Za bouřky platí pravidlo, schovej
se, když můžeš! Je-li blízko bouřka, všichni pracovníci na venkovních
pracích, musí okamžitě opustit místo, a to od zedníků na lešení,
až po rybáře u rybníku. Důležité je vědět, že blesk udeří i tam kde
ještě není vůbec žádný náznak nějakého mraku. A proto i blížící se
bouřka je velmi nebezpečná. To samozřejmě dokazují, jak nedávné tak i
čerstvé zásahy lidí bleskem. Dokonce jsou zaznamenány případy, kdy
blesk usmrtil člověka ve svém domě, ano i stání u okenní tabule je
rizikové. Vesměs platí ;, že člověk nesmí za bouřky: stát u okna, říká
se alespoň 3 metry především ve vyšších patrech budov, dále nesmí
používat žádné elektrické spotřebiče připojené do el. sítě, nesmí
se sprchovat, mýt nádobí, správně ani vařit. Ano blesk se může svést po
odpadové rouře nebo vodovodní či plynové trubce až rovnou k vám
do sporáku nebo sprchy. Zároveň uživatelé pevných linek by za bouřky
neměli telefonovat. I nevhodně uložený kabel od internetu koaxial
vedený ze střechy od vysílačky, satelitu, a jiných antén jsou
taktéž velmi nebezpečné a mohou vám do bytu či domu zavléct blesk.
Procházet kolem budov a jejich bleskosvod ů je doslova hazard, tak
stejně jako stát u veřejného osvětlení, el. sloupu NN, VN, atd. vlakové
tratě, pod skalním převisem, pod stromem, ale i koupaní v řece,
přehradě, a dalších vodních dílech za bouřky je hazard se životem. V
těsně před úderem blesku, poblíž vás, se otevírá tzv. vodivý kanál a
vás začnou pálit kovové šperky na těle a vstávat vlasy, bohužel v ten
moment máte na rozhodování jen pár sekund. Jste-li na louce bez stromů,
v žádném případě nedržte deštník, neobývejte stan a nelehejte si,
musíte dát nohy k sobě a přičapnout si.
V bouřce nejezděte na kole!
A co dýchat, můžeme dýchat?
Jen nosem!
Jo a také v otevřené krajině pri bouřce musíš zahodit všechny kovové předměty včetně klíčů od bytu a musíš se plazit škarpou podél silnice.
Znám jeden spolehlivý způsob jak se uchránit před bouřkou:
- paty špičky k sobě,
- podřepnout,
- hlavu vklínit mezi kolena,
- ruce na zem jako uzemnění,
- do pusy ovšem větvičku jehličnatého stromu, která jakoby sbírá elektřinu z ovzduší
http://www.meteleskublesku.cz/?movie=42
(Bouřka)
Tohle ale neni pro lidi ztuhly starobou. Podrepnout bych jeste zvladnul, ale vklinit hlavu mezi kolena? Leda ze by mi nekdo pomoh poradnou palici. Spatna je, babo, rada tva...:-)
Pak ještě můžeš vklínit hlavu mezi kolena jiné. Ovšem pak zase vznikne problém s krokovým napětím.
Simply clever řešení je když budete vozit stan, který obalíte Alobalem tak, aby Vám vytvořil Faradayovu klec.
Jo, to pamatuju ! Kdysi se takhle v alobalu doporucovalo pect kure :-)
Ideální způsob pečení v mikrovlnce! Kuře je pak hezky křupavoučké. :)
znám lidi, kteří zkoušeli v mikrovlnce upéct pizzu. a pak se ten smrad větral týden :-D
V mikrovlnce je nejlepsi pect nafukovaci balonek, naplneny propanbutanem. K ingrediencim patri prilozena zelezna lzicka.
tý jo, to jsem ještě nezkusil :-D
Mikrovlnky nebrat, jsou smrtelne nebezpecne. Proc asi do americkych manualu pro tato zarizeni pridavaji dousku, ze je pred pouzitim nutno se presvedcit, nespi-li uvnitr domaci mazlicek! Kolik soudu uz zapomnetlive hospodynky jen kvuli tomu vyhraly.
Já kočky jen peru v pračce,suším na slunci!
Zda se vám vaše kočka málo hebká? Použijte aviváž. Zaručeně zhebne. :D
Zhebnul, bohužel. Předpírka už byla moc! Byl to moc prima kocourek.
Nee, vážně jsem ho neprala, ale ztratil se, tak předpokládám, že je v kočičím nebíčku.:-(
Nevykrucuj se, radši přiznej, jaký odstřeďovací otáčky jsi nasadila.
Beztak má připojený buben pračky na turbo v aute
Jenom 1000 otáček - svezeníčko jak na Ruském kole.
Chudák, pak by byl vytočený, to bych mu neudělala!:-D
Teď mám kousek od domu velký billboard s reklamou na mixer, co má mít 33.000 otáček.
To by bylo jiné svezení. :-))
Není tam problém s kavitací?
Problém je, že by byl kocour nejen vytočený, ale i pořádně nasra...čku!:-(:-)
Proč problém, to je snad účel, nebo ne? :-)
Neutíkat z kosou na zádech!
V Rychlých šípech byl zobrazen tragický případ, jinak Mirek Dušín dával podobné rady jak ty.
Vy se znáte?
s bouřkou problém nemám,dokud nepadají stromy dá se jet normálně.
To jsem si říkával taky. Než teda bouchnul blesk nějakých 50 metrů vedle mě do stromu. To byla taková prda, že jsem málem musel měnit gaťata :))
Když tě netrefil, tak jaký problém? Kdybys jel pomalu, tak by do toho stromu ten blesk nesjel? Jo a ten strom se za bouřky vůbec nepohnul a stejně ho to trefilo :D
to jsem jel od našich, v bouřce něco přes 40 km a pořád se mě ta mrcha držela. a až v Otrokovicích jsem to málem dostal :-))
No jo! Otrokovice jsou nebezpečné, nikdy nevíš co tě bací. Dnes nechoď na nádraží, mohla bych tě tu bacit i já.:-))
ty jsi v Otročkách? a kdé? zajedu se kouknout. :-D
I ty jeden záletníku, vdova bude brzy vdova:-)
a zabije mě vdova vdova nebo malej-jarda? :-D
Aby pak vdova vdova nedoběhla na mě! Ale dnes se nebojím, mám totiž hned u vchodových dveří strážce! :-D
pch, pokoutník. ty naděláš
my máme todle :-D
do háje s fotkama
Brrrhaha...
neměla jsi nikdy sklípkana na ruce? je strašně heboučký. spíš to lechtá, když ti capká po ruce :)
Sklípkana ne. V jednom polském kempu jsem si nevědomky mršku pokoutnou donesla na ručníku hozeném přes rameno do umyvárky. Chtěla jsem ho setřepat na zem, ale nedopatřením přistál v umyvadle. Zrovna ze sprchy vylezla paní. Převládlo ve mně horší škodolibé já a na pokoutníka ji upozornila. Paní skočila, jak když do ní blesk šlahne a s výkřikem:,,Jééézus tarantúúla!!!!!!",se připlácla na zeď. Pavoučkovi jsem dopřála koupel, až zmizel v kanále, paní se odlepila od zdi. Ještě že to s ní nešvihlo!
Než ti do ní zabodne ty svý strašný ortognátní chelicery. :-)))
z toho jsem měl strach u bráchové grammostoly. prý nejmírnější pavouk vhodný pro začátečníky. nevím, jak ostatní, ale ten jeho je pěkně nasraný hajzl :-D
na ruku jsem si ho pustil jen jednou, a když mi zoubkama přejížděl po prstě, tak mi moc do smíchu nebylo :-D
To už není pavouk, to je plyšák.
Musí se u těch velkejch pavouků taky dávat pozor, aby se mu neulomila noha?
Jako když se neopatrně chytne třeba ten pokoutník - ten si ji snad odlomí schválně, když má pocit, že ho za ni něco drží.
Myslím, že ti zemní ti první nakopou do obličeje chlupy ze zadku a pak tě hryznou, když nedáš pokoj. S upadavanim nohy to asi nebude tak horký.
Ale třeba u norovych sklipkanu bych to dráždění moc nezkoušel, jsou trošku cholerycti :D
Včera našli zemědělci svážející seno na louce u Kulturního domu (dříve u pastoušky) tělo mladíka, zasaženého bleskem při pondělní dešťové přeháňce. Jedná se o Václava Zoubele. Upozorňujeme pionýry, aby si vzali z této nehody příklad, jak správně říká tajemník MNV, což jim vzkazuje: "Milé děti, zastihne-li vás živel v poli, lehněte si do brázdy a odhodte vše kovové, například pluh. Nebo jděte do nejbližší restaurace a v klidu vyčkejte sucha. Jenom blbec, jako Zoubele, v bouřce utíká. Čest jeho památce!"
š+g