nedávno tu bylo vařící o cuketách, tak prosím o radu, co naopak s rajčaty?
včera jsem sklidil 9 litrů rajčat, dneska dalších 6, a to to ještě nemám obrané všechno, a teprve se to rozjíždí...
a vesměs jsou to cherry rajčátka
lečo jsme dělali včera, předtím maso na rajčatech, salát, k obědu si jich dám 2 - 3 hrsti, a pořád je jich moc :-D
vdova už je nosí do práce, já je dávám kolegyni taky, taky v pekárně, cykloservisu,... a pořád nestíháme :-D
tak co s tím?
To k vám nejezdí žádní politici?!? :)
Už jsi někdy házel cherry rajčetem?
Nabidni je pizzerii, nebo je prodavej jako tezkou podpultovku - bio Venusiny kulicky.
tady dělají pizzu jen z kepuču :-D
Ty malinký zavařit. Jak okurky.
Z těch velkejch nadělat protlak/kečup.
Já bych potřebovala poradit spíš - co s těmi rajčaty, abych konečně mohla mít problém "co s nimi".
Mám keříky slité trsy rajčat všemožných velikostí. A i když už si na ně chodím každý den svítit i očima, furt jsou zelené.
tak to ti neporadím, asi budeš muset 14 dní počkat :-))
já sadil přísadu snad až na konci dubna (jakože semínka do truhlíku), když ostatní už měli vypěstované 10 cm rostlinky. sazeničky jsem podělil spravedlivě mezi sebe, mamku a Julčinu kolegyni z práce (výměnou za chilli papričky). já už sklízím ve velkém a jim se teprve začínají červenat.
na druhou stranu už jsem sklidil konečně druhou papriku a Julčina kolegyně jich má už pěknou hromadu.
netuším, čím to je, že někde to jde tak rychle a jinde to vázne..
ale třeba petrželka mi nevzešla vůbec a mrkev hodně řídce.
dneska už jsem obral další krabici (abych to nesypal rovnou do ortliebek a neměl je kečupové), tak je ta zahrádka zelenější než ráno :)
Zeleny rajcata jsou vhodny do calamady - smes cervenejch paprik, krajenyho hlavkovyho zeli, cibule a to vse zality oslazenym Dekem. Mama do toho ve svy starecky kreativite zacala pridavat pokrajeny salatovy okurky a chilli papricky, cimz to pro me znepozivatelnila.
Keříky podepřít a protrhat listy na rostlinách tak, aby sluníčko mohlo k rajčatům.
Jakmile se objeví rajčata, otrhám ze stonků skoro všechny listy. Nechávám jen ty, ze kterých rostou větvičky s plody.
Rajčata pak zrají jedna radost.
Poštvu na tebe ochránce rostlin !! Takhle tejrat nebohý rajčata. Jak škubat křídla mouchám...
Jaký tejrání?!? Víš jak se těm stonkům vždycky uleví?!?
Pod tíhou těch listů nemohou pomalu ani dýchat. Jak je otrhám, hrozně se to odlehčí a rostou a plodí až do podzima.
Nedejchaj právě těma listama ? :-)
Vždyť píšu, že je neotrhám všechny.
Zkrátka a dobře mám zkušenost, že jim to vždycky velmi, a to velmi prospěje.
Podepřeno mám, ale škubat listí mě zatím nenapadlo... No, zkusím.
Taky to tak mají - asi tři druhy rajčat, denně se sklidí miska. Jedno se začervená a ostatní na vijanu se k němu studem postupně přidávají. Na trh to není a asi nebude, i když kam se loňská úroda hrabe na letošní. Papriky budou taky, ale okurky napadlo padlí, konečná.
dnešní sklizeň. a za tři dny zas :-))
Jo, je to krásné mít zahrádku a pěstovat zeleninku :o)))
Taky jsem dřív pěstovala a pak půlku léta zavařovala a v zimě jsme to všechno museli sníst, protože další rok to tady bylo znovu.
Kdepak, už nic takového, teď už pěstuji jen tolik, co stíháme sníst.
U nás by se stihlo sníst I víc, ale nejsou sklinky. A čas to dělat :-)
Potřebuješ sklenice na zavařování?
Omnia víčka, nebo ta šroubovací?
Furt se to u nâs vyhazuje, můžu ti to schovávat.
Používám šroubovací, protože nepotřebuji takový ten nesmysl na zavření.
Je to k tobě trochu dál, jinak bych to bral. Ale dík ;-)
Budu ti je schovávat, možná něco mám, až toho bude na vagón, nějak se domluvíme.
Soňa to vrhá do kontejneru na sklo, a já když si vzpomenu na tátu u, jak každou sklenici schovával, srdce mi krvácí.
Místa mám dost.
Někdo ti evidentně ty sklenice nepřeje, nedám se ale odradit :-)
Slušně mínusu, jen co je pravda. Anebo ty sklenice závidí a chtěl by je místo mě :-D
Už ale zdroj máme od vdovy z práce, tak jich ten Váhom asi fakt nebudeme potřebovat. Ledaže bych tak v lednu uloupil trolejbus a dojel s ním k vám :-D
Hodně baterek a trolej jako tankovej pás; jo, zmáklo by se to.
Několik prodlužovaček z hornbachu, aby to dalo od baráku k baráku.
Já tam někudy lolem vás taky občas jedu....
Ale dobrá informace, že to ještě někdo dělá a upotřebí, byl mi tvrzen opak. U nás se nezavařuje nic od té doby co dítě vyrostlo, protože Soňa nejí, a já vlastně taky ne, od té doby co se Doňa rozhodla, že chci žít zdravě.
Si za trolejbus připřáhni dýzlgenerátor na vozejčku a můžeš jest kam chceš.. Tohle jsem nevymyslel já, ale prej se takhle přepravovaly vyrobený trolejbusy v minulosti po vlastní ose vícekrát
http://skodabusklub.cz/vozidla/ec60/ :)
Prosím tě a jak to stíháte jíst?!?
To jíte přes zimu jen to co zavaříte, ne?!?
Nic ale proti. Jen mě to tak zaujalo, protože z vlastní zkušenosti vím, že u nás se to zkrátka sníst nestíhalo, protože rodina odmítá jíst stále dokola to samé. A povel "musí se to sníst" na ně fakt neplatí.
Letos jsem byla nucena zavařit meruňky - mám jen pyré bez jakýchkoli přísad. (Ideální do jogurtu nebo do kysaného mléka.) Mám asi 40 menších sklenic a budu mít co dělat, abych to přes zimu snědla. Mě ale naštěstí nevadí jednotvárná strava.
Když je ovoce zavařeno vhodným způsobem, je naopak problém, aby vydrželo co nejdéle.
Zrovna včera jsem koštoval u souseda jeho jablečný kompot. Byl stejně výborný, jako ten švestkový minulou sobotu. Výrobní postup je celkem jednoduchý. Narvat do sudu, hlídat, aby to nepřekvasilo a pak to prohnat přes pálenici...
:-)
A nechat pár dní vyvětrat, je to tak, dělali jsme to dobře? To byly časy, kámoš dělal v laborkách, tak jsem měl snad tři chladiče, topný hnízdo na dvoulitrový baňky a k tomu baňky. Destilák z mlíkařský konve na pálení a pak už jsme to přejížděli ve skle. To byly časy. :-)) Jednou se něco podělalo v zákvasu, teplota v destiláku se usadila na 66C a vejš ani ťuk. Ani kámoš, kterej měl kvasnou chemii v malíčku, to neuměl vysvětlit.
Spíš nechat "vyvětrat" pár měsíců, aby se srazily hrany. ;-)
A u slivovice "větrat" klidně i pár let. Až je zní slivovica jádrovica. A to je teprve pošušňáníčko!
Normálně ji nepiju, ale loni jsem dostal půllitrák z ofiko palírny Mnichovo Hradiště a ta mi chutná. Občas ráno na "červa". Žádný vocasy, hřeje v krku, rozemneš v dlaních a cejtíš jádra. Dvaapadesátka, pěstitelská.
Na první přečtení: "... a cejtíš játra ..." No to snad ne!
jednoduše. otevřeš a sníš :-)))
na lečo musíš otevřít tak dvě sklinky, aby to bylo pro dva lidi na dvakrát. když se člověk vrací z práce o půl desáté večer, tak už čas na nějaké "náročnější" vaření není.
a osmahnout kuře, kydnout pod něj sklinku leča a uvařit rýži je tak práce na půl hodiny. a dva dny bez vaření :-)
já s jezením dokola toho samého neměl nikdy. i když jsem byl sám, tak jsem si tak vařil. a prostě jsem ten hrnec polévky jedl týden, dokud se nedojedl. pak jsem koupil kilo mletého masa, 8 rohlíků a udělal sekanou a zas bylo na týden co jíst. nebo třeba celé balení jáhel a bylo kaše až až :-))
Vidím, že "svobodní" to dělají všude stejně. :-D Taky tak, kotel guláše/masa/sekané a žral jsem to celý týden. A aby nebyl pocit, že fakt jí furt to stejné, tak se střídaly přílohy. :-)
Dělám to při občasným slaměným vdovectví nemlich tak, jako důchodce nemám čas vařit. Ještě to tak. :-)
Val to sem, ja to zpracuji a zavařím s paprikou coby "lečo" a pak je to vynikající na topinku:-)
Řeším stejný problém s borůvkami. Na svých lesních zahrádkách jich mám teď tuny – marmelády už jsem navařil, koláče peču každý týden, dělám zmrzlinu, mrazím, a teď zkouším i sušit.
Děláš si na skleničky úžasné nálepky, nádhera.
a to druhé víčko nahoře zleva "Burger joy at home" je taky stylové :-))
:-)
No jo, no, víčka jsou holt slabé místo – když recykluju. Moc pěkně zpracované domácí marmelády jsem ale letos viděl na ostrově Rum:
...
Fakt dost dobrý.
Obdivuji tě, že jsi ochoten tomu věnovat tu práci- se sběrem i se zavařováním. Mě by to v takovém množství nebavilo.
Tyhle z Rumu ale nejsou moje :-). Jinak tady co jsem je sklizeň naprostá paráda – keříky obtěžkané od shora dolů, půl dne můžeš být na place jen o několika metrech čtverečných, občas přeposedneš, a 10 litrů máš ani nevíš jak – kuličky tu skáčou do kyblíků skoro samy.
http://cyklopoustevnik.rajce.idnes.cz/Forest...
Uprostřed lesa, nikde nikdo, navíc absolutně žádná konkurence. Na borůvky tu nikdo z místních nechodí, všichni si radši zajdou do Tesca nakoupit ty obrovské kultivované (import z Polska nebo jižní Afriky) co ani nebarví, u kterých platí převážně jen za vodu a na kilo mají jen asi polovinu užitečných látek než moje lesní.
A ty polepy mám hlavně na to když něco porozdávám, v práci při téhle akci
https://www.macmillan.org.uk/in-your-area/local...
- se také obvykle 2-3 sklenky uživí. :-)
Cyklo-kouzelníku, mám dotaz, všechno to pečené, ty koláče, sníš je sám, nebo to zamrazíš?
Mrazím jako ďas, kuličky i koláče – mrazák je hned po kolu druhý nejgeniálnější vynález co člověk kdy vymyslel. No a pak to samozřejmě postupně všechno sežeru :-). Zkouším i sušit, uvidím jak to dopadne.
Na fotce č. 16 jsou borůvky v zavařovačce, v jakési bílé tekutině. Manželku by zajímaly bližší informace, prosím :-)
Borůvky 100x jinak, v tomto případě v pudingu. :-)
A zkvasit je si zkoušel?!?
Třeba by borůvkovice byla hit :o)))
To by asi šlo, když to jde i z ostružin,... :-)
https://vimeo.com/72290884
Taky už jsem tu letošní úrodu vařil, pekl, mrazil,… Jako každý rok, i letos jich tu jsou tuny a všechno abych zase sklízel sám. Kdyby si někdo chtěl přijet nasbírat, mapka je dole. V lese příjemných 20ºC, žádní klíšťáci, nikde nikdo, a modro od nevidím do nevidím :-). Sklizeň z minulé neděle:
V Opavě léčí čtyři pacienty se vzácnou, velmi nebezpečnou liščí tasemnicí
https://www.novinky.cz/domaci/480276-v-opave...
Hmm, pěkný neřád :-(. Naštěstí jak to tak vypadá, ani tohle nebezpečí tady na ostrovech zatím nehrozí.
Až budu u PC napíšu recept na omáčku na špagety do skleniček. Muj vlastní skvostny recept)) zpracovávam obden kybl) mezitím si sežeň dyni hokajdo.
děkuji moc, dýní zaúkoluju svou drahou polovičku :-)
Wertova omáčka na špagety
(poměry surovin nejsou pevně dané, lze upravovat jak každému chutná)
5 kilo rajčat vyzrálých
3-5 velkých cibulí pokrájet nahrubo
1-2 feferonky na nudličky
250g kořenové zeleniny (m+c+p nastrouhat nahrubo)
10 stroužků česneku pokrájet
1-2 červené kapie na nudličky
1,5 kila hokaida (jen tvrdá dužina i s kůrou)
Oregano dle chuti
A velkou hrst čerstvé bazalky různých druhů
Sůl (dávám 6 čajových lžiček)
Cukr (dávám 7 lžic)
Trochu oleje
Na oleji cibulku do zlatava, pak přidat nastrouhanou zeleninu a společně zasmahnout, když už to podezřele hnědne, tak přidat rajčata bez vody / pokrájená a přes cedník pomačkaná a sceděná voda z nich vedle do hrnce a do ní pokrájenou dýni a uvařit ji do měkka a pak ve šťávě rozmixovat/.
Do rajčat se zelinou přidat feferonky a ostatní ingredience a vařit. Jak bude dýně měkká, tak rozmixovat a vlít do základu. Nádherně hmotu zahustí. Pěkně povařit a ke konci přidat pokrájenou bazalku.
Horké plnit do malých skleniček a tak odhadem 20-30 minut sterilovat při 80-90°C.
Pro líné masožravce lze kilo mletého dát rovnou na zlatou cibuli a pokračovat v postupu, pro masožravce, kteří chtějí čerstvé mleté tak ho osmahnou na pánvi před jídlem a skleničku omáčky na něj pak vyklopí a společně povaří.
Jo to s tím zahuštěním omáčky hokaidem je moje know-how, tak to nikomu neříkej))
A už si zkoušel jich vysadit jen polovinu? :-)
letos jsem je sadil poprvé. a to jsem 2/3 přísady rozdal ;-)
rozdělat sáček semínek a půlku nechat na další rok taky není řešení. taky nevíš, kolik toho vzejde, jestli ti to venku třeba nezmrzne, nezničí to plíseń, kroupy...
to radši nasadím víc a pak to rozdám. přijeď si ;-)
A to by se fakt vyplatilo si pro ně jet :-)
Myslím, že levnější by byly i kdybych si je nechal přivézt taxikem z obchodu :-)
Máma už po mnoho let taky vyseje a vysází pro jistotu o něco navíc, co kdyby nevyšly, byly špatný semena, nebo sazeničky zašly, nebo, nebo ...
Za celá léta se to nestalo, vždy vyšly všechny, byly obalené a rok co rok řeší problém co s nimi, rozdává to na všechny strany :-)
Ahoj,
nemáte, prosím, nějaký recept, jak zpracovat beranní rohy? :-)
zavařovat to pak budu muset v troubě, asi podobně jako lečo.
nějak se mi urodily a nevím, co s nimi :-D
Díky :)
Urodili se ti berani? Z rohů se dají dělat knoflíky. :D
odvolávám to beranní, OK jsou to beraní :-D
to bude něco jako vinné a viné, co? jsem si zase naběhl na vidle :-))
Neukvapuj se, tady máš takovej oříšek: Kos si postavil na bidle bydlo. zafoukal vítr a obě b(?)dla) spadla.
Tam patří obojetny. Tvrdý se tečkou.
Podle ústavu pro jazyk český se jedná o hříčku, kterou lze vyslovit, ale nikoliv napsat :)
To prý říkal za válku můj děda.
Těším se, až ta podělaná válka skončí. To si uvařím ohromnej hrnec rajské omáčky.
Postavím na záhrobec, a s rozběhem ho nakopnu.
Co je záhrobec?
Už jsem to našel.
Dědu za tý války zjevně furt cpali rajskou...
Po absolvovani zakladni vojenskou sluzby jsem nepozrel ani jednu rybicku v tomatove stave :-D
Jsi měkota :D
Máma menza a dvojáky na víkend :-)
Sežrat, zavařit jako pomádu pro přípravu picy, nebo prodat v trhu. Radka měla podobnej problém s mrkví, doktor doporučil jedno až dvě kolečka denně, ale druhej den hlásila, že to druhý nezvládne.
teď potřebuju zlikvidovat papriky - beraní rohy ;-)
rajčata tak nějak zvládáme, doma už je zavařených 15 sklinek leča, nasušené hromady cherry rajčátek, 2 velké hrnce leča už i snězené...a zítra to vypadá tak na dalších 10 kilo, co budu muset po práci sklidit a odvézt na kole domů. potřeboval bych nějaké nákladní kolo :-D
Nebylo by levnější a nakonec i pohodlnější to rovnou kompostovat?
já ti nevím, cibuli jsem si vypěstoval, takže je takřka zadarmo, papriky na první várku taky moje, jinak kilo za 30,-, rajčata taky zadarmo...
za třicet kaček (kilo paprik) a nějaké energie mám 6 sklinek leča - to je cca 12 porcí jídla, třeba pod maso... škoda kompostovat, ne?
Jestli to snite....
Jsem si vzpoměl, že takhle všechno zavařoval táta. Poctivě i opatřil etiketou s rokem výroby.
Když jsme to v roce 2010 vyklízeli, našli jsme i okurky z roku 1982....
Bručovi patrně chutná :D
No, to mě taky, do té doby, než je toho nadkritické množství :-)
zatím je "jen" 15 sklenic, přes zimu to vydrží. a dá se to vyklopit pod maso nebo třeba jen k rýži. jako základ jídla to není špatný ;-)
loni jsme měli asi 20 sklinek a sešlo by se přes zimu i víc. škoda, že krom víc sklenic nemám ani prostor, kde to skladovat :-D
Jsi už velký kluk a víš co děláš.
Můj táta, povahou sedlák, by nikdy nic k jídlu nezahodil. A tak jsme vyklízeli stovky těch sklenic, ale nemám mu to ani malinko zazlé, natož abych vyčítal.
Myslel holt na zadní vrátka. (kurnik, a zase mi to moc někoho co se sichruje 3x připomíná :-))
Počkej, počkej. Já měl s mrkví vždycky jen ten problém, že jí bylo málo!
Nedržím se tak úplně tématu, ale vařící téma by to bylo. Ba i rajčata či cukety by mohly dojít uplatnění...
Nemáte někdo nějaké tipy na veganské recepty? Nejlépe tak nějak, aby se na to oblízl i masožravec?
Zrovna mám na dvou pekáčích kapustový "nákyp". Tam, kde jsou v jednom kostičky opražené anglické, tam je v druhém orestovaná hlíva s cuketou... jedno těstíčko klasicky mouka-mléko-vejce-sůl. Druhé - mouka cizrnová s pohankovou, rostlinné "mléko"- černá sůl. Zkusila jsem a nechutná to špatně, byť ten druhý pekáč bych upřednostnila.
Nějaké podobné tipy na "párové" vaření?
Jo a jinak můžu klidně zopakovat loňský příspěvek. Rajčata mi teprve velmi nesměle začínají červenat...
Zrovna dneska se dělá k večeři rostbíf s jorkšírským pudinkem a k tomu asi hlášek Globus, mrkvička a kapustičky. Zelenina vařená, jak jinak.
Jorksirsky pudink se dělá z rozvareneho jorksira?
Sojový stejk?
Něco se stalo? Čekáš snachu?
Cuketa jako řízek, patizon jako řízek, všechno je fajn, ale řízek je řízek.
(Soňa se cpe lilkem, dělá ho na kávové lžičce olivového oleje, nakrájený na plátky. Snad jen osolí, jinak nic. Tváří se, že je to ukrutná bašta)
Ale jo - lilek na olivovém oleji je vynikající (i když teda o kávové lžičce oleje pochybuji - lilek "pije" olej jak divej), ale hledám spíš tipy na nějaké plnohodnotné jídlo i s bílkovinami. Nemám coby masožravec moc inspiraci.
Dělám moc dobrý teplý čočkový salát - sice jako přílohu k masu, ale bez masa se pochopitelně dá jíst taky. Ale o moc víc jiných nápadů nemám.
Soňa na to koupila takovou hrbolatou pánev, jen lilkovou.
A proč chceš to maso vysazovat?!? Maso je nejlepší zdroj bílkovin, náhrada se velmi špatně hledá.
Taxi holt na čočku vem brejle (když už blbě vidíš)
Nechci, proboha!
Hledám, co uvařit občasné návštěvě...
Pravda, pro mě to jako tip na příležitostnou změnu není až tak špatné, za sebe si myslím, že masa a živočišných bílkovin obecně konzumuju až moc.
Aha, tak to jo :o)))
Z jídel se vegetariánská verze dobře dělá u těstovin - lasaně s čímkoli, špagety se špenátem apod.
A co jako nemasožravec vysloveně miluju, to jsou pečené papriky s feta sýrem - papriku rozpůlíš, asi 10 min. pečeš v troubě, nasypeš do "lodiček" pokrájený feta sýr (nebo i haloumi apod.) a ještě zapečeš.
Nebo plněné papriky - plním je různými směsi s řýží, sýrem, zeleninou, houbama. Pak peču v pekáčku s rajčaty v poměru na 1 papriku 1 pokrájené rajče. Peču asi 20 min. Pak zaleju zakysanou smetanou a peču ještě asi 10 - 15 min. Jím jen tak s chlebem.
Xakru, až jsem na to dostala chuť.
Jo a pak houbový guláš z hlívy ústřičné - taky mňamka :o)))
Vegetariánské jo, s tím si celkem poradím. Na veganské už jsem ale dost krátká... Takže ani feta sýr ani většina (vaječných) těstovin ani zakysaná smetana... Ani toho moc neupeču, aby v tom nebylo mléko, vejce ani máslo...
"Naštěstí" mi nedělá dobře mléko (nárazově můžu, ale pravidelně ne), takže do kafe si dávám rýžové či podobné. To doma mívám. Zrovna tak mám ráda cizrnovou a pohankovou mouku, takže nějaké ty základní suroviny i v běžných domácích zásobách jsou. Jen ty nápady, co z nich vyrobit, se trochu nedostávají.
na mlíko se dá koupit v DM laktáza. a funguje to docela slušně ;-)
jestli to už teda do česka vozí, já si bral zas dvě krabičky v rakousku, protože v českém dm dělají, že neví, o co jde. a to tu laktázu mívali.
mlíko si kupuju bezlaktózové v kaufu za dvacku. kafe bez mlíka a cukru je pitelné tak v itálii, tady to chce aspoň 5 kostek
Já nemám problém s trávením laktózy.
Mléko mi z nějakého záhadného důvodu (prý snad působením na střevní mikrobiom) nabourává imunitu.
Nemám problém, pokud dostanu chuť na mlíko a vypiju ho litr a pak nic. Pokud ale každý den piju své tři a víc velkých kafí a v každém decku mléka, jsem pak skoro pořád nemocná.
Kupuju to rýžové - a je klid.
tak to jo :-)
že by se mlíko s kafem nekamarádilo? já zas nemůžu moc kafe bez mlíka, pálí mě po něm žáha.
strašně bych si dal třeba pečené brambory a půllitr mlíka, ale nějak si na to netroufnu, protože bych si to užil dvakrát :-D
Ne, kafem to nebude, podobně mi vadí i tvaroh. Prostě můžu, ale ne soustavně.
No, každopádně se mi to teď hodilo, že jsem byla schopna zaimprovizovat tu neplánovanou večeři.
Pro inspiraci doporučuji:
"Českou vegetariánskou kuchařku" od Anuše Kejřové. Obsahuje i mnoho čistě veganských receptů.
---------------------------------------------------------
Autorka nebyla jen tak někdo. Byla to odborná spisovatelka, odborná učitelka vaření na školách a majitelka školy kuchařské v Hradci Králové-Pouchově
Aha, vegani. Ta drobnost mi unikla.
Přiznám se, že veganství nerozumím, resp. nechápu, jak tohle někdo může dobrovolně podstupovat. Z mého pohledu je to již na hraně se zdravím.
Ale to je do jiné diskuze.
udělej veganské vepřo-knedlo-zelo. z bio prasete krmeného výhradně bio zeleninou nejvyšší kvality. to by vegani mohli sežrat, ne? :-D
Boha jeho, jim fakt hrabe z vedra. Varej... V tomhle pocasi varej !!
Prineste mi to do prace, ja to polozim vedle sebe mezi sedadla a ono se to v tom zhavym suchym vetru uvari samo. A ja u toho tise chcipnu...
Tak bych si tipla, že nemáš v autě klimu :o)))
I kdyby byla náhodou funkční, tak když stojíš dvě hodiny mezi halama, kde to nesmí blafat, tak je ti tak nějak víš k čemu :-) Pak kousek popojedeš (ani by se nechytla) a zas stojíš, protože mají na lince kvůli vedru odstávku. A tak furt dokola dvanáct hodin...
Ty si holt umíš vybrat práci :o)))
Já jsem dnes jel jen odpoledne z práce domů. To horko bylo jako v peci. Už jsem se ani nepotil, dojel jsem suchý a hlavně dost groggy. Ani jsem už nešel na pingpong. Už aby se zkazilo počasí.
Tady fičel hodně zostra děsně suchej horkej luft.
Nejlepší byli hnojaři na vedlejším poli. Rajtovali tam s traktorem a asi s bránama, nebo něčím podobným. Nebyl pořádně vidět ani ten traktor v obrovské kouli prachu, "mlha"od nich šla hodně daleko.
Jo. Jestli to takhle půjde dál, tak už budu místo opalovacího krému používat rovnou grilovací koření.
Vhodné zejména k opalovacímu krému Jan Hus.
Zítra 11.8.2018 v Břeclavi jsou Slavnosti rajčat.
https://www.facebook.com/rajskabreclav/
Tak se zkus stavit a poptat se tam. ;-)
zkusil bych si je usušit :)
A pak případně naložit do oleje.
Počasí asi ještě bude vhodné i na klasické sušení na slunci, ale v troubě je to rychlejší ..
No a pak usušená uložit a pád dní před konzumací naložit do oleje.
https://www.labuznik.cz/recept/susena-rajcata-v...
http://zena-in.cz/clanek/rajcata-susena-na-slunci
https://hobby.idnes.cz/co-s-nadurodou-rajcat...
Jsem přemýšlela, jestli to mám dát do hubnoucího nebo do vařícího :-)
Z rajčat to teda není, ale v zásadě by ty knedle k rajské taky šly...
A moc se po nich nehubne ;-)
Věc se má tak, že letos jsou všeho kýble, zatím jsem to zavařovala do skla, ale mám ráda kynuté ovocné knedlíky s makem. Kdysi jsem jich dokázala na posezení sežrat neuvěřitelné množství, ale poslední roky už to množství musím omezovat. Letos se mi podařilo vyladit recept na jednu porci (!) kynutých knedlíků. Vyřešila jsem všechna úskalí s tím, že když to ovoce nacpu do knedlí, vejde se tam toho málo a je to pak takový suchý... Ovoce chci hodně a je ho hodně, stejně tak chci hodně maku a másla na polití, prostě to je na tom to nejlepší a kvůli tomu ty knedle dělám. Vyřešila jsem to tak, že knedle dělám zcela nezávisle na ovoci a posypce, a vypilovala jsem přípravu pouhých čtyř knedlí s libovolným množstvím toho ostatního. Vše, co na to potřebuji, mám doma po ruce a stačí mi akorát nasbírat to ovoce. Už jsem letos měla višňové, jahodové, špendlíkové, ostružinové a začínají zrát švestky. Recept jsem si vyladila a dnes jsem si ho udělala i s obrázkama. Papírek mám ve skleničce s mírkou na mouku.
Tak se tu chlubím a dělím, kdyby někdo chtěl vědět, jak udělat jednu porci ovocnejch kynutejch knedlíků, je to úplně jednoduché a nenáročné a dá se to vytisknout na jednu A4.
1/3 kvasnic?!? Není to moc?!?
Já si kynuté knedle dělám z plné dávky a mám je v mrazáku. Stačí jen vyndat, hodit do vařící vody a 10 min. povařit.
Kvasnic není nikdy dost, to je vitamín. Pro malý dávky nefunguje v takovejchto ingrediencích přímá úměra. Pro pětinásobné množství mouky stačí jedny kvasnice a dva žloutky... To je právě to oné, co jsem musela vyladit, aby to nakynulo a abych nemusela dělit žloutek a přitom to bylo tak akorát :-)
Ahoj,
pokud se zadaří tak jako letos, tak máme také přebitek rajčat. U nás je oblíbený domácí kečup z rajčat :)
Recept podle kterého jsem dělala:
https://erecepty.eu/domaci-kecup-2/
Domáčí kečup uvařit z rajčat?!?
Hmmm, koho by to napadlo...
A zaregistrovat se kvůli tomu na kolarskem fóru :-D
Jinak by nám to tajemství nemohla sdělit :o)))
Já zrovna dodělal z rajčat talíř škvarků. Ale kupoval jsem ta rajčata v masně. A byla nějaká bílá a podlouhla :-D
Evidentně jsi je nenechal dozrát :o)))
Přebytek receptů, díky za link, sice jsem neotevřel. ale na druhou stranu cením si snahy :)
A kdyby jste potřebovala nějakou radu k jízdě na kole, nebo si někdy jen tak lidsky " pokafrat" , třeba i o ničem, tak vřele doporučuji :
https://www.nakole.cz/
Web kde je asi 150 živých témat :)