Ahoj, měnil jsem u sestry kola brzdy (špalky), ale problém je, že když brzdí, tak se ozývá drhnutí špalků a občas i pískají. Kontroloval jsem jejich polohu a pláště se nedotýkají, takže tam drhnout nemůžou a vzdálenosti obou špalků od ráfku jsou stejné. Co to může způsobovat? Díky
Nech tomu chvilku, než se špalky "natvarují" podle už projetých ráfků. Většinou si to sedne. Někdy se ale stane, že je jiná směs špalků a se sjetějšími ráfky si nějak nevyhovují. Pak se můžou zvuky ozývat. Pískání je "poskakování" špalku po ráfku ve vysoké frekvenci. Zase si to ještě vůči sobě nesedlo. někdy při vytrvalém silném pískání to mívají na svědomí vůle v čepech. Brzdy pak víc vibrují a zpívají, než brzdí (můj případ po mnoha letech provozu, budu přecházet na kotouče)
Zkus si pohrát se správnou šípovitostí špalků vůči ráfku. Počítá se s deformací brzdy v čepech a nastavují se špalky šikmo k ráfku, aby po dosednutí se srovnaly paralelně k ráfku. Pokud se brzda dotýká ráfku malou plochou, tak má větší snahu kmitat. Ale ono se to zajetím většinou srovná samo.