Nejsem na elektro motory žádný expert jen bych chtěl upozornit že od letoška se v elektro kolech objevuje nový středový motor Bafang Modest který nemá hall senzory takže nerozpoznává sílu přítlaku na pedály.
Okrajově se o tom zmiňují zde https://www.deltasport.cz/elektrokola-LEADER...
Motor jsem objevil např. na kole
Leader Fox Denver 2018
https://e-shop.leaderfox.cz/trekingove...
Tak pozor na to aby jste se nenachytali. Řekl bych že když si člověk kupuje kolo se středovým pohonem tak automaticky počítá s tím že bude mít senzory přítlaku.
A to pak prostě jede jen na páčku "plynu" a podle ní to přidává?
Ne. Tento motor funguje klasicky jako motory v zadním náboji bez senzoru přítlaku. Výkon motoru se mění podle rychlosti šlapání. Motory se senzorem přítlaku na pedály jsou ale lepší v tom že z té jízdy a přípomoci elektromotoru máte lepší pocit. I když jsem zatím jel jen na kolech se senzorem přítlaku tak bych jízdu bez senzoru přirovnal jako k sexu s kondomem zatím co se senzorem je to sex bez kondomu který vás daleko více baví :).
Řekl bych, že možná jde trochu o nepochopení. V zásadě jde o dva způsoby ovládání přípomoci:
- snímání otáček šlapání - dříve známý PAS
- snímání síly šlapání - instalace torzního snímače
Dříve převažoval prvý způsob, pak se přidal druhý, velmi často se používají oba a záleží na nastavení od výrobce, který z nich je brán jako prioritní.
Pokud máte pouze torzní snímač, pak se jízda s elektrokolem blíží "normální" jízdě - přípomoc je přímo úměrná síle kterou se opíráte do pedálů.
U snímání otáček záleží pouze na rychlosti šlapání, nikoliv na síle. Pokud šlapající udrží rytmus šlapání, pak ho motor vyveze i do většího kopce, aniž by se musel opřít do pedálů a potit krev úměrně úhlu stoupání. Kdysi jsem zde tento efekt popsal jako: "... že jsem kolem vezen, nikoliv, že na kole jedu".
Za 7 let ježdění s elektrokolem to máme odzkoušené, první kola byla s nábojovým motorem a PAS, letos jsme inovovali a máme středový motor s torzním snímačem (pouze). Něco úplně jiného, i manželka si to pochvaluje, a to je co říci!