Cesta kolem hranic Slovenska se nám zdála jako logické pokračování objezdu České republiky, které jsme podnilki s Jardou v roce 2015. V minulém roce jsme z časových důvodů podnikli „jen" cestu po našich severních rozhlednách. Letos (2017) se nám podařilo skloubit dva týdny volna. Budou nám muset…
Moc pěkně vymyšleno a realizováno.
Jen se zeptám - co slovenští řidiči? Párkrát za rok na Slovensko jedu služebně a musím říci, že je to dost divočina. Sem tam potkám i cyklistu a zvláště na silnicích v údolích, kde to jinudy nejde, je obdivuju.
Většinou jsme se pohybovali po silnicích s malým provozem, kde to jinak nešlo to bylo trochu drsnější. Myslím, že řidiči, obzvlášť kamioňáci se chovali, v rámci možností celkem slušne. Nikdy jsme se necítili vyloženě ohrožení. Ale takový předjíždějící kamion v dešti, to je dobrá sprcha :).
Já před lety, na Prázdninách na kole, projel tu Vaši první část trasy. Z Jablunkova na Oravu do Tvrdošína. A pak jsme točili zpátky na Terchovou. A právě ten kus hlavní silnice do Dolného Kubína byl dost děsivý. Lilo, hlavní silnice, jedno auto za druhým. no hrůza....
To jsme vypozorovali taky, že se auta rojí hlavně v dešti. Naštěstí ty hlavní tahy mají široké krajnice. Člověk musel "vypnout". Objektivně jsme ohroženi myslím moc nebyli. Místa bylo vždycky dost. Ale žádná pohoda to nebyla, to ne...
Velmi zajímavé! A muselo to být hezké!
Ale procházet 590 fotek, na to fakt nemám. Nešlo by to zredukovat aspoň na sto? V náhledech se hodně motivů opakuje... ;-)
Bohužel, nešlo... Jsem váhavý typ, nevěděl bych, co vyřadit. Každá fotka mi něco říká...
Nafocených bylo kolem 800 ;)
Já ti to klidně zredukuju. :-D
Jako chápu, ale 590 je fakt moc. Toto si nechej pro sebe a pro "veřejnost" dej tu max stovku. ;-)
Zlatej kinofilm... :-))
Nene, nic se mazat nebude...
Asi se nechápeme... Psal jsem udělat další zeštíhlenou fotogalerii do max 100 fotek.
Když to tak vezmu pro příklad - z prvních pěti fotek (příjezd autem) stačí jedna. Další kupř. ta náhrada tyčky stanu stačí opět jen jedna, není nutno tam dávat to stejné z lehce jiného úhlu. Stejně tak série "balení" jde zredukovat na jednu. Záběry "jede kolo" a "jede kolo po 200 metrech" jsou taky zbytečně duplicitní.
Ono ke správnému fotografovi právě patří i ta vlastnost umět vybrat pár fotek (zde sedm/osm) z každého dne.
Proto jsem si také "povzdychl" zlatej kinofilm... ;-)
Kinofilm :)) Já měla Flexaretu na 12 snímků a na víkend mi musely dva filmy stačit. A ještě se z toho něco nepovedlo a muselo se to přebrat. Zase nad jednou fotkou můžeš strávit celej den, co všechno se k ní váže :))
jj, tehdá člověk sakra přemýšlel, co vyfotit, zejména pokud fotil na "barvu" (a za komančů zvláště), obvykle jsem kupoval Agfa Color 24 dvoustovku (jestli si to teda pamatuji po těch letech správně). Dnes to tam práská jednu fotku za druhou a proto je důležitý pak ten následný výběr (dost často decimace:-D). Na film ten výběr člověk dělal při focení. :-)
Taky těch fotek mám "tuny", ale snažím se, když je zveřejňuji, nedávat tři fotky toho stejného kopce.
A já jsem za to množství fotek moc rád.Krásný trip.
Ještě musím říct, že tu druhou půlku cesty bych už opakovat nemusel. Severní hranice pro nás byla mnohem zajímavější
To jsou ty mnohagigové karty. Každý měl mít na 14 dní nejvýš půl giga, to by bylo nějaké 3 až 4 kinofilmy a to je i tak víc než dost pro zobrazení cesty cesty.
Ještě, že to tak není. Někdo má třeba rád, když je album velké jako prase... ;). Třeba já :)
Pro sebe klidně třeba i deset tisíc fotek, ale snad pro kohokoliv jiného je vážně nějakých 150 fotek už na hraně kdy si fotky člověk s chutí prohlédne. Pak už jsou otravné a množství i hodně lidí odradí.
Nádhera:-))
A souhlasím s tím, že severní strana je mnohem hezčí. Škoda, že jste tam nepobyli déle. Ale i tak, moc hezké a smekám:-))
Tak jsem se teda hecl a ty fotky proletěl. :) Bych mazal, až bych brečel... :-D
Ta místa na spaní jste hledali nějak dopředu anebo jste to prostě nechali osudu?
Asi nezbyde, než si to projet taky a nafotit...;). V tomto směru nemohu sloužit.
Místa na spaní jsme hledali intuitivně. Nikdy jsme nevěděli, kde skončíme. Kromě poslední noci, kdy už jsme opravdu neměli sílu, se nám všechny noclehy povedly. Snad ještě kromě toho drahého kempu ve Štúrově. Ten jsme si mohli odpustit. Většinou stačilo se zmínit v krčmě a už se návrhy, občas i pozvání hrnuly samy. Vesnická fotbalová hřiště jsou taky poměrně jistota.
Pěkná cesta. Příjemně jsem si na mnohá místa zavzpomínala.
Jen by mě zajímalo, proč vás známý odradil od Zadielské doliny?!? Je tedy fakt, že my ji šli tehdy pěšky, ale byla to velmi příjemná cesta.
K tomu Zádielu: V naší mapě to vypadalo na velice snadný průjezd. Někde v polovině se podle mapy dalo napojit na silničku, která vedla až do Rožňavy (přes Kováčovou). Kamarád nás hnal až do Štosu a Smolníku. Nebyli jsme si jistí průjezdností. Kromě toho byl v ústí zákaz pro cyklisty. Nechtěli jsme být za piráty... Myslím, že ta Silica nám to aspoň trochu vynahradila. Alespoň nocleh v altánku s ohništěm neměl chybu :)
Já tam byla v roce 2000 (sakra, to to ale letí), takže to byla situace určitě jiná.
Tehdy jsme se tam prvně potkali se Zakarpatskou horkou a docela slušně jsme se tam všichni upravili. Ale i díky tomu je pro naši partu výprava do Zadielské doliny nezapomenutelná :o)))
Zadielska sa da krasne prejst na bicykli. Je to zo Zadiela trochu do kopca, ale okolie je ake krasne, ze aj tak sa kazdu chvilu stoji a obdivuje. Je tam zakaz jazdy na bicykli, podla mojho nazoru preto, ze opacnym smerom asi jazdili bikery velmi rychlo. My sme nikomu smerom hore nevadili ( a to nas bolo asi 16) a na ceste bolo dost pesich turistov, lebo to bolo v sobotu. Hore na konci doliny by som este odporucal vybehnut pesi na kopec, su odtial krasne vyhlady na skaly, ktore zdola nie je kvoli stromom vidiet. Domaci tam jazdia, ked nie je listie na stromoch, vtedy je to vraj krajsie aj zdola. Nuz a zjazd do Krasnohorskej dlhej luky je tiez pekny. Tam sa da este navstivit krasnohorska jaskyna, to je tiez zazitok. Aj trochu adrenalin a na konci trasy prekrasny krasovy stlp.
moc pěkné, doliny jsou nádherné, ale vaše denní porce kilometrů je obdivuhodná, asi jste nestavěli v žádné cukrárně :-)
Řekl bych, že Slovensko, zvlášť jeho severní a východní část je přece jen víc hrbolatá než co ste nastoupali. To bylo štěstí nebo připravený plán vyhýbat se kopcům?
Plán byl objet Slovensko za dva týdny, ne skákat po kamenech :). Kopcům jsme se nevyhýbali, ale na Lomničák půjdu radši s lanem
Objet jo, nemyslel jsem skákání po kamenech, četl jsem to. Ale přece jenom když jste jeli severem Slovenska přes Tatry a Slovenské středohoří, tak bych čekal, že na 729 km nastoupáte o dost víc než 7.474 m. Je to v podstatě jen 1 % stoupání a to je docela rovina. Proto mě to zaujalo jestli to byl záměr nebo to takhle vyšlo.
Krásný výlet. A vyvolal mi spoustu vzpomínek. Na cestu na kole z Maďarska přes Nízké Tatry, okolo Vysokých Tater Polskem na Oravu, zimní Kvačianskou dolinu, vandr od Dukly na trojmezí zakázaným pásmem, policejní zápis do evidence ve Vyšné Sedlici, "jeskyňaření" na planinách Slovenského krasu i ty šílený oblázky na dunajské cyklostezce. Díky.
Jen bych se taky přimlouval za redukci počtu fotek k prezentaci...
Vy mě snad nakonec donutíte... :D. Promyslím to...
Nenech se zviklat :D Já beru rajče jako možnost úschovy s tím, že se veřejnost může podivat.
Úschov(n)u fotek mám ve svém počítači. Na rajče dělám VÝBĚR z fotek pro možnost shlédnutí veřejností. Každý to holt máme jinak.
Ať se ti nestane to, co mne. Já už se do své úschovny v počítači asi nedostanu, nejde mi zapnout, ani když ji strčím pod peřinu :)
Ještě prosím 1 odbočení, které píšu ze svého ntb. Zkusila jsem zábal do deky a funguje! Zatím :)
Všechny fotky máme 3x zálohovány. Jistota je jistota.
8-)
Sypu fotky na externí disk.
A zrovna včera jsme si doma říkali, jestli ještě někdo někdy bude ty haldy fotek prohlížet.
To si taky říkám.
Mám taky papírové albumy.
Ty z ntb se naštěstí podařilo zkopírovat na disk.
Neboj, nebude :-)
já občas dělám album dvojmo - do jednoho (skrytého) to nasypu všechno, a do druhého (veřejného) dám výběr.
ale většinou to proberu ještě dost v počítači, protože upravovat třeba 300 rawů z dovolené se mi prostě nechce :-))