Ahoj,
chtěla bych vás poprosit o radu. Vybírám kolo mamince k narozeninám (na cestu do obchodu, práce, ale i na delší vyjížďky po cyklostezkách).
Zaujalo mě tohle, jak vzhledem, tak cenově (:D). Nejsem si ale moc jistá, jestli nebude problém s tím, že je to pánské kolo. Nebo už je to dneska jedno? Proto bych ráda znala váš názor, protože já se v tom nějak moc nevyznám.
odkaz na kolo:
https://www.cyklocentrum.cz/kola/krosova-kola...
Moc děkuji za případné rady :)
(maminka měří 170 cm)
Většina žen neumí přehazovat nohu za jízdy zadem přes sedlo. Některé to neumí ani s nakloněným kolem stojíc na zemi. No a starší lidé už mohou a často mají omezenou pohyblivost kyčlí, což také překáží v nasedání na kolo. Všechny tyhle neduhy řeší dámské kolo s nízkým rámem a prostým přehozením nohy přes snížený rám předem. Proto se stále vyrábějí dámská kola se sníženým rámem, ač ženy v sukni už příliš často na kole nejezdí.
Podívej se, jakým způsobem maminka nasedá na své staré kolo a tento způsob se snaž zachovat.
Děkuji za reakci :)
Mamka je na tohle nasedání přehazováním nohy zadem přes sedlo zvyklá.
(Nedávno nasedala na babiččino dámské kolo tímhle způsobem a málem se zramovala protože si neuvědomila, že tam má babička košík :D :D)
Takže tohle je jakoby jediný problém, který řešit při výběru dámské/pánské kolo?
Z tohoto pohledu bude jedno, jestli dámské nebo pánské kolo.
Podstatné bude odhadnout správnou velikost.
Author v pánské verzi býval delší než dámská verze.
Nemám zkušenosti s veliksotí rámu u krosových kol. Pokud je to jako u MTB, pak je velikost 18 na výšku 170 cm velké. Navíc v té pánské verzi.
Ideální by bylo, pokud by si maminka mohla kolo vyzkoušet.
Na těch jejich stránkách právě podle kalkulačky na výšku 170 cm vychází ta velikost 18.....ale určitě bychom to před koupí zajeli vyzkoušet :)
Každopádně, myslíš, že je to kvalitní kolo (za tu cenu?), nebo bude lepší se ještě kouknout po něčem jiném? :)
Děkuji za reakci :)
Pokud to není pro sportování, ale jen pohodové projíždění, tak je lepší mít kolo o trochu menší.
Takže ta 16?? Ta teda není na výběr v Brně, ale to by snad nebyl problém nějak objednat :)
Možná ju tam vytáhnu ať zkusí tu 18, a přinejhorším by se to tam nějak vyřešilo :D
Zkusit velikost 16, nebo ještě lépe, najít jiné kolo ve velikosti 17, to by mělo být už v pohodě.
Jinak jak píše radka, tak sedlem a představcem se dá o malinko menší kolo dorovnat, u většího se s tím nedá nic dělat a je to méně pohodlné a při delší jízdě už i bolestivé.
17 Autor bych viděla jako ideál.
Když jsem kupovala svoje poslední kolo, zkoušela jsem právě tuhle velikost a jezdilo se na tom parádně. To ale byla dámská verze, takže navíc kratší rám (nebo představec - je fakt, že Autory mívají ty představce ukrutně dlouhý).
Představců je na výběr obrovské množství jak na délku tak úhel, není problém vyměnit.
To jistě, ale sama zakladatelka tématu píše, že tomu příliš nerozumí, takže předpokládám, že bude hledat kolo, které nebude muset dodatečně upravovat.
Proto tady o tom takhle plkáme aby věděla co je a že i koupené kolo je možné snadno doladit pro konkrétní velikost uživatele, pohodlí a radost z jízdy.
Slušný prodejce by na to měl sám reagovat a poradit a nabídnout vhodný představec. Vždyť to je pro něho kšeft a kdo to neudělá, tak si nezaslouží u něho kolo kupovat.
Kratší rám je možné lehce dorovnat delším představcem a třeba i větším úhlem.
Pokud sleduješ jen náklon trupu. Já sledují maximální ohnutí kolena a "krátký" rám mohu už dohnat jen offsetem sedlovky a sedla dozadu. Jsou na rozměry rámu různé požadavky.
O sedle už byla řeč a k sedlu samozřejmě patří i sedlovka, opět na trhu je celkem dost sedel a sedlovek. Zrovna tak se to týká i řiditek, různé tvary i šířky mají velký vliv na kvalitu jízdy.
Určitě vyzkoušet. Jinak ty dámské a pánské velikosti se liší pokud si vzpomínám o 1/2 palce nebo o palec. Pánské velikosti šly po lichých násobcích a dámské po sudých. Když budeš sledovat velikost v palcích, tak mezi nimi nepoznáš rozdíl. Je to jen o reklamě a barvě rámu. Tedy pokud nekupuješ hluboký dámský rám, který se může hodit i staršímu pánovi s zatuhlými kyčlemi.
Nevim jak si přišel na tu většinu, ale já znám celkem dost babiček a dokonce i několik prababičky, kterým tohle nedělá žádný problém a jezdí na sportovních kolech jak draci.