Ahoj, mám prosbu o radu. Chci si koupit horské kolo max do 20.000,-a vůbec se nevyznám. Mám 100kg a docela páru(ročně max do 3000km). Jakou vybrat přehazovačku (v těch řadách shimano se nevyznám) abych ji hned nezničil? kola 27 nebo 29? vidlice olej nebo vzduch? kotouče mech.nebo hyd.?Konkrétní značka mi je jedno, jen hledám kolo co vydrží a zvládne lesní cesty. Předem děkuji za každý rozumný příspěvek co mi pomůže s výběrem.
100 kilo váhy není problém, jestli 27,5" nebo 29" - záleží na Tobě, co zvolíš (na čem se budeš cítit lépe), vidlici vzduchovou (ono ty pružinové jsou už vpodstatě jen na cenově nízkých modelech), hydraulické brzdy tyhle kola mají také, osazení (přehazovačka, smyk, řazení) bych klidně volil Shimano deore (= stejně kvalitní jako vyšší řady). Cena 20 tisíc není tak nízká, pořídíš kvalitní kolo.
Radím navštívit nějaké cyklokrámy a porozhlédnout se :-)
Naopak. Na kolech do 20 tisíc jsou pružinové vidlice v 90%.
Kolo do 20kkč se tu řeší neustále. To je takový problém podívat se do historie?
https://www.nakole.cz/diskuse/24730-horske-kolo...
Asi bych volil kolo 29", je to silný trend do budoucna a je nutné brát v úvahu šíři a dostupnost dílů. A pak pro to co chceš jezdit by ti víc vyhovovalo. Při tvé váze předpokládám, že si vyšší něž 170 cm a pak už není žádný problém.
Kola 27.5" jsou obratnější v zatáčkách. Otočí se na menším poloměru oblouku. Pokud jezdíš po uzoučkých zatočených cestičkách ve svahu v lese, tak se to hodí. Kola 29" mají menší valivý odpor, lépe zvládají nerovnosti a mají větší moment setrvačnosti, takže i lépe se přes nerovnosti přenesou. Jsou těžší, takže stejné kolo s 29" koly vyjde těžší. Pokud koupíš duralové kolo, tak to na váze poznáš. Samozřejmě když si připlatíš, tak pořídíš nějaké lehoučké karbonové kolo, kde tě váha rozhodně omezovat nebude.