Včera jsem si přinesl domů papírový katalog od Rockpointu. Díval jsem tam na plynové vařiče. Velmi mě zaujalo, že vařič o výkonu 1,6 kW má přivést v varu litr vody za 2:30, ale vařiči s výkonem přes 4 kW to trvá 3:50. Můžete mně to vysvětlit.
To bude jak s vykonem u zesilovacu, kazdy vvyrobce ma vlastni koeficient, kterym skutecny vykon nasobi... :)
Vubec bych to neresil! Kup VAR2. Levnej, ceskej a srovnatelnej s tema drahejma.
Akorát pak sehnat bombičku v zahraničí je trošiku problém. Mám VAR a i když je bezproblémovej a v pohodě přiznám se, že kvůli bombě zvažuji zakoupit ještě ten druhý a dražší.
Na Var2 jdou vsechny sroubovaci bombicky...takze i bombicky jinych vyrobcu.... V cechach s tim problem neni a pry ani ne v zahranici... Ale asi taky nejsou vsude...
To je u těchto výrobků běžné a důvody jsou následující:
1. přehnaný optimizmus výrobce
2. rozdílné podmínky pro měření (např. nadmořská výška, rozdílná počáteční teplota vody)
3. chyba v katalogu
4. předpokládání neznalostí potencionálního uživatele
5. atd ...
Dle mého skromného názoru není tak důležitý jenom výkon ale i spotřeba plynu = regulovatelnost výkonu.
Hlavně se mi moc nezdá, že by výkonem 1.6kW šlo ohřát vodu za 2 min. 30 sec. Už si tu fyziku moc nepamatuji, ale tuším, že je to takto:
1.6 kW je 1600 W to je 1600 J/s, tedy za 2,5 minuty je to 240000 J. K ohřátí 1 l vody ze 14 na 100 stupnu je potřeba (4186*86)=359996 J a to je voda ohřátá těsně k bodu varu a ohřev má 100% účinnost.
(4186 je množství tepla v Joulech potřebné k ohřátí 1 L o 1 stupeň.)
1*
Děkuji za příspěvky i výpočet energie v J na ohřátí litru vody. Asi zvolím doporučovaný Var 2. Doufám také, že Rockpoint bude ověřovat údaje před uvedením v katalogu.
Jo jinak v RockPointu maj do 8.5 slevu 20% na vsechno zbozi