Mně je jasný, že vám to bude připadat směšný - ale já měl včera tu tomatovou omáčku zase všude. Dříve ty krabičky měly takový jazýček a dával se k nim klíček, na který se víčko namotalo, bylo to jednoduchý a zvládal jsem to. Teď jsou bez jazýčku - a já jsem 2 x týdně zapatlanej od oleje nebo kečupu, různě to víčko ohýbám nahoru a obsah vyšťourávám vidličkou - žádná klidná večeře. Tak kdybyste měl někdo návod, jak na to - budu vděčen. Ai.
Ja bastim pastiky...a jeste ne z plechu, protoze bych se do ni nedostal. A s olejovkama mam stejnej problem jako ty:-) Ale v posledni dobe mam problem s kazdou pixlou. Oni totiz do nich davaj vic kapaliny nez jidla...a pak to ma clovek vsude.
Zeptej se Radky, ta jistě bude vědět ...
Radku nechaj na pokoji, ale radšej zajdi k zubárovi a daj si namontovať rozbrusovačku, alebo si kup malý zatvárací otvárač v bazare "-)))
Taky vyšťourávám. :( Mám ryby hrozně rád, ale tohle mě ničí. Při představě jak tu pixlu otvírám si vždycky vzpomenu na otvírání pixly s ananasem ve Třech mužích ve člunu a mám chuť ji zahodit doprostřed řeky. Bohužel žádná u nás není.
Ty si pamatuješ jazýčky na sardinkách? Tos ale ještě běhal v podkolenkách, ne? :-)))
Bať :-)))
Teď vážně. Solidní otvírák a podchlazenou konzervu. Gumový rukavice, protože částečnýmu úniku obsahu se ani tak navyvaruješ. Čili sardinky na cesty nebrat.
Takže možná nechat tu konzervu předem zmrazit - to by řešení bylo :-). + pro jistotu takovou tu gumovou zástěru...
Nožem rozříznu víčko dokola a sám sebe přesvědčuju, že se ten nůž při tom až tolik netupí (přeci jen už to nejsou dvoumilimetrové plechy ze SSSR, ne ?!) Jinak vloni jsem na cestách po nějakých deštích zaslechnul vrzavý pláč řetězu a neměl jsem žádné mazadlo. Olejovky se přímo nabízely, tak jsem to zkusil! Den dva - paráda ! Liboval jsem si jak jsem na to vyzrál, ale pak se na řetěz začalo nabalovat opravdu kde co...
...muchy, žáby, kočky... :-D
Otvírám stejně jako ty, ale jím ve vaně. Pak se jen potopím a osprchuju. Co mi upadne nemusím zametat, ale spláchne se samo do odpadu. Případné zbytky olíže kočka...
:o))) opravdu zajimavy zpusob konzumace - jenom tu kocku nekde sehnat :o)) A neni mi jasna jedna vec, jestli je ta kocka pritomna po celou dobu - kdysi jsem slysel nejaky pribeh, jak si kocka chtela hrat a zatala drapky panovi primo...no ehm - do ziveho
Se divis...kocka obcas lovi ptaky:-)
Kočka se dá sehnat buď ve Zverimexu nebo na diskotéce (podle toho, jaký typ kočky preferuješ). Ta moje sedí na okraji vany a nechápavě hledí na to, proč se máchám ve vodě. Abych předešel jakýmkoliv úrazům, kočce pravidelně stříhám drápky - a dávám si opravdu záležet !
Abych nezapomněl, kočka se dá sehnat taky na Nákoláckých srazech 8-)))
Existují "Baltické sardinky Eva", 125g olej nebo tomat. Mají prolis v plechu a očko podobně jako pití v plechovkách. Skutečně jdou bez dalších nástrojů ručně otevřít, ovšem trochu oleje nebo tomatu vyběhne ven stejně.
a asi to nejsou sardinky ale šproty:-)
ty jsou dobry a daji se dobre otevrit,jednou se mi ale stalo ze sem je otviral a neutrhl sem to vicko uplne a pak kdyz sem si pochvaloval jak sem sikovnej ze sem nic nevybryndal sem dotrhl to vicko a ono se tak krasne napruzilo a vse co na nem bylo,bylo na zdi,a samozrejmne mimo kachlicky
Zajímavé téma. Vy vozíte olejovky na kole? Taky to někdy musím zkusit. :-)))
Jo, s klasickým otvírákem to jde blbě, ale s Victorinoxovým dobře. Tam se tlačí dopředu, ne dozadu.
Ládínku,já jsem ten Tvůj příspěvek četl Milce a ona myslela,že jsem to psal já -:)))
Nevím,jak ji to vůbec mohlo napadnout,my na Moravě říkáme přece olejovkám říkáme sardinky-:)))
Ožeň se a máš to bez starostí. :-)))
A ženský budou zručnější????
To už ženatého nemusí zajímat, prostě si k večeři poručí olejovky. :-)))
A já je s úsměvem přinesu, abys byl tak hodnej a otevel je :-)
Zkušenosti se nazapřou! :-)))))))))))))
Doma neřeším- Ale už se mi párkrát stalo, že jsem si vzal olejovky na cesty (s těstovinama představují hodně dobré palivo), jenomže otvíták zůstal doma. Pak nezbývalo než kroužit pixlou na něčem tvrdém (obvykle asfalt, ale jde to i na kameni) tak dlouho, dokud se krajní manžeta neprodřela a víčko nešlo odstranit...
Záleží na typu otvíráku a na typu konzervy. Některé jdou dobře otevřít i průměrným otvírákem a do některých se nedostanete téměř ničím. Po vlastních zkušenostech mohu doporučit jako jediný spolehlivý nástroj sekyru. Uznávám ale, že tahat sebou na kole sekyru, jen kvůli otevření konzervy, je poněkud neproduktivní.
A proč si nekoupíš ty volejovky s tím ouškem na otvírání? .-)) Opartně zátáhneš a šup a jsi vevnitř bez jediné skvrnky. A můžeš nabírat co hrdlo ráčí. :-)))
A proč to dělat jednoduše, když to jde i složitě
... abírat co hrdlo ráčí ??? Vždyť to jsou "jednohubky" ...!
Z Tebou uvedených důvodů jsem přešel na tuňáky.Ty se dají většinou otevřít jako plechovka od piva, v čemž lze získat snadno cvik.
Teď jsem se vrátil dokonale ztuňákovanej ze zájezdu, takže tuňáky mám v ruce a žaludku. Byl jsem na nich asi 13 dní.
Nejvýhodnější je tuňák s olivovým olejem, protože tak máš i omastek na přílohu a na rychlé ohřátí.
U sardinek krabičku jen pootevřeš, pak vezmeš nůž s otvírákem na konzervy, zabereš, obruba krabičky se zhroutí, takže nezabereš a...vyšrabáváš. Normál. Přejdi na tuňáky.
Už pár dnů si říkám, že ses nějak ztratil ze světa - a Tys zatím přecházel na tuňáky:-))) Jenže já nechci přejít na tuňáky, anžto mi chutnaj olejovky. A navíc ty nejobyčejnější. A právě ty jsou naprosto nevhodně zakonzervované do těch měkkých krabiček nacpaných olejem až po víčko. Zcela nesmyslně. Vpodstatě to je srovnatelný s vynálezem jednovrstvého toaletního papíru - účel to splní, ale zamažeš se. Zatím jako nejdokonalejší rada se mi jeví předem je "ztužit" na mrazáku (od včerejška tam dvoje mám, tak jsem zvědavý). Ale stejně Ti děkuji :-)
Nevím, v čem máte pánové problém. Každé rybičky otevřu normálně otvírákem na konzervy (pravda, kvalitnějším), jen jednou jsem se pořádně postříkala olejem a to když jsem na oválnou konzervu vzala nůž, anžto jsem neměla k dispozici otvírák; špičatý kuchyňský, rázně jsem zabodla do plechu netuše, že nejde o plech, ale o slabounký plíšek, a z rybiček se rázem stala olejová bomba. Vydrbat sebe, vyčistit oblečení a boty, baťoh přišel na řadu až doma - na ty hnusný čudly mě docela přešla chuť. Ještě, že to bylo v přírodě, nažrali se aspoň mravenci. :-)))
Já mám na klíčích ten vojenský otevírák, co jsem ho na vojně před 20ti lety vyfasoval a tím se krásně otevře vše, aniž by k tomu člověk potřeboval brašnu instalatérského vercajku.
Onehdy jsem si otevřel i plechovku s pivem, jelikož tou jejich dírou to teklo hrozně pomalu. Okolostojící, ležící, chodící, šlapající... byli v šoku. :-)
Absolutní špička všech druhů, typů a provedení kuchyňského nářadí. Vyrobeno z prvotřídní ušlechtilé nerezavějící oceli 18/10. Detailní zpracování, exkluzivní design. Cannondale mezi otvíráky na konzervy! Otvírá čistě a spolehlivě dokonce i zákeřně oválné rybí konzervy podezřelého původu, běžným otvírákům se zarytě vzpírající.
http://www.ceskadomacnost.cz/zbozi/naradi...
"Lze mýt v myčce nádobí a vozit na kole, ale nedoporučujeme to". (Původně zadávaný text) 8-)))
Asi nalezeno řešení, Ai, viz. nade mnou post od Žofky.
Jinak já na těžko nejezdím, takže si místo olejovek a otvíráku (hádám dohromady tak 2kg včetně chleba ? ;o))) beru jen penízky na občerstvovnu, nebo max. tatranku.
Doma řeším olejovky nečím podobným, jako radí Žofka, a jde to parádně !
Jo chlapče.Jina doba.Sardinky bez kličku a bez jazyčku a cyklista aby se pmalu bal dat po cestě někde něco na doplněni pitneho režimu.To neeeni dobry.
Jinak zdravim z OLOMOUCE.
:o)) Souhlas s vojenským otvírákem. Taky si myslím, že lepší zatím vymyšlen nebyl. Nemám zkušenosti s "Tescomou"--ale něco podobně vypadajícího jsem si v bláhové naději, jak jsem vyzrála na rybičkové obdélníkové konzervy, koupila asi před deseti lety za hříšné peníze(něco kolem 250,-Kč) a vydrželo to snad tři konzervy.... Od té doby se držím osvědčeného vojenského a mám klid. A abych nebyla nemile překvapena "vodotryskem"--fikaně zakrývám místo propichu papírovým ubrouskem... :o)))
.. nožem anebo sekerou...
kupuji si jedine plechovky s technologii IZY-PYL (nevim jak vy, ale ja se muzu z tohoto fantastickeho pojmenovani temer smichy posrat). bohuzel zatim pouze k dostani s luxusnima olejovkama tunak a olivovy olej ;)
jinak volejovky v brneni s klickem - ja si to taky snad pamatuju!!! :)
??? Proboha.....!! Co to je "IZY-PYL" ??
Nechci byt nejak chytry ale je to "ISY-PIL" :-)
\"IZY-PYL\" bude asi \"easy-peel\" (lehke otvirani) :-) Americky marketingovci maji nazvy tohodle typu asi radi :-)
Díky za "okénko do angličtiny"--já totiž neumím ani slovíčko. Teď už tedy asi víme, že se ty konzervy lehko otvírají. Ale JAK..??
;-)
Předpokládám, že tam asi bude takový ten "trhací" kroužek... Jako např. u plechovkového piva.
oh, i am so, so sorry, please do forgive me, of course it is the WOOOORLD FAAAAMOUS "ISY-PIL" !!!
jo, jenze tam drzi jen tak tak, takze to utrhne i male dite, invalidni babicka ci hladem zeslably ukrajinec!
mam spis takovej dopjem ze to vymysleli nejaky cinani nebo korejci ;)
Hele...Ainku....3x a v poho. Klasickej otvirak a nejake placatejsi rybky v tomate...a byl jsem cistej:-)
Dokud neuvidím, neuvěřím - až se potkáme, tak to předvedeš :-)))
On ti ale zatajil, že si před tím oblíká pláštěnku a potom maluje kuchyň :o)))
!
jednoduchý. nejím to a tak nejsem zapatlaná. dokonce nesnesu, když to někdo vedle mě pojídá! Takže promiň, ode mě se návod nedozvíš ;)
on už to má dávno snědený... :-)))
2 roky,9 měsíců,7dnů,6 hodin a nějaké ty minutky.Záleží na tom ,jak dlouho to jedl.
A jestli je nesnědl, tak už bych je na jeho místě snad ani neotvírala :o)))
Rybičky jsou v pohodě, ty mají trvanlivost i 3 roky ;-)
Pokud není plech rezatý tak bez problémů 10 llet a v chladnu 15.
Hele, a jak otevíráte mlíčko (smetanu) do kafíčka, takovou tu co vám daj k pressu. Mně to vždycky prskne, otírám kapičky prstem ze stolu a všichni koukaj. Dá se to otevřít bez toho poprskání nějak ?
Vyřeší to café latté :o)))
Kafélaté není preso, a když mám chuť na kafíčko tak je to na preso. A tam je potom problém s tím mlíčkem.
používám tzv. sušenou syrovátku. vedou ji ve zdravých výživách. chutná perfekt.
Do vaječnýho koňaku, přece...
Syrovátku ? tak v tom případě ještě sušená vejce a místo rumu jen tresť, ale jak se pak bych se tomu neodvažoval říkat vaječný koňak :-))
Objedu dokola nehtem... (Nenosím nijak dlouhé, ale při úplně čerstvě nakratičko střižených by to asi nešlo...)
no...a nějak ten nehet i speciálně brousíš??? ?.)))
Ani ne... Já se přiznám, že jsem o jiném způsobu otvírání vůbec ani neuvažovala. Že by to šlo nějak za růžek odtrhávat, jsem si přečetla až tady. :-) Už kdysi se mi to osvědčilo i na Termixech, tak co bych měnila vyzkoušené...
Nějak jsem si nepřečetl příspěvek, na který jsi reagovala a myslel jsem, že otvíráš odjakživa rybí konzervy nehtem. Už jsem to chtěl jít zkoušet :)))
Jsem rád, že jsem si to nemyslel sám. Akorát tys to přiznal. :))
Jo. Zatváříš se udiveně a obsluhy se zeptáš: já jsem si objednával preso S mlíkem. To si ho mám otvírat sám?
No, nevím. To vypadá moc jako náběh k seznámení...
No a co. Když si objednáš hovězí vývar S nudlama a donesou ti hroudu těsta, váleček a nůž, budeš dělat co?
To jako navrhuješ, že když si dá preso s mlíkem, tak dostane hrnek kafe a k tomu mu přivedou krávu, aby si teda odcáknul, kolik chce?!?
Ale řeknu ti, představivost je pěkná bestie :o)))
Na fotkách seš taková racionálka úřední a organizační, ale představivost máš skvělou. Tak si představ, že bych jí opařil v presu cecík...:-)))
To by se stalo snadno, kravskej cecík jsem ještě v ruce neměl !
Hele, do žen a do melounů se prej nevidí, tak se nediv :o)))
Ale že jsme ti ten problém s mlíčkem kráááásně vyřešili :o)))
Nádherně. Když na to pomyslím, přejde mne na kafe chuť...:-)))
No vidíš, a máš po starostech :o)))
Teda dokud nedostaneš chuť na čaj s mlíkem :o)))
A tebe už v přátelích mám a vyndavat tě nebudu, i když se mně pokoušíš odnaučit pít kafe a teď i čaj :-)))
Tak abys neřekl...
Buď do mlíčka udělám dvě dírky nehtem jak už psala Ifča výš, nebo na to postačí i párátko nebo ovrácený konec lžičky.
No a když nic není po ruce a nehty jsou zakráceny, pak jej zásadně otvírám směrem od sebe :o))) a to tak, že velmi opatrně pootevřu, aby ušel vzduch a pak ho teprve otevřu celé.
Anebo se dá mlíčko jednoduše skrýt dlaní a otevřeš ho jakoby do dlaně.
Ale stejně, čerstvý mlíko jako od kravičky to není :o)))
:-))))))) jj
Že by sis na něco vzpomněl?!? :o)))
Až bude křest, tak Tě v tom mlíku vykoupu :-)))
Ty jóooooooooooo, tak to beru...
Schválně, kdo bude mít větší spotřebu - já nebo ten tvůj zázrak :o)))
Ale teď mě napadá - já jsem přece jenom více omezena počtem čerpacích stanic :o)))
Vsadím se s Tebou, že na dvoulitrovou petku dojedu dál :-))) ale každej jede na svou značku)
Možná to už tady někdo psal, ale já si myslím, že s tím mlíčkem to děláš špatně - mlíčko se má uchopit mezi palec a ukázováček dominantní ruky a vší silou zmáčknout. Zásadně nezakrývat dlaní!
mela bych takovy dotaz, co jsou olejovky? nejaky ryby?
:-)
Jo, jakákoli konzerva, ve které jsou rybičky ;-)
dik za potvrzeni domnenky:)
Odkudpak si k nám přišla, že neznáš tenhle výraz?!?
z Gurunu :-)))
Jak víš, co mě napadlo?!? Ale nechtěla jsem se ptát tak přímo, aby to nebylo špatně pochopeno :o)))
umím odezírat z klávesnice :-))
ja su brnacka, ale neznam nikoho, kdo by rikal olejovky. Prvni me napadli nejake olejove barvy na kresleni a az pak ryby:)
PS: co je to gurun?
odtam přišla majka co spadla z oblakov
aha, uz to vidim, scifi serial... no tak o nem jsem v zivote neslysela...
taky už má nějkaj pátek na krku to byl slovenskej socialistickej hit
První úvodní díl :-)
http://www.youtube.com/watch?v=kExM7UlEE9E
Také jsem musel přemýšlet,co jsou to olejovky.Odůvodnění,že se jedná o rybky v oleji,mi moc nesedí.To by musel být i termín tomatovky pro ryby v tomatě.
Zkrátka jsme z jiných krajin...
To teda nevím... jsem (su) taky od Brna a snad už ve školce jsme si povídali vtip, jak jde jeden kamarád nakupovat suroviny na mejdan (nojo, to vlastně asi ve školce nebylo) a ten druhý za ním volá "A kup volejovky!" No a při vybalování nákupu ten první říká "Vole, mám všechno, jen ty jovky neměli."
Moji rodiče používají termín olejovky normálně. My jsme přebrali terminologii po rodině manželky a říkáme fišlpixe nebo jen fišliky :)))
Máš ty písmenka přeházený, má být "fišpixle" ;o))
Šedá je teorie, zelený strom života. Píšu, jak slyším. Ale netvrdím, že ve vedlejší vesnici to nevyslovují jinak. Kdysi mě někdo poučoval, v čem se lišil jazyk mezi Velký Šenovem a Šluknovem (vzdáleno od sebe cca 6 km)
jednak kupuj jen kulaté plechovky, na hranaté není žádný pořádný otvírák ..
Já mám supr věc: Bateriový otvírák (2 tužky), ovál 16 x 6 x 3 cm, který nasadím na kraj, zmáčknu tlačítko a jdu vařit čaj ..
mezitím otvírák objede ryby a já jen víko, přilepené na otvíráku, sklepnu do smetí .. luxus .. J.
to jako to otvírání trvá tak dlouho, že stíháš uvařit čaj ?!
(o tom, že je to příšerně neekologický rači nemluvím, musel bych se nas..at
To jsem nepsal .. jen ho připravím: Vytáhnu hrnek, čaj a cukr, odměřím a nasypu čaj do hrnku, předtím ještě odměřím a naliju H2O do konvy, zapnu kenev .. a pokud mezitím otvírání skončí, nic se neděje, ryby neuplavou .. a u velkých konzerv je třeba otvírání dělat na 2x, dráha otvírače je dána .. :o) J.
U toho otvíráku bych nechal vyměnit mikroprocesor a přehrát firmware.
a u js ne????
Tak teď si mě dostal... Dost dlouho mi trvalo, než jsem pochopila, jakouže "tajnou řečí" to zase mluvíš :o)))
Asi taky potřebuju přehrát fimware :o)))
Radši jdu zalízt do dutýho vlákna, dneska už mám evidentně dost :o)))
:-)) Právě jsem si představil jak se vsoukáváš do dutého vlákna, to bylo něco :-)
jináč - potěšen tě tu zas vítám
Jináč - většina nasrána ho tu příliš nevítá...
To asi bude tím, že u Zlatky dostal po čtyřech dnech účinkování a 150ti příspěvcích ban.
Jen pro Tvou informaci: Mám volný přístup na FB .. jen prostě nemám zájem tam chodit, když jsem nedemokraticky omezován (na nátlak ukřivděněsecítících modů ..) ve svých projevech .. .. stejně, jako tu, nuda, naprostý laicismus .. tu je navíc víc arogance, hulvátství .. na FB zase adminka brání a chrání své svěřence, byť by cokoli dělali blbě .. (vůči ostatním ..) .. prostě se tu jen trochu vykecám, někomu poradím .. a jdu zas pryč, je to tu nezáživné .. A Ty js všech těch negativů ukázkovým vzorem, který plantá, tu i tam .. :o) J.
A máš to plantále :-)))))))))))))))))
A mám co, plantále ? :-))))))))))))))))) J.
ty trubče, na mě reagovat fakt nemusíš, psal jsem to kominíkovi. Já se budu snažit zrovna tak, a tvé příspěvky přehlížet a pokud se udržím, tak nebudu reagovat rovněž
Hele Howghu, knížky píšeš dobré, ale někdy z Tebe vyleze hrozná hovadina.
jeho slova bývají "dopranice" to se mně líbí
ps : radši se připojte k mýmu spílání...otvírač konzerv na motór -- to je vrchol rozežranosti. tadle naše civilizace nemůže skončit dobře !! (ale když může být štípač polínek na motor, tak proč ne..)
Lepší otvírač konzerv na motór , než ryby na na sobě .. a ruce zafačované .. :o) J.
žebys byl tak gramlavej ? dyť říkáš, že opravuješ bicykle. no nazdar...
Určo ne, jen si usnadňuji život .. já hovořil obecně .. když to tu tak sleduji .. :o) .. J.
A ze si kluci rozumite. To mam radost....:-))) To je zvlastni....
Taky mám radost :-)) a zas tak zvláštní mi to nepřijde .-)
To víš, vrána k vráně sedá...
Když budeš pít po domácku pálenou ruskou vodku, třeba jim taky porozumíš :o)))
Što to gavaríš?
Jo a ten můj se jmenuje Kitchen King ..
Jen tak mimochodem, nedostal jsi někde BAN že jsi se zase nastěhoval sem?? :-))
Prej jo. Vsude se snazi podobnych zbavit, jen tady je trpime. Ach jo....:-( Udela se s tim nekdy neco??? Jeden clovek dokaze nasrat nekolik lidi jen svoji pritomnosti.
lidi, já absolutně nechápu. co máte proti jeho suše pronesené poznámce k věci...? asi oslovím ňákýho psychologa, jestli dokáže vysvětlit vaše myšlenkové pochody..
jj, psychologa určitě oslov
Nejspíš jde o logický důsledek něčeho co tomu předcházelo. Pak je úplně jedno co je proneseno, reakce bude ještě dlouho podobná.
Ja zas absolutne nechapu, ze ty mas neuveritelnou radost z lidi, jako je JS a Medved, kteri tu delaji dusno. Ze ty mas radost, kdyz tu jsou a diky nim je tu neklid a diky nim je spousta lidi zhnusena a otravena. Ty snad mas radost, kdyz je v tehle diskuzi dusno a ne pohoda. Urcite mas, protoze me prijde, ze kdyz muzes prilejt olej do ohne, tak rychle pribehnes a chrstnes tam celej kybl.
Jestli je ti "nudna" cyklisticka diskuze nezazivna, tak si skoc treba na Novinky. Tam je tech prudicu hromada. Muzes se s nima spolcit a uzivat si dobrodruznou diskuzi. A do konce unora te tam jeste pusti bez registrace.
Dost jsi me zklamal, dost!!! Lituji, ze jsem te tu takhle poznal, pac jsem te mel za fajn zcestovateleho cloveka. Ale zde jsi se ukazel, ze jsi uplne nekdo jiny....
Jeden blb jako druhej , nemate si co vycitat. :o)))
Tak když už jste vytáhli tohle letitý téma na světlo bóží - tak co kdyby na srazu v Blatné každý předvedl, jak tu hranatou krabičku s rybičkama otevře a zůstane přitom člověkem a né olejem (kečupem, zeleninou) pokrytým torzem?
Samozřejmě můžem otevírat i ty mlíčka... :-)))
Jj, vstupenka do Radosti: kartonek mlíček který se pak promíchaj, aby bylo na zkoušku každý jiný a tři krabky olejovek v tomatě?? :-)) zásadně bez klíčku :-)
Dobrý návod na otevírání konzerv popisuje Jerome Klapka Jerome ve Třech mužích ve člunu. Doporučuju nastudovat :-)
Já budu postupovat mým osvědčeným způsobem - po otevření mám mastnou už jenom levou ruku, pravou ruku a někdy levou nohu na stehně. Břicho už většinou dokážu nezamazat :-)))
Většina těch rybích konzerv jde otevírat celkem v pohodě. Ale jsou některé a ty v sobě mají zakódovaný návod, jak z hladového konzumenta udělat olejem zapraseného zuřivého šílence, nebezpečného svému okolí.
Jsou to ty rybky v hranatých konzervičkách, které jsou vyrobeny z, ale opravdu, měkkého plechu. A tak otvírák otevře nejenom kousek víčka, ale zkroutí celou pikslu a ještě ji propíchne na boku. A to všechno několikrát za sebou. To je okamžik, kdy s pixlou šlehnu o zem a žeru suchý chleba :-)
i já jsem několikrát jedla jen suchý chleba:-))))))))))
A k tomu 20 deka suchý šunky :-)))
Tu šunku už snědla žena, protože já jsem měl chuť na ryby :-)
Návod od Jeroma se skvěle čte, ale tam konzerva přes několikerou změnu tvaru zvítězila a obsah si uchovala nedotčen. Čím to je, že totéž ve skutečnosti člověka nerozesměje, nýbrž rozzuří?
To bude tím, že když někdo jiný spadne a ošklivě se potluče, tak se můžeme smíchy potrhat. Ale když se to stane nám, tak nevím co těm hajzlům připadá směšné.
Jinak u Jeroma je to vítězství hmoty nad člověkem. A takových je tam více. Kupříkladu konvice na čaj, ta by mohla vyprávět...:-)
na vojně jsme měli jednou na střelbách k obědu volejovky. Toho blba, co nosil přepravky nějak nenapadlo, že by je mohl dát někam jinam než na sluníčko. Přijeli jsme ráno a v poledne byly ty konzervy nafouklý tak, že byly kulatý. Jenže hlad je sviňa. Nasadils otvírák, propíchl konzervu a během asi půl vteřiny byly rybičky bez oleje, kterej vytvořil nádherný a poměrně vysoký olejotrysk a znečistil tebe i pár vedle sedících spolubojovníků:o))
Stejně jsme je snědli...
Ale pak ten večer:o(
cca 80-100 lidí na pět záchodů...
Tak to už musely být chycený předtím, ani po dvou dnech na sluníčku nezkvasí.
Ale ta představa je úděná :-)
... úděsná představa
to já nevím...
Byly podle data asi deset let prošlý, ale to jsme dostávali běžně a nikdy to neskončilo takhle... :o)
Vím, taky jsem byl na vojně a jedli jsme i 15 let starý konzervy a občas některý už měly kulatější tvar, ale to nikdo ani nezkoušel otevírat, a protože měli na marodce málo místa, tak radši dávali hned jiné :-)
nám se nic nestalo. Injekce proti smrti zabrala vždycky. Když nám dali v kuchyni nějakej měkkej salám z kterýho odrhli plíseň a pak obalili a osmažili, aby to nebylo vidět, tak se půlka lidí bála to jíst. Já a X dalších jsme měli hody a nestalo se vůbec nic.
A 1 návod pro situaci, kdy konzervu máte, otvírák ne .. podmínkou je betonová zem .. konzervou se tak dlouho drhne o zem, až se okraj/víko/dno ubrousí .. J.
ta velká šedivá plocha ve který tuším nějaký příspěvky a s nosem přilepeným k obrazovce jsem zjistil, že se vrátil monogram. Je tam něco co by stálo za to číst nebo jsou to zase samý p.....ny jako vždycky?
uděláme sbírku Zlatce aby mu zrušila ban a bude tu zase relativní klid :-)
Je to on....tak co se ptas:-))) Jsou tam pi..viny:-)
. . . nebo sekerou, ale to už asi nebude o olejovkách :-)
Náhodou, nožem to jde celkem dobře.
už jsem to sem psal -- mám nůž vybroušený ze strojní pilky na železo. Supr materiál. 30 let s ním otvírám konzervy a ten nůž je jako nový.
Já před pár lety investoval do celkem luxusního kousku, konzervy otvírá perfektně a jako sekera je taky použitelný.
Ale beztak na kole konzervy nevozím.
konzervy prej vozí jen masochisti. Já maso můžu, ale když není, nechybí mně.
To se pak chodíš pást mebo jsi přešel na sušené a granule :-)
myslíš, že to bez masa nejde? :-DDDD
Určitě to jde, gorily taky žijí z rostlin a jen vyjímečně spltnou nějakou larvu.
Já jsem jen chtěl vědět čím se jako výkonostní cyklocestovatel živí, protože představa, že si vezeš na kole 20 kg mrkve a z ní bereš energii pro cestu je pro mě dost úděsná.
tak já nejím masö deset let a nemám s tím problém ani na dlouhý ani na krátký cestě :o) Ale je fakt, že táhnout 20kg mrkve mě taky neláká. Ale ani mě to nikdy nenapadlo... :o)
základ stravy - těstoviny, bujón (polívka v sáčku je moc těžká) cukr, čokoláda, vajíčko, sardinky kupuju, ale nikam daleko je nepřevážím. Na zeleninu hodně jezdila Patricia - viz vandr po Albanii v r. 2004. Na mrkev jezdí Honza Tomšíček. až tak, že ssebou vozí strouhátko. před chvilkou jsem to tady napsal do výbavy na těžko.
...mám docela přehled kde co kdy zraje. Strava prej má být pestrá :-))
A podle toho kde co roste, tak plánuješ cesty ?
Hele a nelákají tě v zimně silážní jámy, to je taky pestrá směska :-)
Olejovky nebo tzv. krámovky (rybičky v tomatě) se otvírají nejlépe ostrým nožem, tak že je po okraji oříznete. Lze dobře použít i jednoduchý otvíráček zvaný žraločí ploutev. Každopádně jiné otvíráky jsou hůře použitelné, neboť špatně vytáčejí kulaté rohy a "rozjedou" se mimo rantl. Na kolo bych si je nebral. Právě teď jsem ovšem neodolal a jedny si otevřel. Měly naštstí očko, které se neutrhlo. Nazdar holky !!!
bez práce...
http://www.fastcr.cz/domaci-spotrebice/priprava...[40017241]?ItemIdx=4
Když většina konzerv, které otvírám jsou oválné.
Já mám nejraději otvíráky tohoto typu:
http://fiskars-online.cz/p/418/
nejlépe se udržují, po použití ho celý hodím do myčky.
Konzervu položíme stranou, kde ji chceme otevřít na schod (obrubník, beton, asphalt) a krouživým pohybem odbrousíme zapertlování. Pravidelně kontrolujeme postup otevírání. Usoudíme-li, že jsme ubrousili dost, konzervu otočíme broušenou stranou navrch a přiměřeně silně s ní udeříme o pevný podklad.
(Než zjistíme, co je "přiměřeně", je vhodné konzervu podkládat dostatečně velkým - čistým - igelitem)
Dobrou chuť!
8-)
Otvírání konzervy bez otvíráku je popsáno v knize Tři muži ve člunu (Jerome Klapka Jerome).
"Potom jsme hledali nůž na otvírání konzerv. Vyndali jsme všechny věci z koše. Vyprázdnili jsme vaky. Nadzvedli jsme prkna na dně člunu. Vynesli jsme všechno na břeh a vytřepali. Nůž na otvírání konzerv jsme nenašli.
Harris se pokusil otevřít plechovku kapesním nožem, nůž zlomil a ošklivě se pořezal. Jiří to zkusil nůžkami, ale nůžky vyletěly a málem mu vypíchly oko. Zatímco si navzájem obvazovali rány, pokusil jsem se udělat v plechovce díru špičatým koncem háku, ale hák se smekl a mrštil mnou mezi člun a břeh do bahnité vody, dvě stopy hluboké, a plechovka se odkutálela nepoškozena a rozbila šálek na čaj.
Teď už jsme všichni začali zuřit. Odnesli jsme plechovku na břeh, Harris šel na pole pro velký, ostrý kámen, já jsem se vrátil do člunu pro ráhno. Jiří podržel plechovku, Harris přidržel ostrý hrot kamene na plechovce, já vzal ráhno, vysoko jsem je zvedla vší silou udeřil.
Toho dne zachránil Jiřímu život jeho slaměný klobouk. Ten klobouk (to, co z něj zbylo) si Jiří schovala za zimních večerů, kdy, pokuřujíce z dýmky, vyprávějí chlapci napínavé příběhy, plné nebezpečí, jež zažili, Jiří jej přinese, ukazuje a znovu vypravuje onu vzrušující příhodu a pokaždé si ještě něco vymyslí.
Harris to odnesl jen povrchním zraněním.
Nato jsem se ujal plechovky sám. Bušil jsem do ní ráhnem, až jsem se vyčerpal a začalo mě píchat u srdce, načež ji převzal Harris. Stloukli jsme ji na plocho, stloukli jsme ji znova do krychle, stloukli jsme ji do všech tvarů, jež jsou známy geometrii, ale udělat do ní díru se nám nepodařilo. Potom zasáhl Jiří a stloukl ji do tvaru tak podivného, tak strašidelného, tak nepozemského v jeho obludné ohyzdnosti, že se polekal a ráhno odhodil. Potom jsme všichni tři usedli kolem plechovky na trávu a dívali se na ni.
Na jejím vršku byla velká proláklina, která vypadala jako posměšný úšklebek, a ta nás tak rozzuřila, že se Harris vrhl na plechovku, popadl ji a mrštil jí daleko doprostřed řeky. Když klesla ke dnu, zahrnuli jsme ji nadávkami, nastoupili do člunu, veslovali pryč z toho místa a nezastavili se až v Maidenheadu."