Úvod
Po několika zkušenostech s putováním na kolech (Graz - Břeclav, Praha - Brno, Linz - Znojmo, Šumava), jsme se s kamarádem Radimem rozhodli, že zkusíme něco lehce delšího, než 3 - 4 denní výlet. A tak se v našich hlavách a pak i v mapě zrodil cyklovýlet po Maďarsku.
Den 1., 3. 6. 2017, Sobota.…
Juj! pěkné povídání. Díky! Jako bych jel s vámi... i to plazení ze stanu ve větru a prachu si dovedu představit. Kdyby bylo pár fotek, bylo by to dokonalé úplně :)
Fotky dodám večer, až je trochu upravím. ;-)
Četl jsem "jedním dechem", pobavilo, potěšilo (včetně závěrečné "časové anomálie")
Díky za postřeh, datum posledního dne jsem opravil.
fajné povídání. čte se to samo a byl to pěkný výlet :-) Teda podle popisu :-)
Herdek, v textu samá nymfa a na fotkách samá prázdná pláž a občas dva chlapi. Někde se stala chyba. ;-)
Holky tam jsou určitě pěkné a tak nějak ze slušnosti jsme nefotili telefony nemají dostatečný zoom sice jsme pojišťení měli ale nestojí to za komplikace ať už právní nebo pěstní :-)) no inspirace pro vás osedlejte kola a přesvědčte se sami Balaton je pěkné místo nejen na pěkné holky na vlastní oči je na vlastní oči :-) . Pláže byly prázdné protože je před sezonou a taky se druhý den zhoršilo počasí byla tam docela zima.Mimochodem hlavně na venkově jsou tam lidé srdeční jeden postarší pán nám nabídl wasser a taky cuker něco ve stylu hašlerek to poťešilo sice jsme měli všeho dost ale v tom vedru to bral asi automaticky jestli máme všeho dost.
Pěkně napsané :o)))
Díky, pobavila jsem se.
Hele a fakt to byli krkavci?!?
A k tomu hradu Sümeg - o tomto hradu jsem neměla žádnou povědomost, ale asi před měsícem jsem doma našla obraz, který byl podepsán "Sümeg". Poměrně rychle jsem našla, že nejde o podpis autora, ale o název hradu v Maďarsku, který je na obraze.
Vůbec netuším, kde se nám tu vzal - že by měl někdo z rodiny vztah k Maďarsku, to jsem nikdy neslyšela. Zatím jsem obraz očistila a zase uložila, než vymyslím, co s ním.
No asi bych to upravil bylo to něco z čeledi krkavcovitých my tomu říkali krkavci ale ten pravý krkavec to asi nebyl :-)
Řekl bych, že nejspíš to byly ukecané straky. A nejzoufalejší to je když straky popadne hádavá a začnou se mezi sebou hádat a nadávat si a když je to popadne ráno, tak je to na vystřílení ptactva :-)
Ne nadarmo to Pica pica :-))
K těm "krkavcům", bylo to velké (tak 25 cm na délku) a s šedou částí těla. Chvíli jsem googlil a přišlo mi, že se to dost podobalo tomuto: http://ldf.mendelu.cz/myslivost/aves... Co na to Radim?
Jinak s tím hradem, to je dobrá haluz :-)
Dneska jsem musela na půdu, tak jsem ten obraz vyfotila.
Sumeg jak malovaný :o)))
Moc pěkně jste si to užili.
(...jen, prosím, prosím, smutně koukám...mohlo by být Štúrovo s dlouhým ú místo ů? To víte, my patrioti:-))
Mno, taky tam mohli napsat původní název, nebo ten ještě původnější, že jo. Co je proti tomu nějaký ů...
Pravda, mně by vůbec nevadilo, kdyby napsal Parkany, nebo klidně Parkan. Ostatně to je dnes oblíbené téma, tyhle dávno zapomenuté ( a dnes znovu objevené) bitky s mohamedány (konkrétně zde s Turky).
Ale Štůrovo? To fakt vypadá divně. Pokud vím, nikdy jsem to na žádné mapě takto napsané neviděla. Dokonce ani na české mapě:-))
Já bych napsal Štůřovo, podle vzoru Ostřihom.
Ostravák by napsal Ščurovo...
Ostřihom, Londýn nebo Pařiž se na českých mapách či v geografických příručkách vyskytuje běžně a je to česky správně.
Štůrovo tam není:-)
Tím ovšem nechci napadnout celý ten krásný výlet. Ten se mi líbí. Jen to Štůrovo...no to vypadá fakt divně:-))
Ostatně teď zrovna si nemohu vzpomenout na žádné geografické jméno s ů ani v Čechách:-))
Omlouvám se, Štúrovo opraveno :-]
Nádhera v uterý vyrážím na balaton akorát v opačném směru.z břeclavy,neziderské jezero,papá,balatofüred,nové zámky.měl by si nějaké rady nebo doporučení na cestu?Děkuji
Tady je trasa Trasa z Břeclav do Pozice na mapě, 477 km - 32:37 hod,
https://mapy.cz/s/1KG7J