest, tuhle jsem viděl "Kluky v akci" jak dělali valencianskou palleu a vím, že Rosita by je hnala bičem. Párkrát jsem nakukoval přes rameno jak se to dělá... (https://photos.app.goo.gl/LbJ4e3xYuyDmzO6r2)
Jo, to nevím, jestli by byla jiná, než znáš z cest - ale je fantastická.
Dle návodu patří zapéct v troubě, ale protože ji vařím na velké rodinné akce a nemám ani tak velkou troubu ani tolik zapékacích misek, tak jen pod grilem na plechu zapeču "toustíky" z bílé bagety pokryté sýrem brie a každý si je pak jen hodí do polévky.
Z receptů zapéká většina.
Jak vidíš z fotek nahoře, i v Paříži je kažá jiná, podle kuchaře. Ono na tom není moc co zkazit.
Sýr v tom už plave, táhne se to pak na lžíci jako kdysi smažák, než Soňa zjistila, že ho nemám rád protože je to tučné a nezdravé....
Originál vždy zásadně s vývarem a a může být i s vínem i bez vína, záleží jak je kuchař žíznivý :)
Co je podle tebe originál?
Ty ? :)
Ne vážně, jen jsem reagoval na " českou cibulačku" :)
českou neumím, nikdy se to u nás nevařilo, jen česnečka....
vyber si ten pravý "originál"....
https://www.youtube.com/results?search_query...
Jak dopadla cibulačka?
Včera jsem ju dělala, k tvým obrázkům jsem ještě použila toto video
https://www.youtube.com/watch?v=8ABp-7iBUmo
Akorát jsem teda měla bílou cibulu a on tam ještě něco lije z flašky. Já tam žádnej chlast nedávala. On tam zas nemá zásmažku, ale když už jsem dělala v troubě rohlík, tak jsem na tom mastným plechu udělala aji z trochu mouky zásmažku. Myslela jsem přitom na ty tvoje připálené rohlíky. Když už musíš nahřívat troubu na zapečení, tak se rohlíky dají krásně dozlatova opéct v troubě :-)
Asi jsem měla tu cibulu "připálit" víc, ale neměla jsem odvahu. Vývar čirý zeleninový. V místním kvelbu jsem si sejra moc vybrat nemohla, měli eidam 30% a goudu 48%, jsem tam dala tu goudu.
Chuťově cibulačka, akorát teda musím pořídit lepší misku, měla jsem akorát skleněnou simax, která je dost široká a ten rohlík se moc rozmáchal a sejra propadal mezi rohlíkama do vody, to evidentně nebylo ono. Ale technoligicky jsem to zvládla a můžu to vypilovat, jednoduché a překvapivě syté jídlo.
Le vin blanc - leje tam bílé víno, do je asi zbytečný.
Jo, nebát se tu cibuli nechat zhnědnout.
Když nešetříš na sýru fakt je do jídlo a ne jen předkrm.