Jsou baterie elektrokol navzájem zaměnitelné? To znamená že mají normalizované konektory pro připojení ke kolu a to včetně vnějších rozměrů např.na nosič? Nebo má každý výrobce svoje a nutno kupovat pouze jeho baterii? Samozřejmě že musí mít stejné napětí.
Každá značka má své konektory a navzájem je neprohodíš.
U sady si osadíš dle svého uvážení a nebo dle dokupované baterie.
Když se baterie opotřebuje, lze snad koupit potřebný počet jednotlivých článků a ty jen vyměnit? Není snad třeba kupovat celou baterii?!
Př. baterie 14Ah@36V je zřejmě složená z 50ti těchto článků:
https://www.bighobby.cz/www-bighobby-cz/eshop...
Jasně, někdo takovou hovadinu udělá, není nad to vymenit ve 3roky staré lionce pár článku. Ony ty zbylé jsou jistě na tom dobře jak ty nové.
Repasem se rozuní výměna všech článků do původního obalu a původní elektroniky.
Články se mění jen u téměř nových baterií v případě že je některý po "smrti".
A jak píše brahma, sám na koleně si to neuděláš.
Jasně, že je třeba vyměnit všechny články najednou, ale není třeba vyhodit celou baterii. Pouzdro, řídící elektronika a kompletace taky něco stojí.
Zajímá mě však, jestli lze původní jednotlivé články v baterii, s kapacitou př. 2800mAh, lze pak nahradit modernějšími články s vyšší kapacitou, např. 3400mAh, tj. zda řídící elektronika dokáže zjistit kapacitu článků a adekvátně je podle toho nabíjet.
jenže v tu chvíli si můžu koupit rovnou celou baterku, protože mě to vyjde líp. a ještě se s tím nebudu muset rozčilovat :-)
Kompletní baterii pro elektrokolo 36V/14Ah, články Panasonic, jsem viděl nejlevněji za 10.800Kč kdežto samotné články vyjdou na 50x166=8.300Kč, tj. skoro o čtvrtinu levněji.
Pokud to dobře umíš a víš jak co udělat, tak určitě. Pokud ne, tak tě to učení a zkoušení taky může přijít hodně draho .-)