Vozíte někdo?
Jaké máte a jak jste s nimi spokojeni?
Už dvě zimy mám zimní tretry Force od kupkoláků https://www.kupkolo.cz/zimni-tretry-force-ice...
Není to žádný zázrak, také moc nestály, ale jsem s nimi docela spokojený. Zatím dobře drží, jezdím s nimi tak od +5 do -15. Při teplotách pod -10 to už není na dlouhé jízdy, tak nejvýš na 3 hodiny. Pro větší komfort do nich dávám vyhřívaný vložky a docela dobře to s nimi jde do 5 hodin.
Nejsou ani tak do velkých mrazů jako do čvachtanice a sněhové břečky a deště. Mají docela dobře udělaný povrch a podrážku, nepromáchají se.
Jediné větší minus u nic je, že nejsou nejvhodnější pro lidi s vysokým nártem, pak se blbě zapíná vrchní zip. I když já ten zip i tak úplně nezapínám, jen tak do poloviny abych neměl nohu tak utěsněnou a jeho zapnutí není potřeba.
A když se kupují, tak je dobré si koupit velikost ne podle toho jakou bežně kdo má, ale tak o 2 až 3 čísla větší podle šíře nohy. Nevim kdo a podle čeho jim dělá číslování, ale vůbec to neodpovídá reálným rozměrům.
Force mi právě přišly domů, ale budu je vracet.
Na moji nohu hrozně úzké a nízké v nártu.
Přemýšlím, za jaké je vyměnit.
Místo Force mám doma Crona Artica.
To je jiná káva. :-)) Vypadají pohodlné - dostatečně široké i vysoké v nártu. Velké akorát na tepou ponožku. Takové bačkůrky. Ale cena byla zase dvojnásobná oproti Force.
https://www.kupkolo.cz/tretry-mtb-crono-artica...
Kupkoláci se zase vytáhli. V úterý odpoledne jsem odesílal balík na výměnu a dnes už jsem vyvedával druhý s vyměněným zbožím.
Vypadají pěkně. Já si teď pořídil právě ty od Force. Mám celkem vysoký nárt, ale i tak mi sedí dobře.
Zatím jsem na ně nedal kufry, takže jízdní zkušenost nemám. Trochu se bojím, abych nebrousil kotníkem o kliky, ty boty jsou hodně široké.
Pěkný tretry. Koukám, že konstrukčně jsou udělané podobně, jako boty na běžky. V těch se dá v pohodě fungovat i v minus 10.
Říkáš, že jsou dost vysoké v nártu? Tak to se po nich někde kouknu. Je totiž dost problém sehnat tretry pro nohu s vyšším nártem.
Výhodou těchto treter vidím i v tom, že to jsou jakoby klasický letní, jen zateplený bez větracích otvorů (včetnně jazyka, jenž je z boků přišitý do boty) a to co jde nad kotník se podobá tlustému teplému návleku, jenž je dost elastický a není to nic tuhýho, co by kladlo odpor.
Kombinace návleku s letní tretrou. Do terénu v mírném chladu určitě bezva. Mám ale obavu, že ve větším mrazu už v tom bude zima. Vím jak je příšerně poznat, když jsem měl jeden neoprénový návlek trochu natrhnutý na špičce a druhý v pořádku. Ty špice nebudou mít kdovíjakou izolaci. Tipnul bych si, že budou pohodový někde těsně nad nulou. Pod nulu jen krátkodobě. Jsem docela zvědavý na Jardovy zkušenosti.
Tak už aby začalo mrznout! :-) Já se spokojila s těma Forsáckýma, přece jen nejezdím zdeka tolik co Jarda. Snad mi neumrznou palce a nevytřepu je z bot zvlášť. =-O
Tož první jízda v nových tretrách v +11°C byla fajn. Jen po létě nezvyklé kotníkové boty,ale nikde netlačí, pohodlné. Zipy nedopnu nadoraz, i když jsem na jezdce přivázala kus tkaničky,abych je mohla lépe chytit. Nijak to ale nevadilo. No uvidím při nižších teplotách. Zatím spokojenost.
Moje zimní tretry jsou na sucháče, Takže nemám žádný problém. Kotníková část je z celkem peného materiálu (něco jako letní tretry) a nad kotník je vytaženo něco, co připomíná silný neoprén. Takže si nohu v tretře můžu utáhnout dle potřeby.
Zkoušel jsem neoprénový návleky na letní tretry, ale nic moc. Pro teploty tak 5-10st v pohodě, ale kolem nuly a při mrazu tak o 20-30 prodloužily dobu, kdy mě začaly mrznout nohy. Jak především palce, tak pak i zespodu od pedálů, kde je výkroj. Přitom nebyly roztrhaný. Se zimníma tretrama Exustar, ač jejich kvalita není nijak oslnivá, tak je to výrazně lepší. Palce mě začínají prochladat při -10st tak po cca 3 hodinách.
Zalezi taky co mas za navleky. Jsou jen slupicky spis proti profouknuti, pak takova "stredni trida" a nakonec i vylozene drtice mrazu.
A nemam poneti, jestli je i nejaky rozdil mezi neopreny ruznych znacek a kvalit pri stejne tloustce.
Jako zásadní nevýhody neoprenových návleků vidím to, že se ti v nich zapaří nohy a pak je zima jen z té vlhkosti v botě.
No tak tohle mne nepotkalo ani naznakem. A ze jsem v nich jel nemalo vejletu pres sto kilometru a bez flakani.
Tak každému se nám potí nohy trochu jinak.
Já tenhle problém mívám i v některých botách na lyže. Alpina dělala jeden rok závodní boty tak, že měly tu umělou kůži i zevnitř boty. Do těhle bot musím nosit tenkou ponožku tak, aby se mi nohy vůbec nepotily a nebo musím ponožky celkem často měnit, jinak mrznu od vlastního potu.
To já jsem asi "otužilá výjimka"- v tur. nízkých cyklobotách jezdím na jaře a na podzim do +5°Cjen se silnějšíma ponožkama v pohodě. Za nižších teplot(do -5 až -8°C)stačily návleky "samodomo" z 5mm-ového molitanu s povrch. úpravou a větší mráz u nás je párkrát přes zimu..
Když jsem letos poprvé letos vyjel, tak jsem byl docela nabalený. Bylo to v půlce února bylo kolem -10st. Potkal jsem cyklystu, jenž byl oblečnený tak, jako by skoro bylo tak +15st - krátký šortky a dlouhý upnutý dres. I díky slunečním brýlím, vypadalo, že v té tmě si spletl nejen rořní dobu, ale i den a noc. Díky pouličnímu osvětlení jsem ho viděl celkem z dálky, jak jel proti mě. Ale že je až tak nalehko oblečený jsem si všimnul až, když byl tak předemnou tak 5m.
Třeba vyrazil v létě a jel a jel a hele únor! :-))
No jo, dalsi kterej neveri na globalni oteplovani. Zima prece uz byla minuly tyden. Ted uzivej jaro !
Pravda, včera v TV říkali, že tam na jihu mají jaro, vykvetly jim třešně :-)
Také si myslím, že stahuješ gatě ještě daleko před brodem. Včera jsem v podvečer řešil, jestli dvě trička pod žlutou silonovou bundičku nebo jen jedno. Zvítězilo to jedno a ještě večer v 21:30 jsem v něm jel domů z pinpongu. Tak na co zimní boty?? Je tady indiánské léto!
Už více jak 10 let mám Exustary.
Jak ale píše Lelek, od zimních treter zázrak nečekej. Pravda, udrží teplo déle než obyčejné tretry, ale v teplotách pod nulou noha stejně za určitou dobu mrzne.
Mě se nejvíc osvědčilo dát ještě na ponožku mikrotenový pytlík - tahle kombinace mi udrží nohu v teple dost dlouho. Jezdím ale max. do -7°C.
Zdaleka nejlepsi do mrazu na silnici nebo na horace na snehu nebo slusne ceste kvalitni a neposkozene neoprenove navleky. I v -15 nohy neprochladaly, kdyz byl pohyb.
Ty zimni tretry bych videl spis do hrubsiho terenu, kde by se neopreny nicily.
Návleky mám, ale nebaví mě ten děsný vopruz s jejich natahováním.
Já je mám taky a jsou výrazně lepší než letní tretry + neoprenový návleky. Jen když je kolem nuly a bahno, tak jak mají vysokou podrážku, tak se tam vejde snad kilo bahna. Takže když dorazím z vyjížďky, kde jsem nabral bahno, musím ho před barákem vyštourat, abych ho neztrácel po schodech.
Jo, to je fakt.
A pak mi ještě mírně vadí, že podrážka na zmrzlé půdě dost klouže. Ale je fakt, že to už může být i tím, jak mám podrážku opotřebenou.
Zkus nasadit nesmeky a klouzat nebudou :-)
Levně ti přenechám horolezecká stoupací železa. Už je nebudu potřebovat. S těmi neuklouzneš.
Marně přemýšlím který ledovec je blízko co by stál za projížďku, možná Franc Josef :-)