Tak přes zuby to není těžké změřit. Ale efektivní řetězová délka to bude oříšek. To bude lepší počítat z počtu zubů a délky článku řetězu.
Pise "prumer vcetne zubu", tak bafni metr a nefilozofuj ;-)
Když já mám na Favoritu, co mám teď s sebou v práci převodníky 54, 42, 32. Takže s metrem nemohu sloužit. Zato filosofovat mi jde vždy dobře a radostně.
No tak zmer tech tvych 42 a dopocitej 44. Treba trojclenkou :-)
Trojclenkou můžeš počítat prave tu delku řetězu, ale ne vnější prumer. Ta výška zubu nad osou řetězu se pricita jako konstanta.
No vidíš, jak tu pěkně všichni filosofujeme :D
Počet zubu krat pul palce děleno pí plus pár mm na výšku zubu nad osou řetězu (muze být ruzne pro ruzne prevodniky).
Bych si taky troufl trochu zafilozofovat.Jedné se vlastně o mnohoúhelník, daný počtem zubů, jehož vrcholy tvoří středy čepů řetězu.Zároveň tyto body leží na opsané kružnici daného mnohoúhelníku,čímž se lehce dobereme k jejímu průměru, a to bez ohledu na to, jestli se jedná o sudý nebo lichý počet. Komu se nechce počítat, může použít tahák :))
https://www.vypocitejto.cz/obsah-obvod...
Nyní stačí doměřit výšku zubů na konkrétním kole, ale to už je bez počítání, páč se musí vzít v ůvahu, že čep řetězu vlastně "sedí" mezi zuby, a druhak, že výška zubů nebývá konstantní pro různé počty zubů, a dost možná že ani u různých výrobců.