Ahoj všichni, jak a čím je podle vás nejlepší čistit komponenty (přehazovačku, řetež, kolečka atp.)zaneřáděné směsicí maziva řetezu a prachu??? Dík za radu. L.
Ja pouzivam tohle:
http://www.koloshop.cz/index.php?vyrobek=1820...
Nastrikas, chvilku pockas a bud setres hadrem, nebo splachnes vodou....Vycisti snad vsechno. Jinak retez cistim v pracce a davam do ni petrolej (vycisti a castecne namaze, protoze je mastnej). Pak to pretru hadrou a namazu nejakym olejem (gelem) na retez.
A když to vyčistím tím Cyklostarem, tak se to pak musí něčím namazat? nebo nastříkat? Zřejmě ano a čím?
Cyklostar a voda, na řetěz a kolečka cyklostar, voda a štětec. Mazivo na řetěz používám nějaký voskový, to by mi s petrolejem udělalo pěknej humus. Ani vana by nepištěla nadšením. Ale petrolej zas je prej dobrej na pohyblivé díly parních strojů lokomotiv. Do kloubů přehazovačky a přesmykače stříknu něco teflonovýho. Nohy vidlice utříu pokaždý a na kroužky stříknu taky ten sprej s teflonem.
Benzínem a mazat olejem na kola.
O retezu uz byla rec x-krat, prehazku a presmykac prosplichnu cas od casu pod tlakem teflonovym olejem ve spreji. Na hadre, kterou mam za tim, je pekne videt, co v tom bylo za binec... A potom dukladne utrit, v kloubech mazivo zustane a prebytecny olej na povrchu jen chyta prach.
já to čistím naftou, je mastná, takže trochu i maže a potom ještě domáznu trochou oleje
Tak jsem pod dojmem diskuse zakoupila minulý týden Cyklostar a po rozhovoru v prodejně, kdy mi chlapci vysvětlovali výhodu toho a onoho mazadla, mi nakonec strčili WD, že prej to bude nejlepší při mém přístupu.
No a teď můžu konstatovat, že můj axisek je nejčistší a nejpromazanější kolečko v naší kočárkárně, kde je asi 25 kol.
nevím jak hodnotit tvůj přístup, ale zkušenost je taková, že WD je olej s vemi nízkou vizkozitou a ptoto je řetěz potřeba často mazat.
No přístup asi takový, že chi něco, co tam jen nastříkám. Na nějaký odbornější udržování fakt nemám. Takže pokud je něco, co se na řetěz a ty další věcičky jen stříkne a je to podle vás vhodnější, tak mi to napište.
Kočárkárna je u nás v celku zabezpečená a do bytu se nám fakt kolo nevejde.
Na řetěz raději nějaký mazací prostředek na řetěz (třeba Finish Line KryTech na voskovém základě mohu doporučit, řetěz se nešpiní). Na ty další věcičky asi wédéčko stačí.
no a jak se tam ta "věc" nanáší?
Tak tak, KryTech je ohledně chytání bordelu vynikající... Zase se ale musí brzy domazávat, moc dlouho nevydrží...
Postupnými pokusy s různými výrobky jsem se vrátil k Chainstaru v kapačce, ne ve spreji. Ten stříká všude možně jen ne na řetěz...;-) Sice si s tím člověk docela vyhraje, než to nakapeš do každého čepu, ale pak to funguje jedna báseň a vydrží dost dlouho...
Hmm... WD není mazadlo v pravém slova smyslu, spíš konzervační přípravek, vydrží jen chvilku, to abys to tam stříkala každý den.
Kromě toho jak slyším o té kočárkárně, doporučoval bych opatrnost, aby se ten krásný axísek jednoho dne beze stopy nevypařil...
A nebylo by vhodnějšíí přesmykač ani přehazovačku nemazat mazivem na řetězy (ono to vyplývá i z názvu - mazivo NA ŘEŤEZY), ani nepřímo, a pak není třeba ani speciálně čistit.
Ćistím s tímto:
www.bike-eshop.cz/produkt_det.php/koupit/cistic-cyklostar-1l/?kat=148_186_319&produkt=235
mažu tímto:
www.bike-eshop.cz/produkt_det.php/koupit/mazaci-tuk-chain-star-200ml/?kat=148_186_323&produkt=269
používám toto:
www.bike-eshop.cz/produkt_det.php/koupit/cistic-retezu-barbieri/?kat=148_186_322&produkt=262
www.bike-eshop.cz/produkt_det.php/koupit/kartacek-univerzalni-pedros/?kat=148_186_319&produkt=1891
:-)