Klíšťatům chutnám. Pokud je nějaké v okruhu 5 km, bezpečně si mě najde.
Očkování zatím odolávám - zejména pak po té, co si loni kolega nechal dát zrychlenou vakcínu a tělo to nějak neustále, takže byl pak 3 měsíce na neschopence.
Letos už jsem chytla 4 klípáky, a tak jsem teď o víkendu vyzkoušela pro mě novinku - náramek proti klíšťatům a komárům.
Pravda, vydržet celý den údajně s levandulovou vůní bylo trošku náročné, ale ačkoli jsem prolézala lesy, louky i pole, žádný klípák si mě nenašel.
Akorát teda proti komárům to moc neúčinkovalo. Náramek umístěný na kotníku je odradil jen do výše kolen, dál už jim nic nebránilo v tom, aby si ze mě cucli.
Zajímalo by mě, jestli už to taky někdo vyzkoušel a s jakým efektem.
Ano, mám snahu.
Proti encefalošce se dá očkovat. Proti borelióze fungují repelenty, ale když zrovna nezafungují, tak platí, že se má člověk okamžitě po příchodu z lesa prohlídnout. Sprcha nepomůže.
A pokud se klíště přeci jen zakousne, vyndat co nejdříve a na nic nečekat. Než stihne infikované klíště nakazit hostitele, tak to nějakých pár hodin trvá.
Takže nevyhýbám se trávě, lesu, borůvčí...jen si pak dávám velký pozor na případné zakouslé klíště a vyndavám okamžitě, jak najdu. U sebe a především u těch prcků.
Na vyndavání jsem už expert.
Loni jsem pořídila "háček" - myslím že to tu doporučovala Ifča.
Není to teda až tak jednoduché s tím klípáka vyndat - chce to trošku cviku, ale měla jsem už dostatek materiálu, abych se to naučila...
Je to docela sranda ta klíšťata. Ale jen do té doby, než budete jako já čekat na výsledek lumbálky. Naštěstí to v likvoru nebylo, i když v krvi protilátky našli...
Horší je, když to v likvoru je.
Likvor, lekvár, kdo se v tom má vyznat!
No až se ti jednou stane, že se u vás doma někomu v lekváru borelie najdou, tak si to zajisté budeš pamatovat.
Já si to teda pamatuju moc dobře, proto se chráním, jak nejlépe umím:-))
Nic ve zlým, ale boreliózu, a dokonce lymskou, mám už jednou za sebou. :-)
Nic ve zlým, ale takových nás je hodně. Akorát u některých holt překonají ty mrňavý sviňuchy tu hematolikvorou barieru. A pak je problém.
Nicméně jak je vidět z mínusu v předchozím příspěvku, tak je zde minimálně jeden z nás, který by byl z toho nadšen.
Inu, proti gustu....:-))
Ty už jsi na nule, já vedu, přibyl mi další, asi skončím se lvy v aréně jako první křesťané. :-)
Stejně si myslím, že ten minus jsem dostala od nějakého "zásaditého" odpírače přileb, jako jednoho z mnoha pomocných ochranných prostředků té naší nejzákladnější řídící jednotky. Samozřejmě ne jedinej ochrannej prostředek, ne samospásnej, ale jeden z mnoha, který může zafungovat.
Je zajímavé (vlastně je to logické a správné), že i lidské tělo si mozku váží víc než jiných orgánů. Brání si řídíci jednotku systémem evolucí vytvořených bariér, které sice nejsou samospásné a nezafunují vždycky správně, ale přeci jen jsou.
Naše tělo si chrání řídící jednotku nezávisle na naší vůli:-))
Lumbálky se bojím jako čert kříže. Před šroubováním kotníků mi nabízeli epidurál, ale radši se nechám uspat i s tím rizikem, že ještě víc zblbnu. Jednou mi vyndavali šroub v lokálním umrtvení a málem nastoupily mdloby z těch zvuků, co při tom vznikaly. Divný, ale před montáží a pak po letech i výměnou kyčelního kloubu žádná nabídka epidurálu nepřišla. :-)
Proti klíšťové encefalitidě jsem už mnoho let očkovaná. A skoro to vypadá, že se to klíšťata nějak domákla a nejeví o mě zájem. Což mi ale vůbec nevadí a doufám, že jejich nezájem o mě jim ještě dlouho vydrží.