Ahoj, chci si koupit přilbu, a překvapilo mě, že renomovaní výrobci jako Bell, Giro nebo Met nedávají do větracích otvorů síťku proti hmyzu.
A prodavač mě přesvědčoval, že ty přilby jsou tak řešené, že tam prostě ta včelka zapadnout nemůže - to prý je dáno aerodynamikou, tím jak vzduch ty otvory obtéká...
Co si o tom myslíte?
Jezdím v helmě bez síťky, když je vedro, tak i bez helmy a žihadlo do hlavy za 8 let a cca 30 tis. km taky žádné.
Co se mi ale stalo, tak že mi včela nebo vosa vlítla za výstřih, když jsem jela v nátělníku a bodla!
Nebylo to příjemné, ale co! Nemíním si kvůli tomu pořizovat síť kolem celýho těla. Holt, když lezu do přírody, tak je jasný, že slunce pálí, občas prší (pak zmoknu a jsem mokrá, to je logické), ptáci kadí, vosy bodají, komáři píchají ... a většinou se to dá i přežít ! :-)
Mám přilbu bez síťky a pořád z hlavy lovím nějaké mušky, které mi tam vletí a pak nepříjemně šimrají. Nevíte jak a jakou síťku by tam šlo vlepit?? Docela bych ji potřeboval.
Už jste to někdo zkoušeli?
Díky za radu
Pája
Že by některé helmy bez síťky byly areodynamicky řešené tak, že do nich hmyz nemůže vletět? To si myslím, že je kec. Mám Giro Atmos a už mi tam vletěl čmelák. Je sice pravda, že po chvíli vyletěl zadním otvorem ven a nic se nestalo. Giro této technologii říká WindTunnel a slouží pro zlepšení větrání helmy, ale že by to bylo i řešení na bodající hmyz, to se mi stále nezdá.
Možná ta síťka proti hmyzu je jenom marketingový tah, protože v helmě mě ještě nic nebodlo, ale za dressem a do čapáků už ano. Možná ta síťka zvyšuje hmotnost. Možná ta síťka po průjezdu hejnem mušek se tak zalepí, že se pak musí hodinu čistit. Vím já?
Dík za názory, ale moc mi nepomohly, pořád jsem na vážkách... :-)
Z přileb co jsem zkoušel mi nejlíp seděla KEDka za cca 1300,- a BELLka asi o dvě stovky dražší, obě bez síťky. A pak UVEX se síťkou, ale to už je bohužel jiná cenová kategorie... :-(
Tak nevím, jestli nepůjdu raději do přilby, která sice není "In Mold", ale zato má síťku, takové se dají pořídit pod tisícovku...
Vykašli se na síťku a kecy o speciálně tvarovaných otvorech. Pokud jedeš pomalu, tak tam ta moucha prostě vletí a ignoruje fakt, že byla přilba vyvíjena v aerodynamickém tunelu. Jezdím bez síťky spoustu let a případy, kdy mi něco 'strašného' vletělo do přilby bych spočítal na prstech jedné ruky. Na těle je spousta jiných míst, kam si síťky nedáváme a kam se může třeba sršeň trefit. Vloni jsem si to vyzkoušel.
Kup si to, co ti sedí na hlavě a co se ti líbí.
A kam ti ten sršeň vletěl?!?
Sem tam nějaký to žihadlo neuškodí. Je to ten pravý dotek přírody.
občas nosím i sítku bez přilby
Ja som sa pytal na problem sietky a vysvetlenie je nasledovne. Sposob akym sa robia kvalitne prilby (vstrekovanie polysterenu do skrupiny) neumoznuje vyrobcom davat medzi skrupinu a polystyren sietku. Ta byva v prilbach, ktore sa vyrabaju inym sposobom (hotovy polystyren sa lepi na skrupinu). Tieto prilby su vraj menej kvalitne z hladiska pevnosti a trvanlivosti. Neviem ako to je s vcelami (mam sietku) ale naprrklad pri dazdi mi do otvorov prilby vobec nenatecie voda(nemam voebc mokru hlavu). Nie je to len moja skusenost, podobnu maju aj kamarati. Takze neico s tou aerodynamikou tam asi bude.
Oživuji tuhle diskuzi, protože včera moje trpělivost definitivně přetekla. Mám přilbu bez síťky v otvorech. Už jsem dostal dvě žihadla do hlavy (1x vosa, 1x včela). Včera jsem jel večer kolem Odry a pod přilbu jsem houfně nabíral hejna různých mušek a jiných divných stvoření, kterými se to teď kolem Odry jen hemží. Nestačil jsem se drbat.
Tudíž se chystám síťku do přilby dodatečně vlepit. A zajímá mne materiál a technologie lepení. Tedy použít plastovou síťku do oken, síťovou podšívku ze sportovní bundy, řídkou záclonu či něco jiného? Čím lepit aby to drželo a nerozleptalo to materiál přilby? Chemoprén, vteřinové lepidlo, Kanagom ....? Vlepit síťku dovnitř přilby nebo nahoru nebo nějak doprostřed tloušťky přilby přímo do otvorů?
Kdo máte s dodatečným vlepováním síťky do přilby zkušenosti - sem s nimi.
Dík za všechny postižené.
Zkusil bych chemoprén, přece jenom vteřiňák musíš přitlačit a moh bys mít potíže s uvolněním tlačítka. Proč si nekoupíš novou helmu? Na jaře jsem v Intersportu koupil za pětikilo i se síťkama.
Helma za pětikilo asi nebude to pravé ořechové. Moje přilba mi na moji křivou šišku perfektně sedne a že jsem měl těch přileb na hlavě hafo než jsem si tuhle koupil. Takže novou přilbu nechci. S tím "tlačítkem" to je dobrý!
Takže má někdo další nápad?
Zkousel jsem si nedavno prilby, nejlepe mi sedela prave takova za 600. Ty drahe mi pripadaji jakesi melke, pri narazu zboku asi moc nepomuzou.
Lepidlo: pozor na rozpoustedla, nektera lepidla narusi polystyren. Zkusil bych nejakou disperzi nebo treba konstrukcni transparentni atd.
to ti stoji za to?
Ja bych to nedelal, protoze kazda sitka zhorsuje prutok vzduchu a tim i chlazeni.
Ja na uvexu sitky mel, ale vyriz sem je a je to fajn
nj, to jsi měl ale takovou tu tkaninu z tenkýho vlákna, co vypadá jak hadřička s dirkama průměru 2mm. Takovej nekvalitní nefunkční šunt je skutečně lepší vyhodit. Zkus si vzít síť s okem velikosti 3 až 4mm tkanou ze silného vlasce/drátu Ø1mm a přestaneš tvrdit že každá síťka cloní vzduch jak ta tvoje. Podstatný je aby vlasec/drátu měl KRUHOVÝ průřez. Díky tomu je proud vzduchu veden dovnitř do oka a nerozbije se jak na ploché hadřičce.
Pokud to chceš na mouchy a větší hmyz tak dobrý, pokud na ty kousavý malý potvůrky, u nás jim říkáme "pičurky" :-), k ničemu. Proto používám Giro Xen kde žádná síťka není, perfektně větrá a pod ni šátek z funkčního matrošu. Ještě dodám malou vychytávku, tu vložku na suché zipy sem vyhodil, stejně se po pár vyprání rozpadla a dávám přilbu přímo na šátek. Jak před tím přilba klouzala, tak teď drží jak přibitá. Ty suché zipy se zakousnou do šátku a jeto.
A kdybys vynechal satek, mohly by se zakousnout rovnou do hlavy. Stejne jako hmyz pres derovany funkcni satek. 8-)
Bez sitky ani ranu. Jeste bych ji protahl o jednu radu ok dozadu. I kdyz - ted - nalezato - uz se mi tam nic nechyta. Na klasice jsem obcas pri sklonene hlave nabral. Loni jsem chytl neco vetsiho - zabrzdil jsem smykem a prilbu zahodil. Mel jsem pocit, ze tam mam minimalne ctyrvrtulove letadlo. ;-(
Bych tu přilbu jednoduše sundala ;)
Pokud teda nejezdíš po silnici mezi autama či nezávodíš...
Sice na kole jezdím jen krátce, ale na koních jsem nalítala tisíce kilometrů, naskákala tisíce skoků a moje generace žádný blembáky (mimo soutěže, kde to bylo povinný) nepoužívala. Bylo to z černýho sametu, naprosto neprodyšný, pár minut se to dalo vydržet tak akorát, ale v práci jsme dělali salta prostovlasí a přežili jsme. Rozjetá hajtra těch 1000 za minutu udělá i na trávě, a tak rychle jsem teda na kole nejela ani s kopca po asfaltě. Po lesních cestách jedu tak s bídou rychlostí klusu (250 za minutu) a sem si řekla, že padat z toho teda nebudu, a aji kdyby, je to podstatně nižší, nemůže mě to pošlapat, a když se mi terén nezdá, tak slezu a vedu, se nezbláznim.
Vnuk se naučil jezdit na kole a hin zkouší, co eště lze. Zakmitá řídítky "Nedělej to, nabiješ si čumu!", ale nic se mu nestalo, tak co by to nezkusil znovu ... Jenže kmitnul o kousek víc a plavmo přes řídítka do prachu cesty. Odřenej, ale krev netekla - tož si pobrečel, ale při prohlídce: V helmě proražená díra do hloubky 2 centimetry - asi tam byl kámen. A to ten mlaďoch (4 a 1/2 roku) moc rychle nejezdí.
Až si jednou nakřápneš hlavu o chodník při klidném dobrzďování před vlastními domovními dveřmi, tak si vzpomeň na tyhle svoje řádky ;-)
Možná se to nezdá, ale hodně pádů s kola se přihodí při nulové, nebo skoro nulové, rychlosti...